Vezi 8 fire de răspunsuri
    • ANDREAS
      8 martie 2017
      0 urează frunze verzi

      Probleme tuia – frunze uscate

      Salutare,

      Am plantat anul trecut pe 14 noiembrie 30 tuia,mai exact:
      -4 tuia comlumnaris la inaltimea de 2 M;
      -9 tuia columnaris la inaltimea de 1.5 m;
      -7 chiparosi albastri la inaltimea de 0,8-1 M;
      -7 orientalis biota la inaltimea de 1.5 M;
      -2 tuia la 1.5 M ,coronament rar su culoare verde-grizonat(nu imi amintesc denumirea lui). Distanta la care sunt plantati este de 0.5 m fata de gard si intre 0.8 m si 1.2 m intre ei.
      Le-am plantat conform indicatiilor primate de catre cei din pepiniera,si anume: plantat in sacul de iuta fara a administra ingrasamant si nici apa.(au spus ca iuta va putrezi iar apa nu este necesara deoarece ei sunt in repaus vegetative si solul este umed. Plantele s-au pastrat foarte bine ,prezentand culori vi.
      La sfarsitul lunii februarie,deodata, plantele se usuca,la atingere sunt rigide si unele frunze se desprind si cad.
      Am observant ca se ingalbenesc de la exterior ,de la varfuri.
      Cateva dintre ele s-au innegrit la baza. Citind comentariile anterioare,sambata 04.03.2017 am curatat plantele de frunzele brunificate,le-am scuturat,dar nu m-am atins de frunzele ingalbenite/culoare crem,si am aplicat tratament cu DITHANE M45 foliar (20 g la 10 litri de apa) si sare amara la radacina(50 ml la 10 litri de apa,udand aproximativ 2.5 tuia cu 10 litri de solutie).
      intentionez sa reiau tratamentul cu DITHANE M45 sambata urmatoare,la 7 zile distanta de primul tratament.
      Intrebare : pot aplica foliar si sare amara? Avand in vedere ca deja am aplicat-o la radacina?
      Trebuie sa tai si frunzele ingalbenite uscate(culoare crem)? isi mai revin la verdele de dinainte?
      Este ok ca i-am plantat in sacul de iuta?
      S-au inradacinat?Cum pot verifica daca s-au inradacinat?
      Mai pot fi salvati?
      Multumesc

      Upload Errors:
      1. TUIA.docx: File exceeds allowed file size.
      # 59401

      10 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      8 martie 2017

      Se pare ca pozele nu s-au incarcat. Va rugam sa incercati din nou. Reiau ce am scris la ultimul mesaj: Ati procedat bine ca ati curatat partile afectate si ca ati aplicat Dithane. Cel mai probabil, arbustii sunt afectati de o micoza ce determina uscarea de la exterior spre interior. La al doilea tratament se poate aplica un produs cupric precum Champ (Champ 77 WG, 30 g) sau Funguran (https://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp.html) pentru a alterna substantele active aplicate. Sarea amara (Sare amara lichida 3 litri) se poate aplica si foliar, in doza de 500-750 ml la 10 litri apa. De preferat ar fi sa nu fie amestecata cu produse cuprice deoarece acestea nu permit de regula amestecarea cu alte substante. In ceea ce priveste sacul de iuta, nu cred ca acesta impiedica in vreun fel cresterea plantei. Fiind de natura organica, acesta putrezeste, in plus, radacinile pot creste fara probleme printre fibrele sacului. Cel mai bine se poate observa ca o planta a inradacinat prin faptul ca in primavara prezinta cresteri noi. Bineinteles, sistemul radicular se dezvolta cel mai bine primavara, cand temperaturile incep sa creasca.
      Asteptam pozele dumneavoastra.

      # 59402
      0 urează frunze verzi
    • Andreas
      9 martie 2017
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      9 martie 2017

      Arbustii coniferi mai sunt afectati in partea de jos si de urina cainilor. Daca aveti in curte un caine este posibil ca aceste probleme sa fie din aceasta cauza. Urmati recomandarile primite mai sus, in mesajul anterior.

      # 59408
      0 urează frunze verzi
      • andreas
        12 martie 2017

        Multumesc frumos!

        # 59409
        0 urează frunze verzi
      • Andreas
        16 martie 2017

        Buna dimineata,
        Am aplicat un nou tratament cu Funguran dupa trecerea celor 10 zile de la tratamentul cu Dithane si sare amara la radacina.
        Doresc sa va adresez urmatoarele intrebari:
        1 -cand pot aplica si un tratament foliar de sare amara? Pot face astfel de tratament avand in vedere ca am aplicat acum 10 zile sare amara la radacina?
        2 -varfurile/crengutele ingalbenite imi recomandati sa le tund? Daca trebuie tunse,mai poate aplica foliar sare amara?(in functie de raspunsul de la intrebarea nr.1)
        3 -ingrasamantul granulat cu degajare lenta il pot aseza pe sol in jurul arbustilor? Luand in considerare cele relatate de mai sus.
        Am inteles ca exista si o solutie care ar ajuta plantele impotriva „stresului” pe durata tratamentului. Se recomanda sau este preferabila sarea amara?
        P.S.- orientalis biota au inceput sa straluceasca ; in schimb columnarii sunt mai lenti,cei mici au inceput sa inverzeasca pe alocuri, in timp ce cei inalti mai deloc.
        Va multumesc anticipat!
        Cu stima si recunostinta,Andreas.

        # 59410
        0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      17 martie 2017

      Ca conifere se efectueaza 2-3 tratamente cu sare amara pe sezon, deci daca ati administrat la radacina, deocamdata nu mai aplicati pe cale foliara. Planta are in pamant si va prelua de acolo. Daca planta prezinta ramuri, varfuri care se vad a fi uscate, acelea se indeparteaza. Daca frunzele sunt usor decolorate, le puteti lasa si urmari evolutia, sunt sanse sa-si revina insa cele moarte nu isi mai revin. Sunt multe produse ce ajuta plantele sa depaseasca mai usor un stres. Se poate utiliza Amalgerol (Amalgerol, 100 ml) ce este un ingrasamant natural si se poate aplica foliar in doza de 30-50 ml la 10 litri apa. Orice ingrasamant granulat ce se aplica la sol se incorporeaza deoarece altfel azotul se pierde in atmosfera. Prin incorporare se pune la dispozitia radacinilor elementele ingrasamantului. Orice aplicare a unui produs, fie fitosanitar, fie ingrasamant, necesita un timp de asteptare pentru a vedea efectele, asa ca tineti plantele sub supraveghere si observati comportamentul lor la pornirea in vegetatie si formarea noilor cresteri.

      # 59411
      0 urează frunze verzi
    • Andreas
      20 martie 2017

      Buna ziua,
      am observant ca plantele au inceput din nou sa se ingalbeneasca/usuce usor.
      Considerati ca ar fi timpul sa incep a le uda / Dat fiind faptul ca este prima primavara in afara pepinierei?
      am remarcat ca atunci cand le-am udat(am aplicat sarea amara la radacina),s-a simtit o schimbare considerabila spre bine,poate a fost efectul sarei amare sau sau avu intradevar nevoie de mai multa apa?
      ce parere aveti?la ora actuala solul este usor umed(la nivelul radacinii).
      multumesc

      # 59412
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      20 martie 2017

      Orice actiune asupra plantei necesita un timp pentru a putea fi observate efectele. Plantele practic acum incep sa-si formeze radacinile in solul din jurul balotului de pamant. Nici prea multe apa nu este buna, solul necesita si o usoara uscare. Se poate afana usor pamantul din jurul arbustilor. Ar mai fi un aspect in legatura cu plantele achizitionate la balot dar asta nu depinde de dumneavoastra (eventual sa fiti atent la urmatoarele achizitii) si anume: unii producatori cresc plantele in sol iar inainte de vanzare le scot, taie o buna parte din radacini, le ambaleaza la balot (plantele la balot sunt mai valoroase si teoretic se prind mai bine) insa calitatea lor este de fapt mult diminuata prin indepartarea unei bune parti din sistemul radicular. Plantele rezista, mai ales toamna pana cand sunt plantate in gradina, peste iarna iar primavara cand necesarul de apa creste mult la pornirea in vegetatie, sistemul radicular insuficient nu poate sustine planta. Acest aspect este mai putin stiut. Incercati sa urmariti evolutia lor, deocamdata nici nu le puteti „indopa” cu tot felul de ingrasaminte. Este posibil ca sursa problemei sa fie de fapt alta.

      # 59413
      0 urează frunze verzi
    • Andreas
      26 martie 2017

      salut
      Ce parere aveti de starea bradutilor? Asa arata in urma tratamentelor efectuate. Recomandari?
      Multumesc

      # 59414
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      26 martie 2017

      La aplicarea oricarui tratament sau ingrasamant este nevoie de o anumita perioada pentru ca planta sa reactioneze. Tot ce puteti face acum este sa asteptati si sa observati evolutia arbustilor deoarece in perioada urmatoare ar trebui sa inceapa sa formeze cresteri noi.

      # 59419
      0 urează frunze verzi
Vezi 8 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

thuja-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tuia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi