Poinsettia, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 20 ianuarie 2014 Modificat pe: 8 noiembrie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Poinsettia (Poinsettia pulcherrima) incanta privirile in fiecare sezon de iarna, fiind cea mai spectaculoasa specie din genul Euphorbia. Provine din Mexic si America Centrala si este o planta mult comercializata in preajma sarbatorilor de iarna. Este denumita popular „Craciunita” sau „Steaua de Craciun” si reprezinta un simbol al acestei sarbatori, atat in tara noastra cat si in alte tari.
Partile decorative ale plantei Poinsettia sunt de fapt frunze modificate, numite bractee, care se coloreaza, oferind plantei un aspect foarte placut. Din punct de vedere botanic, florile Craciunitei sunt mici si galbene, situate in mijlocul rozetei de bractee colorate, mai putin semnificative din punct de vedere decorativ. Bracteele pot avea diverse culori, precum rosu, alb, roz, crem sau amestec de doua culori.
In habitatul de origine, Poinsettia poate creste pana la 4 metri inaltime, asigurand un frumos decor al gradinilor.
Conditii de mediu
Temperatura. Prefera valori cuprinse intre 15 si 25℃ pentru dezvoltarea partii vegetative. In perioada infloririi, se recomanda amplasarea la temperaturi mai scazute (12-15°C), pentru a prelungi durata de viata a bracteelor.
Lumina. Prefera locurile luminoase, dar ferite de razele solare directe.
Substrat. Poinsettia prefera un substrat poros, alcatuit din turba si nisip, cu pH de 6-6,5.
Comandă produsele recomandate
Poinsettia – Ingrijire
Udarea. Udarea se realizeaza cu apa la temperatura camerei, la baza plantei, nu in tava de scurgere. Este o planta iubitoare de apa insa trebuie acordata atentie la administrarea acesteia, deoarece excesul de apa conduce la asfixierea radacinilor si la aparitia bolilor specifice. Substratul se mentie permanent reavan, evitandu-se excesul sau insuficienta. Se evita udarea cu apa calcaroasa (cu pH ridicat) sau rece.
Fertilizare. Se recomanda administrarea ingrasamintelor de 1-2 ori pe luna, in perioada cresterii vegetative si infloririi. In perioada de repaus, fertilizarea se opreste. Lipsa unor microelemente precum molibden, bor, fier poate provoca aparitie de pete pe frunze.
Comandă produsele recomandate
Inmultire. Se realizeaza prin butasi, recoltati din varfurile tulpinilor mai viguroase. Taierea de la baza butasului se efectueaza printr-un nod. Pentru a stopa scurgerile de latex, butasii se tin in apa calduta timp de cateva minute, dupa care se pun pentru cateva zile (3-8 zile) intr-un loc umbrit, in vederea cicatrizarii ranii. Dupa cicatrizare, butasii se pun la inradacinat intr-un substrat format din turba si nisip.
Boli si daunatori
Aceasta planta poate fi afectata de boli precum putregaiul cenusiu, fainarea, patarea bacteriana, putrezirea radacinilor/coletului. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt tripsii, acarienii, paduchii lanosi si afidele.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
In plus
- Caderea frunzelor poate fi cauzata trecerea plantei de la temperaturi scazute la temperaturi ridicate sau invers.
- Temperaturile ridicate corelate cu aerul uscat pot determina, de asemenea, caderea frunzelor sau imbatranirea mai rapida a florilor.
- Excesul de apa este unul din motivele pentru care Steaua de Craciun isi poate pierde frunzele. Insuficienta apei determina ofilirea.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Poinsettia, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
51 urează frunze verziSuntem Botaniștii, toți cei care iubim plantele!Botaniștii este resursa completă pentru pasionații de plante, oferindu-ți sprijin în mod constant. Cum să beneficiezi de reduceri? Vreau reduceri ➟ Ca să fim siguri că-i răsplătim pe botaniștii adevărați,... mai multFrunze verzi2 urează frunze verziEuphorbia, Crăciuniță cu sol care prezinta mucegaiBună dimineață, am primit o crăciunița cadou acum cateva zile și este prima data când am grijă de una, problema este că am observat niste pete verzi ca si mucegaiul... mai multCitește Sfatul specialistului și încă 2 răspunsuriFrunze verzi4 urează frunze verziEuphorbia, Craciunita cu frunze ingalbenite si patate dupa achizitionareAm cumparat "aceasta" Craciunita" de la un magazin de bricolaj, acum cateva zile, acolo cred ca erau temperaturi mai joase decat la mine acasa. Avea deja pete negre pe frunze.... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi43 urează frunze verziÎn cazul bambusului norocos, cât de des trebuie să igienizăm vasul și să schimbăm apa?🎍 Bambusul norocos – Lucky bamboo (Dracaena sanderiana) a devenit o plantă din ce în ce mai populară în ultimii ani datorită aspectului său deosebit și valorii sale ornamentale. Având... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.