Tratamente, informatii, arbusti, zmeura

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Zmeurul (Rubus idaeus) este un arbust fructifer ce creste spontan in zonele forestiere. Datorita fructelor sale acesta a fost ameliorat si introdus in cultura. Arbustul se prezinta sub forma de tufa, in cultura existand soiuri taratoare sau cu o crestere erecta. Lastarii sunt prevazuti cu ghimpi si pot ajunge pana la doi metri inaltime. Partea superioara a frunzelor este verde, iar partea inferioara este pubescenta. Fructul este o polidrupa utilizat in industra alimentantara, farmaceutica si cosmetica. Popularitatea acestui arbust este sustinuta de continutul complex al fructelor sale. Acestea contin: acizi organici, zahar, fragarina, vitamine ( A, C, E, B1, B2, B5, B6), caroten, cianina, acid salicilic, cupru, calciu, fier, iod, potasiu, magneziu si fosfor.

Principalele boli ale zmeurului sunt:

 

VIROZE:

simptome-virusiMozaicul zmeurului produs de Raspberry mosaic virus. Este o boala foarte raspandita in plantatite de zmeur. Boala se manifesta incepand cu luna mai. Pe frunze apar pete mici, de aproximativ 2 mm, de culoare galbena sau galbena-brunie, cu un contur neregulat. Petele se extind destul de repede si ocupa intreaga suprafata a limbului foliar. Decolorarea limbului este insotita de o puternica deformare a acestuia. In urma atacului lastarii nu se mai dezvolta normal, iar calitatea fructelor este afectata. Plantele nu mai cresc si pot fi observate de la distanta datorita coloritului specific. Virusul este transmis  prin inmultire vegetativa sau prin intermediul afidelor si altor insecte.

Masuri de prevenire si combatere:

 • controlul plantatiilor de zmeur pentru depistarea plantelor afectate;
 • eliminarea din cultura si arderea plantelor afectate;
 • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de afide;

 

BACTERIOZE:

 

cancerCancerul bacterian produs de Agrobacterium tumefaciens. Pe radacini si la baza tulpinii se dezvolta tumori, la inceput albicioase, moi, de marimea unui bob de mazare, ce cresc, devin brune si lemnoase. Tumorile prezinta marimi, forme si consistente diferite si au suprafata rugoasa. De regula, deasupra primei tumori aparute, se dezvolta o tumoare secundara. Bacteria poate supravietui in sol mai multi ani si se raspandeste prin intermediul apei, prafului, instrumentelor agricole. Conditiile optime pentru aparitia si cresterea tumorii sunt temperaturile de 22-30ºC si umiditatea de 80%. Boala este favorizata de solurile umede si compacte, de excesul ingrasamintelor azotate, prezenta nematozilor etc. Lumina are un efect inhibitor.

Masuri de prevenire si combatere:

 • amplasarea pepinierelor  pe terenuri usoare;
 • infiintarea unei plantatii se realiza cu butasi sanatosi;
 • dezinfectia uneltelor si utilajelor;
 • taierea tulpinilor afectate si aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
 • radacinile butasilor se vor imbaia intr-o solutie de Zeama Bordeleza 1% sau Topas 100 EC 0.025 %.
 • tratamente in timpul vegetatiei cu produse pe baza de cupru.

simptome-foc-bacterianFocul bacterian produs de bacteria Erwinia amylovoraAtacul se manifesta pe lastari, flori si fructe. Varfurile lastarilor se brunifica, se usuca si se curbeaza in forma de carlig. In conditii de umiditate atmosferica ridicata, la suprafata tesuturilor atacate apare exudatul bacterian, ce reprezinta forma de transmitere a bacteriei. Bacteria este rezistenta la temperaturile ridicate si poate rezista in picaturile ferite de razele solare, pana la 12 luni. Peste iarna, bacteriile supravietuiesc in tesuturile afectate (muguri, scoarta, lastari). Bacteria este raspanditia de catre polenizatori, vant, picaturile de apa, pasari.

Masuri de prevenire si combatere:

 • taierea si arderea ramurilor afectate pana la tesuturile sanatoase si aplicarea unui tratament cupric;
 • tratamente chimice, aplicate dupa fiecare ploaie: , Aliette WG 80, Champ 77 WG, Melody Compact 49 WG, Funguran OH 50 WP;

MICOZE:

patarea-brunaPatarea bruna-violacee a tulpinilor de zmeur produsa de ciuperca Didymella applanata. Este o boala ce produce pagube insemnate in primaverile ploioase. In tara noastra, este mult raspandita in nordul Moldovei si in zona Subcarpatilor Meridionali. La sfarsitul primaverii – inceputul verii, pe lastarii tineri apar pete mari, de culoare bruna-violacee. Ramurile atacate se usuca de la varf spre baza, iar scoarta atacata se cojeste. Boala evolueaza, iar pe suprafata tesuturilor atacate apar puncte mici, brun-negricioase ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Atacul pe frunze se manifesta sub forma unor pete mari, colturoase, ce apar de-a lungul nervurilor principale. Mugurii axilari de la baza frunzelor se brunifica si se usuca. Raspandirea ciupercii in timpul vegetatiei se realizeaza prin intermediul sporilor purtati de apa de ploaie si de vant.

Masuri de prevenire si combatere:

 • taierea si arderea ramurilor uscate;
 • imbunatatirea circulatiei aerului prin taierile corespunzatoare;
 • fertilizarea rationala;
 • combaterea buruienilor;
 • utilizarea de material sanatos pentru infiintarea culturii;
 • Primul tratament chimic se realizeaza inainte de inflorire, cu Zeama bordeleza 0,5%. In perioada infloririi si cresterii fructelor, se recomanda realizarea a 2-3 tratamente cu unul din produsele: Rovral, Ortiva, Polyram, Captan. Dupa recoltarea fructelor, se recomanda repetarea tratamentului cu Zeama bordeleza 0,5%.

patarea-cenusiePatarea cenusie a frunzelor produsa de Sphaerulina rubi. Aceasta boala este raspandita in toate tarile din zona temperata. Pe frunze apar pete cu diametrul de 3-4 mm, circulare, de culoare cenusie, ce prezinta marginea sub forma unui inel de culoare bruna sau violacee.  Petele se pot extinde, se unesc, se brunifica iar frunzele cad prematur. Ciuperca ierneaza pe resturile vegetale de la suprafata solului. Raspandirea in perioada de vegetatie se realizeaza prin intermediul sporilor.

Masuri de prevenire si combatere:

 • arderea frunzelor si tulpinilor uscate;
 • imbunatatirea circulatiei aerului prin plantarea la distante recomandate si prin taierile specifice;
 • tratamente chimice cu: Bravo, Score, Topas, Topsin, Bumper;

Antracnoza produsa de ciuperca Elsinoe venetaAtacul caracteristic se manifesta pe lastari prin aparitia unor pete mici, ovale, de culoare rosie-purpurie. Boala evolueaza, petele capata culoarea cenusie-albicioasa, iar tesuturile se sufunda. Tulpinile atacate nu mai fructifica, iar in caz de atac puternic planta moare. Pe frunze apar pete mici, de culoare purpurie, care devin cenusiu. Fructele atacate sunt deformate si putrezesc. Ciuperca ierneaza pe resturile vegetale de la suprafata solului.

Masuri de prevenire si combatere:

 

 • arderea lastarilor atacati si a frunzelor din plantatie;
 • utilizarea materialului saditor certificat si sanatos;
 • tratamente chimice cu: Bravo, Score, Topas, Topsin, Bumper;

ruginaRugina zmeurului produsa de Phragmidium rubi-idaei. Este o boala ce apare frecvent in culturile de zmeur din tara noastra. Atacul se manifesta in special pe frunze. Pe partea superioara a frunzelor apar pete galbui, in dreptul carora pe partea inferioara se formeaza fructificatile ciupercii. Fructificatiile se prezinta sub forma unor formatiuni circulare de culoare galbena-portocalie. Frunzele puternic afectate se ingalbenesc si cad. Spre sfarsitul verii, printre grupurile de spori de vara de culoare galbena, se formeaza sporii de rezistenta de culoare neagra.

Masuri de prevenire si combatere:

 • plantarea soiurilor rezistente. Exemple: Lathram, Chiaf, Meek;
 • arderea resturilor vegetale din plantatie;
 • se recomanda aplicarea a doua tratamente pe baza de sulf in perioada de repaus vegetativ. Exemple de produse: Kumulus, Thiovit Jet. In perioada de vegetatie se aplica 2-3 tratamente cu urmatoarele produse: Topas, Bumper, Falcon;

simptome-fainare-la-zmeurFainarea zmeurului produsa de Sphaerotheca macularis. Simptomele atacului se observa pe lastari, frunze si fructe. Organele atacate se acopera cu un puf alb-cenusiu. Atacul pe frunze determina rasucirea marginii limbului foliar. Lastarii raman subtiri, se deformeaza, se brunifica, iar in final se usuca. Fructele tinere se acopera cu aceeasi pulbere prafoasa. In urma atacului, acestea nu se matureaza si putrezesc.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea de soiuri rezistente;
 • taierea si arderea lastarilor atacati;
 • tratamente chimice cu: Topas, Kumulus, Thiovit Jet, Folicur Solo, Falcon;

 

putregai-cenusiuPutregaiul cenusiu produs de ciuperca Botrytis cinerea. Aparitia acestei boli este favorizata de umiditatea ridicata a aerului, circulatia deficitara a aerului si luminozitatea redusa. In anii ploiosi, pagubele produse de aceasta ciuperca ajung sa afecteaze pana la 70-80% din recolta. Ciuperca se dezvolta, cel mai frecvent, pe florile si fructele de zmeur. Florile se ingalbenesc si se acopera treptat cu o pasla cenusie. Fructele atacate se inchid la culoare si se acopera cu aceeasi pasla cenusie sau albicioasa si putrezesc. Atacul pe tulpini are loc in anii ploiosi si se manifesta prin pete de culoare brun-deschisa. Simptomele de pe lastari se confunda foarte usor cu atacul produs de Didymella applanata.

Masuri de prevenire si combatere:

 •  respectarea distantelor de plantare impuse de tehnologia de cultura;
 • strangerea si arderea resturilor vegetale din plantatie;
 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • se recomanda aplicarea a 3-4 tratamente in urmatoarele faze: buton verde, buton alb, inflorire si formarea primelor fructe;

putregaiu-lastarilorCancerul bazei lastarilor produs de ciuperca Leptosphaeria coniothyrium.  Atacul se manifesta la baza lastarilor prin aparitia unor pete de 10-15 cm, roz-brunii ce devin negricioase. Tesuturile atacate se scufunda, crapa si evolueaza in zone canceroase. Pe suprafata tesuturilor atacate apar fructificatiile ciupercii sub forma unor puncte mici si negre. Boala patrunde in planta prin ranile rezultate in urma taierilor sau in urma atacului unor insecte.

Masuri de prevenire si combatere:

 

 • combaterea insectelor din plantatie;
 • irigare rationala;
 • fertilizare rationala;
 • in timpul repausului vegetativ se fac tratamente cu produse pe baza de sulf. Exemple de produse: Kumulus, Thiovit;
 • primavara se face un tratament cu un produs pe baza de cupru. Exemple de produse: Zeama Bordeleza, Funguran;
 • in timpul perioadei de vegetatie se fac 2-3 tratamente cu produse pe baza de captan. Exemple de produse: Captan 80 WG;

mana-de-sol-la-coletMana de sol produsa de ciupercile din genul Phytophthora. Prezenta bolii este asociata cu solurile grele, cu drenaj slab, cu tendinta de baltire a apei.  Ciuperca duce la distrugerea radacinilor si a coletului. Plantele prezinta vigoare slaba, au aspect ofilit, ingalbenit, din cauza functionarii necorespunzatoare a radacinilor. Frunzele se ingalbenesc si prezinta simptomul de uscare pe marginea limbului, dupa care se usuca in intregime dar raman prinse pe tulpina. Tulpinile florale se usuca in perioada cresterii fructelor. Fructele sunt mici si se usuca inainte de coacere. Pentru depistarea bolii, se scoate planta din pamant si se examineaza radacinile si coletul. Plantele sanatoase prezinta tesutul de sub epiderma de culoare alba, pe cand la plantele infestate, tesutul are culoarea rosietica sau brun inchisa.

Masuri de prevenire si combatere:

 •  infiintarea culturilor pe terenuri bine drenate;
 • irigare rationala;
 • tratamente chimice ce: Folpan, Merpan, Previcur Energy, Ridomil Gold;

verticilioza-zmeurOfilirea vasculara produsa de ciupercile din genul Verticillium. Ciuperca infesteaza radacinile si vasele conducatoare, cauzand blocarea acestora. Acest lucru duce la ofilirea si uscarea plantelor afectate. Initial, plantele pot sa prezinte simptomul de usoara ofilire in timpul zilei, urmata de o aparenta revenire seara si noaptea. Pe masura ce evolueaza boala, frunzele se deschid la culoare, se ingalbenesc si cad, incepand de la baza lastarului si progresand spre varf. La taierea transversala a unei tulpini afectate, se pot observa vasele conducatoare brunificate.Ciuperca poate patrunde in planta prin diferite rani provocate de nematozi, insecte, lucrari tehnologice.

Masuri de prevenire si combatere:

 • evitarea infiintarii culturilor pe terenuri pe care au fost cultivate legume;
 • utilizarea de soiuri rezistente;
 • strangerea si distrugerea resturilor vegetale din plantatie;
 • eliminarea din cultura a plantelor infestate.
 • tratamente chimice aplicate la sol cu Topsin 70 WDG si Topsin 500 SC. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);

Arsuri solare arsuri-solare

Adesea, simptomele de arsuri solare pot da batai de cap in culturile de zmeur deoarece pot fi confundate cu atacul unor boli. Fructele care sunt expuse razelor solare puternice din zilele caniculare pot prezenta arsuri sub forma unor zone decolorate. De asemenea, acest tip de decolorare poate sa apara in urma intepaturilor unor insecte insa aceste pete nu sunt grupate sub forma unei pete compacte, precum la arsura solara. Fructele afectate au o aroma mai slaba dar nu prezinta pericol pentru consum.

Principalii daunatori ai zmeurului sunt:

 

gandacul-zmeureiGandacul zmeurului (Byturus tomentosus). Adultul prezinta corpul alungit, de culoare cenusie-negricioasa, tomentos. Larva este de culoare castanie-dechisa sau galbuie si prezinta dorsal cate o pata bruna pe fiecare segment. Insecta are o generatie pe an sau una la doi ani si ierneaza in stadiul de adult sau larva in stratul superficial al solului. Daunele sunt produse atat de adulti cat si de larve. Adultii apar primavara, rod frunzele tinere, gauresc bobocii florali si se hranesc cu organele florale. Femelele depun ouale pe flori, iar larvele dupa eclozare se hranesc cu fructele. Fructele atacate sunt mici, se inchid la culoare si putrezesc.

Metode de combatere:

 • saparea solului in jurul tufei primavara tarziu sau vara devreme, pentru a scoate la suprafata o parte din larvele;
 • scuturarea arbustilor si distrugerea gandacilor;
 • adunarea fructelor atacate;
 • se recomanda aplicarea a doua tratamente, unul inainte de inflorirea zmeurului si al doilea dupa inflorit. Exemple de produse: Mospilan, Decis Mega, Fury, Fastac active, Affirm;

sfredelitorul-tulpinilorSfredelitorul tulpinilor de zmeur (Oberea bimaculata). Adultul prezinta corp lung, de culoare neagra, cu doua antene lungi, negre. Insecta dezvolta o generatie la doi ani si ierneaza in stadiul de pupa. Adultii apar in iunie si se hranesc cu varfurile fragede ale lastarilor. Femelele depun ouale in maduva noilor lastari aparuti, aproape de varf. Deasupra si sub locul depunerii oualor, femela face cate un rand de perforatii, determinand uscarea varfului. Dupa eclozare, larva realizeaza o galerie in tulpina, coborand spre colet. Tulpinile afectate sunt slabe, se rup usor si se usuca in anul urmator.

Metode de combatere:

 • indepartarea si distrugerea varfurile afectate;
 • tratamente in timpul perioadei de vegetatie. Exemple de produse: Karate Zeon, Fastac Active, Laser 240 SC, Calypso 480 SC, Fury;

Molia zmeurului (Lampronia rubiella)molia-zmeurului. Adultii sunt fluturi, cu deschiderea aripilor de 9-12 mm. Aripile anterioare sunt de culoare maronie-aurie, cu pete crem iar aripile posterioare sunt de culoare gri. Fluturii sunt nocturni. Femelele depun ouale la baza petalelor si sepalelor. Pagubele sunt produse de omizi, ce ataca mugurii inainte de deschidere si consuma continutul acestora.

Metode de combatere:

 • aplicarea de tratamente la aparitia adultilor, in mai-iunie. Exemple de produse: Affirm, Decis Mega, Novadim Progress, Laser, Calypso.

Gargarita neagra (Anthonomus rubi)gargarita-neagra. Adultii au corpul negru, ce prezinta o pubescenta fina, cenusie. Elitrele prezinta striuri longitudinale. Gargaritele ierneaza ca adult pe sub frunzele cazute sau in stratul superficial al solului. Primavara, adultii se hranesc cu mugurii vegetativi si floriferi. Femelele depun ponta in butonii florali si fac cate o incizie in peduncul. Astfel, este intrerupta circulatia sevei si bobocul nu se mai dezvolta. Larvele se dezvolta in interiorul acestor boboci si se hranesc cu organele florale.

Metode de combatere:

 • strangerea si distrugerea bobocilor florali afectati inainte de aparitia adultilor;
 • srangerea si distrugerea resturilor vegetale din plantatie;
 • aplicarea tratamentelor chimice primavara, la aparitia adultilor. Exemple de produse: Decis Mega, Reldan, Fastac, Actara 25 WG, Calypso 480 SC;

tantarMusculita galicola a tulpinilor de zmeur (Lasioptera rubi). Adultii prezinta corpul de 1,5-3 mm lungime si culoare inchisa. Larvele sunt de culoare rosietica. Insecta dezvolta o generatie pe an. In mai-iunie, femelele depun ouale in grupuri (aproximativ 15 oua intr-un grup) pe suprafata lastarilor, in apropierea bobocilor florali. Dupa eclozare, larvele patrund in tulpina, formand gale globuloase de 3-4 cm lungime si 1,5-2 cm circumferinta, sub epiderma. In iulie-august, aceste gale devin evidente si sunt plina cu larve de culoare rosietica. La inceput, galele sunt de culoare verde, dupa care devin brune-deschis si se lemnifica. In urma formarii galelor, este inhibata cresterea lastarilor si formarea fructelor. Adesea, tulpina se rupe in partea de jos a galei.

Metode de combatere:

 • indepartarea si distrugerea tulpinilor infestate;
 • se recomanda aplicarea de tratamente cu insecticide la aparitia adultilor. Exemple de produse: Calypso, Karate Zeon, Decis Mega, Actara, Laser;

acarieniAcarieni (Tetranichus urticae, Panonichus ulmi). Acarienii sunt paianjeni foarte mici ce produc pagube multor specii de plante din spatii protejate si camp. Primele atacuri pot sa apara inca din primavara insa pagube insemnate asupra culturilor se produc vara, cand temperaturile sunt ridicate. Pot sa dezvolte 7-8 generatii pe an si ierneaza ca ou sau adult. Paianjenii se localizeaza de obicei pe partea inferioara a frunzelor unde se hranesc prin inteparea tesutului si sugerea sucului celular. Primele simptome sunt vizibile pe partea superioara a frunzelor, ce prezinta puncte mici, clorotice, ce devin galbene. In urma hranirii intense a daunatorului, punctele se unesc, frunzele capata un aspect albicios, apoi maroniu. Pe frunzele atacate se observa o panza fina, in reteaua careia se gasesc indivizi aflati in toate stadiile de dezvoltare. Pe langa frunze, paianjenii se pot hrani si pe fructe.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu Nissorum 10 WP, Envidor 240 SC, Milbeknock, Vertimec 1.8 EC;

atac-afideAfide (Aphis gossypii, Myzus persicae, Hyalopterus pruni). Afidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta, provocand daune multor specii de plante de cultura si spontane. Afidele formeaza colonii pe partea inferioara a frunzelor. Frunzele atacate se gofreaza, se rasucesc, se ingalbenesc si se usuca. Se localizeaza cu precadere pe varfurile tinere si pot ataca si florile. Plantele atacate stagneaza, se ingalbenesc si devin sensibile la atacul ciupercilor. Prezenta afidelor este urmata de acoperirea frunzelor cu excrementele dulci ale acestora, formand asa-numita “roua de miere” ce permite instalarea ciupercilor saprofite si formarea fumaginei.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Mospilan, Actara, Decis Mega, Fastac Active, Confidor Energy;

 

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor

207 comentarii la “Tratamente, informatii, arbusti, zmeura

 1. Buna ziua!
  Va rog sa imi recomandati un insecticid ptr. o insecta foarte urat mirositoare( cred ca este o plosnita) care imi compromite o cultura de zmeura.
  Mentionez ca soiul de zmeura este unul remontant.
  Soiul acesta fructifica din iulie pana in octombrie.
  Tratamentele pe care le cunosc prevad un insecticid doar pana la fructificare.
  Va multumesc anticipat!
  Cu rescpect, Vlad

 2. Buna
  Va rog sa imi spuneti si mie cu ce as putea sa dau pe zmeura.am vazut la fie care varf unde ii floare su t niste gandaci mici si acopera toata tulpina floarei.va rog frumos ..multumesc

 3. Buna ziua.
  Frunzele de zmeur se ingalbenesc,planta se opreste din crestere si apoi se usuca.Din 50 de tulpini deja vreo 5 s-au ofilit.

  Va rog sa-mi spuneti cu ce as putea sa opresc aceasta.

 4. Buna ziua,
  Am si eu o plantatie de zmeura,frunzele se inrosesc iar apoi se usuca iar lastarii tineri se ard….Ce as putea face?..multumesc

 5. buna ziua
  va rog sa imi spuneti si mie ce tratamente as putea sa fac pentru o plantatie de zmeura de 1600 de drajoni pusi din toamna 2013, o mare parte din ei nu se dezvolta, au ramas foarte mici in 5-6 frunze iar frunzele se rasuscesc(se arcuiesc mai mult pe timpul zilei cand este foarte cald-dimineata sunt lasate in jos), nu au pete, nu au daunatori pur si simplu nu cresc.
  am facut un tratament cu Dithane si cu Actara

 6. buna ziua! ce puteti sa imi recomandati in cazul in care zmeura prezinta frunzele galbene?

 7. Buna ziua
  In toamna am achizitionat cativa butasi de zmeura care pana in prezent s-au dezvoltat normal dupa parerea mea .
  O parte din frunze incep sa se usuce incepand de la varf , progresiv si avand o culoare verde inchis pe suprafata afectata de parca sunt rupte si lasate sa se usuce la umbra .
  Va rog sa imi spuneti la ce tratamente sa recurg si cum se numeste aceasta afectiune .
  Va multumesc anticipat !

 8. Am vazut astazi pe lastarii de zmeura niste insecte mici,albe,pufoase,cu aripi(ca niste furnici cu aripi dar de culoare alba).Va rog sa-mi spuneti cum le pot combate.

 9. Buna ziua,

  va rog sa-mi spuneti cu ce sa stropesc tufele de zmeur pentru urmatoarea problema: atat anul trecut cat si anul acesta, la inceputul verii tufele rodesc fructe sanatoase, apoi ceva le mamanca frunzele, practic le gasesc gaurite, fara alte semne, iar fructele se stafidesc/usuca, tufa rodeste, dar fructele nu mai cresc si nu se mai coc, se usuca. Am vazut o coropisnita pe frunze, un gandac negru-maroniu, cred ca asta era. Ma puteti ajuta cu vreun sfat?

  multumesc mult

 10. Buna ziua,

  Am o plantatie de zmeura , plantata in luna aprilie , butasii s-au prins foarte bine , si de o luna a inceput sa se usce portiune de 1 m, mai ales la capete de randuri.Imi puteti recomanda un tratament.
  Va multumesc

 11. Buna ziua, as avea nevoie sa ma ajutati cu cateva sfaturi . In toamna am plantat 1400 de butasi de zmeur si 350 de mur. In primavara 80-90% din butasi au fost prinsi (infrunziti). Am avut patru soiuri de zmeur. Unul a fost intr-adevar mai slab productiv . Chiar daca a fost primul an , majoritatea plantelor au inflorit si ulterior au avut si fructe . Insa de vreo doua saptamani multe din plante au inceput sa se usuce complet. Sunt disperata. Am nevoie de sfatul dumneavoastra.

 12. Buna ziua . pentru pete albe pe fructele de mure ce anume imi recomandati. acum este perioada in care le culegem si multe dintre ele au bobite albe . astept raspuns , cum pot fi tratate si cu ce .

  • Tratamentele cu solutii se fac pana la recolarea fructelor cu 14 zile inainte. Va rog sa ne trimiteti cateva poze cu plante si fructele afectate pe adresa vanzari@pc-e. ro, pentru a indica boala si a o trata corespunzator.

 13. Buna ziua,

  Cultivam zmeura, un soi remontant si la coacere multe fructe au pete albe…. Trimit si o poza la adresa de mail de mai sus…. Va rog sa ne transmiteti opinia dumneavoastra….
  Multumesc

 14. Salut! Am infiintat o cultura de zmeur (Polka) si c-am 10% din cultura nu s-au dezvoltat cum trebuia,planta a ramas maxim de 1 m inaltime si fructele pe jumate sau chiar mai mici. Este vreo boala sau planta nu a reusit sa se dezvolte anul acesta si urmeaza anul urmator sa se dezvolte din lastari cei noi ?

 15. Buna ziua, anul trecut am infiintat o cultura de zmeur si mur iar in vara am gasit cateva plante cu o tumoare la radacina am scos plantele bolnave dar acum am gasit si mai multe pe care le -am scos(10℅),,banuiesc ca este cancerul radacini,mi s-a recomandat sa dau cu zeama bordeleza atat prin irigati cat si presarat pe sol am si facut (precum si tratamentele pe perioada anului)Cum as putea sa previn extinderea si combaterea, am sanse sau e greu de combatut avand in vedere ca nu sunt plante individuale.

 16. Buna ziua,

  Am o plantatie de zmeura de de 2 ani la care nu i am facut nici un tratament,in toamna aceasta am taia toti lastari batrani si am legat pe spalier lastari noi, as dori sa imi recomandati cu ce tratamente sa ii fac si sa le si comand de la dumnevoastra
  Va multumesc anticipat

  PS: Detin 9 randuri de 25 de metri (8-10plante pe metru)

 17. Am infiintat acum o cultura de zmeura si vreau sa va intreb daca pot sa dau cu ierbicid si ingrasamint si ce fel?

 18. Bună ziua . A_si dori sa stiu exact cu ce anume pot sa stropesc zmeura , deoarece am observat ca in mare parte frunzele sunt mâncate sau au mici găuri . Mentionez ca am o plantatie de 300 de fire si as vrea sa imi recomandati si cantitatea necesara de insecticid la plantatia mea. Va multumesc !

 19. Buna ziua,
  Cum este indicata sapa la zmeura intre randuri , cu freza sau se lasa
  pajiste?
  Multumesc!

  • Nu exista o regula anume cu referire la aceasta sapa. Este indicat doar ca zmeura sa fie cat mai aerisita la radacina.

 20. Buna ziua. Zmeurii mei nu vor sa fructfice. Fac doar 2, 3 boabe in locul fructului.
  Care poate fi cauza si cum as putea sa o remediez?
  Multumesc

 21. Buna ziua
  Va rog foarte mult sa-mi dati un sfat.
  Am o plantatie de zmeura 0,5 ha si mai mult de 60% din plantatie frunzele se ingalbinesc (sunt tufe care sau si uscat) lastari nu se dezvolta. Fructele deja se incep a coace.
  Ce tratament imi recomandati ca sa nu afecteze fructul pentru consum si cum as putea evita pe viitor aceasta boala?

 22. Buna ziua,
  avem in gradina zmeura iar anul acesta pe fructe am gasit un gandac negru cu dungi albe pare a fi o gargarita, care are si un miros neplacut, ce ar trebui sa aplic pentru a distruge acest gandac?
  ve multumesc pentru raspuns!

 23. Buna seara am o plantatie de zmeur care produce o data pe an , de aprox.10 ani productie foarte buna nu am avut nici o problema dar in acest an multi lastari sau uscat imediat dupa inmugurire,iar alti acum cand au fructe pe ei.Mentionez ca in toti acesti ani nu am facut nici un tratament doar Cropcare am dat la radacina inainte de inflorire.Cum as putea opri acest fenomen?

 24. Buna,detin o cultura de zmeur soi Polana,infiintata de 3 ani cu drajoni de la pepinierele Hida ,am pus 100 buc. am inmultit-o ajungand la 900 buc.,nu am stropit-o decat cu foliar pana anul acesta cand pe lastarii vechi dupa infrunzire am inceput sa gasesc frunze ingalbenite iar mai apoi sau uscat cateva, totodata pe tulpinile lastariilor anuali pete brun-violacee si frunze uscate pe varfuri,am dus proba la Protectia plantelor si mi sa recomandat topsin cu champ fiind posibila prezenta unei bacterii ,nu-i retin denumirea,va rog sa-mi comunicati daca am primit corect tratamentul,precizez ca am inlaturat toti lastarii vechi care aveau si fructe dar tot nu sunt multumit frunzele nu au culoarea verde inchis de altadata si mai gasesc la baza tulpinilor frunze ingalbenite pe care le inlatur, ce ar trebui sa mai fac? Va multumesc.

 25. am observat pe fructe, in intervalul dintre doua culesuri- 2 zile distanta , ca multe au pe ele bobite albe , mai mari si moi. am facut tratament pentru rugina in data de 2 07 2015 cu polyram bravo teldor, cropmax si calipso . v-as fi recunoscatoare daca mi-ati trimte raspunsul pe adresa de mail. fly_lusha@yahoo.com va multumesc

 26. Buna ziua,detin o cultura de zmeur anul trei la care am aplicat toate tratamentele ,inclusiv foliar.Acum cand a inceput coacerea pe fruct au aparut pete albe .Ce poate fi?Va multumesc.

 27. Buna, am o problema ca apare pe drajonii de zmeura, la aproximati 10 pana la 50 cm fata de sol apare o umflatura cam de 2 – 3 cm unde am gasit vierme iar de la umflatura in sus drajonul se usuca. Anul trecut am avut putine cazuri raportat la suprafata dar acum au aparut si sunt ingrijorat. In zona sunt singurul care cultiva zmeura si nu gasesc specialist. Va multumesc.

 28. Va multumesc pt raspuns. As vrea sa stiu daca se poate administra acum , in perioada de rod ?

  • Poate fi aplicat si in aceasta perioada. De obicei, acesta se incorporeaza in sol inainte de plantare. Dar se poate aplica si dupa aceea, doar ca va fi necesar sa se ude abundent pentru a se infiltra in sol.

 29. Bunaziua, am o cultura de zmeur si mur pe o suprafata de aproximati 3 ha, iar imediat ce fructele incep a se coace sunt invadate de viespi si le mananca, sunt si cate 3-4 pe un singur vruct. Ce mi-ati recomanda pentru combatere lor ?
  Va multumesc !!

 30. Buna ziua, am o cultura de zmeur si ma confrunt cu urmatoarea problema:acum la recoltare suportul fructului(miezul)putrezeste iar fructul nu mai ajunge la maturitate ,nu se coace si incepe si el sa putrezeasca .Va rog sa imi dati un sfat. Multumesc.

 31. Pe tulpina zmeurului, în vârf sub flori sunt o mulțime de gandaci puturosi .Cum pot scăpa de ei ! Stau în grupuri pe tulpina. Mulțumesc !

 32. Va multumesc pentru postarile raspunsurilor.
  Din acestea am gasit remediul pentru punctele albe de pe bobitele de zmeura .Am folosit Dithane si s-a rezolvat problema,care o aveam .

 33. buna ziua,am o cultura de zmeur cu mai multe soiuri si toate au aceasi problema : la ora actuala pe lastarii de un an au aparut umflaturi,la baza lor,disecand am gasit larve mici galbene (lesioptera rubi),cred !!??,va rog mult ce tratament este necesar tinand cont ca larvele se gasesc in interiorul drajonilor.multumim mult pentru ajutorul acordat,cu respect; ionel

 34. Buna ziua. Am o plantatie de zmeur, cca 4000 mp caiuga si remontant. Pe unii lastari au aparut niste proeminente (galme) in interiorul cărora sunt niste insecte (sau oua) foarte mici si galbene / portocalii. Ce ar putea fi si ce ne recomandati pentru tratament? Multumesc frumos!

 35. Buna ziua! Am o plantatie de zmeur remontant si una de mura fara tepi.cu ce as putea stropi preventiv in repaus vegetativ cand se fac 10′ afara

 36. Buna ziua!am o plantatie de zmeura de cîțiva ani si am gasit fire uscate si putrede.in int firului am gasit o larvă mare si alba (cred ca de fluture).nu este virmele sirma.am gasit si in int firului cit si la baza lui.

 37. Am aplicat un insecticid la radacina dat tot nu au dispărut,unde gasesc aceasta larva si firul si radacina sunt putrede.din 15 rînduri predomină in 3,a facut ravagii.va rog ajutatima

 38. Am o pompa makita de 300w si scoate 140l/min bagata in bazin de 1000l,face fata sa ude cu 4 aspersoare tip fluture? Distanța de la bazin este de cca 60m pana la aspersoare.furtunul este de 1 tol.

  • Noi nu comercializam astfel de aparate, cel mai indicat este sa solicitati aceste informatii de la producator.

  • Nu este indicat sa se ude prin aspersie. Udarea trebuie sa se faca la radacina, pentru a evita aparitia unor boli destul de pagubitoare.

 39. Buna ziua .am si eu o plantatie de zmeur infiintata anul acesta la sfarsitul lui martie am plantat au inceputsa dea primi lastari cu ce se stropeste la început si dupa plantare .va multumesc

 40. spuneti-mi va rog cum sa tratez zmeura cu frunzele infectate de mosaic …cea mai grava boala a zmeurii cauzate de doi virusi: Raspberry leaf mottle virus si Rubus yellow net virus…….Multumesc!

 41. Buna ziua,
  De cateva zile au aparut aceste pete pe frunza zmeurului.
  Cu ce sa il stropesc?

 42. Buna seara!cum combat melcii-limanxii din capsuni,ce insecticid sa folosesc?

 43. Buna ziua
  Am plantat anul acesta cca.1000 de drajoni dezmeura majoritatea au lastar dar la un moment dat uni lastari sau uscat , am opservat ca la o anumita distanta in sol lastarule ste distrus sau putrezit .
  Am cumparat de la dv. Dithane M50/ Fastac 10 EC / Topsin 500/ Karatezeon
  Cum pot se le aplic corect.

  • Daca zmeura nu este inflorita inca, se ca prim tratament se poate aplica Dithane, 20 grame Fastac, 2 ml – diluate in 10l de apa, iar dupa o perioada de 7 zile se aplica Topsin, 10 grame Karate Zeon, 2 ml – diluate in 10 l de apa.

   • Am efectuat primul tratament ( Dithane, 20 grame Fastac, 2 ml ) Vineri 06/05/2016
    in jurul orei 8 dar in julul orei 13 a ploat ,credeti ca a afectat efectul tratamentului ?

    • Au trecut 5 ore pana la aparitia precipitatiilor, este destul pentru a-si face efectul. Dupa 7 zile, se va repeta tratamentul cu Topsin Karate Zeon.

 44. Buna seara ! am o plantatie de zmeur anfiintata toamna trecuta ,dar nu am taiat planta de la nivelu pamantului dupa plantare au ramas cum le-am cumparat au cam ..30 cm de la sol .vreau sa stiu daca are un efect negativ lucu acesta …? Multumesc

  • Depinde daca este zmeur de toamna sau zmeur de vara. Cea de toamna se taie de la baza tulpinii, iar la cea de vara se taie numai tulpinile de doi ani care au fructificat. Acum, daca zmeura este abia plantata, nu o influenteaza daca nu a fost tunsa.

 45. buna seara am o plantatie de 3000 m2 de zmeur infiintata in toamna acum au aparut pete mici albe pe frunze si lastarii tineri sau ingalbenit va rog sa ma ajutati cu un diagnostic si solutia salvatoare va multumesc

 46. Buna seara . am o problema …butasii plantati an toamna trecuta au anmugurit ,pareau ca merg foarte bine …de doua saptamani s-au schimbat radical , frunzele au anceput sa se anrosasca ba chiar au anceput sa se usuce , sa fie de vina ploile abundente din ultima perioada ….. Pot sa mai fac ceva sa salvez planele .. ?

 47. vă rog foarte mult să-mi daţi un sfat în legătura cu
  un cires de 3 ani care este acum pe rod dar
  prezinta pe tulpina clei, cum să-l îndepărtez
  şi cu ce să-l tratez , dacă se mai poate face ceva
  la aceasta dată.
  aştept răspunsul dvs , vă mulţumesc

 48. am aflat cauza ingalbenirii lastarilor la zmeur erau urme de erbicid de la vecinu care tratase porumbul .din fericire plantele au inceput sa-si revina va multumim pentru colaborare

 49. Buna seara,

  Am o problema cu lastari tineri de un an la smeur,frunzele de la baza solului se ingalbenesc si cad.Cu ce anume as putea stropi in aceasta perioada cu coacerea fructelor.
  Multumesc mult

 50. Buna seara,
  Am observat ca la lastari tineri de zmeur pe langa frunzele ingalbenite la baza tulpinii au aparut si pete.Cum as putea rezolva aceasta problema aparuta.
  Multumesc

 51. buna ziua am niste zmeura si am observat ca mi se usca varfurile la iel dar as revin doar incetineste cresterea ce tratament imi recomandati

 52. Buna ziua,am observat ca recomandati foarte des almagerolul(pe care si eu l-am folosit ca stimulator la o cultura de zmeura).Va rog sa imi spuneti daca il pot folosi si pentru stimularea fructificarii. Va multumesc.

 53. Am cules zmeura coaptă de vreo 3-4 ori in acest an, dar acum frunzele tufelor de zmeura s-au ingalbenit, iar fructele, pe care inca nu le-am recoltat, lasandu-le sa se coaca, s-au uscat in cateva zile. N-am găsit vreun daunator. Acelasi lucru s-a intamplat si anul trecut

 54. Va rog sa-mi spuneti daca tratamentul pentru plosnita cu Decis Mega afecteaza albinele.

  Multumesc.

 55. Buna ziua,
  In cultura de zmeura am gasit un vierme mare,gen omida,de culoare verde si cu un corn. Are cam 4-5 cm si sta in pamant.
  Cine stie ce este si cum scap de ei ?
  Multumesc

 56. Va salut ma confrunt cu o problema cu butasi de zmeura pur si simplu se usucă planta cu rod cu tot va rog sa ma ajutati va multumec

  • Sunt plantati? Daca da, cand au fost plantati? Ati aplicat ingrasamant la radacina? Au sistem de irigare? La ce perioada sunt udati?

 57. Va rog sa imi spuneti cum sa procedez in cazul uscarii corzilor de zmeur prin aparitia unor pete violete inchis spre brun la baza acestora. Va multumesc

 58. In cazul infiintarii unei noi culturi de zmeur pot sa ierbicidez cu CERLIT EC in acesta perioada ca sa in combat volbura. Aceasta acopera suprafata aproape in totalitate si doresc in toamna sa pun zmeur. Va multumesc

 59. Buna seara ,

  Am o mica plantatie cu zmeura ,pe care vreau s-o mentin ecologica ,dar de cateva saptamani o parte din plante cu fructe pe ele se usuca parca sunt arse .Ce ma sfatuiti ?Am facut si cateva fotografii pe care le pot trimite pe o adresa de e-mail data de dumneavoastra .O seara buna !

  • Daca pe frunze nu apar alte simptome, iar plantele doar se usuca, atunci inseamna ca pot fi afectate de boli ca fuzarioza ori mana de sol. Solutiile bio pentru combaterea acestor boli sunt minime sau chiar inexistente.
   Cele mai eficiente sunt tratamentele la radacina cu fungicide cum ar fi Topsin (http://www.botanistii.ro/alchimex-topsin-500-sc.html), 10 ml diluati in 10 l de apa, in doza de 0,5 litri solutie turnata la radacina fiecarei plante.

 60. Buna ziua,am o mica plantatie de zmeura la care a aparut putregaiul.Acum doua saptamini am facut o stropire cu score ,la recomandarea celor de la fitofarmacie,au urmat trei zile cu ploaie si putregaiul a reaparut.Va rog sa imi spuneti ce sa fac, mai ales ca incep fructele sa se coaca? Va multumesc.

 61. Buna ziua, am o mica plantatie de zmeur, dupa ploile astea am vazut ca au aparut pete pe fructe, cred putregai, nu am facut inca stropire. Ce imi recomandati pentru stropire si daca pot culege la cate zile dupa stropire.

 62. Buna ziua. Cum combat buruiana din zmeura cu isecticid,deuneaza butasilor?si an ce luna trebuie stropit?multumesc.

 63. Buna seara! Am o cultura de zmeura si am constatat ca pe tulpina sunt niste umflaturi de circa 5 cm.Ce imi recomandati? Multumesc!

 64. Buna ziua , imi puteți spune va rog ce fungicid si ce îngrășământul foliar pot folosi in combinație cu Reldan sau Novadim la zmeur ?!?!
  Mulțumesc !!!

 65. Bună ziua! Am plantat de o săptămână 475 de drajoni de zmeura. Am observat ca frunzele se îngeresc pe margini și se usuca. De asemenea am observat ca sunt și foarte multe furnici. Astăzi am acționat cu Novadim Progress în jurul orei 12, iar la ora 17 furnicile erau tot acolo. Va rog sa imi spuneti în cat timp își face efectul sau cu ce as putea sa le stropesc și când. Va mulțumesc!

 66. Terenul a fost arat, discuit, apoi am împrăștiat gunoi, iar înainte de plantare am prelucrat cu freza. Novadim ul este bun pentru afide? Dacă am făcut tratament astăzi, când pot sa îl mai repet? Mulțumesc!

 67. Din toate informatiile pe care mi le-ati oferit, plantele par sa sufere in urma plantarii fiind pornite in vegetatie. Asa cum am mentionat si pe forum, cel mai bine este ca plantarea sa se efectueze toamna pentru ca plantele sa aiba timp sa inradacineze in noul sol. De asemenea, se recomanda ca plantele sa fie in perioada de repaus (adica dupa caderea frunzelor si inainte de dezmugurire) atunci cand se executa plantarea. Se poate intampla ca in cazul plantarii dupa ce plantele au pornit in vegetatie, pana la acomodarea plantelor si formarea de noi radacini, acestea sa tanjeasca o perioada si sa piarda unii muguri sau frunze. Pentru a ajuta plantele sa-si dezvolte mai repede radacinile si sa depaseasca aceasta perioada de stres, se poate administra un stimulator de inradacinare precum Razormin (http://www.botanistii.ro/atlantica-razormin-250-ml.html) in doza de 10 ml la 10 litri apa, solutie cu care se uda plantele. Daca aveti suprafata mai mare, se aplica doza de 2-3 litri la ha. Foliar se poate aplica un ingrasamant cu macro si microelemente precum Nutri Leaf (http://www.botanistii.ro/miller-ingrasamant-nutri-leaf-20-20-20-25-g.html).
  Ati procedat bine la plantare (la mocirla se adauga si pamant de gradina) si ati procedat bine ca ati indepartat frunzele afectate. Mentineti plantele sub supraveghere si urmariti evolutia lor in urma efectuarii fertilizarilor.

 68. Bună ziua !
  Am înfiinţat o cultura de zmeur în anul 2015, anul trecut 2016 a produs multumitor cu toate ca a fost afectată de o ploaie cu gheaţă.
  Soiul este Polka iar în primăvară au început să iasă foarte multe plante inclusiv în intervalul dintre rândurile plantate.
  Le-am tuns cu maşina de tuns iarbă, la ora actuală au rămas doar plantele dintre benzile de sârmă care sunt la o distanţă de 50 cm pe rând.
  Doresc să mă sfătuiţi dacă să răresc plantele din acest interval întrucât au ieşit foarte multe respectiv într-un metru 20 – 25 plante.

 69. Buna seara,am o plantatie de zmeura in varsta de 2 ani,anul acesta dupa aparitia puiilor planta mama s-a uscat.Initial am crezut ca lipsa apei cauzeaza uscarea plantei mama si am udat zmeura,deoarece udatul nu a schimbat nimic am zis ca poate o fi ceva ciuperca,am vorbit cu o doamna de la Directia Agricola iar dansa din poze mi-a spus ca este antracnoza si mi-a recomandat tratamentul cu Antracol,dupa efectuarea tratamentului planta in continuare se usuca.Am citit in ceva carti ca planta mama la 2 ani se usuca si trebuia inlaturata inca din primavara.Este posibil asa ceva?

 70. Buna ziua.
  Pot trata impotriva manei planta plina de fructe coapte in perioada de recoltare? Prospectul diferitelor substante specifica o perioada de asteptare ceea ce la zmeur ar insemna pierderi importante.
  Va multumesc.

 71. Buna ziua,
  Am observat ca unele tulpini sunt infestate cu Musculita galicola a tulpinilor de zmeur ,ce tratamente imi recomandati pentru combatere si care este timpul de repaus pana pot culege din nou.

 72. Buna ziua , ma putei ajuta cu un sfat . Am o vita de vie si este atacata de niste gandaci puturosi . Au atacat doar boabele de strugure ! Ce pot face sa scap de ei ?

  MUtumesc
  Gabi

 73. Buna ziua, pare ca unele tuplini sunt infectate de Ofilirea vasculara, am taiat si mijlocul e putin maroniu.
  Chiar este ofilirea vasculara sau este altceva?
  Multumesc anticipat.

 74. Buna ziua, as avea si eu nevoie de un sfat. In o plantatie de 3 ani, cu soiuri Glen Ample si Polka, cu stropirile la zi, a aparut urmatorul fenomen: fructele se maruntesc la cules, la atingere se desfac si nu se pot comercializa. Nu e peste tot in plantatie, fenomenul a aparut anul trecut la cateva Glen Ample si anul acesta s-a extins masiv la Polka. Intreband diversi specialisti, nu am gasit un raspuns clar pana acum, mi s-a spus printre altele ca soiul Polka se modifica in timp genetic si plantele trebuiesc schimbate. Multumesc anticipat.

 75. Buna ziua, as avea si eu nevoie de un sfat. In o plantatie de 3 ani, cu soiuri Glen Ample si Polka, cu stropirile la zi, a aparut urmatorul fenomen: fructele se maruntesc la cules, la atingere se desfac si nu se pot comercializa. Nu e peste tot in plantatie, fenomenul a aparut anul trecut la cateva Glen Ample si anul acesta s-a extins masiv la Polka. Intreband diversi specialisti, nu am gasit un raspuns clar pana acum, mi s-a spus printre altele ca soiul Polka se modifica in timp genetic si plantele trebuiesc schimbate. Multumesc anticipat.

 76. BUNA SEARA

  INTR – UN ARTICOL DESPRE ADMINISTRAREA FUNGICIDELOR SE RECOMANDA ADMINISTRAREA , LA INCEPUTUL VEGETATIEI , A UNUI FUNGICID CU ACTIUNE SISTEMICA SI DE CONTACT , IAR , MAI APOI , CAND FRUNZA SE DESCHIDE COMPLET , SE POATE ADMINISTRA SI UN FUNGICID CU ACTIUNE DE CONTACT
  IN CAZUL INSECTICIDELOR , SE RECOMANDA ADMINISTRAREA INITIALA A UNUIA CU EFECT SISTEMIC , APOI UNUL CU EFECT SISTEMIC SI DE CONTACT . DVS. CE PARERE AVETI ?
  FUNGICIDUL TOPAS ESTE ASA DE EFICIENT ( SE PARE CA ESTE CEL MAI FOLOSIT PE PLAN MONDIAL ) ?

  VA MULTUMESC

  • Sunt numeroase motive pentru care se efectueaza aceste tratamente.
   De exemplu, la inceputul perioadei de vegetatie, clima nu este atat de prielnica. De aceea se aplica fungicide mai complexe, sistemice si de contact, pentru o protectie mai ridicata. De asemenea, trebuie verificat efectul fungicidului: preventiv ori curativ (in cazul in care se observa instalarea unui patogen).
   Referitor la acaricide, nu este o regula. Exista de exemplu acaricide de contact care se aplica la inceputul perioadei de vegetatie, cum este Apollo (http://www.botanistii.ro/apollo-50-sc-1-litru.html). Acesta se aplica incepand cu stadiul de dezmugurit pana la infloirit, si are efect ovicid.
   Acest subiect este extrem de vast, si se pot aduce numeroase argumente (pro sau contra) referitoare la aplicarea pesticidelor. Factorul cel mai important este: intotdeauna se verifica indicatiile si recomandarile produsului aplicat, pentru ca producatorul este cel mai in masura sa ofere aceste informatii, in urma testelor efectuate.
   Intr-adevar, Topas (http://www.botanistii.ro/syngenta-topas-100-ec.html) este prezentat ca fiind cel mai folosit fungicid in combaterea fainarii. Si da, este extrem de eficient. Exista si alte fungicide la fel de eficiente, in functie de caz.

 77. BUNA SEARA

  INTR – UN ARTICOL DESPRE ADMINISTRAREA FUNGICIDELOR SE RECOMANDA ADMINISTRAREA , LA INCEPUTUL VEGETATIEI , A UNUI FUNGICID CU ACTIUNE SISTEMICA SI DE CONTACT , IAR , MAI APOI , CAND FRUNZA SE DESCHIDE COMPLET , SE POATE ADMINISTRA SI UN FUNGICID CU ACTIUNE DE CONTACT
  IN CAZUL INSECTICIDELOR , SE RECOMANDA ADMINISTRAREA INITIALA A UNUIA CU EFECT SISTEMIC , APOI UNUL CU EFECT SISTEMIC SI DE CONTACT . DVS. CE PARERE AVETI ?
  FUNGICIDUL TOPAS ESTE ASA DE EFICIENT ( SE PARE CA ESTE CEL MAI FOLOSIT PE PLAN MONDIAL ) ?

  VA MULTUMESC

  • Sunt numeroase motive pentru care se efectueaza aceste tratamente.
   De exemplu, la inceputul perioadei de vegetatie, clima nu este atat de prielnica. De aceea se aplica fungicide mai complexe, sistemice si de contact, pentru o protectie mai ridicata. De asemenea, trebuie verificat efectul fungicidului: preventiv ori curativ (in cazul in care se observa instalarea unui patogen).
   Referitor la acaricide, nu este o regula. Exista de exemplu acaricide de contact care se aplica la inceputul perioadei de vegetatie, cum este Apollo (http://www.botanistii.ro/apollo-50-sc-1-litru.html). Acesta se aplica incepand cu stadiul de dezmugurit pana la infloirit, si are efect ovicid.
   Acest subiect este extrem de vast, si se pot aduce numeroase argumente (pro sau contra) referitoare la aplicarea pesticidelor. Factorul cel mai important este: intotdeauna se verifica indicatiile si recomandarile produsului aplicat, pentru ca producatorul este cel mai in masura sa ofere aceste informatii, in urma testelor efectuate.
   Intr-adevar, Topas (http://www.botanistii.ro/syngenta-topas-100-ec.html) este prezentat ca fiind cel mai folosit fungicid in combaterea fainarii. Si da, este extrem de eficient. Exista si alte fungicide la fel de eficiente, in functie de caz.

 78. BUNA ZIUA ,
  VA ROG SA – MI SPECIFICATI MODUL DE ADMINISTRARE A INSECTICIDULUI RELDAN INTR – 0 CULTURA DE ARBUSTI FRUCTIFERI ( CONCENTRATIE , NUMARUL DE TRATAMENTE , CAND , DAUNATORII INLATURATI SI CU CE ALTE INSECTICIDE SE POATE ALTERNA SI LA CE PERIOADE ) .VA MULTUMESC .

 79. BUNA ZIUA ,
  VA ROG SA – MI SPECIFICATI MODUL DE ADMINISTRARE A INSECTICIDULUI RELDAN INTR – 0 CULTURA DE ARBUSTI FRUCTIFERI ( CONCENTRATIE , NUMARUL DE TRATAMENTE , CAND , DAUNATORII INLATURATI SI CU CE ALTE INSECTICIDE SE POATE ALTERNA SI LA CE PERIOADE ) .VA MULTUMESC .

 80. BUNA ZIUA,
  VA ROG SA – MI CLARIFICATI URMATOARELE PROBLEME:
  1. RADISTIM ESTE SUPERIOR ATONIK PRIVIND INRADACINAREA BUTASILOR DE ARBUSTI FRUCTIFERI ?

  2. CARE SUNT SEMNELE CARENTEI DE POTASIU SI CU CE SE TRATEAZA ?

  3. CROPMAX NU ESTE SUFICIENT ?

  CU STIMA ,

 81. BUNA ZIUA,
  VA ROG SA – MI CLARIFICATI URMATOARELE PROBLEME:
  1. RADISTIM ESTE SUPERIOR ATONIK PRIVIND INRADACINAREA BUTASILOR DE ARBUSTI FRUCTIFERI ?

  2. CARE SUNT SEMNELE CARENTEI DE POTASIU SI CU CE SE TRATEAZA ?

  3. CROPMAX NU ESTE SUFICIENT ?

  CU STIMA ,

 82. Buna ziua,
  Astazi am observat ca unii butasi de zmeura sunt infectati cu cancerul bacterian si in cancer sunt niste viermisori.Viermisorii afecteaza sau nu radacina?
  Ce tratament trebuie sa fac?

 83. Buna ziua,
  Astazi am observat ca unii butasi de zmeura sunt infectati cu cancerul bacterian si in cancer sunt niste viermisori.Viermisorii afecteaza sau nu radacina?
  Ce tratament trebuie sa fac?

 84. buna am o mica plantatie de zmeur ma puteti ajuta cu cateva intrebari acum pot sa aplic ingrasamant complex ?si as vrea sa ierbicidez pt pir in ce perioda se face ierbicidarea si cu ce?multumesc anticipat.

 85. buna am o mica plantatie de zmeur ma puteti ajuta cu cateva intrebari acum pot sa aplic ingrasamant complex ?si as vrea sa ierbicidez pt pir in ce perioda se face ierbicidarea si cu ce?multumesc anticipat.

 86. Buna ziua,
  Astazi cand ma plimbam printre randurile de zmeura am observat o spuma alba la putine tulpini,am inlaturat spuma si sub ea se afla un vierme.
  Atasez aceste poze sa va dati seama despre ce vorbesc.
  Ce tratamente trebuie sa aplic?

 87. BUNA ZIUA

  ROG RESPECTUOS SA – MI CLARIFICATI URMATOARELE PROBLEME :

  1. CAND SE FAC TRATAMENTELE POSFLORAL CU ATONIK LA : LEGUME ( TOMATE , VINETE , ARDEI ) , ARBUSTI FRUCTIFERI SI POMI FRUCTIFERI ADICA IN CE FAZE DE DEZVOLTARE A PLANTELOR SI LA CE INTERVALE .
  2. CUM SE FACE TRATAMENTUL CU MICROCAT CALCIU LA : LEGUME ( TOMATE , VINETE , ARDEI ) , ARBUSTI FRUCTIFERI SI POMI FRUCTIFERI ADICA IN CE FAZE DE DEZVOLTARE A PLANTELOR SI LA CE INTERVALE ; CATE TRATAMENTE CU MICROCAT CALCIU SE FAC INTR – UN AN ?
  3. CU CE ESTE INCOMPATIBIL CALCIUL ?

 88. Buna ziua,
  Am cateva tufe de zmeur, Rubin Bulgaresc, si nu vor sa rodeasca. Fac doar cateva boabe din tot fructul, nu fac fructul intreg. Cresc foarte mari si vigurosi, drajoneaza puternic, infloresc foarte mult si sunt o multime de albine acolo in acel moment dar din fruct raman doar cateva bobite, intradevar mai mari decat sunt cele dintr-un fruct obisnuit (polidrupa). Asta se intampla in fiecare an, de 5-6 ani.
  Ce as putea face?
  Multumesc,

 89. Buna seara! am si eu o plantatie de zmeură si am o problema cu ea ca se sfărâmă fructul. Oare are nevoie de vreun tratament?

  • Buna ziua, cauzele pot fi multiple, deci si solutiile vor fi diferite. Cauze posibile: infectii virale sau fungice, atacul unor acarieni, taieri excesive ale plantelor ori ranirea lor, frigul sau caldura excesiva, vantul puternic sau utilizarea in exces a pesticidelor in perioada polenizarii florilor. Spuneti-ne, va rugam, daca pe frunze sau pe fructe sunt prezente insecte, daca frunzele prezinta modificari sau daca recunoasteti vreuna din cauzele enumerate, pentru a putea gasi solutia potrivita.

Alătură-te discuției:

*