Sorg, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare

sorg

Sorg (Sorghum bicolor) este o planta care face parte din familia Poaceae, fiind una din cele mai cultivate specii la nivel mondial. Aceasta planta este rezistenta la seceta, iar numeroase studii recente au demonstrat ca poate fi un inlocuitor al porumbului in cadrul retetelor furajere. S-au obtinut rezultate pozitive in furajarea pasarilor, bovinelor de lapte si a taurasilor. Cultivarea acestei specii este justificabila datorita rezistentei la seceta. Din acest motiv, sorgul asigura productii multumitoare si in conditii vitrege. Pe langa sorgul cultivat pentru boabe, in cultura putem intalni sorgul tehnic, sorgul zaharat si sorgul furajer. Sorgul tehnic este utilizat pentru fabricarea maturilor. Sorgul zaharat contine in tulpina cantitati de zaharuri de aproximativ 20 %, iar in urma procesul de extractie se obtine un sirop folosit in industra alimentara. Pe langa aceste specii exista mai multe soiuri si hibrizi care sunt cultivati pentru siloz.

Cerintele fata de clima si sol

Fiind foarte asemanatoare cu porumbul, acesta specie este o mare iubitoare de caldura. Temperatura minima de germinatie este de 10-12° C si necesita in timpul vegetatiei temperaturi cuprinse intre 25 si 35° C. Dintre plantele cultivate la noi in tara, sorgul este cea mai rezistenta la seceta. Sorgul are un sistem radicular foarte dezvoltat, iar in caz de seceta prelungita, acesta isi micsoreaza talia. De asemenea, coeficientul de evapotranspiratie este redus. Aceasta specie nu este pretentioasa fata de sol si poate valorifica terenurile slab fertile, nisipoase sau erodate. Poate suporta un pH al solului cuprins intre 4.5 si 8.5. Este planta iubitoare de lumina, iar in conditii de umbrire, rezistenta plantelor la seceta, boli si daunatori scade.

Tehnologia de cultura a sorgului

Rotatia

Sorgul nu este pretentios fata de planta de cultura, suportand monocultura timp de 3-5 ani. Este foarte sensibil la imburuienare din cauza ritmului de crestere lent in primele faze de vegetatie. Astfel, se vor evita solele infestate cu monocotiledonate perene, cu resturi vegetale neincorporate in sol sau cele bolovanoase. Bune premegatoare sunt: floarea-soarelui, porumb, cereale paioase, in, orez sau mei. Sorgul este o buna planta premergatoare pentru: mazare, porumb, floarea-soarelui si leguminoase pentru boabe.

fertilizare-sorg
Fertilizare

Acesta specie valorifica foarte bine fertilizarea cu ingrasaminte minerale. Foloseste 70 % din doza de azot, 60 % din cea de fosfor si 80 % din cea de potasiu. Fertilizarea cu azot se face diferentiat in functie de reactia solului (pH). De asemenea, se poate aplica o fertilizare organica cu gunoi de grajd bine fermentat in doze de 15-20 t/ha inainte de arat. Sorgul reactioneaza bine la aplicarea ingrasamintelor foliare.

Lucrarile solului

Constau in lucrarea de dezmiristit, urmata de aratura. Adancimea de arat este cuprinsa intre 20 si 30 cm, fiind influentata de textura solului. Urmeaza trecerea cu grapa cu discuri, iar in primavara se urmareste pregatirea patului germinativ.

semanat-sorg
Samanta si semanatul

Semanatul se face primavara, atunci cand in sol, la adancimea de semanat, se realizeaza temperaturi de 10-12° C. Distanta intre randuri este cuprinsa intre 50 si 70 de cm, iar distanta intre plante pe rand este de cuprinsa intre 3 si 16 cm. Samanta de sorg trebuie sa provina dintr-o sursa sigura, certificata si sa fie libera de boli si daunatori. Cantitatea medie de samanta necesara pentru un hectar este de aproximativ 8 kg.

Combaterea buruienilor

Se poate realiza prin aplicarea prasilor mecanice sau manuale, dar cea mai eficienta metoda de combatere este cea chimica.

Produse recomandate

Combaterea bolilor si daunatorilor

Cele mai importante boli care pot sa apara in cultura de sorg sunt: mozaicul sorgului, arsura bacteriana, taciunele sorgului, helmintosporioza. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: viermele vestic al radacinilor de porumb, gandacul negru al porumbului, ratisoara porumbului, viermii sarma, sfredelitorul porumbului.

recoltare-sorg
Recoltarea

Se realizeaza cu ajutorul combinelor pentru cereale paioase. Operatiunea incepe cand umiditatea boabelor de sorg a scazut sub 14 %. Astfel boabele nu se scutura si nu se sparg. Recoltarea se face diferentiat. La prima trecere a combinelor, se recolteaza inflorescentele (acestea contin boabe), iar la a doua trecere se recolteaza tulpinile.

 • Discuții pe teme similare

  Paul P.
  25 august 2020
  Buna ziua, am o pajiste care a fost recent curatata de mur, paducel, porumbel, loza. As fi interesat de un erbicid care sa omore pentru viitor aceste plante. Pe aceeasi pajiste, pe margine, mai sunt pomi fructiferi(pruni, meri, peri) si vita de vie. Va multumesc anticipat,
  2
  1
  Cristina
  2 iulie 2020
  Buna ziua, Porumbul zaharat plantat acum 1 luna care are 1.5 metri inaltime si deja a inceput sa formeze stiuletii, a inceput sa se reteze de la suprafata pamantului. Initial am crezut ca sunt melci fara cochilie, caci tulpina parea roasa si doar fibrele mai groase ramaneau nedistruse, insa desi am pus Optimol nu a ajutat cu nimic. In fiecare zi mai gasesc cate 1-2 fire palite, care se indoaie si apoi cad. Acolo unde se reteaza, maduva e putreda si miroase urat, iar Ieri am gasit un fir care s-a retezat de la mijloc, deci clar nu sunt melcii de vina. Porumbul este din samanta tratata, cumparata. Pana acum, nu i-am aplicat niciun alt tratatament. Imi e teama ca voi pierde toate firele, pana se fac de cules. Cu ce as putea sa il tratez? Se mai poate salva ceva din el? Multumesc!
  0
  2
  mioara
  9 iunie 2020
  buna ziua.anul acesta m-am hotarat tarziu sa plantez varza rosie si pamantul este deja semanat cu porumb.as vrea sa pun varza intre randurile de porumb,un rand varza si unul porumb.ar rezista sau eventual mai tai cate un rand de porumb sa ramana mai aerisita un rand de porumb si doua de varza.porumbul este aproape de genunchi.sau curat tot panatul de porumb sa ramana doar varza?multumesc
  0
  1

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile