Putregaiul moale al tulpinilor de porumb – Erwinia chrysanthemi p.v zeae

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 2 ani

 

Putregaiul moale al tulpinilor de porumb – Erwinia chrysanthemi p.v zeae

Boala a fost semnalata pentru prima data in anul 1942 in Australia, apoi a fost identificata in Africa, Istrael, India, Italia, SUA. In Romania a fost semnalata in anul 1964 in culturile de porumb irigat din jurul Bucurestiului.

plante-atacate-1  plante-atacate
Simptome: Primele simptome apar pe partea insorita a plantelor, unde sub teaca frunzelor, tulpinile prezinta pete de culoare verde inchis, cu aspect umed, de 10-20 cm lungime.
Tulpinile se inmoaie, se distrug tesuturile si plantele se frang. Frunzele situate deasupra zonei bolnave se vestejesc si se usuca in perioada premergatoare infloritului. Radacinile sunt inrosite si devin sfaramicioase, iar ca urmare plantele nu formeaza stiuleti.

Agentul patogen: Bacteria Erwinia chrysanthemi p.v zeae nu se transmite prin seminte, dar ea se pastreaza in resturile vegetale de pe camp 27-36 saptamani, iar daca acestea sunt ingropate in sol, bacteria isi pastreaza viabilitatea 2-7 saptamani, in functie de umiditate si de temperatura solului.
Infectiile au loc prin ranile produse de sfredelitorul porumbului, fiind favorizate de umiditatea atmosferica de peste 60-70% si de temperatura cuprinsa intre 26-28°C.

Prevenire si combatere: Se recomanda rotatia culturilor si semanarea de porumb din loturile semincere, unde boala nu s-a manifestat pentru ca s-ar putea ca semintele sa fie infestate la recoltare.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor