Panselute, informatii si sfaturi de ingrijire

Publicat pe: 22 septembrie 2022 Modificat pe: 5 mai 2024

panselute-sfaturi-ingrijire-informatii

Panselute (Viola x wittrockiana) – sunt plante perene, erbacee, originare din Europa si Asia, ce apartin familiei Violaceae. Desi in mod normal sunt plante perene, cel mai adesea sunt crescute ca plante anuale sau bienale (in zonele cu climat mai cald). Pot fi crescute atat ca plante in ghivece/containere, cat si in gradina. Panselutele au o inaltime de 15-25 cm si sunt bine ramificate de la baza, ramificatiile fiind repente in treimea inferioara si erecte spre varf.

Frunzele sunt verzi, lucioase, oblong sau oval lanceolate, dintate pe margini. Florile sunt dispuse axilar si sunt formate din 5 petale mari, inegale. Acestea au culori variate: unicolore, bicolore, alb, galben, violet, albastru. Primele flori apar toamna, insa inflorirea abundenta are loc primavara (martie-iunie). Totusi, s-au creat hibrizi care pot inflori prolific si toamna si soiuri care se comporta ca anuale, cu inflorire in timpul verii (doar in zonele cu temperaturi moderate). 

Panselute – Varietati

  • ‘Jolly Joker’: infloreste primavara si vara. Prezinta flori  portocalii cu petale superioare de culoare visiniu inchisa si un contur purpuriu;
  • Seria Princess prezina o varietate de culori, cum ar fi albastru, violet si galben;
  • Seria Fama infloreste in iarna (in functie de climat) si primavara. Prezinta o mare varietate de flori de o singura culoare si de culori mixte.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Conditii de mediu

Lumina. Panselutele vor inflori abundent in locuri insorite sau partial umbrite. Acestea isi vor pastra aspectul estetic specific si vor continua sa infloreasca pe o perioada mai indelungata de timp in locurile partial umbrite. 

Sol. Desi nu au pretentii ridicate fata de sol/substrat, panselutele cresc corespunzator in solurile/substraturile fertile, usoare, care permit un drenaj bun al apei. 

Temperatura. Nu suporta temperaturile ridicate (arsita puternica), intrand adesea in declin cand incep zilele cu temperaturi ridicate. 

Ingrijire 

Udare. Prefera solurile/substraturile reavene, de aceea, este indicat ca udarea sa se realizeaza moderat. In cazul plantelor crescute in ghiveci, este esential ca acestea sa prezinte orificii de drenaj, iar in cazul plantelor crescute in gradina, solul sa dreneze apa in mod corespunzator. 

Fertilizare. Pentru a stimula cresterea sanatoasa si inflorirea abundenta, se recomanda administrarea in mod regulat, a ingrasamintelor special formulate pentru plantele cu flori. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Iernare. Desi au fost create si unele varietati capabile sa reziste unor ierni blande, majoritatea panselutelor nu rezista pe perioada iernii. Daca nu au fost inlaturate florile uscate dupa ce a trecut perioada de inflorire, este posibil ca semintele ramase sa germineze in primavara, cand intrunesc conditiile optime. 

Inmultire. Se realizeaza prin seminte sau prin butasi de tulpina (toamna sau primavara). 

Semintele se seamana in ladite si se raspandesc pe suprafata substratului (umezit in prealabil), apoi se preseaza usor si se acopera cu un strat de pamant. Temperatura optima pentru germinatia semintelor este de aproximativ 18 °C, iar plantele vor rasari in decurs de 14 zile. Atunci cand rasadurile vor avea 2 frunze adevarate, pot fi transplantate in ghivece individuale. Se vor mentine in conditii optime pana in momentul in care pot fi transplantate in exterior.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Panselutele pot fi afectate de diverse patari, putregaiuri, viroze, rugini. Ca si daunatori, cel mai frecvent pot fi atacate de afide, limacsi etc. 

In plus

  • Pot fi crescute atat in ghivece/containere, cat si in gradina, utilizandu-se adesea ca element decorativ al bordurilor, aleilor, rondurilor etc.;
  • Dupa inflorire, florile uscate se pot taia pentru a stimula aparitia altor flori;
  • Daca dupa inflorire florile uscate nu se indeparteaza, semintele vor cadea in mod natural pe sol. In zonele cu climat rece, exista posibilitatea ca acestea sa germineze si sa apara plante noi, insa cel mai probabil nu vor pastra caracteristicile plantei mama. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile