Gladita

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Gleditsia triacanthos (Gladita)

GladitaGladitafructe flori

Este o specie originara din SE Americii de Nord.

Descriere: Are o inaltime de aproximativ 40 m. Tulpina este relativ dreapta, iar coroana larg rasfirata. Prezinta spini lungi, rigizi, simpli sau ramificati.

Frunzele sunt simple sau dublu-penat compuse, cu foliole mici, toamna capata o culoare galbena. Florile sunt foarte mici, grupate in raceme mici si inguste, pendule, de culoare galbena, melifere si parfumate, care infloresc in iunie-iulie.

Fructul este o pastaie indehiscenta (care nu se deschide singura), lunga de 30-40 cm si lata de 3-4 cm, care contin seminte brune, cu tegumentul tare. Pastaile raman prinse pe arbore toata iarna.

Conditii de crestere: Are o crestere rapida, drajoneaza si este longeviva (peste 100 ani). Este iubitoare de lumina si necesita climat mai calduros.

Rezista la seceta, creste bine pe soluri bogate, afanate, dar tolereaza si solurile mai compacte si pe cele usor salinizate.

Inmultire: Se inmulteste prin seminte, semantul se face toamna (dupa 15 septembrie) cu seminte recoltate in aceeasi toamna si nefortate.

2 comentarii la “Gladita

  1. Buna ziua ,
    Va rog spune-ti si mie cum se seamana semintele de gladita , vreau sa-mi fac un gard viu!Semintele inainte de plantare se pun in apa fierbinte?

    Va multumesc anticipat!

    • Semintele acestei specii prezinta un tegument tare, de aceea, inainte de semanat se oparesc cu apa fierbinte timp de 5-10 minute. Se mai tin in apa aproximativ 10 ore, dupa care pot fi semanate.
      De asemenea, solul in care se seamana se mentine reavan.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor