Soc ornamental, informatii si sfaturi de ingrijire

soc-ornamental-ingrijire

Socul (Sambucus) este un gen de plante florifere din familia Adoxaceae. Sunt arbusti originari din zonele temperate si subtropicale ale emisferei nordice. Se poate planta in scop ornamental (soc ornamental), ca plante singulare sau in grupuri, in gradini sau in alcatuirea masivelor. Socul este utilizat in medicina traditionala, la ceaiuri, extracte. Florile si fructele au calitati alimentare, fiind folosite in sucuri (socata) si siropuri. In unele tari, se foloseste la fabricarea anumitor bauturi spirtoase specifice. 

Ajung pana la inaltimi de 10 m, formeaza ramuri groase, gri-verzui. Frunzele au dispunere opusa pe ramuri, sunt penate, alcatuite dintr-un numar variabil de foliole cu marginea serata. Inflorirea are loc primavara tarziu. Produce flori albe, mici, grupate in inflorescente cime, umbeliforme. Fructele sunt bace, apar spre sfarsitul verii si au culori diferite in functie de specie. 

Soc ornamental – Specii si varietati

Sambucus nigra (socul negru, socul comun)

Este un arbust indigen, originar din Europa si America de Nord, cu inaltimea de pana la 6 m. Prezinta frunze verzi-inchis, alcatuite din 3-5 foliole. Infloreste in mai-iunie, formand inflorescente compuse din flori mici, alb-galbui, intens parfumate. Fructele se coc in septembrie, sunt de culoare neagra. Varietati:

‘Marginata’ – frunze brodate cu alb-galbui. 

Sambucus racemosa (socul rosu, socul de munte)

Este o specie autohtona, ce creste pana la inaltimea de 4 m. Formeaza frunze compuse din 5 foliole, mai mici decat la specia precedenta. Infloreste in aprilie-mai. Formeaza flori mici, galbui, grupate in panicule. Fructele persista pe planta din iulie pana in septembrie, au culoare rosie. Varietati:

‘Plumosa Aurea’ – creste de talie mica. Formeaza frunze cu nuante aurii. 

Conditii de mediu

Lumina. Creste ideal in conditii de semiumbra. 

Temperatura. Fiind o planta indigena, rezista cu usurinta conditiilor climatice din tara noastra, fiind rezistent la ger si seceta. 

Solul. Creste pe soluri fertile, bogate, profunde si afanate. Socul negru tolereaza si solurile usor calcaroase, comparativ cu socul rosu. 

Ingrijire Soc ornamental

Udare. Fiind rezistenti la seceta, udarea nu este necesara. 

Fertilizare. Pentru a stimula inflorirea si fructificarea, se recomanda administrarea unui ingrasamant specific, in perioada de crestere vegetativa.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Nu necesita taieri speciale, se vor elimina periodic partile afectate sau uscate. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantare

Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se calca bine pamantul pentru a compacta solul si se uda din abundenta. Dupa aceea, se mentine pamantul mereu reavan. De asemenea, dupa plantare, este indicata si aplicarea unui ingrasamant ce stimuleaza inradacinarea.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Socul poate fi inmultit prin seminte, marcotaj sau butasi lemnificati. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Socul poate fi afectat de fainare sau diferite specii de omizi. 

In plus:

  • Socul necesita mult spatiu pentru a se dezvolta. 
  • Fructele crude sunt toxice pentru organismul uman.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile