Perioada de repaus a plantelor decorative de interior

repaus-plante-interior

Perioada de repaus reprezinta acea faza din ciclul anual al plantelor, in care activitatea metabolica a acestora este minima. Aceasta perioada difera in functie de specie, insa, de regula, dureaza 2-3 luni sau mai mult, timp in care conditiile de mediu vor fi diferite de cele din perioada de vegetatie.

In cazul plantelor de apartament, intalnim doua tipuri de repaus:
  • repaus vegetativ profund – partea aeriana a plantelor se usuca total sau partial;

Un exemplu relevant de specie ce prezinta repaus profund este Cala (Zantedeschia). Aceasta este originara dintr-o zona a Africii unde sezonul secetos alterneaza cu cel ploios. In conditii de apartament, dupa perioada de inflorire, planta se pregateste de repaus, iar frunzele incep sa se ofileasca. In substrat ramane rizomul care ii asigura supravietuirea pana la o noua intrare in vegetatie. 

Alte exemple de specii cu repaus profund: Begonia x tuberhybrida, Hippeastrum etc.

  • repaus vegetativ relativ – partea aeriana nu se usuca, insa ritmul de crestere al plantelor este minim in aceasta perioada. 

Exemple de specii cu repaus relativ: Pelargonium (muscata), Camellia, plantele decorative prin frunze etc.

In sezonul rece, intensitatea luminii scade in mod natural, ca urmare activitatea metabolica la majoritatea speciilor este incetinita.

Astfel, cresterile vegetative se reduc (atat la cele decorative prin flori, cat si la cele prin frunze). Din acest motiv, se recomanda intervenirea si asupra celorlalti factori (temperatura si umiditatea) si corelarea acestora cu factorul lumina.

De exemplu, in cazul in care planta este tinuta in perioada rece intr-o incapere in care lumina patrunde foarte putin, este indicat ca temperatura sa scada cu cateva grade. Udarea se va reduce, in functie de nevoile din repaus ale speciei. Pe de alta parte, daca plantele sunt tinute peste iarna in incaperi incalzite, se recomanda pozitionarea acestora in locurile care beneficiaza de cea mai multa lumina. Udarea va continua sa se faca regulat, in functie de necesitatile acestora, astfel incat cei trei factori principali sa fie in echilibru. 

Fiecare specie prezinta cerinte diferite fata de temperatura din perioada de repaus. De exemplu unele prefera temperaturi medii de 10 – 12℃ (Ficus, Hibiscus). In schimb, altele au nevoie de temperaturi mult mai scazute, de 5 – 7℃ (leandru). 

Odata cu cresterea numarului de ore de lumina pe zi si implicit a intensitatii luminoase, plantele tinute in incaperi mai intunecate se pot amplasa in locuri bine iluminate, cu temperaturi usor mai ridicate si uda mai des. De regula, iesirea plantelor din repaus este caracterizata de aparitia noilor cresteri vegetative. Atunci, se poate administra si prima fertilizare

Cand plantele se muta dintr-o incapere racoroasa in alta cu temperaturi mai ridicate, se recomanda aclimatizarea plantelor, adica adaptarea treptata a acestora cu noul mediu, prin cresterea progresiva a temperaturii, luminii si a umiditatii din substrat. 

Discutii din comunitate

author-avatar
Veaceslav
17 martie 2021
Plante ornamentale ingalbenite si uscate
Buna ziua.Am niste conifere plantate de 5 inclusiv 3ani. Nu leam facut nici un fel de tratamen si nici ingrasaminte. Ce se intimpla leau cazut acele din interior spre exterior (vezi poza).Enupar o parte este galben o parte este verde (vezi poza).Unii trandafiri.spirea frunzele sint galbene(vezi poza ) soul este argilos nisipos cu ph 7-8. Enupar stricta se usuca din interior spre exterior. Spunetimi value rog cum as putea sa tratez. Va multumesc.
author-avatar
Violeta Stanculete
15 februarie 2021
floarea de camera Clivia imi este bolnava
Buna ziua,va trimit pozele cu frunzele care se usuca de la clivia.Floarea o am de 5 ani si pina anul asta nu a avut nimic,a inflorit si frumzele au fost frumoase ,verzi.Dar de asta toamna o parte din frunze au inceput sa se ingalbeneasca parca ar fi arse sau sa apara puncte negre pe ele si in special la frunzele din interiorul evantaiului.
author-avatar
BRADEANU ALEXANDRA
16 decembrie 2020
kumquat cu frunze maronii
Buna ziua! Am achizitionat un kumquat, anul acesta in septembrie din Grecia, L-am transplantat intr-un ghiveci mai mare tot in septembrie, iar inainte de a incepe sezonul rece l-am mutat in interior. De vreo două saptămâni am observat că o parte din frunze devin maronii si cad, chiar si o ramura subtrire are tot o culoare maro. Este amplasat intr-o camera, la cca 20grade in dreptul ferestrei(are lumina, dar nu soare direct), il ud o data pe saptamana, cand pamantul devine uscat la suprafata ghiveciului, a fost fertilizat cu ingrasamant de citrice 20-20-20, pulbere albastră, presărată pe pamantul din ghiveci (cam o linguriță) o singura data. Pe Frunze nu am observat daunatori. Ce ar putea avea?

Vrei să afli și mai multe

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile