Calathea

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

Calathea crocata

Raspandire
Calathea crocata este o planta originara din zonele tropicale ale Americii de Sud, fiind cunoscuta sub denumirea de Maranta de cos. Frunzele plantei sunt ovale, de culoare verde cu dungi argintii pe partea superioara si de culoare rosu-purpuriu pe partea inferioara. Inflorescentele sunt globulare, neparfumate, colorate in portocaliu sau rosu si au forma ascutita, astfel incat, par a fi niste mici torte in flacari.

Calathea

Calathea

Calathea

Amplasare:
Se aseaza in locuri luminoase sau semiumbroase, nu direct la soare. In timpul anului necesita caldura, culorile florilor devin palide in locurile prea intunecoase. Umiditatea mare a aerului este indispensabila, totusi se va evita udarea cu apa foarte rece pentru a nu afecta radacinile. De preferat apa sa fie la temperatura camerei.

Ingrijire:
Calathea are nevoie in timpul verii de caldura moderata si udare abundenta, iar iarna temperatura incaperii nu trebuie sa scada sub 15°C. De asemenea e important sa fie ferita de curentii de aer (altfel isi va pierde frunzele). In verile caniculare planta necesita pulverizarea sau stergerea frunzelor cu apa dedurizata chiar si de doua ori pe zi. Transplantarea se face primavara odata cu divizarea tufei. Din martie pana in august se pune ingrasamint din doua in doua saptamani.

Boli si daunatori:
Calathea este sensibila la paduchii lanosi si testosi, dar si la paianjenii rosii.

6 comentarii la “Calathea

 1. buna eu deabia am primit aceasta flore si as vrea mai multe detail despre ia
  cum ar fi; acuma are flori si este intr-un ghiuveci mic pot so schimb in altu mai mare

 2. puteti sa -mi spuneti, va rog, dupa ce i -au cazut florile , de ce se rasucesc frunzele ? o tin in camera , lumina indirecta … o pulverizez pe frunze zilnic . nu vreau sa o pierd ! 🙁

  • Rasucirea frunzelor poate aparea datorita temperaturii scazute, a curentilor de aer rece, sau a udarii excesive. Pulverizarea frunzelor cu apa trebuie facuta doar in zilele de vara cu temperaturi foarte ridicate, in restul anului, se asigura cantitatea necesara de apa prin udarea solului. Aceasta trebuie pozitionata intr-un loc umbros, ferit de curentii de aer, temperatura optima este de 18-24 grade C, este de preferat ca temperatura sa nu scade sub 18 grade C.

 3. Salve!
  Eu am 5 asemenea plante. A trecut perioada de înflorire. Plantele au fost mutate în seră (încălzită). Le ud o dată la 5-6 zile. În schimb le pulverizez cu apă pe frunze de două ori pe zi. De vreo 2 zile am observat că toate plantele au început să-și închidă efectiv frunzele.
  Zilele trecute, temperatura atmosferică a scăzut iar sub 0° și a trebuit să ridicăm temperatura în seră. Dimineaţa însă, în ciuda vântului rece de afară, deoarece bate soarele în ferestre, am constatat că în seră temperatura a ajuns în aceste două zile la valori foarte ridicate, de 32-35° chiar.
  Să fie aceasta cauza pentru care plăntuţele mele își închid frunzele?
  Ar trebui să le ud pământul din ghivece mai des și să le pulverizez cu apă pe frunze chiar de 3 ori pe zi?
  Mulţumesc pentru răspunsul amabil pe care veţi binevoi să mi-l daţi.

  • Buna ziua, multumim pentru detaliile furnizate si pentru pozele atasate pe email, acestea sunt foarte importante. Calathea este o planta sensibila la curentii de aer si la variatiile bruste de temperatura (ati specificat ca noaptea au fost temperaturi de 2-3 C chiar si sub 0 C, iar dimineata au fost valori chiar de 32-35 C), de aceea, este important ca acum, daca aveti posibilitatea sa ii asigurati o temperatura constanta (valorile optime situndu-se aproximativ intre 16-24 C).
   Atentie si la cum se realizeaza udarea (patarea frunzelor se poate datora si din cauza faptului ca apa a ajuns pe frunze) si la frecventa acesteia, iar ca si regula generala, lasati substratul sa se usuce usor (primii centimetri) intre doua udari.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor