Stachys byzantina (Urechi de iepure), informatii si sfaturi de ingrijire

Stachys-byzantina-informatii-sfaturi-ingrijire

Stachys byzantina denumita popular si urechi de iepure, este o planta erbacee, perena, ce face parte din familia Lamiaceae. Se remarca prin frunzele argintii, tomentoase, iar perenitatea acesteia, rezistenta la seceta, precum si capacitatea rapida de a acoperi solul o fac ideala pentru utilizarea in diverse amenajari de peisagistica (de exemplu, rocarii). Desi Stachys byzantina este crescuta mai mult pentru textura si culoarea frunzelor, ocazional poate produce si flori de culoare mov deschis. 

Cultivaruri Stachys byzantina

Stachys byzantina prezinta numeroase cultivaruri, printre care cele mai cunoscute sunt:

  • ‘Big Ears’ sau ‘Helen von Stein’: se remarca prin frunzele mari si printr-o rezistenta buna la boli, si prin faptul ca pana la inflorire pot trece cativa ani. 
  • ‘Silver Carpet’: cultivar de talie mica, ce nu infloreste des. Dimensiunea acestui cultivar il face adecvat pentru acoperirea solului. 
  • ‘Cotton Boll’: denumirea provine de la cresterile pufoase/lanoase de pe tulpinile florale, de unde ar trebui sa apara flori, ce adesea nu apar, dar in schimb apar formatiuni interesante asemanatoare cu cele ale bumbacului. 

Conditii de mediu

Lumina. In zonele cu climat mai rece este indicat ca aceasta planta sa fie crescuta in plin soare, iar in cele cu climat cald poate fi crescuta si in locuri partial umbrite. Caldura excesiva si conditiile de uscaciune pot provoca arsuri frunzelor. 

Temperatura. Stachys byzantina poate tolera diverse temperaturi, insa nu prefera un climat umed, ce o face susceptibila la aparitia bolilor foliare. In climatele blande se comporta ca o planta cu frunze persistente, iar in cele mai reci isi pierde frunzele pe parcursul iernilor aspre, insa acestea ce vor creste din nou primavara.  

Sol. Prefera solurile sarace, bine drenate cu un pH usor acid. Pentru a imbunatati drenajul, se recomanda imbogatirea solului cu materie organica inainte de plantare. 

Ingrijire Stachys byzantina

Udare. Stachys byzantina este considerata o planta rezistenta la seceta, iar udarea este indicat sa se realizeze cand solul s-a uscat. Este recomandata evitarea udarii pe frunze, intrucat poate favoriza instalarea diverselor afectiuni fitopatogene. Desi prezinta rezistenta la seceta, in timpul perioadelor secetoase prelungite isi pierde din frunzele batrane.

Fertilizare. De regula nu necesita fertilizare intrucat prefera solurile sarace. Totusi, primavara, pentru a stimula cresterea, se pot utiliza ingrasaminte specifice. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Se poate inmulti prin divizarea tufei (primavara) sau prin seminte (daca a produs flori).

In cazul inmultirii prin seminte, este indicat ca acest procedeu sa se realizeze iarna, cu aproximativ 8-10 saptamani inainte de ultimul inghet. Semintele se raspandesc pe suprafata substratului (umezit in prealabil), apoi se preseaza usor. Acestea nu se vor acoperi cu pamant intrucat au nevoie de lumina pentru a germina. Semintele pot fi semanate si  direct in exterior, daca pericolul inghetului a trecut si au nevoie de aproximativ 30 de zile pentru a germina. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Iernarea. Stachys byzantina rezista peste iarna, desi partea aeriana va pieri urmand ca in primavara sa isi reia cresterea vegetativa. La sfarsitul perioadei de vegetatie este indicat ca planta sa fie taiata pana la sol, deoarece partile ramase pot putrezi si pot afecta ulterior starea plantei. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijirea plantelor in ghivece. Stachys byzantina nu este crescuta de regula in ghiveci, insa, in acest caz este important ca ghiveciul sa prezinte orificii de scurgere a apei, iar udarea sa se realizeze cu un volum suficient de apa, evitand excesul precum si udarea foliajului. De asemenea, in interior este indicat sa fie amplasata in locuri luminoase, in care sa beneficieze de lumina directa 8 ore pe zi. 

Boli si daunatori

Datorita caracteristicilor morfologice ale frunzelor Stachys byzantina nu este atat de predispusa la atacul daunatorilor, insa in conditii de umiditate ridicata si drenaj slab al solului este susceptibila la aparitia bolilor foliare. In lunile de vara, chiar daca solul asigura un bun drenaj, daca exista si o umiditate ridicata pot aparea pete pe frunze sau planta poate putrezi. 

In plus 

  • Frunzele de la baza sunt susceptibile la putrezire;
  • De regula, Stachys byzantina nu infloreste in primul an de vegetatie. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile