Tratamente, informatii, flori, crizanteme

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Conditii de ingrijire:

1.Lumina:Sunt plante ce iubesc lumina, ce traiesc pe terase sau in gradina, la lumina multa, dar fara soare direct. Pentru o crestere echilibrata, se recomanda rasucirea periodica cu 90 de grade a ghiveciului.

2.Temperatura:Crizantema in ghiveci traieste confortabil pe terase acoperite, descoperite sau scoasa din ghiveci si plantata direct in gradina. Se simte bine la temperaturi racoroase, de 5-10 grade Celsius.

3.Umiditate:Umiditatea atmosferica medie sau ridicata este propice dezvoltarii bune a crizantemei. Este necesar sa fie amplasata intr-un spatiu bine aerisit, dar ferita de curenti puternici de aer.

4.Sol si udare:Este recomandat un substrat bine drenat, nisipos, dar cu un continut bogat de substante organice, care sa retina suficienta umiditate. Se uda des, se mentine pamantul permanent umed, dar nu ud. Se fertilizeaza saptamanal in perioada de inflorire, cu o dilutie slaba de stimulent de inflorire. Pentru evitarea putrezirii in ghiveci, nu se recomanda udarea in exces sau stagnarea apei in farfurioara.

5.Inmultire:Se inmulteste relativ usor prin butasi care se planteaza primavara.

Crizantema este sensibila la atacul paduchilor de frunze si a putregaiului cenusiu, de aceea se va examina periodic si se va interveni cu produse fitosanitare la primele semne ale aparitiei daunatorilor.

Pentru combaterea afidelor se recomanda tratamente cu Faster 10 CE, Fastac 10 EC, Karate Zeon, Decis Mega.

Afide crizanteme

Afide crizanteme

Pentru combaterea putregaiului cenusiu se recomanda tratamente cu fungicidele Teldor 500 SC, Rovral 500 SC, Bravo 500 SC.

Putregaiul cenusiu

Putregaiul cenusiu

26 de comentarii la “Tratamente, informatii, flori, crizanteme

 1. Am urmatoarea intrebare: dupa atat de multe ploi s-au inmultit foarte mult buruienile printer flori si nu mai fac fata; ce fel de erbicid efficient pot folosi care sa nu-mi distruga florile? Va multumesc anticipat !

  • Va rog sa-mi dati mai multe detalii despre ce fel de buruieni sunt printre florile dumneavoastra (daca sunt cu frunza ingusta sau cu frunza lata) pentru a stii ce fel de erbicid sa va recomand. Foarte bun ar fii un erbicid total (Roundup sau Glyphogan), dar cu el trebuie sa aveti mare grija pentru ca daca este pulverizat si pe flori le ataca si pe ele. Erbicidul se pulverizeaza direct pe frunzele de buruieni, iar acestea in 5 zile incep sa se ofileasca si sa moara.

 2. Buna seara! Va rog din suflet sa imi dati un sfat in privinta tratamentului. Am crizanteme pitice in jardiniere. Florile s-au uscat toate iar bobocii de usuca inainte de a inflori. In plus dimineata am vazut pe tulpine si frunze insecte multe negre mici. Cum ar trebui sa procedez? Va multumesc anticipat.

 3. Buna ziua! Frunzele de la cultura de crizanteme încep sa se îngălbenească pe margine ( o bordura perfecta pe marginea frunzei de culoare Galbena care in timp se intensifica si devine brună). Menționez ca am făcut tratament cu nissorun si novadim împotriva păianjenului roșu. Poate fi vorba de fitotoxicitate sau de vreo boala?? Va multumesc in speranța sa voi primi un răspuns

  • Poate fi si din cauza fitotoxicitatii, depinde de concentratia produselor aplicate, sau daca s-au efectuat combinatii netestate. Ingrasaminte ati administrat?

   • Am administrat ingrasamant foliar după ce mi s-a părut ca încep sa se îngălbenească . Păianjenul roșu le usucă frunzele de la baza spre vârful plantei?

    • Daca s-a administrat ingrasamant atunci ar trebui sa isi revina. Ca urmare a atacului paianjenului rosu, pe frunze apar la inceput pete de culoare galbena, care apoi capata o nuanta de rosu sau brun. Decolorarea incepe de la la baza limbului foliar, inainteaza de-a lungul nervurii principale si cuprinde in final toata suprafata foliara.

 4. buna ziua. va rog sami faceti si mie o schema pentru o cultura de 10000 bu gladiole cu ingrasaminte , fertilizant, si la momentul respectiv o sa apelez pentru tratamente
  mentionesx ca am cumparat de la voi, si sunt multumita

 5. REVIN, SI VA ROG PENTRU O SCHEMA LA O PLANTATIE DE CRIZANTEME CU CE FERTILKIZANTI POT DA PE CE ETAPE SI UN INSECTICIT PUTERNIC PENTRU TRIPSUL DE CRIZANTEMA,SAL CUMPAR PREVENTIV SI ANTICIPAT, MENTIONEZ CA AM F MULTUMITA DE SFATUL VOSTRU. IN FUNCTIE DE RECOMANDARE O SA CUMPAR.

 6. Buna ziua.Am si eu o mare problema cu crizantemele in ghiveci.Au inceput sa se usuce tot mai multe.Oare care ar putea fi cauza si cum as putea sa le salvez?Multumesc!

 7. Buna ziua.Am si eu o mare problema cu crizantemele in ghiveci.Au inceput sa se usuce tot mai multe.Oare care ar putea fi cauza si cum as putea sa le salvez?Multumesc!

 8. Crizantemele au multe frunze uscate si paduchi negri…le-am dat cu dithane…peste inca 2 sapt cu calypso..acum as putea da cu bravo si karate zeon ?

 9. Crizantemele au multe frunze uscate si paduchi negri…le-am dat cu dithane…peste inca 2 sapt cu calypso..acum as putea da cu bravo si karate zeon ?

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor