Zona de rocarie, informatii despre infiintare si lucrarile de ingrijire

Publicat pe: 19 martie 2020 Modificat pe: 28 iunie 2024

rocarie-infiintare-ingrijire
Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

O rocarie reprezinta o zona amenajata artificial in gradina, ce se bazeaza pe asocierea de elemente litice cu plante specifice zonei de vegetatie alpina, cu scopul crearii unui aspect rustic. Originea rocariilor este in estul Asiei. In China si Japonia este practicata de sute de ani tehnica gradinilor alcatuite din roci, avand un rol simbolic. Abia din secolul 20, gradinarii si colectionarii de plante au prezentat interes pentru aceste gradini. Incepand cu anul 1919, in Marea Britanie au fost publicate carti si articole despre gradinile de roci. 

Amplasarea si infiintarea

Aspectul standard al unei rocarii consta in aranjarea estetica a mai multor roci de diferite forme si dimensiuni, intre care se mentin spatii destinate vegetatiei specifice zonei montane. In mediul natural, plantele alpine cresc in conditii de lumina puternica si sol superficial. La infiintarea unei rocarii, trebuie sa luati in considerare aceste aspecte. Plantele alese vor beneficia de lumina suficienta, iar substratul permite un drenaj bun al apei. In general, rocariile se amplaseaza intr-un loc apropiat de centrul gradinii, luminos, neumbrit de copaci sau structuri. Terenul ales se elibereaza de buruieni si se niveleaza. Dupa aceea se acopera cu un strat de baza de balast  pentru imbunatatirea drenajului. Ca substrat propriu-zis, puteti folosi unul special pentru gradina, imbogatit cu turba si cu compost. Solul se poate acoperi cu un strat fin de pietris.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Roci utilizate   

Pentru crearea aspectului rustic specific unei rocarii, se recomanda folosirea rocilor prezente in mod natural in zona respectiva. Pietrele de dimensiuni mai mari se amplaseaza primele, dupa care se aseaza cele de dimensiuni din ce in ce mai mici. 

Plante utilizate

In general, in rocarii se utilizeaza plante cu inaltimi mici, care nu depasesc 1 m. Totusi, se pot folosi si arbusti de maxim 6 m inaltime, pentru a diversifica aspectul, insa trebuie amplasati strategic, pentru a nu umbri celelalte plante. Perioada optima pentru plantarea vegetatiei este primavara, cand temperaturile sunt constante, pentru ca plantele sa se acomodeze mai usor noilor conditii. 

Alegerea plantelor pentru o rocarie se va face in functie de conditiile de mediu din zona respectiva. Astfel, la noi in tara, ca plante acoperitoare de sol, se pot folosi specii ca: cimbrul, Ophiogon, ferigi, cimbrisor, oxalis, Euphorbia, Cotoneaster etc. Se pot alege si plante cu dimensiuni mai mari, ca anumite specii de ienupar, Ilex crenata, Hosta sau Viburnum. Plantele pitice, din cauza dimensiunii lor, pot fi greu remarcate pe langa cele mai mari, de aceea se aleg si se asociaza specii cu flori cat mai colorate, care sa iasa in evidenta (Campanula, Phlox, flori de piatra, brumarele, sapunarita, gentiana, floare de colt, Calystegia, Bergenia, rhododendron, Geranium, Astilbe etc.). 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

La alegerea arbustilor sau arborilor, se va tine cont de faptul ca cei coniferi au o crestere lenta, insa in timp se pot inalta foarte mult si pot dezvolta coroane dense si viguroase. Astfel, de preferat sunt speciile care se preteaza pentru tundere, cum ar fi: tuia, ienupar, anumite specii de molid (Picea glauca).

Intretinerea unei zone de rocarie

In primul rand, ingrijirea unei rocarii consta in tunderea anuala a arbustilor pentru mentinerea formei. Perioada optima este in martie-aprilie, cand apar noile cresteri. Se elimina in special lastarii laterali, care pot umbri sau acoperi plantele pitice.  

Dupa tunderi, in aprilie, se recomanda administrarea unui ingrasamant granular cu eliberare lenta. Se prefera cele de tip NPK sau se pot folosi si ingrasaminte specifice. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Se recomanda analiza periodica a starii plantelor si depistarea prezentei bolilor sau daunatorilor, pentru a putea efectua din timp tratamentele necesare. Se impune inlaturarea buruienilor ori de cate ori acestea apar. 

Irigarea zonei de rocarie nu este necesara, decat in cazul perioadelor cu seceta prelungita. In general, vegetatia specifica gradinilor de roci necesita cantitati scazute de apa.  

In plus:

  • Pentru un aspect mai natural, amplasati rocile in gropi superficial sapate. 
  • Plantele alese se vor uda inainte de plantare.
  • Acoperirea solului cu pietris impiedica cresterea buruienilor. 
  • Puteti inlocui pietrisul de la suprafata cu o folie speciala pentru gradinarit. 
Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
aucuba-sfaturi-ingrijire-cultivare
Aucuba
prunus-laurocerasus-sfaturi-ingrijire
Laurocires
Suculente
hibiscus-sfaturi-ingrijire
Hibiscus
Dracaena
thuja-sfaturi-ingrijire
Tuia
stejar-sfaturi-ingrijire
Stejar
chiparos-sfaturi-ingrijire
Chiparos
trandafiri-sfaturi-ingrijire
Trandafiri
Muscata
Cires
scapa-de-gandaci-de-bucatarie
Gandaci de bucatarie
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
platan-sfaturi-ingrijire
Platan
ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
Plante Ornamentale de Exterior
Mar
Kalanchoe
morcov-cultivare-ingrijire
Morcov

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Zona de rocarie, informatii despre infiintare si lucrarile de ingrijire

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile