Calathea, informatii si sfaturi de ingrijire

calathea- informatii-si-sfaturi-de-ingrijire

Calathea este o planta tropicala, originara din padurile Americii Centrale, unde aerul este cald, iar umiditatea relativ ridicata. Dintre cele 150 de specii de Calathea, una singura produce flori, celelalte fiind deosebite pentru frunzele lor.

Specii si cultivaruri

Calathea crocata. Este specia recunoscuta pentru florile sale viu-colorate in portocaliu, galben sau rosu si aspectul lor deosebit de flacara. Acestea cresc in varful tulpinilor lungi. Partea superioara a frunzelor are un aspect de verde metalizat, cu usoare adancituri de culoare violacee, partea inferioara avand coloratie violet, usor maronie.

Calathea makoyana. Aceasta specie este apreciata pentru frunzele sale asemanatoare penajului unui cocos. Acestea au culoare verde pal, cu insertii verde inchis, dispuse dinspre mijloc spre marginile exterioare ale frunzei, ce confera un efect de pana. Noile frunze care cresc sunt rasucite si de culoare rosie, usor rozalie, fapt ce intensifica efectul vizual de coada de cocos.

Calathea ornata. Este o specie deosebita, cu frunze lucioase, colorate in verde inchis, cu nervuri roz pal la inceput, acestea devenind albe odata cu imbatranirea frunzelor.

Calathea insignis. Aceasta se deosebeste prin frunzele alungite, in forma de lance, cu marginile ondulate, colorate in verde deschis, cu pete verde inchis. Pe partea inferioara, acestea au o culoare mov-rosiatica.

Calathea zebrina. Asemenea celorlalte specii ale genului Calathea, si aceasta este reprezentata de frunzele dungate, de culoare verde deschis, cu detalii inchise la culoare. Totusi, spre deosebire de restul speciilor, Calathea zebrina are frunzele mate, de dimensiuni mari si dispuse orizontal. Pe partea inferioara, frunzele sunt colorate in mov inchis.

Calathea – Conditii de mediu

Lumina. Este foarte important ca plantele sa fie pozitionate departe de lumina directa a soarelui si, pe cat posibil, sa nu le fie schimbata pozitia.

Intervalul optim de temperatura pentru crestere este de 18-25°C. Speciile Calathea nu tolereaza temperaturile sub 15°C.

Umiditate. Datorita originilor sale tropicale, plantei ii trebuie asigurate conditiile optime de umiditate in interiorul incaperii in care se afla. Astfel, o camera cu aer uscat nu este tocmai favorabila cresterii si dezvoltarii acesteia. Pentru a-i oferi un plus de umiditate, indicat este sa fie amplasata langa alte plante.

Substrat. Prefera un substrat usor acid, alcatuit din turba, nisip sau pamant de ericacee. Este important ca substratul sa permita un drenaj bun al apei.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire Calathea

Udare. In ceea ce priveste volumul de apa si frecventa administrarii acesteia, recomandat este sa fie adaugate volume mici de apa, ori de cate ori pamantul este uscat la suprafata, in medie la 2-3 zile (aceste valori sunt orientative, intrucat depind de mai multi factori: temperatura din incinta, substrat, talia plantelor etc.). Pe timpul verii, in special, se pulverizeaza frunzele cu apa de ploaie sau apa necalcaroasa, pentru a-i asigura plantei un mediu propice. In perioada iernii, daca in incinta temperaturile sunt mai scazute, frecventa udarii trebuie redusa.

Fertilizare. Pentru ca planta dumneavoastra sa beneficieze de toti nutrientii de care are nevoie pentru o crestere bogata, flori deosebite si frunze sanatoase, indicat este sa fie administrat un ingrasamant pentru plantele de interior. Se evita, totusi, utilizarea acestuia pe timp de iarna.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantarea. Cea mai buna perioada pentru realizarea transplantarii este martie-aprilie. Mutarea intr-un ghiveci nou ar trebui sa se faca o data la unul sau doi ani, utilizandu-se un substrat nou.

Inmultire. Foarte important este faptul ca planta poate fi inmultita prin divizare in momentul transplantarii. Noile diviziuni se planteaza in ghivece putin mai largi, ce trebuie sa fie corespunzatoare cu marimea volumului de radacini. Ghivecele cu noile plante se acopera cu folie de polietilena si se tin la caldura pana se restabilesc si prezinta cresteri noi.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Daunatori

Calathea este sensibila la atacul acarienilor, impotriva carora se aplica tratamente cu acaricide.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Cum alegem o Calathea crocata

Cand achizitionati o astfel de planta, asigurati-va ca aceasta este inflorita. Alegeti o planta cu frunzele verzi si lucioase, cu multi boboci florali.

Posibile probleme si cauzele aparitiei lor:

  • Margini uscate ale frunzelor si o crestere incetinita a plantei – umiditate prea scazuta.
  • Rasucirea si patarea frunzelor (frunzele bazale ingalbenite) – apa insuficienta.
  • Inmuierea, putrezirea tulpinilor si lasarea frunzelor – temperatura prea scazuta.

In plus:

  • Pentru a inflori, Calathea are nevoie de o perioada in care zilele sunt scurte si noptile lungi.
  • Calathea este foarte sensibila la variatiile bruste de temperatura, de aceea, este de preferat sa se mentina o temperatura constanta in camera.
  • Pentru a stimula reintinerirea plantei, se inlatura frunzele uscate in mod regulat.
  • Se dezvolta excelent in sere, alaturi de ficusi.
  • Frunzele se sterg cu o laveta umeda ori de cate ori se depune praf pe acestea.
  • Cresterea si dezvoltarea armonioasa a plantei se realizeaza intr-un mediu cald, cu umiditate relativa ridicata, apa suficienta si departe de razele solare directe.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile