Ranile, fisurile arborilor – Cum le tratam?
Publicat pe: 29 noiembrie 2019 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Ranile si fisurile rezultate dupa taieri sau in urma actiunii factorilor de mediu extremi pot reprezenta porti de intrare pentru diferiti patogeni in planta, favorizand instalarea infectiilor. Din acest motiv, in pomicultura este importanta aplicarea substantelor pe baza de cupru pentru dezinfectare si sigilarea ranilor cu mastic.
Situatii (ranile, fisurile) in care se recomanda folosirea produselor pe baza de cupru si a masticului:
- Ruperea ramurilor cauzata de vantul puternic, inghet, greutatea fructelor etc.
- Ranile ce rezulta in urma taierilor obisnuite la pomi sau a taierilor de curatare;
- Craparea scoartei favorizata de actiunea gerului/soarelui – In zilele geroase si insorite, soarele incalzeste trunchiul arborilor, provocand dilatarea vaselor conducatoare, iar la scurt timp, gerul va determina racirea brusca, chiar inghetul acelei portiuni. Alternanta acestor fenomene duce la aparitia crapaturilor.
- Diferentele mari de temperatura de la sfarsitul iernii si inceputul primaverii, cand pomii ies din repaus, pot provoca fisuri in scoarta, fenomen favorizat si de un sol care dreneaza mai greu apa.






De obicei, arborii formeaza un tesut de protectie (calus) in zonele afectate, in urmatoarea perioada de crestere. Totusi, pentru a preveni infectiile, se trateaza ranile cu solutie pe baza de cupru, dupa care se sigileaza cu mastic.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
Pentru protectia pomilor, in functie de situatie, se utilizeaza pe langa mastic, produse specifice.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
Masticul este o pasta pentru altoire si cicatrizare. Este un produs gata de folosire ce se aplica direct pe rani, deoarece nu contine substante fitotoxice. Poate fi utilizat pentru toate plantele (arbori, arbusti, plante ornamentale etc.). Masticul are proprietatea de a forma o pelicula protectoare din plastic, care izoleaza rana de mediul inconjurator.
In cazul altoirii, este foarte important sa intindeti bine masticul pentru a impiedica deshidratarea altoiului.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
Nu se recomanda aplicarea masticului pe vreme ploioasa, deoarece poate fi spalat de precipitatii (in acest caz este necesara o reaplicare a produsului).




Sfaturi pentru altoire si taieri:
- Uneltele folosite trebuie dezinfectate. Se folosesc cutite potrivite si bine ascutite.
- Operatiunile se fac de preferinta seara, cand razele soarelui nu sunt directe.
- Altoirile se fac de preferat in lunile cu temperaturi medii.
- Taierile mari de curatare trebuie sa fie netede si inclinate, pentru a determina scurgerea apei de pe ele.
- Zonele altoite se umbresc cu plase sau panze de iuta.
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Ranile, fisurile arborilor – Cum le tratam?
-
Discuții pe teme similare
1 urează frunze verziYucca, tulpina moale, cu pete maro intre frunzeBuna ziua Yucca are tulpina moale și puncte maro pe tulpina Tulpina a avut maro intre frunze dupa ce am pulverizat frunzele cu un îngrășământ puternic și înmuierea tulpinei după... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi1 urează frunze verziIasomie (Lamaita), frunze uscate dupa frigul inregistrat la finalul ierniiBuna ziua. Am plantat in toamna iasomie vesnic verde. S a prins/tinut foarte bine peste iarna. frunzele doar au capatat o culoare rosiatica pe alocuri. A venit zapada/frigul din februarie... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi3 urează frunze verziBambus norocos, Frunze ingalbenite sau chiar albiteDetin un bambus norocos de aproximativ, de aproape 2 ani. L-am mutat intr-un ghiveci cu pamant la cateva saptamani dupa l-am achizitionat pt ca i se ingalbeneau usor frunzele si... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.