Sfaturi, ingrijire, cultivare, Gladita

Gladita (Gleditsia triacanthos) este un arbore foios originar din sud-estul Americii de Nord. In tara noastra se comporta ca un arbore de talia a II-a si poate ajunge pana la 15-20 m inaltime, are o crestere rapida si prezinta o inradacinare profunda. Tulpina este dreapta, cu scoarta cenusie. Ramurile prezinta spini rosietici, care apoi devin bruni. Frunzele sunt penat-compuse, cu foliole mici, toamna se coloreaza in galben. Florile sunt mici, galbene-verzui, grupate in raceme pendule, parfumate si melifere. Inflorirea are loc in iunie-iulie. Fructele sunt pastai lungi de 30-40 cm, rasucite, brun-roscate, raman pe ramuri in timpul iernii.

 

 

 

 

 

 

Specii si varietati. Gleditsia triacanthos Pendula’ – prezinta lastari subtiri, penduli.

Gleditsia triacanthos Inermis Willd’ – nu prezinta spini, este des folosita in scop ornamental in parcuri si gradini.
Gleditsia triacanthos Pyramidalis’ – prezinta port piramidal.

Lumina. Este o specie iubitoare de lumina, se dezvolta bine in plin soare. 

Temperatura. Prefera un climat bland si calduros, insa se adapteaza si la conditii de mediu mai neprielnice.

Umiditate. Are nevoie de o umiditate moderata, insa rezista bine si la seceta pentru perioade scurte de timp. 

Substrat. Creste foarte bine pe solurile bogate si afanate, insa se adapteaza pe aproape orice tip de sol.

Ingrijire. Gladita nu necesita foarte multe ingrijiri speciale. Arborele are nevoie sa fie bine udat la plantare si in primele saptamani, apoi doar atunci cand este cazul.

Se recomanda ca taierile de intretinere sa se faca toamna, dupa caderea frunzelor sau primavara devreme. Se elimina ramurile uscate si rupte. In primii ani se pot realiza taieri de formare ale coroanei.

Plantarea se face in perioada de repaus, toamna sau primavara devreme, cand solul nu este inghetat. Pentru mai mule informatii click aici.

Fertilizarea se face primavara, cu ingrasaminte specifice cu eliberare lenta.

Inmultire. Se inmulteste prin seminte, semantul se face toamna cu seminte recoltate in acelasi an (toamna). Pentru o rata mai mare de germinare, avand in vedere ca semintele de gladita au tegumentul tare, se recomanda ca acestea sa fie tinute in apa fierbinte aproximativ 10 minute, dupa care se vor pastra in apa la temperatura camerei inca 10 ore. Apoi, se pot semana, iar pamantul se va mentine reavan pentru a favoriza germinarea.

Boli si daunatori. Este un arbore rezistent la boli si daunatori. 

In plus:

 • Gladita este folosita frecvent pentru ameliorarea terenurilor degradate datorita inradacinarii profunde. De asemenea, se foloseste la realizarea perdelelor de protectie pentru culturile agricole.

4 comentarii la “Sfaturi, ingrijire, cultivare, Gladita

 1. Buna ziua ,
  Va rog spune-ti si mie cum se seamana semintele de gladita , vreau sa-mi fac un gard viu!Semintele inainte de plantare se pun in apa fierbinte?

  Va multumesc anticipat!

  • Semintele acestei specii prezinta un tegument tare, de aceea, inainte de semanat se tin in apa fierbinte timp de 5-10 minute. Se mai pastreaza in apa aproximativ 10 ore, dupa care pot fi semanate.
   De asemenea, solul in care se seamana se mentine reavan.

 2. pot sa seman gladita acum , toamna , semintele sunt culese tot acum , si se pot semana direct in pamant fara sa le pun la germinare? Va rog sa-mi spune-ti si mie cum sa fac caci nu stiu deloc si am de imprejmuit 250 m liniari !

  • Buna ziua, in cazul gladitei, semanatul se face toamna, cu seminte recoltate in acelasi an. Pentru o rata mai mare de germinare, avand in vedere ca semintele de gladita au tegumentul tare, se recomanda ca acestea sa fie tinute in apa fierbinte aproximativ 10 minute, dupa care se vor pastra in apa la temperatura camerei inca 10 ore. Apoi, se pot semana, iar pamantul se va mentine reavan pentru a favoriza germinarea.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor