Bananier, informatii si sfaturi de ingrijire

bananier-sfaturi-ingrijire

Bananier (Musa spp.) – este un gen de plante erbacee, de talie mare, ce face parte din familia Musaceae. Cuprinde aproximativ 70 de specii de plante originare din zonele tropicale ale Asiei, Africii si Australiei. Desi inaltimea lor este asemeni arborilor, tulpina de bananier nu este una lemnoasa, fiind alcatuita din petiolurile frunzelor. Prezinta frunze mari, de pana la 70 cm lungime, ascutite. Sunt simple, intregi, desfacandu-se in fire odata cu imbatranirea plantei. Inflorescentele au forma conica si cresc in varful tulpinilor. Acestea se dezvolta la plantele mai mari de 3 ani. Fructele se coc pe parcursul verii si sunt comestibile. La noi in tara, bananierul poate fructifica doar in conditii de sera, unde dispune de spatiu suficient si o atmosfera propice pentru o dezvoltare optima. In apartament poate fi intalnit ca planta decorativa prin frunze.

Bananier – Specii si varietati

  • Musa acuminata (bananier pitic asiatic) este cea mai intalnita specie crescuta in scop ornamental, deoarece se adapteaza usor la conditiile din interior. 
  • Ensete ventricosum sin. Musa ensete se remarca prin frunzisul verde-intens, cu nervura principala de nuanta rosie-violacee. 
  • Musa cavendishii  – cu frunzele de culoare verde-inchis, decorate cu pete brun-rosiatice.

Conditii de mediu

Lumina. Bananierul are nevoie de lumina abundenta, directa, de aceea se amplaseaza intr-o camera luminoasa.

Temperatura. Fiind o planta originara din climatul tropical, creste la temperaturi optime de 22-24°C. Nu trebuie expus la temperaturi mai scazute de 12°C. 

Umiditatea aerului. Se recomanda pulverizarea regulata a frunzisului, astfel incat sa se asigure o umiditate atmosferica de peste 60%.

Substrat. Bananierul se dezvolta optim intr-un substrat ce contine turba, mranita si pamant de gradina. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire Bananier

Udare. In perioada de crestere vegetativa (primavara-vara), udarea se va face moderat, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, niciodata umed. Iarna, frecventa udarilor se va reduce, lasand suprafata substratului sa se usuce intre doua udari. 

Fertilizare. In perioada de crestere, din mai pana in octombrie, se administreaza un ingrasamant lichid pentru plante verzi.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare. Bananierul necesita transplantari anuale, primavara.

Inmultire. Planta de bananier poate fi inmultita prin detasarea lastarilor ce apar la baza plantei mama dupa ce aceasta a inflorit.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Daunatorii care pot aparea la bananier sunt acarienii, tripsii si paduchii lanosi sau testosi. Tratamentele cu insecticide se efectueaza preventiv.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Vara, de la sfarsitul lunii mai, pana in septembrie, bananierul poate fi scos in exterior, intr-un loc cu soare direct. 
  • Este o planta monocarpica. Dupa inflorire, planta-mama moare, ramanand in locul sau lastarii crescuti la baza acesteia.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile