Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Simona-Iuliana
      23 mai 2023
      4 urează frunze verzi

      Lemn cainesc – frunze mici, deformate, cu puncte mici galbui

      Buna ziua!
      Cam de la inceputul lunii mai (cam odata cu dezvoltarea crengutelor noi), frunzele gardului viu (lemn cainesc) au inceput sa prezinte urmatoarele simptome:
      – au rămas foarte mici, iar unele s-au ingustat si curbat/deformat;
      – au capatat o culoare neobisnuita verde inchis;
      – sub unele frunze am observat prezenta unor puncte multe si foarte mici ca de faina usor galbui;
      – frunzele cad foarte usor chiar si la o mica atingere.
      Am cautat posibili daunatori sub frunze (afide sau paianjeni) dar nu am găsit. De la farmacia fitosanitara am primit un funcigid pentru fainare (Luna Experience), cu care am stropit prin pulverizare conform instructiunilor de pe ambalaj prima data acum 8 zile si din nou ieri. Mi-au dat si un insecticid pentru paduchi si afide cum care am stropit prin pulverizare cam cu o saptamana in urma (nu am retinut numele, ceva pentru pomi fructiferi si trandafiri). Dar nu am vazut nici o schimbare in bine. E foarte afectat pe multe portiuni dintr-o lungime de aproximativ 35m.
      Mentionez ca lemnul cainesc are 3 ani si e prima data cand face o boala.
      Ma puteti ajuta sa identific problema si sa actionez cu produsele necesare?
      Va multumesc mult!

      # 167590

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      24 mai 2023

      Buna ziua. Conform descrierii oferite, cel mai probabil va confruntati cu un atac al acarienilor (posibil Aculus ligustri sau Brevipalpus obovatus). In primul rand, se recomanda indepartarea frunzelor si a portiunilor de planta puternic afectate. Ulterior, avand in vedere tratamentele deja efectuate, se recomanda efectuarea unui tratament cu Nissorun 10 WP, 5 g (in doza de 8 g /10 L apa), sau cu Vertimec 1.8 EC, 10 ml, in doza de 5 ml/ 10 L apa. Pentru a spori eficacitatea insecticidelor, este recomandat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum Break Thru S 240, 2 ml, in doza de 2 ml in 10 L solutie cu insecticid. Este indicata respectarea intervalurilor recomandate pe ambalajul fiecarui produs in parte (in cazul de fata, pentru evitarea oricaror riscuri de fitotoxicitate, se recomanda aplicarea insecticidului dupa un interval de 10-14 zile de la ultimul tratament efectuat cu fungicidul Luna Experience, 10 ml).
      In plus, pentru stimularea depasirii perioadei de stres suferite, imbunatatirea calitatii solului si cresterea rezistentei plantelor la actiunea diversilor factori, este indicata administrarea regulata, prin udare la radacina, a unui ingrasamant special formulat in acest scop, precum AMN Nordalge, 500 ml sau Recharge, 250 g sau Activator Organic pentru Sol, 350 ml sau AMN Arbori, 500 ml, conform instructiunilor de pe eticheta fiecarui produs in parte.
      De asemenea, se pot efectua 2-3 tratamente foliare, cu un ingrasamant precum Terra-Sorb Foliar, 250 ml, in doza de 25 ml/10 L apa, prin pulverizare foliara pe frunzele sanatoase, la interval de 10-14 zile. Acest ingrasamant ajuta plantele in corectarea situatiilor de fitotoxicitate (avand in vedere multitudinea tratamentelor efectuate), precum si in depasirea situatiilor de stres datorate conditiilor nefavorabile de mediu si de ingrijire. Prima aplicare a ingrasamantului foliar se recomanda a fi efectuata la 7-10 zile de la finalizarea tratamentelor foliare cu insecticide. Pe viitor, pentru asigurarea cresterii sanatoase a plantelor ornamentale, puteti avea in vedere planul de fertilizare orientativ: Plan Fertilizare Arbori si Arbusti Ornamentali. Este importanta respectarea intervalelor de actiune ale produselor utilizate: acestea se aplica in asa fel incat intervalul de actiune al insecticidelor, al fungicidelor si al ingrasamintelor cu acelasi mod de administrare (foliar sau la nivelul solului) sa nu se suprapuna.
      In continuare, se recomanda respectarea conditiilor generale de ingrijire, detaliate in articolul nostru: Lemn cainesc, sfaturi, ingrijire, cultivare. Avand in vedere starea actuala a plantelor din fotografii si aspectele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia pe viitor al gardului viu.

      # 167825
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

lemn-cainesc-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Lemn cainesc

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi