Putregaiul cenusiu al tomatelor (Botrytis cinerea) – identificare si combatere

Putregaiul cenusiu al tomatelor, Botrytis cinerea este o boala ce se intalneste frecvent in culturile de tomate din sere si solarii si mai rar in cele din camp. 

Simptome

Atacul se manifesta pe toate organele supraterane ale plantelor. Primele simptome apar, de regula, pe frunzele de la baza plantelor. Pe frunzele batrane apar pete verzui sau galbui-verzui, care se necrozeaza si uneori prezinta o zonare concentrica.

La suprafata tesuturilor atacate intr-o faza mai avansata a bolii apare un puf abundent de culoare cenusie. Acesta reprezinta partea asexuata a ciupercii respectiv conidioforii cu conidii. Conidioforii purtati de curentii de aer infecteaza celelalte organe ale plantelor (tulpini, fructe).

Pe tulpini atacul se manifesta cel mai frecvent la baza plantelor, prin aparitia unor pete adancite in tesut, care daca cuprind tulpina de jur-imprejur determina moartea plantelor. Pete asemanatoare pot sa apara la diferite niveluri ale tulpinii si plantele se ofilesc deasupra zonei de atac. Forma cea mai grava a atacului se manifesta pe fructe, sub forma unui putregai umed si moale la locul de insertie al pedunculului, la suprafata caruia se dezvolta din abundenta puful de conidiofori si conidii de culoare cenusie. Fructele atacate se desprind si cad pe sol.

Agentul patogen este Botrytis cinerea. Ciuperca rezista de la un an la altul pe resturile vegetale unde traieste ca saprofit. Transportul sporilor in camp si spatii protejate este asigurata de curentii de aer si de picaturile de apa de ploaie sau de irigatii. Infectiile se produc de regula prin ranile produse la copilit, carnit, defoliat, dar si direct prin penetrarea tesuturilor de catre miceliile de infectie. Ciuperca ataca ardeii, castravetii, fasolea, varza, salata etc.

Prevenire si combatere

Ca masuri preventive se recomanda strangerea si distrugerea plantelor atacate, folosirea de soiuri si hibrizi rezistenti. In timpul perioadei de vegetatie se aplica tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile