Vezi 18 fire de răspunsuri
    • Angela G
      18 octombrie 2018
      1 urează frunze verzi

      leylandii cu ramuri uscate la doua saptamani de la plantare

      Buna seara, acestea sunt pozele cu chiparosii. Am facut gropile de aprox 40-45cm adancime si diametru, am umplut apoi groapa cu.pamant afanat l-am.udat bine. Am pus pomul cu tot cu balot (e din fibra de iuta am inteles ca se descompune in timp), am completat cu pamant pana la nivelul primelor ramuri si am calcat putin, l-am udat. Le-am pus niste pari de sustinere pentru ca in zona aceea e foarte puternic vantul. Mai nou la unii chiparosi li se ingalbenesc si varfurile celorlalte ramuri e mai jos. Nu am observat nimic suspect (pureci sau alti paraziti) pe tulpina, doar niste panze de paianjen pe ramuri.

      # 56774

      18 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      18 octombrie 2018

      Va multumim pentru detaliile furnizate si pentru poze. In mod normal, la plantare, pe fundul gropii se pune un strat de nisip si pietris pentru a asigura un bun drenaj, coniferele preferand soluri reavene, fertile, bine drenate. Avand in vedere ca ati precizat ca nu ati sesizat prezenta daunatorilor, ci doar panze de paianjen pe unele ramuri, daca acestea sunt mari (nu minuscule) nu sunt daunatoare pentru arbusti. Este posibil ca simptomele prezente sa fie cauzate de plantare (poate solul nu asigura un bun drenaj) sau ingalbenirea reprezinta debutul unei boli. In cazul instalarii unei boli este indicat sa eliminati partile uscate (astfel incat arbustul sa nu mai prezinte parti uscate) si sa le distrugeti prin ardere, deoarece sunt purtatoare ale patogenului ce a provocat imbolnavirea. Se efectueaza 2-3 tratamente, la intervale de 7-10 zile, alternand 2 fungicide precum Funguran (Funguran OH 50 WP, 300 g) in doza de 30 de grame la 10 litri apa si Dithane (Dithane M 45, 20 g ) in doza de 20 de grame la 10 litri apa. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta. In aceasta perioada, tratamentele se efectueaza in zile fara precipitatii, fara conditii de ceata si cu temperaturi ce nu scad sub 6 C .
      De asemenea, este indicat ca atunci cand realizati udarea, apa sa nu balteasca, iar radacinile sa aiba timp sa respire intre doua udari.
      Din primavara (dupa 15 aprilie), se poate aplica un ingrasamant special pentru conifere precum cel de la Hauert (Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Hauert, 1 kg).

      # 56779
      0 urează frunze verzi
    • Angela G
      23 octombrie 2018

      Va multumesc pentru raspuns. Daca ar fi sa ii scoatem pe cei care s-au ingalbenit mai tare si sa ii re-plantam cu un strat de pietris si nisip dedesubt, ar avea oare o sansa sa isi revina? Solul este destul de argilos, si cand ploua ramane umed (cumva ca un clei) destul de mult timp dupa, nu absoarbe apa atat de repede.

      # 56780
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      23 octombrie 2018

      Un aspect foarte important de care trebuie sa tineti cont este ca apa nu trebuie sa balteasca. In poze se observa ca este prezent un cerc in jurul unor plante. Pentru ca apa sa nu balteasca, fiind si un sol argilos, se poate face un sant pentru a-i permite sa se scurga in mod liber.
      Daca solul nu asigura un bun drenaj asa cum ati specificat, se poate pune un strat de nisip si pietris pe fundul gropii, la plantare, tocmai pentru a favoriza acest drenaj (solurile argiloase tin mai mult timp umiditatea decat cele nisipoase). Nu se poate preciza exact daca cei mai afectati isi vor reveni imediat dupa replantare deoarece, prin replantare in acest moment vor mai suferi un stres. Totusi, daca doriti sa ii replantati, aveti grija sa nu deranjati pamantul de pe radacini. De asemenea, este indicat sa faceti acel sant pentru a nu balti apa.

      # 56781
      0 urează frunze verzi
    • Hendea adrian
      11 aprilie 2020

      Am plantat in primavara trecuta.plantele au avut cam 10 -15 cm la plantare.acuma au început sa se usuce.(3 plante din 30).ce as putea face sa i salvez?multumesc anticipat

      # 56782
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      11 aprilie 2020

      Buna ziua, in cazul plantelor care nu sunt uscate, pentru a le ajuta, este indicat sa aplicati un stimulator de inradacinare, precum Razormin (Razormin, 250 ml). Se dizolva 25 ml/10 L de apa si se aplica prin udare pe sol. Se pot efectua 2-3 tratamente la interval de 10-14 zile. Ulterior, pe parcursul perioadei de vegetatie, dupa ce vor mai prezenta cresteri noi, se recomanda administrarea unui ingrasamant special, precum Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml). Se aplica prin pulverizare, in doza de 25 ml/10 L de apa.

      # 56784
      0 urează frunze verzi
    • Hendea adrian
      12 aprilie 2020

      Mulțumesc

      # 56785
      0 urează frunze verzi
    • Ovidiu
      28 aprilie 2020

      Bună ziua.
      Am plantat 40 tuia, o parte din ele au o culoare ruginie la baza… La plantare am pus în fiecare groapa ingrasamant italpollina și după plantare puțin azot la fiecare…. Ceva nu le place… Dacă ma poate ajuta cineva cu un sfat….
      Mulțumesc

      # 56786
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      28 aprilie 2020

      Buna ziua, trebuie sa stiti ca, in cazul coniferelor, este foarte important modul in care s-a realizat plantarea. Este indicat ca exemplarele de conifere sa se planteze cu balot de pamant pe radacina, iar sistemul radicular sa fie bine dezvoltat, proportional cu varsta arborelui si cu partea vegetativa. Daca sistemul radicular nu este dezvoltat corespunzator sau radacinile au fost fasonate sever inainte de achizitionare, exista posibilitatea ca la o perioada de timp dupa plantare, arborele sa inceapa sa se usuce ireversibil, fara a exista un motiv evident. Acest proces este vizibil, mai ales odata cu inceperea perioadei de vegetatie si intensificarea proceselor fiziologice. Mai multe informatii sunt prezentate in articolul urmator: Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali.
      Daca plantarea s-a realizat cu succes, veti observa pe parcursul acestei perioade de vegetatie. In acest moment, daca ati aplicat doar ingrasaminte cu eliberare lenta, pentru a-i ajuta, este recomandat sa aplicati un stimulator de inradacinare precum Razormin (Razormin, 250 ml). Se aplica prin udare la radacina, in doza 25- 30 ml/ 10 l apa. Se pot efectua doua-trei tratamente la interval de 10-14 zile intre ele. De asemenea, cand observati ca s-au mai adaptat, se poate avea in vedere administrarea unui ingrasamant foliar special pentru conifer precum Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml), aplicat prin pulverizare in doza 25 ml/ 10 l apa. Este indicata repetarea administrarii acestui ingrasamant pe parcursul perioadei de vegetatie. Trebuie acordata atentie volumului de apa administrat. Nu se poate preciza exact un interval de udare, deoarece nevoile de apa ale plantei pot sa difere in functie de varsta, anotimp, conditiile de mediu, structura solului etc. Este important sa asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire. Nu se recomanda udarea prin aspersie (apa nu trebuie sa ajunga pe ramuri).

      # 56789
      0 urează frunze verzi
    • Hendea adrian
      7 mai 2020

      Buna ziua.cu ce pot înlocui tannen fluid. Deoarece nu mai aveti pe stoc

      # 56790
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      7 mai 2020

      In cazul coniferelor, foliar se poate aplica si un ingrasamant precum Cropmax (Cropmax, 20 ml), aplicat prin pulverizare in doza 15 ml/ 10 l apa.

      # 56791
      0 urează frunze verzi
    • Hendea adrian
      20 iulie 2020

      Bună ziua. Am scurtat ramurile laterale la chiparos leyland si 1 planta din cca 40 pare ca se ofileste.nu are ramuri care sa dea semne de uscare.oare arvtrbui dat ceva tratament?mulțumesc

      # 56792
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      20 iulie 2020

      Buna ziua, va rugam sa atasati cateva fotografii, cat mai clare cu acesta si sa ne precizati daca ati sesizat prezenta daunatorilor. De asemenea, ati administrat vreun tratament? Simptomele au aparut la scurt timp dupa scurtarea ramurilor?

      # 56793
      0 urează frunze verzi
    • Hendea adrian
      20 iulie 2020

      Buna ziua.nu am posibiliatea de a face poze.daunatori nu am sesizat.tratament recent nu am facut.in urmatoarea zi dupa scurtare a dat semne

      # 56794
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      20 iulie 2020

      In acest caz, daca a prezentat simptomele imediat dupa scurtare, este indicata aplicarea unui ingrasamant special pentru conifere, precum Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml), aplicat prin pulverizare in doza 25 ml/ 10 l apa. Acesta contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii acelor frunzisului. Este indicata repetarea administrarii acestui ingrasamant pe parcursul perioadei de vegetatie, la un interval de doua-trei saptamani.

      # 56795
      0 urează frunze verzi
    • Hendea adrian
      30 iulie 2020

      Buna ziua. Ma puteti ajuta cu acest chyparos leyland

      # 56796
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      30 iulie 2020

      Buna ziua, va rugam sa ne precizati daca planta din imagini reprezinta chiparosul cu ramurile scurtate descris intr-un raspuns anterior si de asemenea, sa ne precizati cateva informatii despre conditiile de ingrijire a plantelor.

      # 56799
      0 urează frunze verzi
    • Hendea adrian
      31 iulie 2020

      Da despre acel chyparos leyland este vorba.in primavara le am dat 3 tratamente cu rozarmin pt Inradacinare.si lunar stropire cu cropmax.

      # 56800
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      31 iulie 2020

      Buna ziua, daca simptomele au aparut dupa scurtarea ramurilor, probabil planta respectiva a fost mai sensibila la acest procedeu. In acest sens, puteti aplica ingrasamantul pentru conifere, Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml), recomandat anterior, pentru a stimula regenerarea arbustului.

      # 56801
      0 urează frunze verzi
Vezi 18 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

conifere-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Arbori si arbusti coniferi

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi