Cactus, ingrijire si cultivare

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Informatii interesante despre cactusi:

1. Marimea cactusului depinde de la specie la specie, cele mai mari specii pot avea pana la 20 de metri inaltieme si pot cantari pana la 2400kg. Cele mai mici specii pot avea cativa centimetri.

2. Cactusii pot fi verzi, albastrui si verde spre maro, au o substanta cerata pe toata suprafata pentru a evita pierderea apei prin transpiratie.

3. Cactusii au ace in loc de frunze, acestia pot fi rigizi sau moi, drepti sau curbati, aranjati in rand sau imprastiati. Pot avea pana la 13cm lungime.

4. Tepii au doua roluri: impiedica transpiratia plante si tine animalele la distanta.

5. Cactusii cresc in zon e aride, asa ca trebuie sa absoarba apa rapid si in cantitati mari, iar apoi sa o stocheze in tulpina lor. Tulpina mai are si al rol in afara de cel al stocarii de apa, aceasta joaca un rol important in procesul de fotosinteza.

6. Apa din tulpina unui cactus are densitatea mai mare decat cea normala, dar este potabila.

7. Radacinile cactusilor sunt la cativa centimetri adancime, dar pot sa acopere o zona diametrul de 2-3 metri, pentru a absorbi cat mai multa apa.

8. Cactusii au perioade inactive, dar si perioade in care cresc si infloresc, perioadele active necesita multa apa si lumina, asa ca acestea dureaza mult mai putin decat cele de inactivitate.

9. Fluturii, moliile, albinele, liliecii si pasarile colibri sunt principalii plenizatori ai cactusilor.

10. Anumiti cactusi produc o substanta numita mascalina ce poate induce efecte halucinogeme, a fost folosita de catre samani pentru a induce stari de transa pentru a comunica cu zeii.

Cactus

Cactusii
Sunt plante suculente, care inmagazineaza lichide in trunchi, originare din America Centrala si de Sud, Mexic.
Specii de cactus:

1.Echinocactus

Raspandire
Echinocactus, cunoscut sub denumirea de Cactus arici sau Folofiul soacrei. Are o forma rotunda cu spini mari, cu margini drepte. Florile sunt galbene, albe la exemplarele mai varstnice avand un diametru de 60 cm. Se amplaseaza in loc insorit tot anul, iarna avand nevoie de minim 10º C. Se mentine mereu umed, iarna din octombrie pana in aprilie nu se uda aproape deloc. Din aprilie pana in octombrie se pune ingrasamant pentru cactusi, o data pe luna. Este sensibil la paduchii lanosi.

Echinocactus

Echinocactus

Echinocactus

2.Echinocereus

Raspandire
Echinocereus, cunoscut sub denumirea de Cactus coloana arici. Are o forma rotunda cu spini mari, cu margini drepte. Deseori florile galbene, rosii sau purpurii sunt atat de dese, incat abia se mai vede planta. Perioada de inflorire este in primavara. Se amplaseaza in loc insorit tot anul, iarna avand nevoie de minim 10º C. Se mentine mereu umed, iarna din octombrie pana in aprilie nu se uda aproape deloc. Din aprilie pana in octombrie se pune ingrasamant pentru cactusi, din doua in doua saptamani. Este sensibil la paduchii lanosi.

Echinocereus

Echinocereus

Echinocereus

3.Epiphyllum

Raspandire
Epiphyllum, cunoscut sub numele de Cactus frunza. In zonele de origine aceasta planta creste in copaci. Creste sub forma de vlastari, formati din mai multe parti care atarna. Amplasarea este intr-un loc luminos pana la semiumbra, iar vara in aer liber. Iarna are nevoie de 10-15º C si de o umiditate mare a aerului. Se mentine in permanenta umed, iar iarna la temperaturi mai joase se uda mai putin. Din martie pana in octombrie se pune ingrasamant o data la 2 saptamani. Este sensibil la paduchii lanosi.

Epiphyllum

Epiphyllum

Epiphyllum

4.Mammillaria zeilmania

Raspandire
Mammillaria zeilmania, acest gen de cactus are tulpini globulare sau alungite, corpul impanzit de mamile, care poarta in varf spini de culoare galbena si maro. Florile sunt foarte aspectoase, mici, formand un sir in varful plantei. Perioada de inflorire este din primavara pana in vara. In perioada de crestere se va uda moderat, iar in timpul iernii foarte slab. Din primavara pana in tomana se vor administra lunar ingrasaminte in solutie. In perioada de repaus vegetal i se vor asigura 10º C, pentru ca in anul urmator sa produca flori. In cazul in care radacinile au crescut mai mari decat vasul, se va transplanta intr-un amestec de 2/3 pamant de flori si 1/3 nisip dur. Prefera lumina directa a soarelui si nu are nevoie de completarea umiditatii. Este sensibil la paduchii lanosi si testosi, dar si la paianjeni.

Mammillaria

Mammillaria

Mammillaria

5.Opuntia

Raspandire
Opuntia, cunoscut sub denumirea de Cactus smochin, este o planta cu ramurile articulate ovoide sau cilindrice, garnisite cu frunze turtite, care apoi sunt inlocuite de un manunchi de perisori (tepi). Florile ce apar pe marginea lastarilor, lipsite de tubul calicial, sunt galbene sau rosii. Aceasta specie este decorativa prin forma ei si prin spinii viu colorati. Se va uda moderat, iar in timpul iernii mai slab. Din primavara pana in toamna se vor administra lunar ingrasaminte in solutie. Se va replanta doar in cazul in care radacinile au crescut peste masura vasului si atunci se va face intr-un pamant de flori in amestec cu nisip dur, in proportie de 2/1. Cactusii maturi vor fi sprijini, deoarece se pot rupe sub greutatea frunzelor. Pretinde lumina directa a soarelui tot timpul. Suporta bine caldura, iarna se vor asigura cel putin 10-12º C. Este sensibil la paduchii lanosi.

Opuntia

Opuntia

Opuntia

6.Schlumbergera hibride

Raspandire
Schlumbergera hibride, cunoscut sub denumirea de Craciunel. Este o planta epifita, cu ramuri aplecate, crestere joasa, liber ramificata. Tulpinile sunt moi, netede, formate din segmente ovale unite. Infloreste din noiembrie pana in ianuarie, iar florile sunt albe, roz sau rosu-oranj. Se aseaza in loc luminos pana la semiumbros, vara putand fi amplasata si in aer liber. In perioada de odihna (din august pana in octombrie) se tine la temperaturi de 12-15º C. Este o planta avida de apa, in afara perioadei de inflorire si de repaus vegetal. De la inceputul lunii decembrie si pana dupa terminarea perioadei de inflorire se va trata lunar cu ingrasaminte speciale pentru cactusi. In perioada de inflorire poate fi tinuta in camera, dar dupa aceea este indicat sa fie pusa la iernat, in locuri mai racoroase, unde se va uda odata pe saptamana. Incepand din luna martie se va reobisnui treptat cu caldura, iar in luna august va fi din nou asezata in loc mai racoros, pana la aparitia bobocilor. In aceasta perioada se va uda mai rar. Iarna pretinde lumina filtrata. Fiind pretentioasa la umiditate, va fi asezata pe un strat de pietris umed, iar frunzele vor fi pulverizate cu apa. Este sensibil la paduchii lanosi si testosi.

Schlumbergera hibride

Schlumbergera hibride

Schlumbergera hibride

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor