Albizia, informatii si sfaturi de ingrijire

albizia-sfaturi-ingrijire

Albizia este un gen ce cuprinde peste 160 de specii de arbori si arbusti din subfamilia Mimosoideae (familia Fabaceae). Sunt raspanditi in zonele tropicale si subtropicale din Asia, Africa, America, Australia. In unele regiuni sunt considerate specii invazive. 

In general, au o longevitate scazuta. Prezinta frunze penat compuse sau dublu penat compuse, cu foliole mici, fine. Florile cresc grupate in manunchiuri. Se remarca prin staminele dese, mai lungi decat petalele. Fructele sunt pastai indehiscente, verzi. 

Majoritatea sunt plantati in scop ornamental, insa mai sunt utilizati si la fabricarea mobilei, in furaje sau in medicina naturista. 

Denumirea genului provine de la numele nobilului italian Filippo degli Albizzi, care a introdus pentru prima data specia Albizia julibrissin in Europa, in secolul 18. 

Albizia – Specii si varietati

Albizia julibrissin (arborele de matase)

Este singura specie intalnita si cultivata la noi in tara in scop ornamental. Este originar din Orientul Indepartat. Creste ca arbore de talia III, cu inaltimea de 12 m si diametrul coroanei de 4-6 m. Are un port elegant, cu ramuri slab ramificate. Frunzele sunt dublu penat compuse, alcatuite din foliole mici. Perioada de inflorire este in iunie-august. Formeaza inflorescente foarte decorative, alcatuite din flori cu aspect matasos, dat de staminele filamentoase de culoare roz-deschis. Fructele sunt pastai indehiscente, plate, lungi de 12-13 cm, de culoare maro-deschis. Varietati:

‘Rosea’ – flori roz-intens. Este mai intalnit decat specia propriu-zisa. 

‘Alba’ – flori albe. 

Conditii de mediu

Lumina. Prefera locurile luminoase, cu soare direct si se dezvolta greu in conditii de umbra. 

Temperatura. Necesita un climat bland, cu temperaturi ridicate. Se amplaseaza intr-un loc adapostit, deoarece temperaturile scazute din perioada iernii pot afecta partile tinere. 

Solul. Creste optim intr-un sol fertil, bine drenat, acid sau usor alcalin. 

Albizia – Ingrijire

Udare. Desi este destul de rezistent la seceta, se recomanda udarea moderata, pentru a mentine solul reavan. 

Fertilizare. In perioada de crestere vegetativa, se recomanda administrarea unui ingrasamant specific, pentru a favoriza cresterea si inflorirea. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Se recomanda taierea ramurilor inestetice, primavara devreme, inainte de pornirea in vegetatie. Partile afectate de boli, daunatori sau alte cauze, se pot elimina in orice perioada a anului. Este indicata acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantare. Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Este important ca materialul saditor sa provina de la pepiniere autorizate. Imediat dupa plantare, se calca bine pamantul pentru a compacta solul si se uda din abundenta. Dupa aceea, se mentine pamantul mereu reavan.

Inmultire. Albizia se poate inmulti prin seminte, recoltate toamna (octombrie) si semanate primavara, in ghivece, pe balcon sau intr-un spatiu adapostit. Se foloseste un substrat special, mentinut permanent reavan. Dupa 2 ani, puietii se vor putea planta in gradina.  

Boli si daunatori

Albizia poate fi afectata de fuzarioza (Fusarium), care produce ofilirea ramurilor. Daunatorii care pot aparea sunt: psylla de Albizia, paduchii lanosi, acarienii si diferite specii de omizi.  

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs


In plus

  • In primii ani, puietii au o radacina puternic pivotanta, dupa care aceasta se dezvolta in diametru si poate deteriora pavajul sau aleile. 
  • In primii 5 ani dupa plantare, se recomanda udarea regulata a arborelui. 
  • Tolereaza o salinitate usoara a solului. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile