Scapa de urechelnite, solutii si otrava

urechelnite-insecticide-tratamente-1024x575

Urechelnite – sunt insecte de mici dimensiuni, ce ce fac parte din ordinul Dermaptera. Acestea sunt distribuite pe scara larga in America, Eurasia, Australia si Noua Zeelanda, cu o diversitate mai mare in zonele tropicale si subtropicale. In prezent se cunosc circa 2000 de specii, impartite in 12 familii.

De obicei, urechelnitele traiesc in comunitati numeroase. Din aceasta cauza pot fi considerate insecte daunatoare, pentru ca in numar mare pot provoca pagube destul de mari culturilor atacate. 

Majoritatea urechelnitelor sunt insecte nocturne. Astfel, in timpul zilei stau ascunse in crapaturile pomilor, buturugilor, dar si in alte resturi vegetale. De asemenea, in aceste locuri pot gasi si hrana, deoarece consuma resturi vegetale sau materie animala. De obicei, se hranesc noaptea provocand pagube plantelor de cultura. Totusi, datorita dietei lor omnivore, urechelnitele pot fi considerate insecte benefice in gradina pentru ca pot consuma larve de gandaci, viermi sau afide, protejand astfel plantele atacate de acestea.

Urechelnitele consuma atat frunzele cat si fructele plantelor, provocand pagube inestetice. Respectiv, gauri cu diametrul cuprins intre 3-11 mm. Pe langa daunele provocate plantelor, acesta pot patrunde in locuinta, creand astfel un disconfort. De cele mai multe ori, pot fi sesizate pe peretii exteriori, cautand un loc pentru a patrunde in interior. 

Urechelnite – Semnele infestarii

Daca reusesc sa patrunda in casa, urechelnitele pot fi observate cel mai adesea in locurile cu umiditate ridicata. Totusi, este important de mentionat ca urechelnitele nu produc pagube in interior, nu sunt atrase de mancarea oamenilor si nu se reproduc in interiorul casei.

Tipuri tratamente

Impotriva urechelnitelor se aplica insecticide specifice prin pulverizare, insecticide gata de utilizare sau se pot folosi capcane adezive.

Pentru ca tratamentele aplicate sa aiba rezultatele dorite, este foarte important sa fie identificate si tratate sursele si zonele cu risc ridicat de aparitie a urechelnitelor.

Tratamente cu insecticide pentru combatere urechelnite

Impotriva urechelnitelor se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide aplicate prin pulverizare. Cu aceasta solutie se vor pulveriza toate zonele in care acestea s-ar putea ascunde (crapaturi, dulapuri, spatii izolate, zonele unde se regasesc tevile de apa etc). Solutia se poate aplica cu orice tip de pulverizator.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Capcane adezive

Capcanele adezive captureaza pe suprafata adeziva urechelnitele ce traverseaza aria de actiune a capcanei. Capcanele se amplaseaza cat mai aproape de zonele in care s-a sesizat prezenta urechelnitelor. 

Pe langa utilizarea lor cu scop de combatere a urechelnitelor, capcanele pot fi folosite si cu scopul de monitorizare a acestora (pentru a depista prezenta si gradul de infestare intr-un anumit spatiu, in vederea efectuarii tratamentelor). 

Capcanele se pot amplasa inclusiv dupa aplicarea tratamentelor chimice pentru a verifica rezultatele acestora si a monitoriza spatiul tratat. Ulterior, in functie de numarul daunatorilor capturati pe capcana, se poate avea in vedere repetarea tratamentului chimic.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Tratamente cu insecticide gata de utilizare pentru combatere urechelnite

Acestea sunt recomandate pentru spatiile greu accesibile, unde nu se pot aplica tratamente prin pulverizare (crapaturi, fisuri, spatii inguste). Se pot regasi sub forma de spray, granule, pulbere, lichida. Insecticidele gata de utilizare se aplica pe suprafete uscate. Pentru spatiile in care nu se pot utiliza insecticide sub forma lichida sau spray, se recomanda utilizarea insecticidelor sub forma de pulbere. Deoarece actioneaza prin contact sau ingestie, este necesar ca daunatorii sa traverseze spatiul tratat.

Insecticidele sub forma de granule se utilizeaza in exterior (in jurul cladirilor si a structurilor, in peluze si gradini ornamentale), dar si in interior (subsoluri, poduri, spatii inguste), in functie de produs. Acestea au rolul de a proteja perimetrul formand o bariera de protectie impotriva urechelnitelor. Totodata, acestea pot fi folosite si ca tratament punctual in locuri specifice de refugiu pentru insecte.

Este indicat sa cititi cu atentie si sa respectati recomandarile de pe eticheta produsului utilizat.


Echipamente de protectie

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana care efectueaza tratamentele de dezinsectie. Pentru a evita inhalarea vaporilor creati in timpul pulverizarii sau contactul direct cu substantele aplicate, se recomanda purtarea unui echipament de protectie complet. Acesta presupune: combinezon de protectie cu gluga, masca de gaze cu filtre, manusi de protectie antichimice, cizme de cauciuc sau incaltaminte impermeabila, dupa caz. 

  • Manusi de protectie

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
  • Masti de gaze, ochelari

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Dupa aplicarea tratamentelor chimice, urechelnitele pot reveni daca au un mediu favorabil. Pentru a preveni aparitia acestora, se recomanda pastrarea unui mediu cat mai curat, eliminarea vegetatiei din jurul casei, indepartarea gramezilor de frunze, pietre si lemn. In plus, este indicata sigilarea cailor de acces ale acestora in locuinta si reducerea umiditatii din incinta. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

urechelnite-insecticide-tratamente-1024x575
Scapa de urechelnite, solutii si otrava
Scapa de urechelnite, solutii si otrava

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile