Regina noptii (Nicotiana alata), informatii si sfaturi de ingrijire

regina-noptii-ingrijire

Nicotiana alata, denumita popular si regina noptii este o planta erbacee, perena, ce face parte din familia Solanaceae. Planta prezinta tulpina mai mult sau mai putin ramificata si are o inaltime de pana la 100 cm. Frunzele sunt mari, oblong-lanceolate acoperite ca si tulpina de perisori glandulosi. Florile sunt tubuloase, placut parfumate, colorate cel mai adesea in alb, insa pot fi si galbene, verzi, roz sau rosii. Majoritatea varietatilor isi deschid florile doar noaptea si in zilele cu nebulozitatate accentuata. Inflorirea are loc din iunie pana in toamna, iar parfumul pe care il emana atrage polenizatorii ce au activitate nocturna. 

Regina noptii – Varietati

Lime Green’: varietate ce poate atinge o inaltime de pana la 60 cm, cu flori deosebit de parfumate, de culoare verde deschis;

‘Nicki Red’: varietate cu o inaltime de pana la 45 cm, cu flori de culoare rosu intens;

‘Perfume Deep Purple’: varietate cu flori de culoare mov, ce poate atinge o inaltime de pana la 60 cm.

Conditii de mediu

Lumina. Regina noptii se poate planta in locuri insorite, in care sa beneficieze de lumina soarelui cel putin 6 ore pe zi sau in locuri partial umbrite. 

Temperatura. Prefera temperaturile moderate si nu are pretentii fata de umiditatea atmosferica. Este sensibila la temperaturile extrem de ridicate si puternic afectata de temperaturile negative, care pot duce la pieirea plantei. 

Sol. Se poate adapta pe majoritatea tipurilor de sol, dar este ideal ca acesta sa fie bogat in materie organica si sa asigure un bun drenaj al apei. 

Ingrijire

Udarea. Prefera solurile reavene, de aceea, este indicat ca udarea sa se realizeaza moderat, atunci cand primii centrimetri de sol s-au uscat. 

Fertilizarea. Pentru o inflorire prolifica, aceasta are nevoie de soluri bogate in elemente nutritive. Astfel, imediat dupa plantare, se recomanda administrarea unor ingrasaminte echilibrate, care au rolul de a stimula inradacinarea. Ulterior, pe parcursul perioade de vegetatie, pentru a le asigura dezvoltarea si pentru a sustine procesul de inflorire, este indicata administrarea regulata a ingrasamintelor special formulate pentru plante cu flori. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultirea. Cea mai frecventa metoda de inmultire este prin intermediul semintelor. Semintele se vor semana in rasadnite/ladite cu cel putin 5-6  saptamani inainte de momentul plantarii in gradina. Semintele se raspandesc pe suprafata substratului (umezit in prealabil), apoi se preseaza usor. Acestea nu se vor acoperi cu pamant intrucat au nevoie de lumina pentru a germina. Temperatura optima pentru germinatia semintelor este 16–18 °C, fiind indicat ca substratul sa se mentina in permanenta reavan. Plantele vor rasari in decurs de 7-10 zile. Plantarea rasadurilor in gradina se va realiza dupa ce a trecut pericolul brumelor si ingheturilor tarzii. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

In general, regina noptii nu este afectata de boli, insa, este destul de susceptibila la Tobacco mosaic virus. Dintre daunatori, poate fi afectata de puricii plantelor sau de diferite specii de omizi. 

In plus

  • Lipsa apei sau a luminii sunt doua dintre cele mai comune cauze pentru care regina noptii nu infloreste;
  • Planta este toxica pentru oameni si animale;
  • Parfumul florilor este asemanator cu cel al iasomiei;
  • Se cultiva doar in scop ornamental, nu se utilizeaza pentru fumat. Tutunul cultivat in acest scop este Nicotiana tabacum, o specie diferita;
  • Plantele tinere pot fi ciupite pentru a incuraja ramificarea. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile