Calathea

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 years

Calathea crocata

Raspandire
Calathea crocata este o planta originara din zonele tropicale ale Americii de Sud, fiind cunoscuta sub denumirea de Maranta de cos. Frunzele plantei sunt ovale, de culoare verde cu dungi argintii pe partea superioara si de culoare rosu-purpuriu pe partea inferioara. Inflorescentele sunt globulare, neparfumate, colorate in portocaliu sau rosu si au forma ascutita, astfel incat, par a fi niste mici torte in flacari.

Calathea

Calathea

Calathea

Amplasare:
Se aseaza in locuri luminoase sau semiumbroase, nu direct la soare. In timpul anului necesita caldura, culorile florilor devin palide in locurile prea intunecoase. Umiditatea mare a aerului este indispensabila, totusi se va evita udarea cu apa foarte rece pentru a nu afecta radacinile. De preferat apa sa fie la temperatura camerei.

Ingrijire:
Calathea are nevoie in timpul verii de caldura moderata si udare abundenta, iar iarna temperatura incaperii nu trebuie sa scada sub 15°C. De asemenea e important sa fie ferita de curentii de aer (altfel isi va pierde frunzele). In verile caniculare planta necesita pulverizarea sau stergerea frunzelor cu apa dedurizata chiar si de doua ori pe zi. Transplantarea se face primavara odata cu divizarea tufei. Din martie pana in august se pune ingrasamint din doua in doua saptamani.

Boli si daunatori:
Calathea este sensibila la paduchii lanosi si testosi, dar si la paianjenii rosii.

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor

4 thoughts on “Calathea

  1. buna eu deabia am primit aceasta flore si as vrea mai multe detail despre ia
    cum ar fi; acuma are flori si este intr-un ghiuveci mic pot so schimb in altu mai mare

    • Informatii si sfaturi privind cresterea si ingrijirea Calatheei gasiti aici (https://www.botanistii.ro/blog/sfaturi-ingrijire-cultivare-calathea). Pedioada de schimbare a ghiveciului este de obicei primavara, in momentul in care planta nu mai are flori. Este indicat ca, ghiveciul sa fie doar cu 1-2 cm mai mare fata de cel pe care il are in momentul de fata, pentru a stimula inflorirea si nu cresterea radcainilor. Pentru mai multe informatii va stam la dispozitie.

  2. puteti sa -mi spuneti, va rog, dupa ce i -au cazut florile , de ce se rasucesc frunzele ? o tin in camera , lumina indirecta … o pulverizez pe frunze zilnic . nu vreau sa o pierd ! 🙁

    • Rasucirea frunzelor poate aparea datorita temperaturii scazute, a curentilor de aer rece, sau a udarii excesive. Pulverizarea frunzelor cu apa trebuie facuta doar in zilele de vara cu temperaturi foarte ridicate, in restul anului, se asigura cantitatea necesara de apa prin udarea solului. Aceasta trebuie pozitionata intr-un loc umbros, ferit de curentii de aer, temperatura optima este de 18-24 grade C, este de preferat ca temperatura sa nu scade sub 18 grade C.

Alătură-te discuției:

*