Vezi 3 fire de răspunsuri
    • Mihaela
      28 august 2023
      3 urează frunze verzi

      Iedera, Uscare frunze

      Buna ziua!
      Avem in curte , cam de 10 ani, un perete pe care a crescut iedera. In acest an s-au îngălbenit frunzele și s-au uscat. Am stropit cu Nissorun, dar nu am avut succes. S-a uscat aproape toată. Am tuns tit ce era uscat. Nervurile nu sunt uscate, când tai ele sunt fragede in interior.
      Cum as putea sa o regenerează, va rog?

      # 182928

      4 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      29 august 2023

      Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu sfaturi, va rugam sa verificati cu atentie si sa ne comunicati daca observati prezenta unor simptome neobisnuite pe partea superioara sau inferioara a frunzelor sau pe ramuri (inclusiv daunatori, orificii, roaderi, puf alb, panze foarte fine, excrescente, depuneri, decolorari delimitate, scurgeri, rumegus, mucegai la sol sau altele). De asemenea, va rugam sa atasati mai multe fotografii cu focalizare pe simtomele de depreciere observate (poze realizate de aproape), sa descrieti conditiile de mediu din zona respectiva (sol, temperaturi, vant, precipitatii, expunere), sa precizati la ce intervale de timp si prin ce metoda realizati udarea, ce cantitate de apa administrati la o udare, cand ati efectuat tratamentul fitosanitar cu Nissorun 10 WP, 5 g, precum si alte informatii care pot fi relevante in acest caz.

      # 183024
      0 urează frunze verzi
    • Mihaela
      29 august 2023

      Bună ziua! Noi locuim în București, deci clima și precipitațiile de oraș.
      În mod normal udăm odată pe zi ,dimineața , dar pe timpul verii fiind foarte cald am udat și dimineață și seară Stropim cu furtunul deci nu aștept să vă spun ce cantitate de apă folosim
      Prezintă pânză de păianjen în rest nu se văd alte insecte
      Nu prezintă mucegai , nu prezintă praf alb , frunzele nu sunt roase, nu sunt ciupite
      Par efectiv că se ard de la un colț și apoi se usucă în totalitate
      Tratamentul am aplicat acum trei săptămâni și încă odată acum o săptămână pentru că a plouat

      # 183059
      1 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        30 august 2023

        In cazul in care nu ati identificat si alte simptome, cel mai probabil deprecierea a intervenit in urma unui cumul de factori biotici si abiotici neprielnici (afectiune cunoscuta drept “leaf scorch”), precum conditiile climatice neprielnice din ultima perioada, carente nutritive, udarea posibil necorespunzatoare, posibil instalarea unor agenti fitopatogeni, imbatranirea unor portiuni de planta si altele, in functie de caz. De moment puteti avea in vedere indepartarea frunzelor afectate si efectuarea a 1-2 tratamente, la interval de 7-10 zile, cu un fungicid precum Champ 77 WG, 20 g, in doza de 20 g/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.
        In plus, avand in vedere perioada in care ne aflam, se recomanda administrarea unui ingrasamant cu un continut ridicat de potasiu, precum Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg, prin imprastiere in jurul plantelor, in doza de 30 – 50 g/mp, urmat de incorporare usoara si udare, conform recomandarilor de pe eticheta. Acest ingrasamant sporeste rezistenta la seceta si inghet, imbunatatind totodata echilibrul hidric al plantelor.
        Ulterior, este indicata eliminarea regulata a frunzelor depreciate si asigurarea conditiilor optime de vegetatie (https://www.botanistii.ro/blog/category/plante-decorative-exterior/iedera/). In primavara se recomanda monitorizarea evolutiei plantei si solicitarea sfaturilor unor specialisti in cazul in care apar simptome de depreciere pe frunzele noi.

        Categorii recomandate
        # 183196
        0 urează frunze verzi
    • Mihaela
      30 august 2023

      Va multumesc frumos pentru sfaturi !!!

      # 183197
      1 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

iedera-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Iedera

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi