Sfaturi, ingrijire, cultivare, Socul (ornamental)

socul-sfaturi-ingrijire-cultivare

Socul (Sambucus) este un gen de plante florifere din familia Adoxaceae. Sunt arbusti originari din zonele temperate si subtropicale ale emisferei nordice. 

Ajung pana la inaltimi de 10 m, formeaza ramuri groase, gri-verzui. Frunzele au dispunere opusa pe ramuri, sunt penate, alcatuite dintr-un numar variabil de foliole cu marginea serata. Inflorirea are loc primavara tarziu. Produce flori albe, mici, grupate in inflorescente cime, umbeliforme. Fructele sunt bace, apar spre sfarsitul verii si au culori diferite in functie de specie. 

Se poate planta in scop ornamental, ca plante singulare sau in grupuri, in gradini sau in alcatuirea masivelor. Socul este utilizat in medicina traditionala, la ceaiuri, extracte. Florile si fructele au calitati alimentare, fiind folosite in sucuri (socata) si siropuri. In unele tari, se foloseste la fabricarea anumitor bauturi spirtoase specifice. 

Specii si varietati
Sambucus nigra (socul negru, socul comun)

Este un arbust indigen, originar din Europa si America de Nord, cu inaltimea de pana la 6 m. Prezinta frunze verzi-inchis, alcatuite din 3-5 foliole. Infloreste in mai-iunie, formand inflorescente compuse din flori mici, alb-galbui, intens parfumate. Fructele se coc in septembrie, sunt de culoare neagra. Varietati:

‘Marginata’ – frunze brodate cu alb-galbui. 

Sambucus racemosa (socul rosu, socul de munte)

Este o specie autohtona, ce creste pana la inaltimea de 4 m. Formeaza frunze compuse din 5 foliole, mai mici decat la specia precedenta. Infloreste in aprilie-mai. Formeaza flori mici, galbui, grupate in panicule. Fructele persista pe planta din iulie pana in septembrie, au culoare rosie. Varietati:

‘Plumosa Aurea’ – creste de talie mica. Formeaza frunze cu nuante aurii. 

Conditii de mediu

Lumina. Creste ideal in conditii de semiumbra. 

Temperatura. Fiind o planta indigena, rezista cu usurinta conditiilor climatice din tara noastra, fiind rezistent la ger si seceta. 

Solul. Creste pe soluri fertile, bogate, profunde si afanate. Socul negru tolereaza si solurile usor calcaroase, comparativ cu socul rosu. 

Ingrijire

Udare. Fiind rezistenti la seceta, udarea nu este necesara. 

Fertilizare. Pentru a stimula inflorirea si fructificarea, se recomanda administrarea unui ingrasamant specific, in perioada de crestere vegetativa. 

Produse recomandate


Taieri. Nu necesita taieri speciale, se vor elimina periodic partile afectate sau uscate. 

Produse recomandate


Boli si daunatori. Socul poate fi afectat de fainare sau diferite specii de omizi. 

Plantare

Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se calca bine pamantul pentru a compacta solul si se uda din abundenta. Dupa aceea, se mentine pamantul mereu reavan.

Produse recomandateInmultire

Socul poate fi inmultit prin seminte, marcotaj sau butasi lemnificati. 

Produse recomandateIn plus:
  • Socul necesita mult spatiu pentru a se dezvolta. 
  • Fructele crude sunt toxice pentru organismul uman.

Discutii din comunitate

author-avatar
Ariana
10 mai 2020
inflorire soc
Buna ziua! Acum trei ani am plantat un pui de soc in gradina, acum este un arbust maricel, insa niciodata nu a facut flori. Oare de ce? Multumesc mult pentru raspuns si eventual recomandari!

Vrei să afli și mai multe

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile