Paduchele lanos al vitei de vie – Pulvinaria vitis

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Paduchele lanos al vitei de vie – Pulvinaria vitis

Raspandire: Daunatorul se intalneste mai ales in partea de sud a tarii, producand pagube pe vita de vie direct producatoare.

adult  adult 1
Descriere: Femela adulta are corpul de culoare castanie, aproape neagra, piriform sau circular, turtit. Dorsal prezinta 3 striatiuni cuticulare, transversale. Lungimea corpului la femela este de 5-8 mm, iar latimea intre 3-5 mm. Tegumentul dorsal este prevazut cu glande filiere, lacipare si ceriere, iar ventral prezinta glande discoidale, localizate median in zona ultimelor segmente abdominale si numeroase glande cilindrice sericigene, a caror secretie formeaza sacul oviger.
Mascului are corpul alungit, de culoare roscata si este aripat. Lungimea corpului este de 1.4-1.6 mm.
Biologie si ecologie: Specie polifaga, ataca numeroasele specii de plante printre care cea mai importanta este vita de vie. Este prezenta si pe coacaz, plop, salcie, mesteacan, etc. Se inmulteste pe cale sexuata si partenogenetic. Adultii apar de obicei la inceputul lunii august, adica aproximativ dupa intrarea in parga a soiurilor timpurii. Stadiul de larva de prima varsta dureaza 30-35 de zile, dupa care, la inceputul lunii iulie are loc naparlirea si aparitia larvelor de varsta a doua. Dupa 20-25 de zile de hranire la inceputul lunii august larvele naparlesc si apar adultii. Are o singura generatie pe an.

planta atacata 1  planta atacata 2
Plante atacate si daune: In cazul unor atacuri deosebit de puternice, datorita hranirii larvelor si eliminarii de catre acestia a unor secretii abundente,dulci, pe care se dezvolta o ciuperca saprofita denumita Fumago vagans, frunzele vitei de vie sunt acoperite de o pasla cenusie, aparand boala numita fumagina sau negreala vitei de vie, care impiedica asimilatia frunzelor si desigur reducerea calitativa si chiar cantitativa a productiei.
Combatere: In perioada de repaus vegetativ se fac tratamente cu substante pe baza de cupru precum Zeama bordeleza (50 g/ 10 l apa), Champ (30 g/ 10 l apa) sau Funguran (30 g/ 10 l apa).
Dupa o perioada de 7-10 zile se recomanda sa se aplice un ulei horticol precum Confidor Oil (150 ml/ 10 l apa) sau Nuprid Oil (150 ml/ 10 l apa).
Din primavara, dupa aparitia frunzelor se aplica preventiv tratamente cu insecticidele Actara (1.5 g/ 10 l apa), Fastac Activ (5 ml/ 25 l apa), Mospilan (3 g/ 10 l apa).

2 comentarii la “Paduchele lanos al vitei de vie – Pulvinaria vitis

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor