Vezi 5 fire de răspunsuri
  • BEURAN
   2 octombrie 2020

   Probleme leandru – pete pe frunze

   Buna ziua,
   Va rog sa ma ajutati cu un sfat ca sa pot sa imi salvez leandrii (vezi poza). In timpul verii, leandrii stau pe balcon (semi-umbra), udarea se face la 2 zile, substratul este pamant universal. Iarna stau in balcon inchis (aprox 10 grade C), foarte luminos. Am fost la magazinul din Pta Rosetti si mi-au dat sa le fac un tratament cu Breakthru 2ml+decis 100EC Exper de 2,5 ml+Calipso 1,8 ml, toate cele 3 fiole in 3 l de apa. Am facut tratamentul si l-am repetat la 10 zile, dar leandrii arata f rau si frunzele sunt uscate.
   Va rog sa ma sfatuiti ce tratament trebuie sa fac ca sa isi revina pe timpul iernii si, eventual, ce trebuie sa cumpar de la Dvs. la primavara (pmant, ingrasamant, tratament) ca sa le fie bine.
   Astept raspunsul Dvs. si va multumesc ,
   Sanda Beuran

   #66790

   5 Răspunsuri

   Răspunde
  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   2 octombrie 2020

   Buna ziua, din imaginile atasate, plantele par a fi atacate de acarieni. Trebuie sa stiti ca, insecticidele aplicate de dumneavoastra nu combat acarienii si nu au fost aplicate in dozele recomandate de producator.
   Se recomanda efectuarea tratamentelor cu un acaricid-insecticid precum Vertimec 1.8 EC (Vertimec 1.8 EC, 10 ml) in doza de 5 ml/10 l apa, aplicat prin pulverizare foliara. Se pot efectua unu-doua tratamente la interval de 7-10 zile intre ele, primul tratament efectuandu-se la un interval de 7-10 zile fata de ultimile tratamente aplicate plantelor. Pentru a spori eficacitatea insecticidului, este recomandat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum Break Thru (Break Thru S 240, 2 ml) in doza de 2 ml/10 l apa.
   Ulterior, dupa 10-12 zile de la incheierea tratamentelor, este indicata administrarea unui fertilizant foliar precum Biplantol Contra X (Biplantol Contra X, 500 ml), pentru a le ajuta sa treaca mai usor peste stresul suferit in urma atacului de acarieni. Se pot aplica unu-doua tratamente la un interval de trei-patru saptamani.
   In primavara, se recomanda transplantarea plantelor. Pentru aceasta procedura se poate folosi un substrat pentru plante de camera (https://www.botanistii.ro/substraturi/agro-cs-substrat-plante-camera.html), dupa transplantare, este indicata aplicarea unui stimulator de inradacinare precum Razormin (Razormin, 250 ml) in doza 30 ml/ 10 l apa, prin udare la radacina, acesta va ajuta planta sa se acomodeze mai usor in noul substrat. Se pot efectua doua-trei tratamente la interval de 10-14 zile. Ulterior, se recomanda continuarea tratamentelor cu un ingrasamant foliar cu efect de regenerare si intarire a plantelor precum Biplantol Vital NT (Biplantol Vital NT, 250 ml), aplicat prin pulverizare in doza 20 ml/ 1 l apa.
   Pentru mai multe detalii despre ingrijirea acestei plante puteti consulta articolul dedicat (https://www.botanistii.ro/blog/sfaturi-ingrijire-cultivare-leandru).

  • Cristina Basceanu
   5 octombrie 2020

   Buna ziua,
   Va rog frumos sa ma ajutati cu recomandari pentru a salva acesti lendrii. Frunzele incep sa cada de pe tulpina si au capatat aspect de vestejit, mai ales frunzele tinere.
   Multumesc frumos

  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   5 octombrie 2020

   Buna ziua, pentru a va putea ajuta in identificarea problemei, va rugam sa atasati mai multe fotografii in detaliu cu frunzele acestora. De asemenea, va rugam sa ne precizati mai multe detalii despre plante. Unde sunt amplasate, care sunt conditiile de mediu (temperatura, lumina, umiditate), la ce interval de timp realizati udarea? Ati efectuat vreun tratament sau ati administrat ingrasamant de curand? Cand a inceput sa prezinte aceste simptome, se observa prezenta vreunui daunator pe plante?

  • Cristina Basceanu
   7 octombrie 2020

   Plantele au stat in balconul deschis, contact direct cu soarele,in total am 6 plante, doar 1 planta pare bolnava, udarea la 2 -3 zile in zilele calduroase.Acum 2 sapt am pus fertililizator, legat de daunatori, nu observ puncte negre sau albr care sa indice prezenta paduchilor. Acest aspect de ars, vested apare doar la lastarii nou crescuti.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   7 octombrie 2020
Vezi 5 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Probleme leandru - pete pe frunze Comunitatea Botanistii
Decorative de interior
Leandru

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


  Discuții pe teme similare

 • Mihai
  18 septembrie 2021
  De ce se aspreste frunza la leandrul Comunitatea Botanistii
  Am cumpărat leandrul anul trecut și are frumzele aspre și sub frunze ca o pânză și ii cad frunzele ,lam stropit cu o substanță ca am avut 2 leandri unu și revenit unul nu ,nu știu ce sai fac ,ajutați-mă urgent !!!!!!!!!
  1
  3
  Trimite
  Claudia
  17 septembrie 2021
  leandru – frunzele nou aparute se usuca Comunitatea Botanistiileandru – frunzele nou aparute se usuca Comunitatea Botanistiileandru – frunzele nou aparute se usuca Comunitatea Botanistiileandru – frunzele nou aparute se usuca Comunitatea Botanistii
  Am plantat acest leandru în vara, obținut dintr-o crenguța care a stat în apa. De câteva zile am observat ca frunzele noi apărute par ca se usca. Este udat o data pe săptămână și are lumina.
  0
  3
  Trimite
  Alina Moraru
  3 septembrie 2021
  Cu ce trebuie tratati Leandrii? Comunitatea BotanistiiCu ce trebuie tratati Leandrii? Comunitatea BotanistiiCu ce trebuie tratati Leandrii? Comunitatea BotanistiiCu ce trebuie tratati Leandrii? Comunitatea Botanistii
  Buna, Pe perioada concediului am dus Leandrii la altcineva acasă pentru a putea fi udați corespunzător. Am 4 plante care sunt poziționate una lângă cealaltă. Când m-am întors am observat următoarele: 1. Au căzut multe frunze, unele frunze sunt decolorate, mugurii existenți s-au uscat/nu s-au mai dezvoltat 2. Frunze uscate pe margini și la vârf (nu am observat o cădere masiva a frunzelor la acesta) Intre timp am mai primit unul. La acesta frunzele noi sunt deformate, pătate (3). Cu ce trebuie tratati? Mulțumesc!
  1
  1
  Trimite
  Laura
  20 august 2021
  Leandru – atac de paduchi testosi Comunitatea BotanistiiLeandru – atac de paduchi testosi Comunitatea BotanistiiLeandru – atac de paduchi testosi Comunitatea BotanistiiLeandru – atac de paduchi testosi Comunitatea Botanistii
  Buna ziua,sunt in curtea locului de munca 6 leandri insa unii din ei sunt afectati.nu stiu sa va spun cat de des sunt udati insa am rugamintea sa ma ajutati sa ii salvez.va rog sa-mi spuneti si cum ne recomandati sa ii udam sau alte metode de a-i tine sanatosi.Multumesc
  0
  1
  Trimite
  FloriM
  8 iulie 2021
  Acestia sunt udati dar cad foarte multe flori. Trebuie un tratament de fertilizare? Sunt amplasati afara la lumina in ghivece. Farfuria este plina cu apa si pamantul este umed. Va multumesc.
  0
  1
  Trimite