Arborele lalea, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 14 ianuarie 2020 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Arborele lalea (Liriodendron tulipifera) este o specie de arbore din genul Liriodendron, ce face parte din familia Magnoliaceae. Este originar din zona de sud-est a Americii de Nord.
Creste ca arbore de talia I, putand ajunge pana la 50 m inaltime. Are o tulpina dreapta, cu scoarta neteda, de culoare gri-inchis. Formeaza o coroana compacta, ovoidata, cu ramuri subtiri. Dezvolta un sistem radicular puternic, cu radacini ce se intind foarte mult. Arborele lalea se deosebeste usor prin frunzisul foarte decorativ. Frunzele sunt mari, late, au 4 lobi si varful drept (taiat). Au culoare verde-intens, lucioasa pe partea superioara, cu reversul verde-deschis. Toamna, capata o nuanta puternic aurie. Inflorirea are loc in mai-iunie, florile sunt solitare, mari, orientate in sus. Sunt de culoare galben-verzuie, portocalii la baza si au forma de lalea. Fructul se dezvolta in octombrie, este conic, format din mai multe carpele.
Se planteaza izolat sau in grupuri, in gradini, parcuri sau ca arbori de alei. Lemnul arborelui lalea este usor de prelucrat si putrezeste greu, de aceea se utilizeaza la confectionarea anumitor piese de mobilier si a barcilor.
Arborele lalea – Specii si cultivaruri
Genul Liriodendron cuprinde numai doua specii.
- Liriodendron tulipifera prezinta mai multe cultivaruri, dintre care, la noi in tara se intalnesc:
‘Aureomarginatum’ – are o talie mai mica. Frunzele sunt brodate cu galben-auriu.
‘Fastigiatum’ – formeaza o coroana piramidala.
- Liriodendron chinense (arborele lalea chinezesc) – specie originara din China si Vietnam. Are frunzele mai mari si mai puternic lobate decat cealalta specie. Florile sunt mai mici si mai verzui. Poate creste pana la 40 m inaltime.
Conditii de mediu
Lumina. Arborele lalea creste bine in conditii de lumina puternica si suporta mai greu semiumbra.
Temperatura. Prefera un climat mai cald, fiind afectat de ingheturile tarzii. Exemplarele tinere sunt sensibile la ger, devenind in timp rezistente.
Solul. Creste pe soluri bogate si profunde, necalcaroase.
Arborele lalea – Ingrijire
Udare. Se uda regulat, astfel incat pamantul sa se mentina reavan. Nu suporta seceta.
Fertilizare. In perioada de crestere vegetativa, se administreaza un ingrasamant specific.
Comandă produsele recomandate
Taieri. In general, nu are nevoie de taieri. Se pot efectua tunderi usoare de corectare a formei, toamna tarziu sau primavara devreme.
Comandă produsele recomandate
Plantare. Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se calca bine pamantul pentru a compacta solul si se uda din abundenta. Dupa aceea, se mentine pamantul mereu reavan.
Inmultire. Arborele lalea poate fi inmultit prin seminte, marcotaj sau altoire.
- semintele se recolteaza toamna si se seamana imediat dupa.
- marcotajul – arcuit sau chinezesc.
- altoirea se face in despicatura, in sera.
Boli si daunatori
Diferite specii de omizi pot afecta foliajul arborelui.
Comandă produsele recomandate
In plus
- Poate fi afectat dupa transplantare.
- Are o lastarire puternica si o crestere rapida.
- Prefera un sol cu pH slab acid, spre neutru.
- Are o longevitate de pana la 500 ani.
Discuție nouă


Citește și participă la discuții despre Arborele lalea, informatii si sfaturi de ingrijire
discuții active-
Discuții pe teme similare
1 urează frunze verziArborele lalea, scoarta ridicata sau despicata pe cateva ramuriBuna ziua. Am un arbore de lalea cu scoarta ridicata pe cateva ramuri. Atasez cateva fotografii. Ce poate fi? Multumesc mult! Nu vreau sa il.pierd, este superb! Nu stiu cati... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi64 urează frunze verziÎn luna februarie am livrat rapid: cele mai recente rezultateÎnțelegem importanța primirii comenzilor dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil. Prin urmare, echipa noastră depune toate eforturile pentru a procesa și expedia comenzile cât mai rapid posibil. ... mai multFrunze verzi4 urează frunze verziArborele lalea, frunze ingalbenite – plantare recenta, udare zilnicaBună ziua. În primăvară am plantat acest arbore lalea în grădină. Azi are frunze îngălbenite și chiar ruginii, ca în poză. Este udat zilnic, fiind intr-o zonă cu iarbă. Cu... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi1 urează frunze verziArborele lalea, frunze ofilite la scurt timp dupa plantare (dimensiuni mari)Buna seara, am plantat un arbore de lalea (liriodendron) la jumatatea lunii martie, mai maricel, de vre-o 5m inaltime, ce a venit intr-un ghiveci ale carui radacini erau inconjurate de... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi2 urează frunze verziArborele lalea, recomandare ingrasaminte dupa plantareBuna ziua, Am plantat un arbore lalea și in trecut ptr înrădăcinarea bradului ne-ati recomandat Razormin. Îmi puteți spune acum ce sa folosesc ptr a-l ajuta sa se prindă si... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi40 urează frunze verziCum se realizează polenizarea smochinului?🌿 Polenizarea smochinului este un proces fascinant și inedit în lumea plantelor. Spre deosebire de majoritatea plantelor, care se polenizează prin intermediul albinelor și/sau al vântului, smochinele se bazează pe... mai multFrunze verzi2 urează frunze verziArborele lalea in ghiveci, pete maro si galbene pe frunzeBună, în primăvara am achiziționat un arbore de lalea. La recomandarea furnizorului l-am plantat in ghiveci până la anul. De câteva zile au apărut pete maro pe frunze. Nu l-am... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi4 urează frunze verziArborele lalea, frunze cu pete mici maronii, unele ingalbeniteZilele trecute am sesizat in gradina prezenta unui usor inceput de atac al cicadei melifere si am stropit cu faster, inclusiv arborele lalea, care nu parea sa aibă niciun simptom.... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 2 răspunsuri
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.