Weigela, informatii si sfaturi de ingrijire

weigela-sfaturi-ingrijire

Weigela (Weigela spp.) – este un arbust decorativ prin flori, ce face parte din familia Caprifoliaceae, fiind originar din Asia. Se poate cultiva cu usurinta in gradini si parcuri, avand cerinte minime fata de factorii de mediu. Weigela se remarca prin florile sale sub forma de palnie, de culoare roz deschis, alba sau rosie, in functie de cultivar. Perioada de inflorire este de la sfarsitul primaverii pana la inceputul verii. Frunzele variaza de la verde inchis la verde deschis sau pot fi variegate, facand plantele foate atractive chiar si atunci cand nu sunt inflorite. Weigela poate fi cultivata si sub forma de gard viu datorita portului inalt si a desimii tufei.

Weigela – varietati si cultivaruri

  • W. My Monet Sunset: este un arbust de talie mica, ce prezinta frunze variegate, care capata o tenta rosiatica odata cu venirea toamnei. Florile sunt mici si roz;
  • W. Alexandra: prezinta flori de culoare fuchsia si frunze de culoare purpuriu inchis;
  • W. Golden Jackpot: se remarca prin foliajul galben-auriu, impodobit cu flori de culoare trandafirie;
  • W. Crimson Kisses: se remarca prin florile de culoare rosu inchis, ce apar la inceputul primaverii. Arbustul reinfloreste periodic pe parcursul verii.

Conditii de mediu

Lumina. Este o planta iubitoare de lumina si este important sa fie amplasata intr-un loc in care sa beneficieze de lumina directa o mare parte din zi. In zonele cu climat cald, poate suporta umbrirea partiala in dupa-amiezile deosebit de calduroase. 

Temperatura. Nu este pretentioasa fata de temperatura si suporta si temperaturile mai scazute. Totusi, in zonele cu climat rece, este indicata alegerea unor soiuri/varietati rezistente la frig sau cultivarea plantei in ghiveci/container, pentru a o adaposti in interior pe timpul iernii.

Sol. Se poate cultiva pe majoritatea tipurilor de sol, insa creste si se dezvolta bine pe solurile drenate, fertile, cu un pH usor acid sau alcalin (5,5-7,5).

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire Weigela

Udare. Are nevoie de udari regulate si consistente imediat dupa plantare. Odata ajunsa la maturitate, Weigela se poate uda moderat, lasand solul sa se usuce usor intre doua udari. 

Fertilizare. Pentru a asigura o inflorire abundenta, se recomanda fertilizarea plantelor in primavara, folosind ingrasaminte cu eliberare lenta sau ingrasaminte pentru plante decorative prin flori.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Weigela se inmulteste cel mai frecvent prin butasi (lignificati sau semilignificati) prelevati primavara devreme sau imediat dupa trecerea florilor. 

Se inmulteste mai rar prin seminte sau prin marcotaj.

Taieri. Weigela este un arbust care nu necesita taieri regulate, insa daca se doreste acest lucru, se poate taia imediat dupa inflorire. Totodata, se pot efectua si taieri de intretinere, primavara devreme, ce au ca scop indepartarea ramurilor mai vechi de 3 ani sau a celor uscate.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori 

Weigela este o planta rezistenta la boli. Dintre daunatori, pot aparea afidele, acarienii si paduchii testosi. 

In plus

  • Planta nu este toxica pentru animale;
  • Amplasarea la umbra poate afecta inflorirea.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile