Daunatori prun – paduchi sau purici?

Acest subiect conține 7 răspunsuri are 2 voci și a fost actualizat ultima dată de  Tom Botanistul 6 iunie 2018 la 4:33 pm.

 • Autor
  Mesaje
 • 7 Răspunsuri
 • #18050 Răspuns
  Serban G.

  Buna dimineata!
  Prunul meu -Stanley- este atacat de cativa ani de nu stiu ce, pe spatele frunzelor foarte tinere ale lastarilor din tot pomul; arata ca niste purici/ paduchi de culoare verde deschis, extrem de multi, deseori unii peste altii; anul trecut nu am reusit sa-i elimin, frunzele s-au umplut de o mazga lipicioasa si inchisa la culoare iar fructele au fost compromise in totalitate; anul acesta am stropit de doua ori la 7 zile cu fastac( ceva mai mult decat doza recomandata de 0, 015%) dar desi sunt mai putini pe dosul frunzei, nu au disparut in totalitate.
  Va rog, nu stiu ce sunt si ca atare nici cu ce sa mai stropesc. Am incercat anul trecut si eliminarea frunzelor/lastarilor respectivi dar fara nici un folos
  Am atasat o poza.
  Multumesc mult pt ajutor!

 • #18137 Răspuns
  Tom Botanistul

  Prunul este atacat de afide. Fastac este destul de eficient, insa este doar de contact, si anume elimina doar daunatorii cu care intra in contact.
  Cel mai indicat este sa se aplice insecticide care sunt si sistemice si de contact, si anume elimina in momentul in care intra in contact, de asemenea patrunde in plante si elimina daunatorii care sug seva.
  De aceea se aplica insecticide cum ar fi Actara (https://www.botanistii.ro/syngenta-actara-25-wg.html), Teppeki (https://www.botanistii.ro/syngenta-actara-25-wg.html) sau Eforia (https://www.botanistii.ro/syngenta-insecticid-agro-eforia-45-zc-15-ml.html).
  Incercati sa aplicati insecticidele dimineata, si se insista pe partea inferioara a frunzelor, deoarece au cea mai mare capacitate de absorbtie.

 • #18165 Răspuns
  Serban G.

  Multumesc mult, d-le Tom.
  Sa aveti o zi cu spor in continuare!

 • #18206 Răspuns
  Tom Botanistul

  Cu mare placere! Mult succes in continuare!

 • #18244 Răspuns
  Dumitrache Angii

  Buna ziua,Va rog sa ma ajutati cu gasirea unui tratament adecvat pt bolile care imi afecteaza livada de pruni.Am cca 100 de pruni din trei soiuri,anaspet,stanley si vanat de Italia.Mentionez ca numai acest ultim soi este afectatFructele,in mare parte au ramas mici,s-au inrosit si acum cad,Initial am crezut ca este o selectie fireasca a pomului pt ca erau foarte incarcati de rod.Acum au aparut semne de boala si pe frunze.Sunt gaurite iar pe spate este ceva foarte fin alb, nu stiu daca sunt ceva acarieni sau alte vietati.Am stropit pana acum Calypso,Novodim,Folicur solo si Topsin.Vremea a fost insa ploiasa iar acum sunt temperaturi de 28-30 gr.Va multumesc muly

 • #18309 Răspuns
  Tom Botanistul

  Pe frunze este prezenta si o micoza. Incercati sa aplicati un tratament format din Dithane (https://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html) + Topsin (https://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html) impreuna cu Novadim Progress.

 • #18261 Răspuns
  cipi_TM

  Ca sa nu deschid un topic nou, am la prunii din gradina am aproximativ aceleasei simptome ca si Dumitrache Angii.
  Mai mult, unele prune prezinta puncte negre/gauri din care curge seva. Am cules prunele bolnave si le-am distrus.
  Multumesc anticipat pentru ajutor.

 • #18311 Răspuns
  Tom Botanistul

  Este foarte bine ca ati indepartat fructele afectate. Acele orificii reprezinta locul de intrare al larvelor depuse de daunatori in fruct. Pentru a evita astfel de atacuri, este necesar sa respectati un plan minim de tratamente in fiecare perioda de dezvoltare. Il puteti gasi aici: http://www.botanistii.ro/blog/prun-calendarul-tratamentelor/ . Puteti aplica tratamentul recomandat si lui Dumitrache Angii putin mai sus. Inainte de aceasta, indepartati si lastarii ca cel din a doua imagine.


N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Sunt de acord cu Politica de Confidențialitate.
Adaugă răspunsul tău:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">