Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Florentina
      15 iulie 2023
      2 urează frunze verzi

      Cires japonez cu frunze uscate pe jumatate sau intergral

      Buna ziua. Care sa fie problema ciresului meu japonez? Cateva dintre frunzele lui s-au patat pe jumatate, iar unele s-au maronit cu totul (atasez fotografii relevante).
      El a fost plantat cu niste luni in urma, dupa perioada de inflorire, s-a adaptat bine, dar recunosc ca in afara de a-l uda, mare lucru/altceva (gen tratamente, ingrijire suplimentare) nu am facut. Poate sa-l fi udat cam des, in ultima perioada, de vreme ce e plantat in plin soare (soare puternic pe tot parcursul zilei). Sa fie vren exces de umiditate sau vreo ciuperca? Ce indicii ne dau frunzele? Va multumesc anticipat pentru orice mana de ajutor – chiar vreau sa tin ciresul asta viu).

      # 176883

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      17 iulie 2023

      Buna ziua. Cel mai probabil depreciarea a putut interveni in urma unui cumul de factori, dintre care se evidentiaza stresul suferit la plantare, udarea excesiva sau deficitara, lipsa fertilizarii, conditiile climatice neprielnice din aceasta perioada, calitatea inferioara a solului, posibil instalarea unor agenti fitopatogeni (insa pentru o identificare exacta este necesara efectuarea unei analize de laborator) etc. Este cunoscut faptul ca sansa de prindere a puietilor este mai redus in cazul exemplarelor de dimensiuni mari, respectiv in cazul in care plantarea se realizeaza dupa pornirea in vegetatie a exemplarului. Stresul suferit la plantare poate avea efecte pe o perioada mai indelungata de timp, in functie de capacitatea de prindere si regenerare a plantei, respectiv de conditiile de mediu si de ingrijire oferite (Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali).
      De moment, este indicat sa eliminati frunzele depreciate, iar pentru a stimula refacerea frunzisului si a ajuta planta sa depaseasca perioada de stres, se poate aplica un ingrasamant foliar precum Terra-Sorb Foliar, 100 ml, prin pulverizare in doza 25 ml/ 10 L apa, conform recomandarilor inscrise pe eticheta. Se pot efectua doua-trei tratamente la un interval de minimum 14 zile intre ele. Este indicat ca tratamentele sa se efectueze dimineata devreme, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, planta se afla sub stres termic si nu raspunde foarte bine la tratamentele aplicate.
      De asemenea, se recomanda administrarea unui ingrasamant natural care contribuie la imbunatatirea calitatii substratului, sprijina dezvoltarea radacinilor, marind rezistenta plantei la factorii de stres, precum: AMN BonaVita, 500 ml, prin udare la radacina, cu respectarea instructiunilor din descrierea produsului. De asemenea, puteti avea in vedere planul de fertilizare orientativ de pe blogul nostru: Plan Fertilizare Arbori si Arbusti Ornamentali. Mai multe informatii despre ingrijirea ciresului japonez pot fi consultate in articolul urmator: Cires japonez, informatii si sfaturi de ingrijire. Intrucat activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta a solului, udarea se recomanda a fi efectuata in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata. Totusi, avand invedere plantarea recenta, se recomanda ca udarea sa fie efectuata cu cantitati suficiente de apa, astfel incat in momentul udarii solul sa fie bine impregnat cu apa, pana la adancimea la care se afla radacinile, in functie de proprietatile solului. Apa nu trebuie sa stagneze la baza ciresului japonez (drenajul bun al solului este esential). uccesul plantarii va fi vizibil abia pe parcursul sezonului de vegetatie, iar evolutia pe viitor a exemplarului din imaginea atasata nu se poate preciza cu exactitate. In cazul in care la un interval de timp dupa indepartarea frunzelor depreciate (respectiv dupa aplicarea ingrasamintelor) sesizati din nou aparitia petelor pe frunze, va rugam sa reveniti cu fotografii suplimentare si informatii detaliate despre planta.

      # 177043
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

cires-japonez-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Cires japonez

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi