rani-fisuri-arbori-tratament

Ranile, fisurile arborilor – Cum le tratam?

Ranile si fisurile rezultate dupa taieri sau in urma actiunii factorilor de mediu extremi pot reprezenta porti de intrare pentru diferiti patogeni in planta, favorizand instalarea infectiilor. Din acest motiv, in pomicultura este importanta aplicarea substantelor pe baza de cupru pentru dezinfectare si sigilarea ranilor cu mastic. 

Situatii in care se recomanda folosirea produselor pe baza de cupru si a masticului:

  • Ruperea ramurilor cauzata de vantul puternic, inghet, greutatea fructelor etc.
  • Ranile ce rezulta in urma taierilor obisnuite la pomi sau a taierilor de curatare;
  • Craparea scoartei favorizata de actiunea gerului/soarelui – In zilele geroase si insorite, soarele incalzeste trunchiul arborilor, provocand dilatarea vaselor conducatoare, iar la scurt timp, gerul va determina racirea brusca, chiar inghetul acelei portiuni. Alternanta acestor fenomene duce la aparitia crapaturilor.
  • Diferentele mari de temperatura de la sfarsitul iernii si inceputul primaverii, cand pomii ies din repaus, pot provoca fisuri in scoarta, fenomen favorizat si de un sol care dreneaza mai greu apa. 

De obicei, arborii formeaza un tesut de protectie (calus) in zonele afectate, in urmatoarea perioada de crestere. Totusi, pentru a preveni infectiile, se trateaza ranile cu solutie pe baza de cupru, dupa care se sigileaza cu mastic. 


Mastic Arbokol este o pasta pentru altoire si cicatrizare. Este un produs gata de folosire ce se aplica prin pensulare direct pe rani, deoarece nu contine substante fitotoxice. Poate fi utilizat pentru toate plantele (arbori, arbusti, plante ornamentale etc.). Masticul are proprietatea de a forma o pelicula protectoare din plastic, care izoleaza rana de mediul inconjurator. 

In cazul altoirii, este foarte important sa intindeti bine masticul pentru a impiedica deshidratarea altoiului.

Nu se recomanda aplicarea masticului pe vreme ploioasa, deoarece poate fi spalat de precipitatii (in acest caz este necesara o reaplicare a produsului). 

Sfaturi pentru altoire si taieri:

  • Uneltele folosite trebuie dezinfectate. Se folosesc cutite potrivite si bine ascutite. 
  • Operatiunile se fac de preferinta seara, cand razele soarelui nu sunt directe. 
  • Altoirile se fac de preferat in lunile cu temperaturi medii. 
  • Taierile mari de curatare trebuie sa fie netede si inclinate, pentru a determina scurgerea apei de pe ele. 
  • Zonele altoite se umbresc cu plase sau panze de iuta.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor