Vezi 3 fire de răspunsuri
    • Savulescu Doina
      24 august 2020
      1 urează frunze verzi

      Brad cu ace ruginii

      Buna ziua!
      De cateva luni au aparut in brad ace de culoare ruginie. Zonele cu ace ruginii sunt doar la varful crengilor si mai ales pe o parte a bradului (spre est).
      Bradul are aprox. 20 de ani si nu a avut nicio problema pana acum.
      Va rog sa-mi spuneti despre ce este vorba si ce putem face.
      Multumesc!

      # 61786

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      24 august 2020

      Buna ziua, in cazul coniferelor, este foarte important ca drenarea apei sa se realizeze corespunzator, deoarece coniferele sunt sensibile la stagnarea apei la nivelul radacinilor, ceea ce poate duce la putrezirea sau afectarea acestora si implicit la uscarea plantei. In situatia actuala, este indicat sa aveti in vedere administrarea unui fertilizant care sa stimuleze dezvoltarea radacinilor si a capacitatii de extractie a elementelor nutritive din sol, precum AMN Arbori ( AMN Arbori, 500 ml), aplicat prin udare in doza 50 ml / 10 l apa. Se pot face doua-trei administrari, la interval de 10 -14 zile intre ele.
      De asemenea, se recomanda eliminarea partilor uscate, acestea nu isi vor mai reveni. Apoi se pot efectua tratamente cu fungicide precum Dithane (Dithane M 45, 20 g ), in doza 20 g/ 10 l apa si Champ (Champ 77 WG, 200 g ), in doza 30 g/ 10 l apa.
      Se recomanda efectuarea a doua-trei tratamente, precum si alternarea produselor la 5-7 zile. Mai exact, primul tratament se va efectua cu Dithane, apoi la 5-7 zile se va aplica Champ, iar la 5-7 zile dupa cel de-al doilea tratament, se va aplica si un al treilea tratament, de data asta cu Dithane.
      La 10 – 12 zile dupa efectuarea tratamentelor, pentru a stimula regenerarea plantei in urma afectiunii, puteti administra un ingrasamant precum Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml). Doza de aplicare 25 ml/ 10 litri apa, prin pulverizare. Aplicarile se pot repeta la trei-patru saptamani, in perioada de vegetatie.
      In lunile foarte calduroase se recomanda ca tratamentele sa se faca noaptea tarziu sau dimineata, cand umiditatea este mai ridicata si temperaturile sunt moderate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, planta se afla sub stres termic si nu raspunde foarte bine la tratamentele aplicate.

      # 61791
      1 urează frunze verzi
    • Savulescu Doina
      25 august 2020

      Multumesc pentru raspuns!
      Trebuie sa precizez ca nu poate fi vorba despre drenarea necorespunzatoare a apei, situatia face ca bradul sa fie udat de noi rar, in rest doar cand ploua.
      Din pacate, datorita inaltimii (are aprox.15-20m) nu vom putea face decat administrarea fertilizantului. Eliminarea partilor uscate si tratamentul cu fungicide si ingrasamant
      (care tb facute prin pulverizare) nu le putem face pe intreaga inaltime a bradului. Ar avea sens sa facem tratamentele doar pana la ce inaltime ajungem??

      # 61792
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      25 august 2020

      Chiar daca inaltimea bradului nu permite aplicarea uniforma a tratamentelor cu fungicide, ar fi indicat, totusi, sa pulverizati solutia in portiunile accesibile.

      # 61793
      0 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

brad-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Brad

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi