Petunii, informatii si sfaturi de ingrijire

petunii-informatii-sfaturi-ingrijire

Petunii (Petunia spp.) – sunt plante erbacee perene, cultivate insa ca plante anuale. Acestea fac parte din genul Petunia, ce cuprinde aproximativ 35 de specii de plante florifere, native din America de Sud. Petuniile sunt unele dintre cele mai populare plante de gradina, cultivate adesea in ghivece, jardiniere, cosuri suspendate sau direct in sol. 

Acestea infloresc prolific si se regasesc intr-o marie varietate de culori, cu flori simple, bicolore sau cu dungi. Petalele pot fi si ele simple sau duble, cu margini incretite sau netede. Petuniile infloresc la inceputul verii si isi mentin florile pana toamna tarziu. Frunzele sunt sesile, eliptice, cu margine neteda, iar unele specii prezinta pe frunze peri fini si lipiciosi. 

Petunii – Specii si varietati

In functie de caracteristici, aspect si nevoile de ingrijire, varietatile de petunii se impart in 5 grupe principale:

  • Grandiflora: se remarca prin florile de dimensiuni mari si se cultiva adesea in jardiniere si cosuri suspendate. Petunia Grandiflora nu este potrivita pentru climatele calde si umede;
  • Multiflora: prezinta flori mai mici decat speciile din grupul Grandiflora, insa acest aspect este compesat de abundenta florilor. Varietatile acestui grup sunt mai rezistente in conditii de vreme umeda;
  • Floribunda: este intermediara intre grupurile Grandiflora si Multiflora. Plantele produc flori multe, insa de dimensiuni moderate;
  • Milliflora: produce flori de mici dimensiuni, dar abundente si de lunga durata;
  • Curgatoare: acestea cresc la nivelul solului si se raspandesc repede. Intrucat florile se formeaza pe lungimea tulpinii, acestea pot fi cultivate cu succes pentru a acoperi solul sau in cosuri suspendate.

Conditii de mediu

Lumina. Petuniile cresc si infloresc in locuri luminoase, unde pot beneficia de lumina soarelui cel putin 6 ore pe zi. Totusi, in dupa-amiezile toride de vara, atunci cand soarele este puternic, acestea pot fi amplasate in locuri partial umbrite.

Temperatura. Petuniile au nevoie de o temperatura medie de 18-22 °C. Acestea pot tolera si temperaturi mai scazute, insa sunt sensibile la frig si inghet.

Umiditate. Aceste specii de plante au nevoie de umiditatea aerului usor scazuta pana la moderata.

Sol. Pentru petunii se recomanda solurile usoare, fertile, cu pH usor acid. Acestea pot tolera o mare varietate de soluri/substraturi daca acestea asigura un bun drenaj.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire petunii

Udarea. Aceste specii au nevoie de o udare moderata, astfel incat solul/substratul sa fie mentinut reavan. Excesul de umiditate poate conduce la putrezirea radacinilor. 

Fertilizarea. Se recomanda fertilizarea petuniilor in momentul plantarii cu ingrasaminte echilibrate, care sa stimuleze inradacinarea. Ulterior, pe parcursul perioade de vegetatie, pentru a le asigura dezvoltarea si pentru a sustine procesul de inflorire, este indicata administrarea regulata a ingrasamintelor special formulate pentru plante cu flori. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Petuniile se pot inmulti prin butasi sau prin seminte (metoda frecventa). 

Semintele se vor semana in rasadnite/ladite cu cel putin 10-12 saptamani inainte de momentul plantarii. Semintele se raspandesc pe suprafata substratului (umezit in prealabil), apoi se preseaza usor. Acestea nu se vor acoperi cu pamant intrucat au nevoie de lumina pentru a germina. Plantele vor rasari in decurs de 8-10 zile. Atunci cand rasadurile vor avea 3 frunze adevarate, pot fi transplantate direct in ghivece, apoi se vor mentine in conditii optime pana in momentul in care pot fi mutate in exterior.

Inmultirea prin butasi este specifica petuniilor cu flori involte. Pentru aceasta metoda de inmultire se folosesc butasi de varf, prelevati la sfarsitul verii, care se pun ulterior la inradacinat intr-un substrat proaspat, bine umezit inainte. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Petuniile pot fi afectate de putregaiul cenusiu sau de diversi patogeni de sol. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt tripsii, afidele si limacsii.

In plus

  • Petuniile fac parte din familia Solanaceae, din care fac parte si tomatele, cartofii, ardeii si tutunul. Numele este derivat din denumirea aborigenă „petun”, care se traduce prin „tutun”, datorita asemanarii cu plantele de tutun. 
  • Plantele tinere pot fi ciupite pentru a incuraja ramificarea;
  • Florile ofilite sau uscate se indeparteaza astfel incat planta sa formeze mai multe flori.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile