Vezi 3 fire de răspunsuri
    • CARMEN
      10 octombrie 2022
      0 urează frunze verzi

      LILIAC JAPONEZ CU FRUNZE MARONII

      Buna ziua
      As dori sa va cer un sfat in urmatoarea problema.
      Am doua ghivece cu liliac japonez (skimmia japonica) pe care i-am cumparat in aceasta primavara. Initial i-am asezat la pervazul unei ferestre unde soarele ajunge doar in prima parte a zilei si totul a mers relativ bine. Ii udam o data la 5-6 zile si am folosit cam o data la 10 zile Ingrasamant Organic Plante Interior Zimmerpflanzen. Putin contrariata de faptul ca totusi nu se dezvoltau, pe la jumatatea lunii august i-am mutat la o fereastra unde soarele era mai puternic. Dupa cateva zile am remarcat mai multe frunze care prezentau pete maronii destul de mari, frunze care ulterior s-au uscat si au cazut sau le-am indepartat chiar eu. I-am mutat inapoi la locul lor initial dar nu si-au mai revenit. Frunzele au continuat sa se maroneasca si sa cada. Acum arata asa ca in imagine. Unul dintre ei care de la bun inceput a avut mai putine frunze este chiar intr-o situatie precara. Din luna septembrie nu le-am mai administrat nici un ingrasamant. Se mai poate face ceva ?

      # 144193

      7 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      10 octombrie 2022

      Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa ne oferiti mai multe informatii despre planta: unde este amplasata, care sunt conditiile de mediu (temperatura, umiditate, curenti de aer)? Cat de des o udati in prezent si ce cantitate de apa utilizati la o udare? Ghiveciul prezinta orificii pentru drenaj? Se observa prezenta daunatorilor sau alte simptome relevante in acest caz?
      De asemenea, va rugam sa atasati cateva fotografii mai clare, focalizate, cu planta si cu simptomele observate.

      # 144254
      0 urează frunze verzi
    • CARMEN
      11 octombrie 2022

      Buna ziua
      Am rupt cateva frunze care oricum urmau sa cada pentru ca s-au desprins foarte usor si le-am fotografiat. Plus am atasat inca o imagine de ansamblu luata mai de aproape. Sper ca acum se poate vedea mai bine. Conditiile de mediu sunt specifice orasului Bucuresti.
      Am uitat sa precizez ca cele 2 ghivece sunt amplasate pe partea sudica, pe pervazul exterior, partial umbrite de balconul de deasupra. Soarele ajunge doar in prima parte a zilei. Nu sunt curenti de aer. Este un loc destul de ferit. Acesta este locul unde au stat in majoritatea timpului. In postarea initiala am precizat ca la un moment dat, cam pe la mijlocul lunii august, le-am mutat pe pervazul unei alte ferestre unde soarele este mai puternic si fara umbra. La cateva zile dupa aceasta mutare am observat aparitia unor pete maronii pe frunze si am adus ghivecele inapoi. Nu stiu daca soarele a provocat acele arsuri pe frunze sau a fost o simpla coincidenta. Cert este ca acele pete au continuat sa apara si exista si in prezent. Cum se vede in fotografii.
      Ghiveciul este prevazut cu gauri. Le-am facut eu cu o surubelnita. Udarea o fac aproximativ la 4-5-6 zile in functie de temperatura de afara. Cantitatea de apa este cam 100 ml la un ghiveci nr.3 (diametru interior aproximativ 13 cm si inaltimea totala a ghiveciului cam 14-15 cm). Substratul este universal Agro amestecat cu perlit.
      Nu sunt semne vizibile de daunatori decat daca e vorba de acarieni care din cate stiu nu se pot vedea cu ochiul liber. Ceea ce poate ca nu ar fi chiar imposibil. Eu locuiesc la parterul blocului iar in fata ferestrei am un spatiu verde cu trandafiri si gard viu care poate gazdui tot felul de insecte. Ocazional pulverizez la exterior cu un insecticid universal cum ar fi mospilan sau movento dar e greu de acoprit toata gama de daunatori posibila.
      Cred ca am raspuns cat de cat la toate intrebarile. Daca am omis ceva, pot reveni cu un raspuns.

      # 144432
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        11 octombrie 2022

        Petele de decolorare de pe frunze sunt similare cu cele provocate de arsuri solare, fiind recomandata amplasarea plantei intr-un loc in care sa beneficieze de lumina filtrata, nu directa. Referitor la simptomele de brunificare care cuprind intreaga frunza, acestea pot fi cauzate de conditiile de mediu si de ingrijire: udare necorespunzatoare, pH ul substratului prea ridicat (Skimmia prefera un pH usor acid), ceea ce impiedica absorbtia nutrientilor etc.
        In continuare, se recomanda indepartarea frunzelor puternic afectate, udarea regulata, astfel incat substratul sa se mentina reavan (nu umed), utilizand totodata o cantitate suficienta de apa, astfel incat substratul sa fie complet saturat si mentinerea constanta a conditiilor de mediu din spatiul respectiv.
        De asemenea, puteti avea in vedere si administrarea unui ingrasamant pe baza de bacterii benefice, care imbunatateste calitatea substratului, sprijina dezvoltarea radacinilor si mareste rezistenta plantelor la factorii de stres, precum: AMN BonaVita, 500 ml, aplicat prin udare la radacina, in doza de 5 ml/1 L apa. Se pot efectua 2-3 tratamente, la interval de 10-14 zile intre ele.
        In plus, se recomanda monitorizarea evolutiei plantei, o perioada, iar in cazul in care apar si alte simptome, va asteptam mesajul insotit de fotografii.

        # 144437
        0 urează frunze verzi
        • CARMEN
          11 octombrie 2022

          Bine. Voi cumpara produsul pentru ca mi s-a mai recomandat si intr-o alta situatie si nu numai atat. Am destule plante la care il pot folosi si la interior si la exterior. Oricum am deja din aceeasi gama produsul Optifer si cred ca pot face echipa buna impreuna.
          Va rog sa imi spuneti daca pentru a masura doza de 5ml pot folosi un capac cu gradatii de 20ml provenit de la un produs dintr-o alta gama. Deoarece producatorul gamei AMN nu s-a gandit la asa ceva.

          # 144447
          0 urează frunze verzi
          • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
            11 octombrie 2022

            Pentru a masura doza, se poate utiliza orice recipient gradat.

            # 144449
            0 urează frunze verzi
    • CARMEN
      2 noiembrie 2022

      Buna ziua
      Am revenit cu poze in cazul celor 2 ghivece cu liliac japonez pentru care am facut initial o postare pe 10 octombrie. Primele doua poze sunt pentru acelasi ghiveci. Mi s-a recomandat tratamentul AMN Bonavita. Din pacate, tratamentul pe care l-am aplicat pana acum de doua ori nu prea i-a ajutat. L-am folosit si la alte ghivece si chiar si la plantele de afara. Este foarte bun pentru revitalizare dar, dupa parerea mea, in cazul unor plante sanatoase. Ma tem ca liliacul japonez sufera de o afectiune. Simptomele din imagine nu prea mai au cum sa fie provocate de expunerea la soare asa cum am presupus initial. Se vede in mod special la ghiveciul care a ramas doar cu o singura ramura, restul s-au uscat si le-am taiat. In postarea initiala era afectata doar o singura ramura, intre timp starea lui s-a deteriorat si nu cred ca din cauza unor greseli de ingrijire. Celalalt este mai bine dar daca nu rezolv cauza ar putea sa ajunga in aceeasi situatie. Se mai poate face ceva pentru ei?

      # 145905
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        2 noiembrie 2022

        Buna ziua. Dupa cum se mentioneaza mai sus, simptomele de brunificare/ingalbenire pot fi cauzate de condiitile de mediu si de ingrijire, dar si de o afectiune fitopatogena. In acest caz, pentru siguranta, puteti avea in vedere efectuarea unui tratament cu un fungicid pe baza de cupru, precum: Champ 77 WG, 20 g, in doza de 20 g/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara uniforma pe intreaga planta, conform indicatiilor de pe eticheta produsului. De asemenea, se recomanda continuarea tratamentelor cu ingrasamantul AMN BonaVita, 500 ml, aplicat prin udare la radacina conform indicatiilor de pe eticheta produsului.

        # 145913
        0 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

skimmia-japonica-sfaturi
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Skimmia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi