Vezi 7 fire de răspunsuri
    • Focsa Manuela
      8 mai 2020
      0 urează frunze verzi

      Chiparos leylandii cu ramuri uscate

      Am plantat in noiembrie niste chiparosi, am utilizat razormin la plantare. La inceputul primavarii le-am pus ingrasamant cu eliberare lenta. Mi se pare ca nu le merge prea bine, se tot ingalbenesc si se usuca ramurele, nu stiu ce sa le fac. I-am udat si pe coroana, asa mi au spus cei de la care i-am cumparat! Nu stiu cum sa-i ajut?!

      # 57069

      7 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      8 mai 2020

      Buna ziua, in cazul coniferelor, este foarte important modul in care s-a realizat plantarea. Este indicat ca exemplarele de conifere sa se planteze cu balot de pamant pe radacina, iar sistemul radicular sa fie bine dezvoltat, proportional cu varsta arborelui si cu partea vegetativa. Daca sistemul radicular nu este dezvoltat corespunzator sau radacinile au fost fasonate sever inainte de achizitionare, exista posibilitatea ca la o perioada de timp dupa plantare, arborele sa inceapa sa se usuce ireversibil, fara a exista un motiv evident. Acest proces este vizibil, mai ales odata cu inceperea perioadei de vegetatie si intensificarea proceselor fiziologice. Mai multe informatii sunt prezentate in articolul urmator: Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali. Daca plantarea s-a realizat cu succes, veti observa pe parcursul acestei perioade de vegetatie. Daca mai aveti Razormin, pentru a-i ajuta, este recomandat sa mai efectuati 2-3 administrari, impreuna cu apa de la udare, la interval de 10-14 zile intre ele. Este indicat sa eliminati partile uscate, iar, preventiv este recomandata aplicarea unui fungicid precum Curzate Manox (https://www.botanistii.ro/dupont-curzate-manox.html), aplicat prin pulverizare in doza 25 g/ 10 l apa. Se recomanda efectuarea a unu-doua tratamente la interval de 5-7 zile. De asemenea, NU se recomanda udarea pe ramuri. Pe parcursul perioadei de vegetatie, cand observati ca s-au mai adaptat, este indicata aplicarea unui ingrasamant foliar precum Cropmax (Cropmax, 20 ml), 15 ml/10 l apa.

      # 57074
      0 urează frunze verzi
    • Duță Oana
      11 mai 2020

      Bună ziua,
      Acum o luna am cumpărat 3 leylandii pon pon în ghiveci care au început sa se usuce. Acum 2 zile i-am plantat punând un strat de piatra și nisip la baza gropii, am pus ingrasamant de conifere și am completat cu turba. Ce altceva mai pot sa le fac sa nu ii pierd? Am voie sa pun piatra decorativa în jurul lor? Dar aspersoare? Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

      # 57075
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      11 mai 2020

      Buna ziua, nu este recomandata udarea prin aspersie (pe ramuri). De asemenea, nu este indicata nici amplasarea pietrelor decorative in jurul lor, intrucat acestea mentin o umiditate mai ridicata. Simptomele prezente pot aparea si din cauza stresului suferit, este foarte important cat de dezvoltat este sistemul radicular si cum s-a realizat plantarea. De aceea, este indicat sa eliminati partile uscate si sa ii controlati periodic. Daca le-ati administrat doar un ingrasamant cu eliberare lenta, este indicat sa aplicati un stimulator de inradacinare, precum Razormin (Razormin, 250 ml). Se dizolva 25 ml/10 L de apa si se aplica prin udare pe sol. Se pot efectua 2-3 tratamente la interval de 10-14 zile. Ulterior, pe parcursul perioadei de vegetatie, cand observati ca s-au mai adaptat, foliar se poate aplica un ingrasamant precum Cropmax (Cropmax, 250 ml), prin pulverizare in doza 15 ml/ 10 l apa.

      # 57080
      0 urează frunze verzi
    • Duta Oana
      8 iunie 2020

      Buna ziua,

      Am aplicat Razormin si Cropmax precum mi-ati sugerat. 2 din ei si-au revenit destul de bine, dar pe al 3-a au aparut ceva insecte ce par ca ii fac foarte rau pomului(vedeti pozele atasate). Va rog sa imi sugerati ceva si pentru asta pentru a-l putea salva si pe ultimul.

      Multumesc anticipat.

      # 57081
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      8 iunie 2020

      Din pozele atasate, nu se observa foarte clar ce daunatori sunt prezenti. Se poate aplica, insa, un insecticid cu spectru mai larg de actiune, precum Fastac Active (Fastac Active, 5 ml), in doza 5 ml/ 10 l apa. Se recomanda efectuarea a unu-doua tratamente la interval de 5-7 zile. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe arbore.

      # 57084
      0 urează frunze verzi
    • sorin
      24 iulie 2020

      am vazut comentariul Dvs. in care ati precizat ca nu este indicata amplasarea pietrelor decorative in jurul leylandi. in cazul meu, pt a preintampina creterea buruienilor, am aplicat folie pe solp este care am amlplasat pietris. e indicat ce am facut? deocamdata nu sunt probleme cu ei. mentionez ca udarea se face prin picurare, zilnic dimineata si seara. mulțumesc.

      # 57085
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      24 iulie 2020

      Pietrisul pastreaza o umiditate mai ridicata la nivelul radacinilor. Insa, daca lasati solul sa se usuce intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire, nu ar trebui sa aveti probleme.

      # 57086
      0 urează frunze verzi
Vezi 7 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

conifere-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Arbori si arbusti coniferi

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi