Murraya paniculata reprezinta o specie din familia Rutaceae, genul Murraya si este originara din zona Asiei de sud si sud-est. Genul este numit după botanistul Johann Andreas Murray, in timp ce „paniculata” se refera la inflorescența ramificata. Denumita si „iasomia portocalie” aceasta prezinta foliole ovate, lucioase iar florile sunt albe, parfumate si apar primavara. Aceasta specie este un arbust vesnic verde, este catalogata ca fiind planta decorativa de interior dar in functie de climat acestea pot fi amplasate si in gradina.



Factorii de mediu
Lumina
Plantele din aceasta specie prefera lumina indirecta a soarelui. Se recomanda ca prin amplasare, planta sa primeasca lumina directa a soarelui doar dimineata, iar in restul zilei sa beneficieze de umbra.
Temperatura
Temperatura optima se incadreaza intre 16-23 °C, aceste plante pot suporta temperaturi scazute o perioada scurta de timp.
Umiditate
Aceste specii se dezvolta foarte bine in conditii de umiditate ridicata a aerului, prefera constant umiditate peste 50-60%, de aceea cand umiditatea este scazuta, se recomanda a fi pulverizate cu apa pe frunze.
Produse recomandate
Udarea
Nevoile de apa variaza de la specie la specie, in cazul plantelor din genul Murraya udarea trebuie sa fie regulata, aceasta se realizeaza cand partea superioara a substratului s-a uscat.
Substratul
Substratul trebuie sa aiba capacitate mare de drenaj a apei, acestea nu prefera substraturi ce pastreaza umiditatea pentru o perioada lunga de timp.
Produse recomandate
Fertilizare
Plantele reactioneaza favorabil la administrarea ingrasamintelor organice sau minerale, cu precadere in perioada in care se desfasoara procesele de crestere si dezvoltare, din primavara pana in toamna.
Produse recomandate
Ingrijire
Taierile
Murraya paniculata prezinta cresteri rapide in prima parte de dezvoltare, de aceea taierile trebuie sa fie gestionate in functie de forma dorita, dar si de ramurile deteriorate sau bolnave.
Produse recomandate
Transplantarea
Se recomanda a fi efectuata atunci cand sistemul radicular nu se mai poate dezvolta in ghiveciul actual, dar si o data la 2-3 ani, in acelasi timp schimbandu-se si substratul.
Inmultirea
Se realizeaza prin seminte sau butasire. Prin butasire se recomanda a fi efectuata primavara cand plantele sunt in proces continuu de crestere si dezvoltare.
Produse recomandate
Boli si daunatori
Aceste specii nu sunt afectate frecvent de boli sau daunatori. Dintre boli poate aparea putrezirea radacinilor (se evita astfel umiditate ridicata la nivelul sistemului radicular) iar dintre daunatori probleme pot face nematozii. Impotriva patogenilor de sol se aplica tratamente cu produse specifice.