Paduchele lanos al vitei de vie (Pulvinaria vitis) – identificare si combatere

Paduchele lanos al vitei de vie, Pulvinaria vitis se intalneste mai ales in partea de sud a tarii, producand pagube pe vita de vie direct producatoare.

 Femela adulta are corpul de culoare castanie, aproape neagra, piriform sau circular, turtit. Dorsal prezinta 3 striatiuni cuticulare, transversale. Lungimea corpului la femela este de 5-8 mm, iar latimea intre 3-5 mm. Tegumentul dorsal este prevazut cu glande filiere, lacipare si ceriere, iar ventral prezinta glande discoidale, localizate median in zona ultimelor segmente abdominale si numeroase glande cilindrice sericigene, a caror secretie formeaza sacul oviger. Masculul are corpul alungit, de culoare roscata si este aripat. Lungimea corpului este de 1.4-1.6 mm.


Biologie si ecologie – Paduchele lanos al vitei de vie

Specie polifaga, ataca numeroasele specii de plante printre care cea mai importanta este vita de vie. Este prezenta si pe coacaz, plop, salcie, mesteacan etc. Se inmulteste pe cale sexuata si partenogenetic. Adultii apar de obicei la inceputul lunii august, adica, aproximativ dupa intrarea in parga a soiurilor timpurii. Stadiul de larva de prima varsta dureaza 30-35 de zile, dupa care, la inceputul lunii iulie are loc naparlirea si aparitia larvelor de varsta a doua. Dupa 20-25 de zile de hranire la inceputul lunii august larvele naparlesc si apar adultii. Are o singura generatie pe an.

Plante atacate si daune

In cazul unor atacuri deosebit de puternice, pe dejectiile dulci‘roua de miere” lasate de acestia, se dezvolta specii de ciuperci Capnodium, frunzele vitei de vie fiind acoperite de o pelicula neagra, denumita fumagina. Aceasta diminueaza fotosinteza si implicit depreciaza calitatea recoltei.

Combatere

In perioada de repaus vegetativ se fac tratamente cu un ulei horticol.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In timpul perioadei de vegetatie, se efectueaza tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile