Putregaiul fructelor de tomate, Rhizoctonia solani sau rizoctonioza tomatelor a fost semnalata pe continentul american. Apoi, si in Europa, in anii cu precipitatii abundente si temperaturi ridicate. In tara noastra a fost semnalata in culturile de tomate din camp, destinate industrializarii.
Simptome
Frunzele verzi sau cele mature de la baza plantelor, care au venit in contact cu solul sau pe care au ajuns particule de sol dupa ploile repezi, prezinta pete circulare mici, brune, usor adancite, de 0.5-0.7 cm. Pe pete se observa zonalitati concentrice de culori diferite brun-deschise sau brun-inchise.
Pe fructele coapte, zonele atacate au culoarea brun-rosiatica, inconjurate de o zona brun-roscata in care tesuturile sunt moi si cu epiderma crapata. Ciuperca poate ataca si radacinile, producand ofilirea plantelor tinere si putrezirea partiala a radacinilor plantelor mature. Ciuperca evolueaza numai la temperaturi cuprinse intre 24-27°C. Poate patrunde in fructe prin ranile sau cicatricele ramase in urma caderii florilor. Atacul este mai puternic in culturile la care plantele sunt culcate la pamant. Fructele recoltate din culturile infectate pot manifesta simptome de boala in timpul transportului, daca acesta este de lunga durata.
Agentul patogen este Rhizoctonia solani. Aceasta este o ciuperca de sol si se gaseste in permanenta sub forma de miceliu sau de scleroti in terenurile infectate. In cursul vegetatiei se poate raspandi prin fragmente de miceliu duse de apa de irigatie sau de uneltele de lucru. Atacul este cu atat de puternic, cu cat in asolament s-au folosit plante din cercul de gazde al ciupercii. Semintele provenite de la fructele partial atacate pot fi infestate.
Prevenire si combatere
La alegerea terenului pentru infiintarea culturilor de tomate destinate industrializarii trebuie sa se tina cont de faptul ca boala apare pe terenuri grele, denivelate, cu drenaj deficitar.