Tratamente, informatii, pomi fructiferi, prun

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Prunul (Prunus domestica) este un pom fructifer ce face parte din familia botanica Rosaceae. Acesta este foarte raspandit in Romania, fructele sale fiind folosite petru prepararea dulceturilor, compoturilor si a rachiului. Prunul nu este foarte pretentios fata de factorii de vegetatie, valorificand foarte bine solurile din zona dealurilor. Nu suporta seceta si solurile compacte. Prunul intra pe rod dupa 4-5 ani de la plantare, iar longevitatea este de 30-40 ani. Este un pom de vigoare medie, frunzele sunt ovale si au marginea serata, iar florile sunt albe. Prunele se pot valorifica sub diferite moduri. Acestea contin: glucide, acizi organici, albumina, celuloza, vitamine (A, B, C) fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu.

Principalele boli sunt:

VIROZE:

varsatul-prunelorVarsatul prunelor produs de Plum pox virus. Pe frunze se formeaza pete de decolorare de forma circulara, ce acopera toate frunzele. Simptomele dispar in lunile calduroase de vara. Pe fructe apar pete circulare de culoare galbuie, vizibile foarte bine pe fructele necoapte. Fructele atacate cad din pom inainte de vreme. In caz de atac sever, petele circulare apar si pe samburi. Virusul se raspandeste prin materialul saditor infectat, prin cicade, afide si polen.

 

Masuri de prevenire si combatere:

 • folosirea de altoi si portaltoi sanatosi;
 • izolare spatiala intre livezile cultivate cu specii samburoase;
 • distrugerea buruienilor si a arbustilor din apropierea livezilor;
 • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de insecte;

 

BACTERIOZE:

ciuruireCiuruirea bacteriana a frunzelor produsa de Pseudomonas syringae pv morsprunorum. Aceasta boala se manifesta pe lastarii tineri, pe frunze si pe fructe. Pe frunze apar pete mici, circulare, cu un aspect apos. Cand umiditatea este ridicata, pe suprafata petelor apare exudatul bacterian sub forma unei pelicule vascoase de culoare alb-galbuie. Pe timp uscat, tesuturile atacate se usuca si se desprind de pe frunza. Astfel, frunzele au un aspect ciuruit. Un atac puternic determina defolierea pomilor. Pe fructe sunt prezente pete mici, de culoare brun-rosiatica. Atacul produce deformarea fructelor si craparea pulpei. Din aceasta cauza piersicile isi pierd valoarea comerciala. Pe lastari apar pete lungi, scoarta se brunifica si este distrusa. Pe ranile produse apare un lichid vascos, specific bacteriozelor. Ranile se maresc de la an la an si pot evolua in cancere deschise. Bacteriile patrund in pom prin stomate, dar majoritatea infectiilor se produc in timpul altoitului.

Masuri de prevenire si combatere:

 • folosirea de altoi si portaltoi sanatosi;
 • tratamente chimice la dezmugurit cu: Zeama Bordeleza, Copernico Hi-Bio, Melody Compact 49 WG, Funguran OH 50 WP, Champ 77 WG.

cancerCancerul bacterian produs de Agrobacterium radiobacter pv. tumefacias. Pe radacini si pe tulpini se dezvolta tumori, la inceput mici si moi, iar mai tarziu se lemnifica. Tumorile au forme si marimi diferite. Celulele ce alcatuiesc aceste tumori sunt mari si deformate. Aceasta bacterie patrunde in pom prin ranile produse de nematozi, grindina, etc. Aparitia acestei boli este favorizata de temperaturile cuprinse intre 22 si 30 de grade Celsius si umiditate atmosferica de 80 %.

Masuri de prevenire si combatere:

 

 • sortarea puietilor inainte de plantare;
 • livada se va infiinta pe terenurile ce au fost pregatite corespunzator;
 • dezinfectarea foarfecilor si uneltelor, la trecerea de la un pom la altul;
 • taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
 • radacinile puietilor se vor imbaia intr-o solutie de Zeama Bordeleza 1% sau Topas 100 EC 0.025 %.
 • tratamente in timpul vegetatiei cu produse pe baza de cupru.

MICOZE:

harlupi“Gurlupi“ produsa de Taphrina pruni. Fructele tinere capata o nuata galben-verzuie si sunt mai mari decat cele sanatoase. In urma atacului, fructele sunt deformate, iar coaja sanburelui este distrusa. La suprata acestora apare un puf catifelet de culoare cenusie, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Dupa 3-4 sapatamani fructele se zbarcesc si cad masiv. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu pe scoarta ramurilor. Aparitia bolii este favorzata de primaverile reci si umede.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivare soiurilor rezistente (Vinete, Tuleu gras, Grase romanesti, De Bistrita);
 • daca se intrunesc conditiile de mediu favorabile se aplica 4 tratamente in urmatoarele perioade: dezmugurit, inceputul scuturarii petelelor, inceputul formarii fructelor, inceputul caderii frunzelor. Se folosesc urmatoarele produse: Bravo, Score, Polyram, Merpan, Systhane.

ciuruirea-prunelorCiuruirea frunzelor si patarea fructelor produsa de Stigmina carpophylla. Boala este comuna in livezile neingrijite si produce pagube importante pomilor samburosi. Pe frunze apar pete circulare in dreptul carora tesuturile se brunfica, iar in final se desprind de restul frunzei. Pe fructe se observa formatiuni punctiforme, inconjurate de o margine de culoare rosu-violaceu. Pulpa fructelor isi pierde textura si gustul. Pe lastari, ciuperca produce brunificari, urmate de rani din care se scurge clei. Aceasta forma de atac este foarte periculoasa, pentru ca usuca lastarii ce poarta mugurii de rod. Sporii asigura raspandirea ciupercii si rezista pe timpul iernii in cleiul ce se scurge din rani. De asemenea, ciuperca poate ierna sub forma de miceliul pe suprafata ramurilor.

Masuri de prevenire si combatere:

 • taierea si arderea ramurilor afectate;
 • ranile rezultate in urma taierilor se vor acoperi cu mastic;
 • dupa efectuarea taierilor, pomilor li se aplica un tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 %;
 • aplicarea tratamentelor in vegetatie cu: Score 250 EC, Folpan WDG, Rovral 500 SC;

fainareFainarea produsa de Podosphaera tridactyla. Aceasta bola nu este periculoasa, dar in anii secetosi si caldurosi poate afecta soiurile sensibile (Vinete romanesti, De Bistrina, Anna Spath). Atacul apare pe frunzele lastarilor tineri prin aparitia unor pete albe. Aceastea se extind si acopera intreaga frunza. Boala evolueaza, iar miceliul devine cenusiu si prafos. Tesuturile atacate se incretesc si se usuca. Ciuperca ataca si fructele tinere. Acestea sunt acoperite de pasla alba miceliana. Fructele crapa si putrezesc.

Masuri de prevenire si combatere:

 • fertilizare echilibrata;
 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • lastarii si fructele atacate se vor arde;
 • tratamente chimice in vegetatie cu: Systhane Plus 24 E, Thiovit Jet 80 WG, Kumulus DF, Topas 100 EC, Karathane M 35 CE;

moniliozaMonilioza produsa de ciuperca Monilinia laxa. Aceasta boala ataca toate organele aeriene ale pomilor, produca pagube insemnate in anii reci si ploiosi. Frunzele atacate  atarna fara sa cada, florile se brunifica si se usuca, iar ramurile se indoaie in forma de carlig. Fructele tinere se zbarcesc, se brunifica si cad masiv. Pulpa fructelor mature putrezeste, iar pe exteriorul lor apar pernute galbui-cenusii. In final, fructele sunt mumificate si raman in pom, asigurand transmiterea bolii si in anul urmator. Ciuperca ierneaza pe fructele mumifiate si in scoarta ramurilor atacate.

Masuri de prevenire si combatere:

 

 • strangerea si distrugerea fructelor atacate;
 • taierea si arderea ramurilor afectate;
 • taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
 • tratamente chimice in perioada de repaus vegetativ cu poduse pe baza de cupru (exemplu: Zeama Bordeleza) si tratamente preventive aplicate in vegetatie cu Switch, Score, Topsin;

patarea-rosiePatarea rosie a frunzelor produsa de ciuperca Polystigma rubrum. Pe frunze apar pete circulare, de culoare galben-crem, ce evolueaza si devin portocalii, iar in final rosii. Tesuturile din dreptul petelor se ingroasa, devin crustoase si sunt bombate usor spre partea inferioara. In final frunzele atacate cad, producand defolierea prematura a pomilor. Astfel, pomul este sensibil la inghet, iar diferentierea muguruilor de rod nu se desfasoara normal.

Masuri de prevenire si combatere:

 • strangerea si arderea frunzelor din livada;
 • cultivarea de soiuri si hibrizi rezistenti;
 • tratamente cu Folpan, Falcon, Topsin, Bravo, Score;

ruginaRugina produsa de Tranzschelia pruni-spinosae. Pe partea superioara a limbului apar pete de culoare galbena. Pe partea inferioara, in dreptul petelor isi fac aparitia sporii de culoare bruna, iar mai tarziu (spre sfarsitul vegetatiei) apar sporii de rezistenta, de culoare neagra. Atacul acestei ciuperci determina rezistenta scazuta la ger si aparitia rodirii la 2 ani. Ciuperca isi desfasoara primele faze de dezvoltare pe Piciorul cocosului, iar apoi trece pe pomii fructiferii. De asemenea, Porumbarul (Prunus spinosa) este o gazda intermediara in care ciuperca se inmulteste, iar apoi migreaza pe specii cultivate. Ierneaza sub forma de miceliu in organele subterane ale specilor de Anemone (Piciorul cocosului).

Masuri de prevenire si combatere:

 • strangerea si distrugerea frunzelor din livada;
 • distrugerea speciilor de Prunus spinosa si Anemone spp din apropierea livezilor;
 • tratamente chimice cu: Bravo 500 SC, Topas 100 EC, Score 250 EC, Falcon 460 EC;

Principalii daunatori sunt:

cydiaViemele merelor (Cydia pomonella). Este o specie polifaga ce ataca mai multe specii de pomi fructiferi. Larvele de diferite varste ataca fructele. Femelele isi depun ouale direct pe fruct sau pe frunzele din aproprierea fructelor. Dupa eclozare, larvele sapa galerii in fructele atacate, lasand in interior excremente. Astfel, fructele nu mai pot fi consumate.

Metode de combatere:

 • folosirea capcanelor cu feromoni pentru a indetifica zborul adultilor;
 • tratamente chimice cu: Reldan 22 EC, Novadim progress, Laser 240 SC, Affirm, Calypso 480 SC;

flutureFluturele cu abdomenul auriu (Euproctis Chrysorrhoea). Este o specie polifaga ce ataca o serie de arbori si pomi fructiferi. Are o generatie pe an si ierneaza ca larva intr-un cocon in varful lastarilor. Larvele ataca mugurii si frunzele si pot produce desfrunzirea pomilor. Prezenta acestui daunator este foarte greu de depistat. In acest sens pomii se vor examina vizual foarte bine.

Metode de combatere:

 • eliminarea ramurilor pe care sunt prezente larvele;
 • tratamente chimice cu: Karate Zeon, Fastac Active, Laser 240 SC, Calypso 480 SC, Affirm;

omida-paroasaOmida paroasa (Hyphantria cunea). Este o specie polifaga ce ataca arborii ornamentali (Dud, Platan, etc.) precum si speciile de pomi fructiferi. Are doua generatii pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului. Aceasta insecta produce defolierea pomilor si implicit scaderea productiei de fructe. Omizile se pozitioneaza pe partea inferioara a frunzelor si incep sa le consume. De asemenea, acestea tes un fel de cuib, in interiorul caruia se hranesc.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu Faster 10 CE, Kaiso Sorbie, Affirm, Novadim Progress, Laser 240 SC;

moliaMolia vargata a piersicului (Anarsia lineatella). Dezvolta trei generatii pe an si ierneaza ca larva sub scoarta exfoliata a ramurilor. Primavara, acestea parasesc adapostul din timpul iernii si ataca mugurii. In lastarii tineri, larvele rod orificii de patrundere. Femelele noi aparute depun ponta pe muguri, iar larvele vor patrunde in fructele soiurilor timpurii. Larvele generatiilor urmatoare patrund in fructele aflate in faza de coacere, unde sapa galerii adanci.

Metode de combatere:

 • taiarea si distrugerea ramurilor (lastarii) afectate;
 • tratamente chimice cu: Decis Mega EW 50, Karate Zeon 50 CS, Affirm, Mospilan 20 SG, Laser 240 SC;

acarieniAcarienii sunt insecte care se observa foarte greu cu ochiul liber. Sunt specii polifage, ce ataca foarte multe plante si pomi fructiferi, atat specii cultivate cat si specii spontane. Acestia se hranesc cu sucul celular. In urma atacului, funzele au un aspect pergamentos, florile avorteaza, iar pomul stagneaza din crestere.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu Nissorum 10 WP, Envidor 240 SC, Milbeknock, Vertimec 1.8 EC;

molia-orientalaMolia orientala a fructelor (Cydia molesta). Are 3-4 generatii pe an si ierneaza ca larva intr-un cocon matasos in crapaturile scoartei. Aceasta molie ataca lastarii, frunzele si fructele pomilor fructiferi, dar cele mai mari pagube le produc fructelor. Larvele primelor generatii atacata lastarii si se hranesc in interiorul acestora, producand pagube mari livezilor nou infiintate si pepinierelor. Larvele generatiilor III si IV produc pagube importante fructelor. Acestea patrund in fruct in zona coditei sau in zona “varfului” si rod galerii neregulate in jurul samburelui. Fructele stagneaza din crestere, putrezesc si cad. Zborul masiv al adultilor se inregistreaza (in condiile din Romania) in urmatoarele perioade: 20-30 mai, 10-20 iunie, 20-30 iulie si 1-10 septembrie.

Metode de combatere:

 • taierea si distrugerea fructelor si lastarilor atacati;
 • utilizarea capcanelor atractante;
 • tratamente chimice aplicate in perioada de zbor masiv cu: Mospilan 20 SG, Karate Zeon 50 CS, Decis Mega EW 50, Calypso 480 SC, Affirm;

san-josePaduchele san Jose (Quadraspidiorus perniciosus). Este o specie polifaga ce ataca peste 200 de specii de plante. Prezinta 1-3 generatii pe an si ierneaza in stadiul de lava pe scoarta specilor afectate. Femelele si larvele se raspandesc pe toate organele plantelor afectate, inclusiv pe fruct, acestea hranindu-se cu sucul celular al plantelor gazda. In caz de atac masiv, scuturile ce protejeaza corpul insectelor se suprapun si sufoca pomii. Acestia stagneaza din crestere, iar dupa 2-3 ani se usuca.

Metode de combatere:

 • aplicarea tratamentelor specifice in perioada de repaus vegetativ;
 • curatarea ramurilor cu o perie aspra;
 • tratamente chimice cu Nuprid AL 200 SC, Actara, Calypso, Faster 10 CE, Movento 100 SC;

afideAfidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora sponta, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina scaderea rezistentei pomului fata de boli.

Metode de combatere:

 • tratamente cu Decis Mega 50 EC , Confidor Energy , Mospilan 20 SG, Actara 25 WG;

Viermele prunelor (Cydia funebrana). Aceasta specie ataca pomii fructiferi samburosi. Dezvolta doua generatii pe an si ierneaza intr-un cocon sub coaja copacilor sau in diferite locuri adapostite. Larvele patrund in fructe si se hranesc cu pulpa si samburii. Fructele atacate stagneaza din crestere si cad pe sol. Larvele isi continua hranirea si pe fructele cazute. Dupa hranire, ies din fructe si cauta locul potrivit pentru iernare.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Laser 240 SC, Karate Zeon 50 CS, Faster 10 CE, Affirm, Decis Mega EW 50,

gargarita-mugurilorGargarita mugurilor (Sciaphobus squalidus). Este o specie periculoasa ce ataca in special mugurii si bobocii floriferi. Dezvolta o generatie la doi ani si ierneaza ca adult in stratul superficial al solului. Primavara apar adultii, ce urca in pomi si se hranesc pe muguri si pe bobocii florali. Larvele nu sunt daunatoare pentru pomi, acestea se hranesc cu radacinile plantelor erbacee spontane.

Metode de combatere:

 

 • mobilizarea solului din livada in toamna;
 • tratamente chimice cu: Decis Mega, Reldan, Fastac, Actara 25 WG, Calypso 480 SC;

gargarita-florilorGargarita florilor (Anthonomus pomorum). Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in locuri adapostite (scoarta pomilor). Adultii apar primavara si se hranesc pe frunzele tinere. Femelele depun ouale in flori sau in bobocii florali. Larvele se hranesc in interiorul florilor sau bobocilor.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Decis Mega, Reldan, Fastac, Actara 25 WG, Calypso 480 SC;

tripsiTripsi. Sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura sau pomi fructiferi. Aceastia colonizeaza varfurile de creste, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si stagnarea din crestere a pomilor.

Metode de combatere:

 • tratamente cu Actara 25 WG, Mavrik 2 F, Karate Zeon 50 CS, Decis Mega 50 EW;
 • utilizarea capcanelor atractante;

musca-frunzelorMusculita frunzelor (Dasineura mali). Dezvolta 3-4 generatii pe an si ierneaza in stratul superficial al solului. Primele semne ale atacului apar in luna mai, cand se observa frunze rulate si decolorate. In interiorul acestor frunze se gasesc larve vermiforme, de culoare galbena-portocalie. In caz de atac puternic, capacitatea de fotositeza este redusa si implicit productia.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Movento 100 SC, Calypso , Faster 10 CE, Nurelle D, Affirm;

miniatorMiniatorul marmorat (Phyllonorycter blancardella). Aceasta insecta ataca o serie de arbusti ornamentali si pomi fructiferi. Larvele se hranesc cu tesuturile aflate intre epiderma superioara si epiderma inferioara a frunzelor. Un atac masiv poate reduce puternic capacitatea de fotosinteza si implicit scaderea productiei.

Metode de combatere:

 • adunarea si distrugerea frunzelor cazute pe sol;
 • tratamente chimice cu: Actara, Reldan 22 EC, Laser 240 SC, Affirm, Kaiso Sorbie;

paduchi-testosiPaduchele testos (Sphaerolecanium prunastri). Este o sepecie polifaga ce ataca mai multi pomi fructiferi, vita de vie, etc. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca larva pe scoarta ramurilor atacate. Adultii si larvele colonizea ramurile si frunzele producand necrozarea tesuturilor. De asemenea, acestia pot ataca si frunzele, producand deformarea si caderea acestora. Plantele atacate sunt acoperite cu dejectiile sale dulci, ce favorizeaza aparitia unor ciuperci fito-patogene.

Metode de combatere:

 • curatarea ramurilor cu o perie aspra;
 • tratamente chimice cu Mospilan 20 SG, Nuprid AL 200 SC, Decis Mega EW 50, Calypso 480 SC, Faster 10 CE;

cotarulCotarul verde (Operophtera brumata). Este o specie ce dezvolta o generatie pe an si ataca o serie de arbori ornamentali si pomi fructiferi. Larvele produc pagube insemnate. Acestea ataca mugurii, florile, frunzele sau chiar fructele. In uma atacului, mugurii de rod sunt distrusi, organele florale sunt consumate, iar frunzele sunt roase. Astfel, productia scade semnificativ.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Actara, Reldan 22 EC, Laser 240 SC, Affirm, Kaiso Sorbie;

viespiViespi ce ataca prunul (Haplocampa minuta, Haplocampa flava, Euytoma schreineri). Larvele acestor insecte patrund in fructule tinere, unde consuma samburele si o parte din pulpa. In urma atacului, fructele se zbarcesc, capata culoarea violet si cad din pom.

Metode de combatere:

 • se efectueaza 2-3 tratamente cu produse diferite, dupa ce florile au inceput sa se scuture. Exemple de produse: Actara, Laser, Affirm, Movento, Calypso;

 

121 de comentarii la “Tratamente, informatii, pomi fructiferi, prun

 1. Foarte interesant. Am cautat mult asemenea informatii, ma bucur ca v-am descoperit. Foarte concis, simplu , la obiect. Felicitari, doresc sa devin colaborator, client pentru ca am citeva sute de pomi fructiferi undeva in Teleorman, Suhaia.

 2. Mi-a placut prezentarea cu imagini dar nu ati informat perioada de stropire pentru eradicarea bolilor

 3. Ma intereseaza un manual pentru tratament cu planse la bolile si daunatorii prunului spre exemplu putrgaiul tulpinii (inima trunchiului) cu planse si tratament

  • Din pacate aceste manuale nu le avem. Plansele cu boli se pot gasi pe site, acolo unde gasiti si informatii actualizate despre bolile si daunatorii prunului.

 4. Buna ziua. Sunteti amabili sa.mi recomandati un tratament pentru micile furnicute ce ataca frunzele de la varfurile ramurilor la pruni, ce par de ca si cum ar da sa se usuce ? Indeosebi la pomi tineri observ frunzele mancate de aceste furnici.
  Le.am observat si la meri-peri , insa aici numarul acestora e mai mic.
  Cu ce as putea stropi pentru a aduna aceste mici ganganii ?
  Va multumesc anticipat. Mentionez ca am cautat pe site.ul d.voastra informatii despre tratamente impotriva acestei ganganii , dar nu am gasit.

 5. Am doi pruni care au rod foarte mult. Nu are frunze cate prune are. pe o ramurica sunt 10-15 prune si doar 2-3 frunze. trebuie sa reduc din rod ?

 6. La lastarii tineri de la prun pe verso frunzei apar niste paduchi verzi ,care ataca frunza si fructul; cum se numeste dusmanul si cum scap de el ?

 7. Am 2 pruni plantati anul trecut si anul acesta au cresteri de aproape 1,5m la mladite.Pot fi scurtate.

  • Taierile se aplica in perioada de repaus a pomilor, in intervalul cuprins intre caderea frunzelor si umflarea mugurilor in primavara urmatoare. In general taierile efectuate primavara se cicatrizeaza mai bine. Ramurile de semischelet la prun pot fi scurtate cu 1/3-1/2 din lungime in vederea garnisirii lor cu ramuri de rod.

 8. am niste pruni plantati de doi ani,si varfurile lastarilor se ofilesc si le cad frunzulitele.lastarii nu mai evolueaza .ce boala este si ce tratament se aplica?

 9. Pe spatele frunzelor la pruni , s-a format ceva, ca o funingine. Am o fotografie dar nu o pot insera aici. Imi puteti spune despre ce ar putea sa fie vorba si care ar fi tratamentul care ar trebui aplicat? Multumesc.

 10. La par psyla cum se combate si o prevenire sa scap de acesti daunator.Doresc o schema de tratament preventiv.Va multumesc

 11. Am o plantatie de aproximativ 200 pruni altoi situata la poalele muntelui domogled,majoritatea plantati din 1993.Pina anul acesta nu le-am facut nici un fel de tratament, i-am varuit anual.As dorii sa ma indrumati ce tratamente trebuie sa le aplic ,cantitate ,perioada,etc.

 12. AM facut prima stropire in luna f cu sulfat de cupru,a dpoua i 8 mai cu topsin si novadin a treia i 15 mai cu fastac si shavit .e corect /astept sfaturi.

 13. cu ce se combate paianjenul rosu la o plantatie infiintata in acest an?

 14. Pe frunzele pomilor (prun) se depuraune ceva lipicios si vizual dar si la atingere se simte.Am lasat masina la adapost sub un prun si am gasit pe ea acest suc sau pasta cazut depe frunze.Efectul daunator este ca dupa aceea in timp frunzele se ingalbenesc se scutura si fructele cad si ele.
  Cum se numeste boala si ce tratament se recomanda si daca mai are efect dupa instalarea bolii.Multumesc.

 15. Nu am reusit sa gasesc un tabel de compatibilitati pentru pesticide ( fungicid insecticid ). Ar ajuta foarte mult, mai ales in situatia utilizarii unor volume mici de solutii preparate si am elimina testele de compatibilitate obligatorii .

 16. Buna seara,
  Am o livada de pruni de 4 ha.Primul ha l-am plantat acum 2 ani,restul anul trecut.Din cei de acum 2 ani au inceput in mijlocul coronamentului sa se ingalbeneasca frunzele complet fara pete si cad.Ce este de facut? Au fost stropiti inainte cu faster si un fungicid nu mai tin minte cu ce.Specific ca atunci nu erau frunze galbene prezentau doar ciuruire. Multumesc!

 17. De ce cad acum prunele din pomi?,aproximativ toate la unele soiuri,se zbarcesc au o culoare spre mov si cad .

 18. Salut
  Am o mica livada de pruni , infloresc in fiecare primavara dar nu fac nicio pruna , am plantat pruni staynli pentru polenizare dar degeaba , n stiu ce sa mai fac deja ma gadesc sa o scot

  • Va rugam sa ne comunicati daca ati efectuat vreun tratament pana acum si cu ce substante.

   • Am stropit toamna cu Alcupral si primavara cu ulei horticol si pe timp de vara cu Mospilan pentru musculia si omide

    • De unde ati achizitionat prunii? De la un institut? Sunt altoiti?

 19. am palntatie de pruni si in ultima PERIOADA PRUNELE SE VESTEJESC SI CAD . SUNT DE CULOARE ALBASTRA .DE CE ? CE TREBUIE SA FAC?

  • Sunt mai multe motive pentru care pot cadea prunele. In aceasta perioada de produce un fel de ”selectie naturala”, in finalul careia raman in pom fructele mai bine dezvoltate si cu pozitie mai buna in coroana. Se mai poate sa fie incarcatura prea mare de fructe, iar pomul sa nu aiba resurse. Un alt factor poate fi lipsa de apa. Cel din urma factor este atacul unui daunator, denumit Viespea semintelor de prun, care isi depune oualele pe fruct imediat dupa scuturarea petalelor. Puteti aplica un insecticid cum ar fi Decis Mega (www.botanistii.ro/bayer-garden-decis-mega-ew50-fiole.html) si un ingrasamant cum ar fi Cropmax (http://www.botanistii.ro/holland-cropmax.html) sau Bionat (http://www.botanistii.ro/bionat-plus.html).

 20. Mulțumesc ptr. Sfatul legat de zmeur. Acum mă necăjește altceva . Am plantat anul trecut un măr de toamnă , care nu era o vărguță ci cred ca avea cam 2-3 ani ptr ca avea ramuri . Primăvară aceasta spre surprinderea noastră a făcut flori care ai dat 4 fructe. S- au dezvoltat f. Frumos, au crescut , au început sa prindă și culoare semn ca se vor coace. Dar săptămână trecuta au început sa se usuce frunzele pana când s- au uscat toate. S a înnegrit și tulpina. Ce s- a întâmplat? Mă puteți lămuri? E clar ca trebuie sa- l scot dar de ce s- a uscat ?

 21. Buna ziua. Am o plantatie de pruni aprox 500 de pomi, tineri asta a fost a doua iarna a lor,80 % anaspet . O sa incep cu stropitul saptamina viitoare daca vremea ne ajuta . Cu ce ma sfatuiti sa ii stropesc ,si cum procedam sa imi trimite-ti solutiile necesare

  Multumesc.

 22. Buna ziua

  Am cativa prunisori de 3-4 ani..din pacate subdezvoltati… trunchiul lor nu este mai gros de 2-3 cm va rog sa im ispuneti daca pot pune ceva ingrasaman tin pamant… probabil de la sol este problema.. panza freatica este destul de ridicata in acea zona.. cam 60-70 cm adancime…cred ca putrezesc radacinile.. totusi as dorii sa incerc o “vitaminizare” a solului.. sau o cale de a recupera acei pomisiori..

   • Buna ziua , se poate da cu acest Amalgerol si in aceasta perioada ? si daca il aplic acum… cand o sa pot sa mai dau din nou ?…in wkd vreau sa le fac si cate o sapatura cam de 1mp in jurul fiecarui pomulet..si i-as da cu var… nu stiu daca are un mare efect acest var… dar am vazut ca asa se procedeaza in zona…
    Multumesc frumos pentru raspunsurile de pana acum !

    • Se poate aplica si in aceasta perioada ingrasamantul Amalgerol. Administrarea se face o data la 10 zile, incepand din stadiul de inmugurit pana la caderea petalelor florilor. Se va prepara o solutie de 50 ml ingrasamant diluati in 10 l de apa. Referitor la sapatul in jurul pomilor, acordati mare atentie deoarece daca se sapa mai adanc, se pot sectiona radacinile pomilor.

 23. am in livada mai multi pruni care au rodul uscat iar unele crengi de virf la fel uscate cind erau inca verzi anul trecut,ce tratament sa le dau?am dat zeama bordeleza si nuprid oil

  • Mai exact, cum s-a uscat rodul? Nu s-au umflat mugurii? Sau doar au stagnat?

 24. Partea lemnoasa a prunului atacata. Arata de parca ar fi fost roasa de vreun animal dar coaja este lipsa si pe crenguțele mai subțiri din vârf. Partea lemnoasa de sub coaja prezinta niste vinișoare alburii ca si un traseu de vierme sau alt daunator. Părțile afectate s-au uscat. Ce ar putea fi si cum s-ar trata?

 25. Vecinul meu are un sir de pruni pe langa gardul comun si scoarta lor este atacata de o ciuperca, asa ca in imagine.Cu ce sa o tratez. Nu vreau sa vina si la copacii din gradina mea.

  • In principiu, aceasta pare a fi o boala a coletului sau a radacinilor. Daca este intr-adevar o astfel de ciuperca, nu prea exista metode de combatere. Daca nu s-a observat nici un simptom pe fructe in anii trecuti, atunci inseamna ca aceasta este o ciuperca dezvoltata la nivelul radacinilor. Solutiile pentru combaterea lor sunt inexistente, dar posibilitatea de a se extinde la pomii dumneavoastra este destul de mica.

 26. Buna ziua! Am 1 kg de microthiol si as vrea sa stiu cate grame sa pun la 10 litri de apa? ma intereseaza sa stropesc vita de vie! Multumesc anticipat!

  • Microthiol se aplica in doza de 0.2 – 0.3 %. Mai exact, pentru vita de vie se va prepara o solutie de 20-30 grame diluate in 10 l de apa.

 27. Azi am observat la pruni Stanley lastari care s-au ofilt. La alte soiuri, nu . Ce trebuie sa fac? Va multumesc!

 28. La prunul centenar prunele s-au inrosit de mici si au picat. Ce trebuie sacfac?

  • Ati aplicat vreun tratament pana acum? Daca da, cu ce solutii?

 29. am pruni crescuti cred de decenii; fruct lunguiet ; are tot satu Soveja modelul asta ;cresc puieti si eu ii mut in locuri libere; mutarea o fac cand au 2-3 ani , cred; toti se prind da nici unu nu creste; raman pitici si dupa 7 ani; unde gresesc?
  multumesc

  • Se administreaza ingrasaminte? Chiar daca nu cresc, totusi fructifica? Sau stagneaza pur si simplu?

   • nu pun ingrasaminte; prunii ne mutati , cei care ies spontan si-i las pe loc , se dezvolta normal ; cei ce-i mut ,la varsta de 2-3 ani , dupa 7 ani raman mici de 1m si fac cateva prune; se ‘prind’ toti mutatii dar nu cresc

     • la 3m distanta creste frumos prunul iesit spontan si ne mutat iar cel mutat stationeaza ani de zile; am in curte 50 pruni care produc si se dezvolta normal – sunt cei care au iesit singuri si nu i-am mutat si 10 mutati cativa m mai in colo (pt ca iesisera prea desi ) si nu cresc deloc . ?? solul e pt toti acelas! operatia de mutare cred ca -i de vina; cand se muta (varsta – perioada) , …. multzam !

     • Daca au iesit din alte radacini poate fi si aceasta o cauza. Ca si perioada de plantare, cel mai indicat este sa se efectueze toamna, pentru ca se inradacineaza mult mai usor. Atunci cand sunt mutati, pamantul de la radacini nu se indeparteaza. Ca si varsta, trebuie sa aiba 2-3 ani.

 30. La cativa dintre prunii plantati anul trecut ,o parte din frunzele de la varful lastarilor s-au deschis la culoare ( spre galben). Ce ma sfatuiti sa fac ? Va multumesc anticipat

 31. Buna ziua, as dori sa stiu daca stropesc zmeura cu Milbeknock dupa cat timp se poate consuma? Va multumesc!

 32. VASIA
  Buna ziua
  Stropesc in gradina cu atomizorul, Solfac impotriva capuselor si tantarilor.
  Se imprastie solutie si pe pomi sau legume.Este periculos?

  • Solutia nu este daunatoare, doar ca fructele si legumele se vor spala foarte bine inainte de consum.

 33. Buna ziua.Am o livada cu pruni care anul acesta au o productie f buna si nici nu am avut probleme cu boli/daunatori,asta pana cand a plouat si a cazut grindina.Pe fructele lovite,care se afla in parg,au aparut bobite de clei.Cum as putea combate aceasta boala?Se pot face si tratamente preventive impotriva acesteia?Va multumesc

 34. Am o livada de 75 de pruni,trei sferturi acum plantati 4 ani ,iar restul plantati in primavara.Anul trecut am avut un atac puternic de paduche verde si dupa 3 stropiri am scapat de ei.Cu greu si-au revenit prunii avand ca urmari lastari uscati.Anul acesta am folosit o schema de tratament mai complexa,ultima data acum 7 zile am stropit cu Calypso.Am observat totusi lastari uscati cu toate ca pomii nu au avut paduche verde si nu am observat nimic altceva suspect.
  Daca aveti vreo solutie la ceea ce v-am prezentat eu v-as ruga sa ma ajutati!

  • Dar frunzele de pe lastarii uscati au vreun simptom? Prezinta arsuri sau pete? Ati aplicat fungicide?

 35. Din cate imi dau seama cred ca este o forma de monilioza.V-ati mai confruntat cu un acest caz?

 36. In timp de o saptaman dupa uiltima coasa la prunii timpurii a aparut viespea prunului si molinioza care mi-a afectat majoritatea productiei. Am executat tratament cu nisorun si novosim la temperatura de 35 grade .Pot sa mai salvez ceva?

 37. Am folosit sticle de plastic taiate la 1/3 din inaltime intorcandule capul cu gatul in jos .Am turnat suc sau apa cu zahar 0,250 l in fiecare sticla dupa care am agatato la 4-5 pomi.Rezultatul fb.plina cu viespi.

 38. Am cativa pruni, plantati acum doi ani.In vara aceasta au avut omizi ,din cauza carora crengile au ramas fara frunze.Pot taia in aceasta perioada, crengile afectate?
  Multumesc!

 39. Am 4 puieti de prun si nustiu ce tratament trebuie dat acum si cand pot sa l mai repet si ce tratament trebuie dat pt rod si cand multumesc

 40. Am trei pruni mari altoiti ( nu stiu soiul dar prunele sunt mari rotunde de culoare rosie si se coc prin iulie – august ) care infloresc in fiecare an foarte mult si dupa ce incep sa se formeze fructele cad odata cu florile ramanand unde si unde cate un fruct care ajunge la maturitate. Va rog spuneti-mi ce sa fac si din ce motive se intapla asa. mentionez ca pomii sunt frumosi nu prezinta simptome de boala ?

 41. Buna,am o livada cu pruni,meri,peri,caiși,piersici,cireși și vișini.ieri am văzut că frunzele mai multor pomi de rulează,la uni chiar dispărând.am căutat ceva insecte dar nu am văzut,la câțiva pruni am văzut și pânze de păianjen.as dori sa știu cu ce să i stropesc.pomi sunt tineri.sunt de doi ani plantați.as dori sa va atașez poze sa vedeți.multumesc

 42. Buna dimineata! Foarte bune informatiile oferite, mai ales pt noi, incepatorii!
  Am insa o noua problema, anul acesta, dupa cum stiti, a plouat foarte mult si inafara de acei pureci verzi de pe spatele frunzelor tinere sunt niste gandacei zburatori rosii, cam de un cm, lunguieti.. Nu i-am gasit descrisi pe nicaieri.. si trandafirul de dulceata era napadit.
  Nu stiu cu ce sa mai stropesc, ma depaseste situatia, prunul meu e napadit rau si de purici si de zburatorii aia rosii – care mai sunt si pe culmile imperecherii .. 🙁
  Multumesc mult!

 43. Buna ziua, am nevoie de ajutor. Tatal meu are mai multi pruni si, dupa ce anul trecut s-a luptat cu gandacul blanos, anul asta are alta problema… un parazit, nu stiu daca este larva sau adult, un fel de capusa care paraziteaza fructele si, asemeni capusei, daca incerci sa o indepartezi mecanic, capul ramane in fruct 🙁

  As atasa o poza dar nu vad optiunea…

  Aveti idee ce poate fi? Si, mai ales, cum se combate?

 44. Pe frunze apare ca un praf negru, care arunci cand ploua este indepartat temporar, dar anul acesta a aparut si la perii din apropiere. Ce pot face?

 45. Pe frunze apare ca un praf negru, care arunci cand ploua este indepartat temporar, dar anul acesta a aparut si la perii din apropiere. Ce pot face?

 46. La pruni , dupa caderea frunzei (toamna ), cu ce trebuie stropiti si de cate ori pina primavara!

 47. La pruni , dupa caderea frunzei (toamna ), cu ce trebuie stropiti si de cate ori pina primavara!

 48. Buna ziua. Astazi am vazut niste pete pe frunzele prunului din livada. Ce tratamente sa fac?

  • Este un virus, si din pacate nu exista un tratament pentru combaterea virusilor. Cel mai indicat ar fi sa eliminati prunul, pentru ca pe calea insectelor poate deveni o sursa de infestare si pentru ceilalti pomi.

    • In afara de anumite soiuri romanesti care sunt extrem de sensibile la varsatul prunului si PPV, celelalte soiuri care nu sunt de provenienta romaneasca sunt relativ tolerante cu virusul. In marea majoritate, simptomele apar doar pe frunze la acestea, fara a fi afectat fructul.

 49. Prunele din prunii de toamna se invinetesc,se albastresc si cad.Au cazut aproape toate .Care ar fi cauza si ce ar trbui sa fac?

  • Anul precedent prunul a fructificat? Pe frunze apar nervuri ingalbenite, pete galbene circulare?

  • Buna ziua, daca frunzele sunt sanatoase, una din cauzele posibile ar fi caderea fiziologica a fructelor, o triere naturala, un proces de autonormare. Seceta prelungita sau udarea excesiva dupa o perioada prelungita de seceta pot conduce, de asemenea, la caderea fructelor. Vinovati de caderea prunelor pot fi si viermii prunelor, va recomandam sa respectati schema urmatoare de tratament: https://www.botanistii.ro/blog/prun-calendarul-tratamentelor/ . Este important sa respectati momentele optime de aplicare (fenofaza) si dozele recomandate pentru ca tratamentele sa fie eficiente.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor