Scapa de gandacii de canalizare, solutii si otrava

Publicat pe: 2 februarie 2014 Modificat pe: 16 iulie 2024

gandaci-de-canalizare-combatere
Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Gandacii de canalizare (Blatta orientalis) sunt insecte ce apartin ordinului Blattodea si reprezinta una dintre cele mai raspandite specii de gandaci. Au un ciclu biologic alcatuit din 3 stadii de dezvoltare: ou, nimfa, adult. Spre deosebire de gandacii de bucatarie, gandacii de canalizare au o culoare mai inchisa (neagra). Aceste insecte traiesc in medii cu umiditate ridicata, reziduuri menajere si pot patrunde usor in interior.

Semnele infestarii cu gandaci de canalizare

Gandacii de canalizare isi desfasoara activitatea pe parcursul noptii, iar in timpul zilei stau ascunsi in spatii intunecate si umede. Astfel, in interior se gasesc in locurile care intrunesc aceste conditii, precum cele de sub chiuveta, masina de spalat, in subsolurile cladirilor etc.
In interior cel mai frecvent pot patrunde prin intermediul instalatiei de canalizare, prin spatiul de sub usa sau prin alte fisuri/crapaturi.

La exterior, se intalnesc frecvent in jurul incintelor: in crapaturile din fundatie (spatiul dintre sol si fundatie), in jurul pubelelor de gunoi. De asemenea, se intalnesc si in zonele unde solul este acoperit cu mulci sau materie organica in descompunere.

Pe langa identificarea formelor adulte, prezenta gandacilor de canalizare mai este semnalata si prin observarea ootecilor. Acestea reprezinta ‘’capsulele’’ ce protejeaza ouale, sunt de culoare maro inchis si au 8 – 10 mm lungime. In plus, gandacii de canalizare secreta o substanta pentru a comunica intre ei, ce are un miros specific. 

Pentru a identifica locatiile unde sunt prezenti gandacii de canalizare, se utilizeaza capcane adezive si mecanice. Plasarea strategica a capcanelor este esentiala, recomandandu-se instalarea lor in bucatarie, bai, dulapuri, sub chiuveta, intre aparatele electrocasnice si perete, sau in orice alt loc unde se observa prezenta daunatorilor. Monitorizarea poate fi extinsa si in exteriorul cladirilor, vizand zonele intunecate si umede, preferate de gandaci.

Capcanele atrag gandacii de canalizare prin intermediul unui atractant specific, capturandu-i pe o suprafata adeziva. Utilizarea lor are rolul de monitorizare a nivelului de infestare si de identificare a cailor de acces ale daunatorilor. Nu se utilizeaza pentru combatere.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inainte de aplicarea tratamentelor pentru combatere

Inainte de a aplica orice tratament pentru combaterea gandacilor de canalizare, este crucial sa se realizeze o igienizare riguroasa a spatiului infestat.

Gandacii de canalizare sunt atrasi de resturile alimentare, deseurile menajere si alte surse de nutritie. Igienizarea implica curatarea temeinica a bucatariei, baii si a altor zone unde se pot acumula resturi, eliminand astfel sursele de hrana ale daunatorilor.

De asemenea, o zona curata permite o distributie uniforma a tratamentelor utilizate pentru combaterea daunatorilor, asigurand o eficienta sporita. Igienizarea elimina obstacolele care pot impiedica solutia preparata sa fie dispersata uniform.

In plus, mentinerea unei igiene riguroase dupa aplicarea tratamentului este esentiala pentru a preveni reinfestarea. Igienizarea periodica a spatiului va impiedica reaparitia gandacilor si va contribui la mentinerea unui mediu curat si sanatos.

Dupa realizarea inspectiei si igenizarii, esential este realizarea unor tratamente complete. Recomandarea principala fiind realizarea tratamentelor in intregul complex de apartamente. Gandacii de canalizare se pot deplasa cu usurinta prin pereti, conducte si spatii comune, deci o abordare localizata poate fi ineficienta.

Insecticide concentrate pentru gandacii de canalizare, aplicare grosiera / reziduala

Aceste tratamente se efectueaza pentru a elimina sursa infestarii. Avand in vedere conditiile de umiditate ridicata si praf din spatiile in care apar de obicei gandacii de canalizare, asigurarea remanentei tratamentului este dificila.

Astfel, se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide de soc sau „knock-down”, pentru a elimina o mare parte din populatia daunatorilor. Aceste insecticide se aplica prin pulverizare, cu aplicatoare de joasa presiune. Acestea actioneaza in momentul in care insectele daunatoare intra in contact direct cu solutia.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Insecticidele se aplica conform specificatiilor de pe eticheta, la interior, in jurul instalatiei de scurgere a apei, a plintelor etc.  Tratamentele se pot aplica cu pulverizatoare manuale sau motorizate, in functie de dimensiunea spatiului respectiv. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Insecticidele gandaci canalizare sub forma de pulbere

Insecticidele sub forma de pulbere ofera o solutie excelenta pentru combaterea gandacilor de canalizare in zonele greu accesibile, unde insecticidele lichide nu pot fi aplicate cu usurinta (orificii, instalatii electrice, crapaturi). Spre deosebire de produsele lichide, insecticidele sub forma de pulbere nu se dizolva in apa.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Este important sa se respecte un interval de timp intre aplicarea celor doua tipuri de insecticide. Pulberea trebuie aplicata doar dupa ce suprafetele tratate cu insecticid lichid s-au uscat complet. De asemenea, pulberea poate fi folosita ca alternativa la pulverizare sau poate fi combinata cu insecticide in aerosol pentru o eficienta sporita.

In cazul spatiilor greu accesibile, pot fi utilizate dispozitive speciale pentru aplicare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Insecticide gata de utilizare (RTU) pentru gandacii de canalizare

Insecticidele RTU (gata de utilizare) se disting prin usurinta utilizarii, fiind o solutie convenabila pentru combaterea daunatorilor. Nu necesita prepararea prealabila a unei solutii de lucru, economisind timp si efort. Aplicarea lor este simpla si rapida, putand fi realizata cu usurinta de catre persoane fizice, fara a fi necesara folosirea unui echipament special.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Insecticide gel cu atractant pentru gandacii de canalizare

O caracteristica unica a insecticidelor sub forma de gel cu atractant pentru combaterea gandacilor de canalizare este efectul de „moarte in cascada”, care duce la eliminarea intregului cuib. Insecticidul contine atractanti care atrag daunatorii de pe o raza de cativa metri. Gandacii consuma insecticidul si se contamineaza. In decurs de 24 de ore, gandacii care au consumat gelul vor muri.

Efectul de cascada: gandacii se hranesc cu excrementele si ramasitele altor gandaci morti, transmitand insecticidul si amplifica efectul de combatere al gelului.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Este recomandat sa lasati gandacii morti pe loc sau ii puteti strange intr-un colt. Astfel, se va facilita transmiterea insecticidului si se va spori eficacitatea tratamentului aplicat.

Aplicarea gelului insecticid se face in „bobite” la distante de 1-2 m, in zonele unde se pot ascunde gandacii (tevi de scurgere, in spatele electrocasnicelor, tocuri de usi, contoare electrice, colturi intunecate, orificii sau crapaturi din perete sau podea).

! Nu se recomanda aplicarea gelului sub forma de benzi lungi si aplicarea altor tratamente (pulverizare, nebulizare, pulbere) in acelasi timp cu gelul (acesta isi poate pierde proprietatile de atractant).

Reaplicarea gelului se va face regulat, trimestrial sau cand acesta a fost consumat. Dimensiunea bobitelor trebuie sa fie aproximativ cat un bob de orez. In plus, este indicat sa se elimine potentialele surse de hrana pentru gandaci inante de aplicarea gelului insecticid.

Pentru insecticidele sub forma de gel se recomanda folosirea statiilor de intoxicare. Statiile de intoxicare au rolul de a proteja gelul de factorii exteriori. Acestea nu inlocuiesc capcanele pentru daunatori si nici nu blocheaza gandacii in inerior, fiind strict folosite pentru protejarea insecticidelor aplicate.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Insecticide de tip aerosol/fumigen

Imediat dupa tratamentul prin pulverizare, este indicata si aplicarea unui insecticid tip aerosol/fumigen in spatiul in care s-a aplicat tratamentul. Particulele degajate vor irita insectele daunatoare si le va face sa iasa din ascunzatori (efect de flush-out), astfel vor intra in contact direct cu solutia insecticida aplicata. Inainte de a folosi insecticidul de tip aerosol/fumigen, se recomanda inchiderea usilor, geamurilor, iar mobila se va aranja astfel incat substantele sa se infiltreze in toate crapaturile. In functie de produsul utilizat, acesta trebuie lasat sa actioneze cateva ore.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Insecticide concentrate impotriva gandacilor de canalizare (ULV- efect de flush-out)

De asemenea, se pot utiliza si insecticide concentrate, aplicate prin nebulizare pentru obtinerea efectului de flush out. Acestea se pot aplica imediat dupa aplicarea tratamentelor de combatere prin pulverizare reziduala/grosiera. Este indicata utilizarea acestei metode de flush-out daca spatiul tratat este unul mare, unde insecticidele aerosol / fumigene nu ar face fata (zone comune, holuri, spatii de depozitare, hoteluri, spatii comerciale, birouri etc.).

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Nebulizarea ULV  este o alternativa a dozelor aerosol. Aceasta tehnica utilizeaza un aparat ULV care transforma insecticidul lichid intr-o ceata fina care se disperseaza uniform in spatiul tratat.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Echipamente de protectie pentru pest-control

dezinsectie-urechelnite-echipamente

Cum prevenim aparitia gandacilor de canalizare?

Prevenirea aparitiei gandacilor de canalizare se face in primul rand prin monitorizare si inspectie.
Unitatile/complexurile de apartamente fara istoric de infestare cu gandaci ar trebui inspectate proactiv cel putin o data sau de doua ori pe an, iar cele cu un istoric de infestare trebuie inspectate o data la 3 luni.

Pentru a controla daunatorii in intreaga zona, este importanta realizarea unei inspectii complete, inclusiv inspectie vizuala si utilizarea capcanelor adezive de monitorizare in toate spatiile comune, cat si in birouri, spatii de depozitare si in fiecare unitate/apartament.

In timpul inspectiei, se cauta semne ale infestari in subsoluri, beciuri, zone de depozitare a alimentelor; sub dulapuri, sub frigider, aragaz si in jurul scurgerilor.

Igienizarea

Igienizarea pentru preventie este cruciala in controlul si combaterea eficienta a gandacilor de canalizare. Este esential sa eliminati imediat hrana, apa (scurgerile) si adapostul daunatorilor. Indepartati alimentele si bauturile deschise sau varsate. Eliminati sursele de hrana din beciuri sau subsoluri. Curatati suprafetele cu apa si solutii de curatare si asigurati-va ca bucataria, baia si dormitorul sunt curatate. Eliminati dezordinea, deoarece aceasta ofera adapost pentru daunatori. Gandacii de canalizare se reproduc exclusiv in medii exterioare, astfel ca excluderea accesului lor in cladiri este prima linie de aparare impotriva infestarii.

Recomandam sa sigilati bine toate orificiile/crapaturile prin care pot intra gandacii. Etansati chiuvetele si reparati crapaturile existente. Monitorizati gradul de infestare folosind capcane adezive.

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
thuja-sfaturi-ingrijire
Tuia
Muscata
chiparos-sfaturi-ingrijire
Chiparos
Nuc
zmeur-cultivare-ingrijire
Zmeur
liquidambar-styraciflua-informatii-si-sfaturi-de-ingrijire
Liquidimbar
vita-de-vie-cultivare-ingrijire
Vita de vie
Cires
Leandru
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
vinete-cultivare-ingrijire
Vinete
brad-sfaturi-ingrijire
Brad
tei-sfaturi-ingrijire
Tei
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
Suculente
scapa-de-gandaci-de-bucatarie
Gandaci de bucatarie
mana-solutii-tratamente
Mana
Orhidee
ceapa-cultivare
Ceapa
capsun-cultivare-ingrijire
Capsun

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Scapa de gandacii de canalizare, solutii si otrava

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile