Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Beatrice Olaru
      29 octombrie 2020
      0 urează frunze verzi

      Ingalbenire crengi brad

      Rog un sfat din partea dvs la un brad foarte înalt, care a început sa i se ingalbeneasca crengile (conform poze), în unele porțiuni dinspre interior spre exterior. Era mai des, făcuse și coni, acolo au polenizat multe albine, pana acum în toamna când am observat aceasta schimbare: vestejire crengi și rarire. Acele se scutura în mod obișnuit. Are rădăcinile cam la suprafața, trunchiul este mai subțire, de regula a fost udat la rădăcină, pe trunchi și pe crengi, mai ales pe caniculă. Nu l-am tratat cu nimic niciodată. Are vreo 11 metri și aprox 22 ani. Rog un răspuns din partea dvs cu ce este de făcut, nu as vrea sa îl pierd. Multumesc.

      # 61826

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      30 octombrie 2020

      Buna ziua, in urma informatiilor oferite, simptomele pot indica o reactie la stresul cauzat de udarea necorespunzatoare. Trebuie sa stiti ca nu este recomandata udarea prin aspersie (apa nu trebuie sa ajunga pe ramuri). De asemenea, deoarece ati mentionat ca ati optat pentru aceasta metoda, mai ales in timpul zilei (in conditii de temperaturi ridicate), cel mai probabil picaturile de apa de pe frunze au actionat ca o lupa, conducand la arderea frunzelor.
      In acest caz, se recomanda eliminarea partilor uscate (pe cat posibil) si efectuarea a 1-2 tratamente, la interval de 7-10 zile cu un fungicid precum Zeama Bordeleza (Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g), in concentratie de 50 g/10 l apa. Tratamentele se aplica prin pulverizare foliara.
      Incepand din primavara, precum si pe parcursul perioadei de vegetatie, se poate avea in vedere administrarea unui ingrasamant special pentru conifere, precum Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml), aplicat prin pulverizare in doza 25 ml/ 10 l apa, care contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii acelor frunzisului. Este indicata repetarea administrarii acestui ingrasamant la un interval de trei-patru saptamani.
      Totusi, avand in vedere talia acestuia, nu se poate preciza cu exactitate cum va reactiona in urma aplicarii tratamentelor.

      # 61829
      0 urează frunze verzi
      • Aurel
        28 decembrie 2020

        Buna ziua,

        Am si eu aceeasi situatie, recent crengile au inceput sa isi schimbe culoare spre maroniu.

        Bradul are aproximatv 4m inaltime si voiam sa folosesc tratamentul mentionat de dumneavoastra.

        Voiam sa ma asigur ca am inteles ok, de fiecare data bradul trebuie stropit cu 10 l de apa cu concentratiile respective ?

        Il stropesc astazi spre exemplu cu zeama si 10 l de apa, peste 1 saptaman schimb cu fir fluid si dupa reiau ?

        Ceea ce doream sa stiu e cantitatea de apa cu care sa il stropesc la fiecare tratament dupa ce am mixat fiecare solutie in 10 l de apa.

        Multumesc,
        Aurel Sindila

        # 61830
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          28 decembrie 2020

          Buna ziua. In primul rand, trebuie mentionat faptul ca, la conifere, uscarea frunzisului dinspre trunchi catre exterior este determinata de mai multi factori naturali: in primul rand, lumina care nu reuseste sa patrunda pana in interiorul coroanei, iar in al doilea rand, degarnisirea naturala a plantelor, odata cu cresterea si dezvoltarea acestora. Totodata, uscarea ramurilor pe anumite portiuni poate fi determinata si de umiditatea excesiva, persistenta la nivelul sistemului radicular, solul compact, drenajul slab etc. Astfel, inaintea aplicarii tratamentelor cu fungicide cuprice, este indicata curatarea arborelui de portiunile uscate. In cazul tratamentelor, trebuie sa stiti ca nu se poate preciza exact cantitatea de solutie necesara unui arbore cu inaltimea de 4 metri, deoarece aceasta depinde de desimea coroanei, aparatura folosita, marimea duzei etc., insa este important de stiut faptul ca amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore. Tratamentele cu Zeama Bordeleza se pot repeta la intervale de 7-10 zile, iar ingrasamantul foliar Fir Fluid, este indicat sa se aplice incepand din primavara (pe tot parcursul sezonului de vegetatie).

          # 61831
          1 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

brad-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Brad

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi