bananier-sfaturi-ingrijire

Bananier, informatii si sfaturi de ingrijire

Bananierul (Musa spp.) este un gen de plante erbacee, de talie mare, ce face parte din familia Musaceae. Cuprinde aproximativ 70 de specii de plante originare din zonele tropicale ale Asiei, Africii si Australiei. Desi inaltimea lor este asemeni arborilor, tulpina de bananier nu este una lemnoasa, fiind alcatuita din petiolurile frunzelor. Prezinta frunze mari, de pana la 70 cm lungime, ascutite. Sunt simple, intregi, desfacandu-se in fire odata cu imbatranirea plantei. Inflorescentele au forma conica si cresc in varful tulpinilor. Acestea se dezvolta la plantele mai mari de 3 ani. Fructele se coc pe parcursul verii si sunt comestibile. La noi in tara, bananierul poate fructifica doar in conditii de sera, unde dispune de spatiu suficient si o atmosfera propice pentru o dezvoltare optima. In apartament poate fi intalnit ca planta decorativa prin frunze.

Specii si varietati

Musa acuminata (bananier pitic asiatic) este cea mai intalnita specie crescuta in scop ornamental, deoarece se adapteaza usor la conditiile din interior. 

Ensete ventricosum sin. Musa ensete se remarca prin frunzisul verde-intens, cu nervura principala de nuanta rosie-violacee. 

Musa cavendishii  – cu frunzele de culoare verde-inchis, decorate cu pete brun-rosiatice.

Conditii de mediu

Lumina. Bananierul are nevoie de lumina abundenta, directa, de aceea se amplaseaza intr-o camera luminoasa.

Temperatura. Fiind o planta originara din climatul tropical, creste la temperaturi optime de 22-24°C. Nu trebuie expus la temperaturi mai scazute de 12°C. 

Umiditatea aerului. Se recomanda pulverizarea regulata a frunzisului, astfel incat sa se asigure o umiditate atmosferica de peste 60%.

Substrat. Plantele de bananier se dezvolta optim intr-un substrat ce contine turba, mranita si pamant de gradina. 

Produse recomandate

Udarea

In perioada de crestere vegetativa (primavara-vara), udarea se va face moderat, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, niciodata umed. Iarna, frecventa udarilor se va reduce, lasand suprafata substratului sa se usuce intre doua udari. 

Fertilizarea

In perioada de crestere, din mai pana in octombrie, se administreaza un ingrasamant lichid pentru plante verzi.

Produse recomandate

Transplantarea

Bananierul necesita transplantari anuale, primavara.

Boli si daunatori

Daunatorii care pot aparea la bananier sunt acarienii, tripsii si paduchii lanosi sau testosi. Tratamentele cu insecticide se efectueaza preventiv.

Inmultirea

Planta de bananier poate fi inmultita prin detasarea lastarilor ce apar la baza plantei mama dupa ce aceasta a inflorit. 

Produse recomandate

In plus:
  • Vara, de la sfarsitul lunii mai, pana in septembrie, bananierul poate fi scos in exterior, intr-un loc cu soare direct. 
  • Este o planta monocarpica. Dupa inflorire, planta-mama moare, ramanand in locul sau lastarii crescuti la baza acesteia.

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor