Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Bogdan
      12 iulie 2022
      3 urează frunze verzi

      Prun Stanley, an IV – Pete galbene si gauri pe frunze

      Avem un prun plantat toamna trecuta in curtea noastra, iar frunzele au inceput de cateva zile sa prezinte pete galbene, care se transforma aparent in gauri. Precizez ca nu am stropit cu nimic pana acum. Prunul sta in soare cam toata ziua. Ma puteti ajuta va rog sa stabilesc ce problema are si cu ce as putea sa il ajut, as vrea neaparat ceva bio. Multumim!

      # 134627

      2 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      12 iulie 2022

      Buna ziua. Simptomele de pe frunze sunt similare cu cele provocate de larva unei specii de viespi (Caliroa sp). Aceste larve se hranesc cu parenchimul superior al frunzelor, lasand nervurile frunzei intregi. Daca le observati prezenta (verificati cu atentie), puteti efectua 1-2 tratamente, la interval de 7-10 zile intre ele, cu un insecticid biologic precum Laser 240 SC, 20 ml, prin pulverizare foliara. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.
      Este indicat ca tratamentele sa se efectueze dimineata devreme, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, planta se afla sub stres termic si nu raspunde foarte bine la tratamentele aplicate.
      Intrucat ierneaza in stadiul de larva in primii centimetri ai solului, se recomanda mobilizarea solului din jurul pomilor toamna si primavara devreme, pentru a distruge larvele hibernante, precum si vara (in luna iulie) pentru a distruge larvele ce se vor retrage pentru impupare in sol.
      Ulterior, la 10-12 zile de la efectuarea tratamentelor cu insecticid, pentru a spori rezistenta prunului la atacul agentilor fitopatogeni si pentru a tine daunatorii la distanta, este indicata administrarea regulata a unui ingrasamant precum AMN Fusek, 500 ml. Ingrasamantul se aplica pe parcursul perioadei de vegetatie, prin pulverizare foliara, conform recomandarilor din descrierea produsului.
      Totodata, pe parcursul perioadei de vegetatie, este indicata si asigurarea necesarului de substante nutritive indispensabile dezvoltarii sanatoase, prin fertilizari regulate cu ingrasaminte naturale, precum: Activator Organic pentru Sol, 350 ml, Terra-Sorb Foliar, 100 ml, AMN Vegetal Natural, tablete, Yokosan, 100 ml. Aplicarea acestor produse se realizeaza conform instructiunilor de pe ambalaj.

      # 134644
      1 urează frunze verzi
      • Bogdan
        13 iulie 2022

        Multumesc tare mult, Ela pentru raspunsul prompt si super detaliat! Apreciez mult ca mi-ati dat si informatii foarte folositoare pentru preventie, mai ales ca toate recomandarile sunt bazate pe produse bio!

        # 134783
        2 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

prun-cultivare-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Prun

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi