Scapa de gandacii de canalizare, solutii si otrava

gandaci-de-canalizare-combatere

Gandacii de canalizare (Blatta orientalis) sunt insecte ce apartin ordinului Blattodea si reprezinta una dintre cele mai raspandite specii de gandaci. Au un ciclu biologic alcatuit din 3 stadii de dezvoltare: ou, nimfa, adult. Spre deosebire de gandacii de bucatarie, gandacii de canalizare au o culoare mai inchisa (neagra). Aceste insecte traiesc in medii cu umiditate ridicata, reziduuri menajere si pot patrunde usor in interior.

Semnele infestarii cu gandacii de canalizare

Gandacii de canalizare isi desfasoara activitatea pe parcursul noptii, iar in timpul zilei stau ascunsi in spatii intunecate si umede. Astfel, in interior se gasesc in locurile care intrunesc aceste conditii, precum cele de sub chiuveta, masina de spalat, in subsolurile cladirilor etc.
In interior cel mai frecvent pot patrunde prin intermediul instalatiei de canalizare, prin spatiul de sub usa sau prin alte fisuri/crapaturi.

La exterior, se intalnesc frecvent in jurul incintelor: in crapaturile din fundatie (spatiul dintre sol si fundatie), in jurul pubelelor de gunoi. De asemenea, se intalnesc si in zonele unde solul este acoperit cu mulci sau materie organica in descompunere.

Pe langa identificarea formelor adulte, prezenta gandacilor de canalizare mai este semnalata si prin observarea ootecilor. Acestea reprezinta ‘’capsulele’’ ce protejeaza ouale, sunt de culoare maro inchis si au 8 – 10 mm lungime. In plus, gandacii de canalizare secreta o substanta pentru a comunica intre ei, ce are un miros asemanator cu cel al mucegaiului. 

Tipuri de tratamente pentru gandacii de canalizare

Pentru combaterea gandacilor de canalizare se pot face tratamente cu insecticide concentrate aplicate prin pulverizare si cu insecticide gata preparate. De asemenea, pentru monitorizare, se utilizeaza capcane

Avand in vedere modul in care acestia patrund in interior (sistemul de canalizare, subsoluri, alte zone cu umiditate ridicata etc.) este necesar ca mai intai sa fie verificat riguros spatiul respectiv, pentru a identifica caile de acces, ce ulterior se vor sigila. Daca nu se va intreprinde acest pas, gandacii de canalizare vor patrunde constant, iar tratamentul nu va avea efectul dorit.

Este important ca inaintea aplicarii tratamentelor specifice, sa se efectueze o curatenie riguroasa a spatiului respectiv (curatarea electrocasnicelor, aspirarea suprafetelor).

Tratamentele cu insecticide aplicate prin pulverizare

Impotriva gandacilor de canalizare se pot efectua tratamente cu insecticide aplicate prin pulverizare. Acestea actioneaza in momentul in care insectele daunatoare intra in contact direct cu solutia. Tratamentele se aplica in spatiile unde s-a depistat activitatea insectelor, dupa o curatare temeinica. Insecticidele se aplica conform specificatiilor de pe eticheta, la interior, in jurul instalatiei de scurgere a apei, a plintelor etc.  Totusi, umiditatea ridicata din aceste zone poate diminua remanenta tratamentelor. Tratamentele se pot aplica cu pulverizatoare manuale sau motorizate, in functie de dimensiunea spatiului respectiv. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Insecticide de tip aerosol

Imediat dupa tratamentul prin pulverizare, este indicata si aplicarea unui insecticid tip aerosol in incinta in care s-a aplicat tratamentul prin pulverizare. Particulele degajate vor irita insectele si le va face sa iasa din ascunzatori si astfel vor intra in contact cu solutia initial aplicata. Inainte de a folosi insecticidul, se recomanda inchiderea usilor, geamurilor, iar mobila se va aranja astfel incat substantele sa se infiltreze in toate crapaturile. In functie de produsul utilizat, acesta trebuie lasat sa actioneze cateva ore, timp in care incinta este inchisa, conform specificatiilor de pe eticheta.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Tratamente cu insecticide gata de utilizare

Acestea se pot regasi sub forma de pulbere, granule, lichida, spray. Insecticidele gata de utilizare se aplica pe suprafete uscate.

Datorita atractantilor alimentari din compozitia insecticidelor sub forma de gel, acest tip de tratament are o eficenta mai ridicata.

O caracteristica importanta a insecticidelor pe baza de atractant este efectul de ‘’moarte in cascada’’, ce duce in final la eliminarea intregului cuib. Mai exact, acestea au in compozitie si atractanti alimentari, ce vor atrage la consum gandacii de pe o raza de cativa metri. Dupa aproximativ 24 de ore, se vor observa primii gandaci morti. Este indicat ca, pe cat posibil, acestia sa fie lasati pe loc, deoarece, prin natura speciei, gandacii se hranesc cu excrementele semenilor sau cu ramasitele celor morti, transmitand astfel efectul insecticidului. 

Aplicarea gelului insecticid

Insecticidele conditionate sub forma de gel se aplica in forma de “bobite”, la distante de 1-2 m, insistandu-se acolo unde gandacii de canalizare se ascund: in zona tevilor de scurgere de la bucatarii si bai, sub si in spatele electrocasnicelor (aragaze, frigidere, masine de spalat), in zona tocurilor de usa, a contoarelor electrice, in colturile ascunse luminii, unde sunt crapaturi in perete sau podea.

Insecticidele sub forma de pulbere sunt ideale pentru spatiile in care nu se pot utiliza insecticide sub forma de gel, granulare sau aplicate prin pulverizare. Acestea se aplica sub forma de benzi pe suprafete si la intersectii de perete. Deoarece actioneaza prin contact sau ingestie, este necesar ca daunatorii sa traverseze spatiul tratat. Mai exact, gandacii de canalizare vor prelua doza letala in timp ce vor trece prin pulberea respectiva. Este indicat sa cititi cu atentie si sa respectati recomandarile de pe eticheta produsului utilizat.

In cazul in care se efectueaza doua tipuri de tratamente, este important ca cel prin pulverizare sa se efectueze inaintea celui cu insecticide gata preparate (nu se va aplica o solutie peste insecticidele gata preparate). Dupa uscarea solutiei aplicate, ulterior, se vor aplica insecticidele pe baza de atractant sau sub forma de pulbere.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In cazul insecticidelor sub forma de gel, in zonele greu accesibile, gelul insecticid se poate aplica cu ajutorul unor aplicatoare speciale.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Mai mult, pentru insecticidele conditionate sub forma de gel se recomanda folosirea statiilor de intoxicare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In spatiile greu accesibile, produsele sub forma de pulbere se pot aplica cu ajutorul unor dispozitive speciale.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Insecticide – regulatori de crestere pentru gandacii de canalizare

Chiar daca tratamentele cu insecticide ce contin si atractant elimina intreaga populatie (cuibul) de gandaci, o noua infestare este posibila daca mai sunt prezente, in locuri ascunse, oua ce nu au eclozat. De aceea, este recomandata si utilizarea unor insecticide ce actioneaza ca regulator de crestere (IGR).

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Capcanele pentru gandacii de canalizare

Capcanele adezive contin un atractant cu rolul de a atrage gandacii ce traverseaza aria de actiune a capcanei si de a-i captura pe suprafata adeziva. Capcanele se amplaseaza cat mai aproape de zonele in care s-a sesizat activitatea gandacilor (sub mobila, bai, rafturi, bucatarie, subsol si surse apropiate de hrana etc). 

In ceea ce priveste gandacii de canalizare, capcanele sunt utilizate, in special, pentru mentenanta sau monitorizarea gradului de infestare. Asadar, acestea nu se utilizeaza pentru combatere.

Capcanele se pot folosi si in prima etapa, inainte de a efectua tratamentele, pentru a identifica caile de acces ale gandacilor de canalizare in interior. In general, un numar mai mare de daunatori este capturat jurul acestor intrari. Pentru o identificare mai rapida a locurilor de acces, se poate schimba pozitia capcanelor ce nu au capturat nimic.

Capcanele se pot amplasa inclusiv dupa aplicarea tratamentelor chimice pentru a verifica rezultatele acestora si a monitoriza spatiul tratat. Ulterior, in functie de numarul daunatorilor capturati pe capcana, se poate avea in vedere repetarea tratamentului chimic.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

De asemenea, se mai pot folosi produse sub forma unor garnituri ce blocheaza accesul gandacilor incinta, prin intermediul instalatiei de canalizare. Se amplaseaza in interiorul tevilor de canalizare, conform specificatiilor, in functie de produsul ales. Acest tip de produse actioneaza ca o valva ce permite scurgerea apei, dar blocheaza accesul gandacilor.


DEZINSECTIA SUBSOLURILOR BLOCURILOR 

Aceste tratamente se efectueaza pentru a elimina sursa infestarii. Avand in vedere conditiile de umiditate ridicata si praf din aceste spatii, nu se poate asigura remanenta tratamentului. Astfel, se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide de soc, pentru a elimina o mare parte din populatia daunatorilor. Aceste insecticide se aplica prin pulverizare, cu aplicatoare de joasa presiune.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Echipamente de protectie

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana care efectueaza tratamentele de dezinsectie. Pentru a evita inhalarea vaporilor creati in timpul pulverizarii sau contactul direct cu substantele aplicate, se recomanda purtarea unui echipament de protectie complet. Acesta presupune: combinezon de protectie cu gluga, masca de gaze cu filtre, manusi de protectie antichimice, cizme de cauciuc sau incaltaminte impermeabila, dupa caz. 

  • Combinezon antichimic cu gluga

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
  • Manusi de protectie

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
  • Masti de gaze, ochelari

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pentru o combatere eficenta este foarte importanta alegerea tipului de tratament, in functie de spatiul in care sunt prezente (interior, exterior), precum si intreprinderea si respectarea masurilor specifice (curatenia spatiului tratat, identificarea si sigilarea cailor de acces etc.).

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile