Corn, informatii si sfaturi de ingrijire

corn-sfaturi-ingrijire

Corn (Cornus spp.) – face parte din familia Cornaceae, originare din zonele cu climat temperat si temperat-rece ale Europei, Asiei si Americii de Nord. Cresc sub forma de arbori de talie mica sau arbusti, cu frunze caduce (cazatoare). Sunt plante florifere, inflorescentele au aspect diferit de la o specie la alta. 

Au inaltimi cuprinse intre 2-3 m si 10 m. Prezinta frunze simple, cu marginea dreapta si nervuri pronuntate; sunt dispuse opus pe ramuri. Majoritatea au inflorescentele alcatuite din mai multe flori grupate, dar sunt si specii cu flori singulare. Unele specii infloresc primavara tarziu-vara, iar altele infloresc timpuriu, la sfarsitul iernii. Formeaza fructe drupe, divers colorate, ce contin 1-2 seminte. 

Se planteaza in parcuri si gradini in scop ornamental, ca exemplare solitare sau in grupuri. In Europa de Est, specia Cornus mas este cultivata pentru fructele comestibile, folosite la diverse preparate. Lemnul acestora are o densitate mare, fiind utilizat la fabricarea obiectelor mici, ce necesita un lemn puternic. Scoarta cornului este bogata in taninuri si este folosita in medicina traditionala.     

Corn – Specii si varietati  

Genul cuprinde aproximativ 30-60 de specii, dintre care, cele mai intalnite la noi in tara sunt:

Cornus mas (cornul)

Creste spontan la noi in tara, ca arbust sau arbore mic, de 3-5 m inaltime. Frunzele au forma ovala-acuminata si sunt usor pubescente. Infloreste timpuriu (februarie-martie), inaintea aparitiei frunzelor. Formeaza inflorescente sub forma de umbele, alcatuite din flori mici, galbene. Fructele poarta denumirea de “coarne”, sunt elipsoidale, de culoare rosie, lucioasa si au un gust acrisor. Cuprinde mai multe cultivaruri, dintre care: 

‘Variegata’ – prezinta frunzisul decorat cu dungi albe.     

Cornus sanguinea (sanger) 

Este o specie indigena, ce creste ca arbust de 4 m inaltime. Dezvolta lujeri verticali, cu scoarta in nuanta verde-roscata. Frunzele sunt oval-acuminate, verzi, toamna capata o nuanta rosie-sangerie. Florile apar in mai-iunie, sunt verzui, cresc grupate in inflorescente dese, mici de 4-5 cm. Fructele sunt mici, de culoare neagra. 

Cornus alba (corn) 

Este un arbust de 3 m inaltime, originar din Siberia, Estul Chinei si Coreea de Nord. Formeaza lastari verticali, de culoare roscata, ce ies in evidenta iarna. Frunzele au forma ovala, sunt ascutite la varf, de culoare gri-albastrui pe partea inferioara. Infloreste in mai-iunie, formand flori albe, mici, grupate in corimbe. Fructele sunt de culoare alba, uneori alb-albastruie. Cuprinde mai multe cultivaruri: 

‘Elegantissima’ – frunzele sunt verzi, brodate cu alb. 

‘Spaethii’ – frunzele sunt brodate cu galben-auriu. 

‘Sibirica’ – lujerii au o nuanta de rosu-aprins. 

Cornus florida 

Este un arbore de talie mica, de 10 m inaltime, originar din America de Nord. In SUA este foarte apreciat ca arbore florifer, reprezentand emblema statului Virginia. Are frunzele mari, cu forma ovala, acuminate. Toamna capata o nuanta rosie. Infloreste in luna mai, formeaza flori singulare, mici, de culoare verzuie, protejate de 4 bractee mari. Fructele sunt rosii, au forma elipsoidala. 

‘Rubra’ – flori rosii, roz.  

Cornus kousa

Este un arbust originar din estul Asiei, cu ramuri etalate si frunze oval-acuminate, care capata o nuanta rosiatica toamna. Infloreste in mai-iunie, formeaza flori singulare, protejate de 4 bractee albe. Fructele au aspect de mure, au dimensiunea de 2 cm si culoare roz-rosiatica. 

Cornus stolonifera

Arbust de 2-3 m, originar din America de Nord. Tulpinile sunt stolonifere, iar lujerii sunt arcuiti, de culoare rosie, inchisa. Infloreste in mai-iunie, formeaza flori albe, grupate. Formeaza fructe sferice, albe. 

‘Flaviramea’ – formeaza lujeri cu scoarta galbena. 

Conditii de mediu 

Lumina. Suporta atat locurile luminoase, cat si pe cele semiumbrite. C. sanguinea creste si la umbra. 

Temperatura. In afara de C. kousa, care este o specie subtermofila, celelalte specii sunt rezistente la ger.  

Solul. Majoritatea speciilor nu au cerinte specifice pentru sol, suportand solurile umede, dar si uscate. C. kousa si C. florida prefera un sol reavan, usor, necalcaros.

Corn – Ingrijire

Udare. Udarea se face regulat, astfel incat solul sa se usuce la suprafata. 

Fertilizare. Aplicarea ingrasamintelor se va face in perioada de crestere vegetativa, cu ingrasaminte specifice arbustilor ornamentali.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. C. mas si C. sanguinea suporta taieri regulate, de corectare a formei.  

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantare. Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor cu balot, de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se uda din abundenta, apoi se mentine pamantul mereu reavan.

Inmultire. Speciile de corn pot fi inmultite prin seminte, butasire, marcotaj si altoire. 

  • semintele se seamana imediat dupa recoltare (C. mas, C. sanguinea) sau dupa ce au fost stratificate un an (C. florida, C. kousa).
  • butasirea se face cu portiuni de lastari semilignificati. Se preteaza pentru C. alba si C. stolonifera.
  • prin marcotaj (arcuit sau musuroit) se inmultesc numai varietatile, in lunile mai-iunie. 
  • altoirea se face in ochi dormind, la C. mas.

Boli si daunatori

Printre bolile care pot aparea la corn, se numara ciuruirea frunzelor. Daunatorii care pot afecta cornul sunt paduchii lanosi si cicada melifera. 

In plus

  • Majoritatea arborilor si arbustilor sunt specii melifere. 
  • Sunt specii ce lastaresc puternic si au o crestere rapida. 
  • C. sanguinea si C. mas rezista la atmosfera poluata din mediile urbane. 
  • Unele cultivaruri se preteaza pentru tunderea ca garduri vii.
  • Genul Cornus cuprinde unele specii erbacee perene.  
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile