Serpii sunt reptile carnivore, cu corpul alungit, lipsit de membre, ce fac parte din subordinul Serpentes. Pana in prezent, s-au identificat peste 20 de familii de serpi. Acestea cuprind aproximativ 500 de genuri si 3400 de specii. Dimensiunea lor poate varia de la foarte mici (10 centimetri), pana la foarte mari (9 metri) si pot fi veninosi sau neveninosi. Serpii sunt raspanditi in majoritatea zonelor cu climat bland de pe glob. La noi in tara sunt prezente 10 specii de serpi, dintre care Vipera berus (vipera comuna), Vipera ammodytes (vipera cu corn) si Vipera ursinii (vipera de stepa) sunt veninoase.
Semnele infestarii cu serpi sunt:
- pielea lasata de acestia in urma procesului de naparlire;
- gasirea cuiburilor cu oua;
- observarea de materii fecale – resturile acestora sunt de obicei lichide si de culoare alba.
Serpii se adapostesc in locuri ascunse, ferite de frig cum ar fi: magazii, gramezi de lemne sau de roci, cutii, iazuri, zone cu vegetatie inalta.
Pentru a preveni aparitia serpilor, se recomanda tunderea periodica a gazonului si a tufisurilor, combaterea vegetatiei nedorite, eliberarea terenului de materiale depozitate, gramezi de lemn/pietre, in care serpii se pot adaposti usor si mai ales, sigilarea fisurilor din peretii cladirilor ce pot reprezenta cai de acces ale reptilelor in interiorul locuintei.
In plus, este indicata si eliminarea/indepartarea surselor de hrana, reprezentata de rozatoare, broaste, pesti, insecte, meci/limacsi sau animale mici.
Serpi – Metode de combatere
Pentru indepartarea serpilor se recomanda utilizarea capcanelor adezive sau a repelentilor.
Capcanele adezive se utilizeaza in interior, dar se pot amplasa si la exterior daca se utilizeaza impreuna cu o statie de intoxicare. Repelentii se vor utiliza la exterior si au rolul de a forma o bariera de respingere datorita mirosului iritant.

Capcane adezive pentru combatere serpi
Capcanele adezive captureaza pe suprafata adeziva reptilele ce traverseaza aria de actiune a capcanei. Capcanele se amplaseaza cat mai aproape de zonele in care s-a sesizat prezenta serpilor, pentru a-i atrage cat mai rapid. Acestea se pot aseza in locuri ferite, langa pereti sau in colturi, dupa mobilier, in subsol, garaj, masina.
Produse recomandate
In plus, este indicata amplasarea capcanelor adezive in statii de intoxicare speciale pentru reptile. Acestea au rolul de a le proteja de conditiile de mediu din exterior (praf, umditate). Totodata, au rolul de a evita prinderea animalelor de companie in adeziv. Se pot amplasa atat in interior, cat si in exterior, langa peretii cladirilor, pe traseul serpilor pentru a avea o eficienta mai mare.
Produse recomandate
Repelenti
Repelentii se utilizeaza strict pentru exterior si au rolul de a forma o bariera de jur imprejurul zonei tratate.
Granulele se pot aplica prin imprastiere pe zona ce se doreste a fi protejata sau ca tratament marginal, de jur imprejurul zonei respective, sub forma de benzi de latimi diferite.
In functie de produsul ales, repelentul se vor aplica/utiliza in conformitate cu recomandarile producatorului.
Produse recomandate
Impotriva serpilor se pot lua o serie de masuri care sa impiedice aparitia acestora intr-o anumita zona. Aceste masuri constau in taierea tufisurilor, tunderea periodica a gazonului, indepartarea gramezilor de lemne si de compost, sigilarea fisurilor/crapaturilor din cladire, eliminarea surselor de hrana. In cazul in care se constata prezenta serpilor intr-o anumita zona, pentru a-i indeparta, se recomanda utilizarea capcanelor adezive si a repelentilor olfactivi.
*In situatia in care se confirma ca specia de sarpe intalnita este veninoasa, este indicat sa apelati la un specialist pentru indepartarea in siguranta a sarpelui.