Perioada de repaus a plantelor decorative de interior

bine-de-stiut-plante-decorative-interior-perioada-de-repaus

Perioada de repaus reprezinta acea faza din ciclul anual al plantelor, in care activitatea metabolica a acestora este minima. Aceasta perioada difera in functie de specie, insa, de regula, dureaza 2-3 luni sau mai mult, timp in care conditiile de mediu vor fi diferite de cele din perioada de vegetatie.

In cazul plantelor de apartament, intalnim doua tipuri de repaus:

  • repaus vegetativ profund – partea aeriana a plantelor se usuca total sau partial;

Un exemplu relevant de specie ce prezinta repaus profund este Cala (Zantedeschia). Aceasta este originara dintr-o zona a Africii unde sezonul secetos alterneaza cu cel ploios. In conditii de apartament, dupa perioada de inflorire, planta se pregateste de repaus, iar frunzele incep sa se ofileasca. In substrat ramane rizomul care ii asigura supravietuirea pana la o noua intrare in vegetatie. 

Alte exemple de specii cu repaus profund: Begonia x tuberhybrida, Hippeastrum etc.

  • repaus vegetativ relativ – partea aeriana nu se usuca, insa ritmul de crestere al plantelor este minim in aceasta perioada. 

Exemple de specii cu repaus relativ: Pelargonium (muscata), Camellia, plantele decorative prin frunze etc.

In sezonul rece, intensitatea luminii scade in mod natural, ca urmare activitatea metabolica la majoritatea speciilor este incetinita.

bine-de-stiut-plante-decorative-interior-perioada-de-repaus-

Astfel, cresterile vegetative se reduc (atat la cele decorative prin flori, cat si la cele prin frunze). Din acest motiv, se recomanda intervenirea si asupra celorlalti factori (temperatura si umiditatea) si corelarea acestora cu factorul lumina.

De exemplu, in cazul in care planta este tinuta in perioada rece intr-o incapere in care lumina patrunde foarte putin, este indicat ca temperatura sa scada cu cateva grade. Udarea se va reduce, in functie de nevoile din repaus ale speciei. Pe de alta parte, daca plantele sunt tinute peste iarna in incaperi incalzite, se recomanda pozitionarea acestora in locurile care beneficiaza de cea mai multa lumina. Udarea va continua sa se faca regulat, in functie de necesitatile acestora, astfel incat cei trei factori principali sa fie in echilibru. 

Fiecare specie prezinta cerinte diferite fata de temperatura din perioada de repaus. De exemplu unele prefera temperaturi medii de 10 – 12℃ (Ficus, Hibiscus). In schimb, altele au nevoie de temperaturi mult mai scazute, de 5 – 7℃ (leandru). 

Odata cu cresterea numarului de ore de lumina pe zi si implicit a intensitatii luminoase, plantele tinute in incaperi mai intunecate se pot amplasa in locuri bine iluminate, cu temperaturi usor mai ridicate si uda mai des. De regula, iesirea plantelor din repaus este caracterizata de aparitia noilor cresteri vegetative. Atunci, se poate administra si prima fertilizare. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Cand plantele se muta dintr-o incapere racoroasa in alta cu temperaturi mai ridicate, se recomanda aclimatizarea plantelor, adica adaptarea treptata a acestora cu noul mediu, prin cresterea progresiva a temperaturii, luminii si a umiditatii din substrat. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile