Gladita, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 5 martie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Gladita (Gleditsia triacanthos) este un arbore foios originar din sud-estul Americii de Nord. In tara noastra se comporta ca un arbore de talia a II-a si poate ajunge pana la 15-20 m inaltime, are o crestere rapida si prezinta o inradacinare profunda. Tulpina este dreapta, cu scoarta cenusie. Ramurile prezinta spini rosietici, care apoi devin bruni. Frunzele sunt penat-compuse, cu foliole mici, toamna se coloreaza in galben. Florile sunt mici, galbene-verzui, grupate in raceme pendule, parfumate si melifere. Inflorirea are loc in iunie-iulie. Fructele sunt pastai lungi de 30-40 cm, rasucite, brun-roscate, raman pe ramuri in timpul iernii.
Gladita – Specii si varietati
- Gleditsia triacanthos ‘Pendula’ – prezinta lastari subtiri, penduli.
- Gleditsia triacanthos ‘Inermis Willd’ – nu prezinta spini, este des folosita in scop ornamental in parcuri si gradini.
- Gleditsia triacanthos ‘Pyramidalis’ – prezinta port piramidal.
Conditii de mediu
Lumina. Este o specie iubitoare de lumina, se dezvolta bine in plin soare.
Temperatura. Prefera un climat bland si calduros, insa se adapteaza si la conditii de mediu mai neprielnice.
Umiditate. Are nevoie de o umiditate moderata, insa rezista bine si la seceta pentru perioade scurte de timp.
Sol. Creste foarte bine pe solurile bogate si afanate, insa se adapteaza pe aproape orice tip de sol.
Gladita – Ingrijire
Udare. Gladita nu necesita foarte multe ingrijiri speciale. Arborele are nevoie sa fie bine udat la plantare si in primele saptamani, apoi doar atunci cand este cazul.
Taieri. Se recomanda ca taierile de intretinere sa se faca toamna, dupa caderea frunzelor sau primavara devreme. Se elimina ramurile uscate si rupte. In primii ani se pot realiza taieri de formare ale coroanei.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
Plantare. Se face in perioada de repaus, toamna sau primavara devreme, cand solul nu este inghetat.
Fertilizare. Se poate fertiliza primavara, cu ingrasaminte specifice pentru arbori ornamentali.
Comandă produsele recomandate
Inmultire. Se inmulteste prin seminte, semantul se face toamna cu seminte recoltate in acelasi an (toamna). Pentru o rata mai mare de germinare, avand in vedere ca semintele de gladita au tegumentul tare, se recomanda ca acestea sa fie tinute in apa fierbinte aproximativ 10 minute, dupa care se vor pastra in apa la temperatura camerei inca 10 ore. Ulterior, se pot semana, iar pamantul se va mentine reavan pentru a favoriza germinarea.
Boli si daunatori
Este un arbore rezistent la boli si daunatori.
In plus
- Gladita este folosita frecvent pentru ameliorarea terenurilor degradate datorita inradacinarii profunde. De asemenea, se foloseste la realizarea perdelelor de protectie pentru culturile agricole.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Gladita, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.