bananier-sfaturi-ingrijire

Sfaturi, ingrijire, cultivare, Bananier

Bananierul (Musa spp.) este un gen de plante erbacee, de talie mare, ce face parte din familia Musaceae. Cuprinde aproximativ 70 de specii de plante originare din zonele tropicale ale Asiei, Africii si Australiei. Desi inaltimea lor este asemeni arborilor, tulpina bananierilor nu este una lemnoasa, fiind alcatuita din petiolurile frunzelor. Prezinta frunze mari, de pana la 70 cm lungime, ascutite. Sunt simple, intregi, desfacandu-se in fire odata cu imbatranirea plantei. Inflorescentele au forma conica si cresc in varful tulpinilor. Acestea se dezvolta la plantele mai mari de 3 ani. Fructele se coc pe parcursul verii si sunt comestibile. La noi in tara, bananierul poate fructifica doar in conditii de sera, unde dispune de spatiu suficient si o atmosfera propice pentru o dezvoltare optima. In apartament poate fi intalnit ca planta decorativa prin frunze.

Specii si varietati

Musa acuminata (bananierul pitic asiatic) este cea mai intalnita specie crescuta in scop ornamental, deoarece se adapteaza usor la conditiile din interior. 

Ensete ventricosum sin. Musa ensete se remarca prin frunzisul verde-intens, cu nervura principala de nuanta rosie-violacee. 

Musa cavendishii  – cu frunzele de culoare verde-inchis, decorate cu pete brun-rosiatice.

Conditii de mediu pentru bananier

Lumina. Bananierul are nevoie de lumina abundenta, directa, de aceea se amplaseaza intr-o camera luminoasa.

Temperatura. Fiind o planta originara din climatul tropical, creste la temperaturi optime de 22-24°C. Nu trebuie expus la temperaturi mai scazute de 12°C. 

Umiditatea aerului. Se recomanda pulverizarea regulata a frunzisului, astfel incat sa se asigure o umiditate atmosferica de peste 60%.

Substrat. Bananierul creste intr-un substrat ce contine turba, mranita si pamant de gradina. 

Produse recomandate

 • Substrat pentru plante de camera, 10 litri

  Livrare în 24 de ore

  Substrat pentru plante de camera, 10 litri

  9.72 Lei
  Producator: Agro CS Modalitate de ambalare: 10 litri Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Grad pH: usor acid Cultura: ficus, hibiscus, plante de apartament, trandafiri, violete
 • Substrat pentru plante de camera, 20 litri

  Livrare în 24 de ore

  Substrat pentru plante de camera, 20 litri

  16.77 Lei
  Producator: Agro CS Modalitate de ambalare: 20 litri Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Grad pH: usor acid Cultura: ficus, hibiscus, plante de apartament, trandafiri, violete
 • Substrat pentru palmieri si plante verzi, 20 litri

  Livrare în 24 de ore

  Substrat pentru palmieri si plante verzi, 20 litri

  18.34 Lei
  Producator: Agro CS Modalitate de ambalare: 20 litri Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Grad pH: moderat acid Cultura: ficus, palmier, plante de apartament, yucca

Ingrijire 

Udare. In perioada de crestere vegetativa (primavara-vara), udarea se va face moderat, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, niciodata umed. Iarna, frecventa udarilor se va reduce, lasand suprafata substratului sa se usuce intre doua udari. 

Fertilizare. In perioada de crestere, din mai pana in octombrie, se administreaza un ingrasamant lichid pentru plante verzi.

Produse recomandate

 • Ingrasamant palmieri si plante interior Hauert, 1 litru

  Livrare în 24 de ore

  Ingrasamant palmieri si plante interior Hauert, 1 litru

  (2)
  19.67 Lei
  Producator: Hauert Modalitate de ambalare: 1 litru Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: lichid Cultura: ficus, palmier, plante verzi Substanta activa crestere: azot, bor, cupru, fier, fosfor, mangan, molibden, potasiu, zinc Culturi bio: nepotrivite

Transplantare. Bananierul necesita transplantari anuale, primavara.

Boli si daunatori. Daunatorii care pot aparea la bananier sunt acarienii, tripsii si paduchii lanosi sau testosi. Tratamentele cu insecticide se efectueaza preventiv.

Inmultire

Bananierul poate fi inmultit prin detasarea lastarilor ce apar la baza plantei mama dupa ce aceasta a inflorit. 

Produse recomandate

 • Substrat pentru insamantare si inmultire, 20 litri

  Livrare în 24 de ore

  Substrat pentru insamantare si inmultire, 20 litri

  17.67 Lei
  Producator: Agro CS Modalitate de ambalare: 20 litri Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Grad pH: usor acid Cultura: legume, plante medicinale, plante ornamentale

In plus:
 • Vara, de la sfarsitul lunii mai, pana in septembrie, bananierul poate fi scos in exterior, intr-un loc cu soare direct. 
 • Este o planta monocarpica. Dupa inflorire, planta-mama moare, ramanand in locul sau lastarii crescuti la baza acesteia.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor