Sfaturi, ingrijire, cultivare, Oxalis

Oxalis este un gen de plante anuale sau perene, florifere din familia Oxalidaceae, ce cuprinde aproximativ 570 de specii. Sunt plante originare din Mexic, au port mic, radacini tuberizate si crestere invaziva. Frunzele sunt palmate, divizate in 3-10 foliole cu forma obovata si varful dintat. Florile apar vara, sunt mici, au 5 petale de culoare diferita in functie de specie. Unele specii, precum Oxalis tuberosa, formeaza tuberculi ce pot fi consumati.

Specii si varietati

Dintre speciile crescute ca plante decorative, cele mai intalnite sunt:

Oxalis triangularis – cu frunzele alcatuite din 3 foliole purpurii si flori albe, este o planta decorativa de interior. Isi strange frunzele noaptea sau de la curentii de aer. 

Oxalis tetraphylla – are frunzele alcatuite din 4 foliole verzi, cu cate o pata de culoare inchisa la baza. Florile au 5 petale colorate in rosu-portocaliu sau alb. 

Oxalis articulata – poate fi crescuta atat in interior cat si in exterior; prezinta frunze trifoliate, de culoare verde si flori rozalii sau mov.

Oxalis purpurea – are florile colorate in violet, frunzele trifoliate, iar marginile foliolelor prezinta perisori fini.

Oxalis vulcanicola – se deosebeste prin tulpinile brun-rosiatice si florile galbene.

Speciile crescute in interior, in ghiveci pot ajunge la o lungime de 15-25 cm si au o longevitate de pana la 2-3 ani. 

Ingrijire

Lumina. Prefera locurile partial umbrite sau insorite, mai ales in primele ore ale diminetii.

Temperatura. Suporta temperaturi moderate, optimul fiind de 18-23°C. Iarna rezista la temperaturi mai scazute, pana la la 15°C, iar vara maximul de temperatura este de 28°C.

Umiditatea aerului. Nu are cerinte mari fata de umiditatea aerului, insa la temperaturi mai ridicate se recomanda pulverizarea frunzelor cu apa. 

Substrat. Oxalis creste ideal intr-un substrat bine drenat, bogat in nutrienti, cu un pH neutru. Poate fi alcatuit din mranita nisipoasa, imbogatita cu compost.

Produse recomandate

Udare. Se adauga apa moderat, numai atunci cand substratul este uscat la suprafata, iar in anotimpul rece, se uda mai rar, astfel incat substratul sa fie mentinut mai mult uscat, folosind cantitati mici de apa.     

Fertilizare. Nu necesita cantitati mari de ingrasamant. Vara, in perioada de crestere vegetativa, se poate administra lunar un ingrasamant pentru plante cu flori. 

Produse recomandate

Transplantare. La plantele tinere, transplantarea se face anual, primavara, pana la intrarea in vegetatie. Plantele mature se pot transplanta o data la 3 ani. 

Inmultire. Cea mai folosita metoda de inmultire este prin divizarea tufei, dar se mai poate inmulti prin seminte.

Produse recomandate

Produse recomandate

Boli si daunatori. Poate fi afectata de rugina (Puccinia), care se combate cu ajutorul fungicidelor. Uneori, poate fi atacata de afide sau melci.

In plus: 

  • Oxalis nu tolereaza un substrat calcaros.
  • Cand nu dispune de lumina suficienta, plantele produc mai putine flori.
  • Ghivecele pot fi scoase in gradina pe perioada verii.
  • Unele specii, precum Oxalis stricta, sunt considerate buruieni si sunt folosite uneori pentru a acoperi peluza. 
  • Sunt plante toxice daca sunt ingerate de animalele de companie.