Sfaturi, ingrijire, cultivare, Murraya
Publicat pe: 26 ianuarie 2022 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Murraya paniculata reprezinta o specie din familia Rutaceae, genul Murraya si este originara din zona Asiei de sud si sud-est. Genul este numit după botanistul Johann Andreas Murray, in timp ce „paniculata” se refera la inflorescența ramificata. Denumita si „iasomia portocalie” aceasta prezinta foliole ovate, lucioase iar florile sunt albe, parfumate si apar primavara. Aceasta specie este un arbust vesnic verde, este catalogata ca fiind planta decorativa de interior dar in functie de climat acestea pot fi amplasate si in gradina.



Factorii de mediu
Lumina
Plantele din aceasta specie prefera lumina indirecta a soarelui. Se recomanda ca prin amplasare, planta sa primeasca lumina directa a soarelui doar dimineata, iar in restul zilei sa beneficieze de umbra.
Temperatura
Temperatura optima se incadreaza intre 16-23 °C, aceste plante pot suporta temperaturi scazute o perioada scurta de timp.
Umiditate
Aceste specii se dezvolta foarte bine in conditii de umiditate ridicata a aerului, prefera constant umiditate peste 50-60%, de aceea cand umiditatea este scazuta, se recomanda a fi pulverizate cu apa pe frunze.
Comandă produsele recomandate
Udarea
Nevoile de apa variaza de la specie la specie, in cazul plantelor din genul Murraya udarea trebuie sa fie regulata, aceasta se realizeaza cand partea superioara a substratului s-a uscat.
Substratul
Substratul trebuie sa aiba capacitate mare de drenaj a apei, acestea nu prefera substraturi ce pastreaza umiditatea pentru o perioada lunga de timp.
Comandă produsele recomandate
Fertilizare
Plantele reactioneaza favorabil la administrarea ingrasamintelor organice sau minerale, cu precadere in perioada in care se desfasoara procesele de crestere si dezvoltare, din primavara pana in toamna.
Comandă produsele recomandate
Ingrijire
Taierile
Murraya paniculata prezinta cresteri rapide in prima parte de dezvoltare, de aceea taierile trebuie sa fie gestionate in functie de forma dorita, dar si de ramurile deteriorate sau bolnave.
Comandă produsele recomandate
Transplantarea
Se recomanda a fi efectuata atunci cand sistemul radicular nu se mai poate dezvolta in ghiveciul actual, dar si o data la 2-3 ani, in acelasi timp schimbandu-se si substratul.
Inmultirea
Se realizeaza prin seminte sau butasire. Prin butasire se recomanda a fi efectuata primavara cand plantele sunt in proces continuu de crestere si dezvoltare.
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori
Aceste specii nu sunt afectate frecvent de boli sau daunatori. Dintre boli poate aparea putrezirea radacinilor (se evita astfel umiditate ridicata la nivelul sistemului radicular) iar dintre daunatori probleme pot face nematozii. Impotriva patogenilor de sol se aplica tratamente cu produse specifice.
Comandă produsele recomandate
-
Discuții pe teme similare
49 urează frunze verziComunitatea Botanistii protejeaza natura!Peste 95% din materialele folosite pentru ambalarea comenzilor tale sunt reciclate!Frunze verzi2 urează frunze verziMurraya, informatii aplicare produse contra paduchelui testosBuna ziua. Am o murraya paniculata de câțiva ani de zile. In urma cu 1 an a început sa fie afectată de paduchele testos (am aflat abia zilele trecute cum... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 4 răspunsuri
Frunze verzi2 urează frunze verziCum se numeste plantaBuna seara, am primit acum 16-17 ani aceasta planta de la Gradina Botanica din Bucurest, iar cel care mi-a dat-o a spus ca se numeste Moroua.Am tot cautat dar nu... mai multCiteșteSfatul specialistului și
Sfatul cunoscătorului și încă 6 răspunsuri
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.