Patrunjel pentru frunze – informatii, tehnologia de cultura, recoltare

patrunjel-Petroselinum-crispum-frunze-ingrijire

Patrunjel pentru frunze (Petroselinum crispum) – originar din bazinul mediteranean, este o planta bienala din familia Umbeliferae, mult apreciat pentru aroma caracteristica si continutul bogat in uleiuri eterice, vitamine, minerale etc. In trecut, inainte de a fi utilizat in gastronomie, patrunjelul se folosea ca planta medicinala. Astazi, el este cultivat in intreaga lume ca planta aromatica si medicinala, avand un rol important in gastronomie.

Utilizare patrunjel pentru frunze

Se utilizeaza pentru aromatizarea mancarurilor, atat in stare proaspata cat si deshidratata. Dupa uscare si recoltare, se pot utiliza si semintele. 

In scop medicinal, patrunjelul se foloseste impotriva unor afectiuni ale rinichilor, ficatului etc.

Patrunjel pentru frunze – Particularitati botanice

Patrunjelul este o planta bienala, in primul an dezvolta o rozeta de frunze si in anul al doilea apare tija florala si se formeaza semintele. Prezinta radacina mai ramificata fata de patrunjelul de radacina, fara importanta in alimentatie si o rozata bogata de frunze. Frunzele pot fi netede sau gofrate, in functie de varietate. Inflorescenta de tip umbela compusa apare in al doilea an, urmata de formarea semintelor. 

Exigente ecologice

Pretentiile fata de temperatura sunt reduse, semintele germinand la cateva grade iar plantele mature pot ierna in camp. Este o specie iubitoare de lumina, preferand locurile insorite pentru a dezvolta o rozeta bogata. Apa reprezinta un factor important, in special in perioada rasaririi si cand plantele sunt inca mici. Pentru a obtine productii bune, cultura se infiinteaza pe soluri luto-nisipoase, bogate in humus, permeabile, cu pH usor acid catre neutru. Spre deosebire de patrunjelul pentru radacina, cel pentru frunze suporta si prefera administrarea ingrasamintelor organice in anul culturii.

Patrunjel pentru frunze – Tehnologia de cultivare

Infiintarea culturilor se face prin semanat direct in camp, primavara devreme sau toamna. Terenul trebuie bine maruntit in momentul semanarii pentru a asigura un bun contact intre semintele mici si sol, in vederea unei germinari uniforme. Tot pentru acest scop, dupa semanare, terenul se tavalugeste. De, asemenea, solul trebuie sa fie bine aprovizionat cu apa. Plantutele rasar destul de greu, semintele avand nevoie de aproximativ 25 de zile pentru a germina. In momentul rasaririi, pamantul nu trebuie sa formeze crusta deoarece aceasta impiedica rasarirea plantutelor. Distantele de semanat pot fi de 25-30 cm intre randuri si 5-6 cm intre plante, pe rand, iar adancimea de 1,5 cm.

Pentru amplasarea pe pervaze si terase, patrunjelul se poate cultiva cu succes si in ghivece, iar varietatea cu frunze gofrate are si scop decorativ, pe langa cel aromatizant. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Lucrari de ingrijire

Una dintre cele mai importante lucrari de ingrijire consta in combaterea buruienilor prin prasile mecanice sau cu erbicide preemergente. Aceasta prezinta importanta deosebita, in special in faza de dupa rasarire. Administrarea apei este esentiala pentru o recolta bogata de frunze, esalonata pe parcursul perioadei de vegetatie.  

Periodic, se pot administra fertilizari faziale cu ingrasaminte granulate sau foliare, in functie de necesarul plantelor. Dupa fiecare recoltare, plantele se iriga si se fertilizeaza cu un ingrasamant echilibrat, pentru a favoriza refacerea rozetei de frunze. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Recoltare si depozitare

patrunjel-Petroselinum-crispum-recoltare-utilizare-condiment-1

Recoltarea frunzelor se realizeaza de mai multe ori pe an, in functie de momentul infiintarii culturii si conditiilor oferite plantelor. Frunzele de taie la 3-4 cm de la baza coletului, cu atentia de a nu distruge mugurele central al plantei. Recoltarea se poate realiza manual sau mecanizat, iar comercializarea patrunjelului se face la legatura. 

Pentru consumul in afara sezonului, se pot utiliza frunze uscate si seminte. De asemenea, un ghiveci cu cateva plante poate asigura consumul de frunze proaspete pe parcursul iernii. 

Boli si daunatori

Dintre bolile specifice plantelor umbelifere, fainarea si septorioza sunt cele mai frecvent intalnite. Simptomele se manifesta pe frunze, sub forma unei pasle albe la plantele atacate de fainare si sub forma unor pete cu centrul deschis la culoare in cazul septoriozei. 

Dintre daunatori, afidele sunt cele mai frecvent intalnite si ataca frunzele tinere din centrul rozetei de frunze. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile