crizanteme-sfaturi-ingrijire

Tratamente, informatii, flori, crizanteme

Chrysanthemum (crizanteme) este un gen de plante florifere din familia Asteraceae. Sunt originare din Asia si nordul Europei. Mai sunt denumite tufanele, dumitrite, margarete de toamna. Denumirea genului provine de la cuvintele grecesti ‘chrysos’=aur si ‘anthemon’=floare. Sunt plante erbacee perene, ce cresc grupate in forma de tufis. Majoritatea speciilor sunt anuale. Prezinta tulpini drepte, pe care sunt inserate alternat frunzele. Frunzele sunt lobate, cu marginea dintata, de culoare verde-intens. Crizantemele infloresc toamna si au flori din septembrie pana in decembrie. Inflorescenta este un calatidiu simplu, dublu sau bulgare, alcatuit din mai multe flori divers colorate. Fructul este o achena.   

Specii si varietati

Exista numeroase varietati de crizanteme, cu inflorescenta de forma si culoare diferita. 

Ingrijire crizanteme

Lumina. Crizantemele au nevoie de lumina directa pentru a inflori, insa numai pentru cateva ore.

Temperatura. Crizantema in ghiveci creste optim pe terase acoperite, descoperite sau scoasa din ghiveci si plantata direct in gradina. Se simte bine la temperaturi de 5-10°C.

Sol si udare. Este recomandat un substrat bine drenat, nisipos, dar cu un continut bogat de substante organice. Se uda moderat, pentru a se mentine pamantul permanent reavan, dar nu umed. 

Fertilizare. Se fertilizeaza saptamanal in perioada de inflorire, cu un ingrasamant specific sau pentru flori.

Produse recomandate

Taierile. Pentru a favoriza formarea unei tufe ramificate si compacte, la sfarsitul lunii mai, se ciupesc varfurile de crestere. Dupa inflorire, se recomanda taierea tulpinilor (aprox. 20 cm), pentru a stimula dezvoltarea bogata a sistemului radicular si a spori rezistenta pe timpul iernii. 

Produse recomandate

Plantarea

Inainte de plantare, se recomanda saparea solului pentru a asigura o buna aerare. Crizantemele se planteaza in pamant, in gradina, la mijlocul lunii mai, cand temperaturile nu sunt foarte scazute. Se planteaza intr-un loc semi-umbrit. Se poate adauga un ingrasamant granular cu continut ridicat de azot pentru a stimula cresterea bogata. 

Inmultirea

Crizantemele se pot inmulti prin seminte, butasire sau divizarea tufei. 

  • semintele unor soiuri de crizanteme se intalnesc in comert. Acestea se seamana primavara, la temperaturi de 15°C. Germinarea dureaza aproximativ doua saptamani, iar plantele vor produce flori in acelasi an.
  • tufele pot fi divizate anual, primavara. 
  • butasii se recolteaza primavara, din portiuni de tulpina de 5-8 cm. Inradacinarea are loc la temperatura de 10°C. 

    Produse recomandate

Boli si daunatori

Crizantema este sensibila la atacul paduchilor de frunze si a putregaiului cenusiu sau fainarii. Se va examina periodic si se va interveni cu produse fitosanitare la primele semne ale aparitiei daunatorilor sau ale instalarii bolii. 

In plus: 

  • Crizantemele in ghivece se muta in interior pe perioada iernii. 
  • Pentru evitarea putrezirea in ghiveci, nu se recomanda udarea in exces sau stagnarea apei in farfurie.
  • Se preteaza chiar si pentru cresterea sub forma de bonsai.

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor