Rapita, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare
Publicat pe: 25 octombrie 2020 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Rapita (Brassica napus), apartine familiei Cruciferae, genul Brassica. Aceasta ocupa un loc important intre plantele cultivate, fiind o sursa bogata in uleiuri vegetale, folosite in industria alimentara, in industria biodiesel si are o importanta valoare furajera. Cultura de rapita prezinta si o serie de particularitati: este o buna planta premergatoare pentru culturi succesive sau pentru cerealele de toamna, reactioneaza pozitiv la aplicarea ingrasamintelor, valorifica terenurile in panta impiedicand eroziunea solului, se poate cultiva mecanizat, de asemenea, este o buna planta melifera.



Radacina este pivotanta, poate patrunde in sol pana la 70-100 cm adancime. Tulpina este ramificata, poate ajunge la o inaltime de 1,2-2 m, ramificarea fiind influentata de densitatea culturii. Frunzele bazale sunt penat-sectate, prezinta petioli, iar cele mijlocii si din varf sunt lanceolate, sesile. Inflorescenta este reprezentata de un racem. Polenizarea este entomofila (cu ajutorul insectelor). Fructul este reprezentat de o silicva, iar o planta poate forma pana la 800 de silicve. Semintele sunt mici, rotunde, avand suprafata neregulata.
Cerinte fata de clima si sol
Rapita se poate cultiva in zonele temperate, caracterizate prin ierni blande, veri racoroase si umede. Suma gradelor de temperatura este de 2000-2500° C, pentru soiurile de toamna si 1500-1800° C, pentru soiurile de primavara. Semintele de rapita necesita, pentru germinat, o temperatura minima de 1-3° C. In stadiul de rozeta, soiurile de toamna pot rezista in timpul iernii la temperaturi de – 15.. – 18° C. In perioada imbobocirii-inforirii, brumele tarzii pot influenta negativ cultura.
Rapita este pretentioasa fata de umiditate. Zonele favorabile sunt cele in care cad anual 450-650 mm precipitatii. Cerintele maxime fata de apa sunt in perioada rasarire-formarea rozetei si inflorire-fructificare. Rapita prefera solurile fertile, permeabile, cu textura mijlocie.
Tehnologia de cultura la rapita
Asolamentul
Rapita nu este foarte pretentioasa fata de planta premergatoare. Rezultate bune se realizeaza dupa cereale de toamna, cartof timpuriu, mazare, borceag de toamna. Rapita nu se cultiva dupa floarea-soarelui si soia, pentru a evita extinderea atacului de Sclerotinia sclerotiorum. Poate reveni dupa 3 ani pe acelasi teren, iar in cazul unui atac de Sclerotinia, poate reveni dupa 7-8 ani.
Fertilizarea
Rapita este mare consumatoare de elemente nutritive si reactioneaza pozitiv la aplicarea ingrasamintelor. Dozele se stabilesc in urma analizelor agrochimice ale solului. In lipsa analizelor si in functie de recolta scontata, se recomanda urmatoarele doze: 80-180 kg azot, 50-80 kg fosfor si 60-80 kg potasiu. In toamna, sub aratura de baza, se pot aplica ingrasamintele cu fosfor, potasiu si 1/3 din doza de azot, iar in primavara se poate administra 2/3 din cantitatea de azot.
Lucrarile solului
Se realizeaza imediat dupa eliberarea terenului de catre planta premergatoare. Se va urmari mobilizarea solului la adancimea de 20-25 cm.
Terenul se va mentine maruntit, afanat si curat de buruieni utilizand grapa cu discuri in agregat cu grapa cu colti.
Patul germinativ se va pregati cu ajutorul combinatorului, la adancimea de semanat. Terenul trebuie sa fie maruntit si asezat in momentul semanatului.
Samanta si semanatul
Samanta trebuie sa aiba puritatea minima de 97% si capacitatea germinativa de cel putin 85%, fiind indicata utilizarea materialului saditor recoltat in acelasi an. Calendaristic, epoca de semanat este 5-15 septembrie in sudul tarii si 1-10 septembrie in celelalte zone. Densitatea optima poate varia intre 50-80 plante/m². Cantitatea de samanta poate varia intre 6-10 kg/ha, in functie de umiditatea si textura solului, precum si de pregatirea patului germinativ. Adancimea de semanat este de 2,5-3,5 cm.
Combaterea bolilor si daunatorilor
Principalele boli care pot aparea la cultura de rapita sunt: putregaiul alb, mana, fainarea, alternarioza. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: gandacul lucios, gandacul rosu al rapitei, viespea rapitei, puricele cruciferelor.
Combaterea buruienilor
Combaterea buruienilor reprezinta o masura importanta in vederea obtinerii unei productii de calitate.
Comandă produsele recomandate
Irigarea
In zona de sud, pentru stimularea rasaririi plantelor si formarea rozetei, pana la intrarea in iarna, se recomanda aplicarea a 300-400 m³ apa/ha. In primavara, se pot aplica 400-500 m³ apa/ha in perioada de crestere intensa si fructificare.
Recoltarea
In cazul culturii de rapita, recoltarea este un proces care necesita o deosebita atentie din cauza scuturarii usoare a semintelor. Aceasta se poate efectua mecanizat, in doua faze sau recoltare directa cu ajutorul combinei.
Recoltarea in doua faze consta in taierea plantelor atunci cand culoarea silicvelor este galbena, semintele incep sa se brunifice si au o umiditate de 25-30%. Plantele se taie cu ajutorul vindroverului si raman pe miristea inalta de 20-25 cm pana cand umiditatea semintelor scade pana la 12-14%, apoi se treiera cu ajutorul combinei.
Recoltarea directa este o metoda mai des folosita si se efectueaza atunci cand silicvele capata culoarea galben-liliachiu, semintele sunt brunificate, iar umiditatea lor ajunge la 16-18 %.
Se recomanda recoltarea dimineata, seara sau in timpul noptii.
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Rapita, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare
-
Discuții pe teme similare
1 urează frunze verziidentificare buruiana in cultura de rapitaA rezistat erbicidării cu KorvettoCiteșteSfatul specialistului și încă 3 răspunsuri
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.