Putregaiul fructelor de tomate (Rhizoctonia solani) – identificare si combatere

Putregaiul fructelor de tomate, Rhizoctonia solani sau rizoctonioza tomatelor a fost semnalata pe continentul american. Apoi, si in Europa, in anii cu precipitatii abundente si temperaturi ridicate. In tara noastra a fost semnalata in culturile de tomate din camp, destinate industrializarii.


Simptome

Frunzele verzi sau cele mature de la baza plantelor, care au venit in contact cu solul sau pe care au ajuns particule de sol dupa ploile repezi, prezinta pete circulare mici, brune, usor adancite, de 0.5-0.7 cm. Pe pete se observa zonalitati concentrice de culori diferite brun-deschise sau brun-inchise.

Pe fructele coapte, zonele atacate au culoarea brun-rosiatica, inconjurate de o zona brun-roscata in care tesuturile sunt moi si cu epiderma crapata. Ciuperca poate ataca si radacinile, producand ofilirea plantelor tinere si putrezirea partiala a radacinilor plantelor mature. Ciuperca evolueaza numai la temperaturi cuprinse intre 24-27°C. Poate patrunde in fructe prin ranile sau cicatricele ramase in urma caderii florilor. Atacul este mai puternic in culturile la care plantele sunt culcate la pamant. Fructele recoltate din culturile infectate pot manifesta simptome de boala in timpul transportului, daca acesta este de lunga durata.

Agentul patogen este Rhizoctonia solani. Aceasta este o ciuperca de sol si se gaseste in permanenta sub forma de miceliu sau de scleroti in terenurile infectate. In cursul vegetatiei se poate raspandi prin fragmente de miceliu duse de apa de irigatie sau de uneltele de lucru. Atacul este cu atat de puternic, cu cat in asolament s-au folosit plante din cercul de gazde al ciupercii. Semintele provenite de la fructele partial atacate pot fi infestate.

Prevenire si combatere

La alegerea terenului pentru infiintarea culturilor de tomate destinate industrializarii trebuie sa se tina cont de faptul ca boala apare pe terenuri grele, denivelate, cu drenaj deficitar.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile