Orz, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare

Orz, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare Comunitatea Botanistii
orz

Orzul (Hordeum vulgare) se numara printre primele plante de cultura. Izvoarele istorice arata ca planta de orz s-a cultivat inca din epoca de piatra, odata cu inceputurile agriculturii. Orzul este folosit in alimentatia omului, in industrie si in furajarea animalelor. Crupele obtinute din boabe de orz se folosesc in prepararea sosurilor, iar macinate se pot folosi in alimentatia sugarilor. Boabele de orz reprezinta un furaj concentrat, foarte bun pentru ingrasarea animalelor. Acesta poate fi folosit in alimetatia pasarilor, animalelor gestante sau animalelor de tractiune. Taratele de orz contin peste 120 de grame de proteina digestibila pe kilogram. Paiele de orz au valoare nutritiva mai mare decat paiele de grau si au o cantitate mare de fibre. Orzul se foloseste si in fabricarea berii. In acest caz, orzul trebuie sa aiba un continut scazut in proteina (aceasta ingreuneaza limpezirea berii) si un continut mare de amidon (influenteaza favorabil extractia berii).

Tulpina are 5-7 internoduri, iar inaltimea sa este de 50-100cm. Frunzele sunt dispuse altern, cate una la fiecare nod. Ligula este redusa, iar urechiusele sunt bine dezvoltate. Inflorescenta este un spic, la fiecare calcai al rahisului se prind trei spiculete uniflore. Fructul este o cariopsa imbracata in palee, iar radacina este fasciculata. Fiind concrescute pe fruct, paleele se desprind numai prin proceduri chimice.

Infratirea si inflorirea la orz

Infratirea incepe dupa aparitia frunzei a 3-a si dureaza circa 2-3 saptamani. Temperatura optima de infratit este de 8-12 grade Celsius, iar umiditatea ideala este de 60-80%. Orzul de toamana are o infratire buna. La infratire, fiecare frate formeaza radacini proprii, ca la grau. Pentru a forma paiul si spicul, orzul trebuie sa parcurga stadiul de vernalizare (35-35 zile la 1-3 grade Celsius). Inflorirea ale loc in timpul inspicarii, iar polenizarea se desfasoara inainte de deschiderea florilor. Perioada de vegetatie a orzului este de 250-270 de zile. Aceasta perioada poate fi influentata de conditiile pedo-climatice.

Cerintele fata de clima si sol

Orzul are o mare raspandire pe glob, din zonele artice pana in zona ecuatoriala. Orzul este mai sensibil la iernare decat graul. Are nevoie de 1700-2100 grade Celsius pe perioada de vegetatie. Datorita perioadei mai scurte de vegetatie, orzul evita seceta. Prefera soluri permeabile, fertile, cu pH-ul 6.5-7.5.

Tehnologia de cultura la orz

Rotatia

Orzul are cerinte asemanatoare cu graul fata de planta premergatoare. Pentru a intra bine in iarna, trebuie sa revina dupa plante cu recoltare timpurie. Cele mai bune premergatoare sunt: leguminoasele anuale si perene, rapita, borceagurile, floarea-soarelui, porumbul, inul, cartoful de toamna sau iarba de Sudan.

Fertilizarea

Consumul specific de substante nutritive la orz este apropiat de cel al graului. Se recomanda efectuarea fertilizarii de baza inaintea pregatirii patului germinativ cu ingrasamant complex NPK. Dozele se stabilesc in functie de gradul de aprovizionare a solului, fertilizarea din anii precedenti. In toamna, nu se recomanda aplicarea unor cantitati mari de azot. Fertilizarea faziala se realizeaza cat mai devreme, sfarsitul iernii-inceputul primaverii. Totodata, orzul reactioneaza favorabil la aplicarea ingrasamintelor foliare pe parcursul perioadei de vegetatie. 

Produse recomandate

pregatire-teren-orz
Lucrarile solului

Dupa recoltarea premergatoarelor se efectueaza lucrarea de dezmiristit. Se urmareste maruntirea resturilor vegetale si amestecarea lor cu solul. De asemenea prin aceasta lucrare se marunteste stratul superficial al solului. Aratura se realizeaza imediat dupa dezmiristit. Daca umiditatea solului nu permite realizarea araturii in conditii optime, se asteapta caderea unor precipitatii semnificative. In cazul in care conditiile de mediu nu se imbunatatesc, lucrarea de arat poate fi inlocuita cu doua lucrari realizate cu grapa cu discuri. Adancimea de arat se situeaza in jurul valorii de 20 cm. Pregatirea patului germinativ se face chiar inainte de semanat prin lucrari cu combinatorul. Patul germinativ trebuie sa fie bine pregatit pentru dezvoltarea buna a plantelor si pentru o buna rezistenta la iernare.

Dupa recoltarea premergatoarelor se efectueaza lucrarea de dezmiristit. Se urmareste maruntirea resturilor vegetale si amestecarea lor cu solul. De asemenea prin aceasta lucrare se marunteste stratul superficial al solului. Aratura se realizeaza imediat dupa dezmiristit. Daca umiditatea solului nu permite realizarea araturii in conditii optime, se asteapta caderea unor precipitatii semnificative. In cazul in care conditiile de mediu nu se imbunatatesc, lucrarea de arat poate fi inlocuita cu doua lucrari realizate cu grapa cu discuri. Adancimea de arat se situeaza in jurul valorii de 20 cm. Pregatirea patului germinativ se face chiar inainte de semanat prin lucrari cu combinatorul. Patul germinativ trebuie sa fie bine pregatit pentru dezvoltarea buna a plantelor si pentru o buna rezistenta la iernare.

semanat-orz
Samanta si semanatul

Samanta trebuie sa aiba o puritate de minim 98% si germinatie de peste 90%. Se pot efectua tratamente la samanta, impotriva bolilor si daunatorilor, utilizand produse specifice. Epoca optima de semanat este intre 15 septembrie – 10 octombrie. Densitatea de semanat este 450-500 boabe germinabile/ metru patrat. Distanta intre randuri este de 12.5 cm. Adancimea de semanat este de 3-5 cm. Daca semanatul se face la adancimi mai mari plantele rasar greu, iar daca se formeaza crusta plantele nu se mai dezvolta. Organele subterane ale orzului au o capacitate mica de patrundere in sol. Datorita acestului fapt semanatul se va realiza la adancimea optima.

Produse recomandate

Combaterea bolilor si daunatorilor

Principalele boli care pot aparea la cultura orzului sunt: fainarea, sfasierea frunzelor, patarea reticulara a frunzelor, fuzarioza, malura, rugina, taciunele. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: plosnita cerealelor, carabuseii cerealelor, gandacul ghebos, gandacul balos, paduchele verde al cerealelor, tripsul orzului.

Combaterea buruienilor

Combaterea buruienilor este una din principalele lucrari de ingrijire in vederea obtinerii unei recolte de calitate. Erbicidele utilizare in combaterea buruienilor la cultura orzului sunt:  

Produse recomandate

recolatat-orz
Irigarea

Irigarea este necesara in zonele si in anii cu deficit de precipitatii. Udarea de toamana se aplica fie inainte de semanat ( 500 metri cubi/ ha) , fie dupa rasarire (300-400 metri cubi/ ha). Primavara se fac 1-2 udari de 300-500 metri cubi/ ha, in functie de conditiile de umiditate.

Recoltarea la orz

Recoltarea la cultura de orz incepe cand boabele au umiditatea de 16-17%.  Orzul se coace, in general, cu 7-10 zile inaintea graului. Daca se intarzie recoltarea, piederile pot fi semnificative din cauza ruperii spicelor. Recoltarea se realizeaza cu masini de recoltat cereale paioase (Combine), reglate special pentru orz. Capacitatea de productie a orzului este ridicata, permitand obtinerea unor productii mari.

  • Discuții pe teme similare

    mioara
    9 iunie 2020
    buna ziua.anul acesta m-am hotarat tarziu sa plantez varza rosie si pamantul este deja semanat cu porumb.as vrea sa pun varza intre randurile de porumb,un rand varza si unul porumb.ar rezista sau eventual mai tai cate un rand de porumb sa ramana mai aerisita un rand de porumb si doua de varza.porumbul este aproape de genunchi.sau curat tot panatul de porumb sa ramana doar varza?multumesc
    0
    1
    Trimite
    Cristina
    2 iulie 2020
    porumbul putrezeste pe interior Comunitatea Botanistiiporumbul putrezeste pe interior Comunitatea Botanistiiporumbul putrezeste pe interior Comunitatea Botanistiiporumbul putrezeste pe interior Comunitatea Botanistii
    Buna ziua, Porumbul zaharat plantat acum 1 luna care are 1.5 metri inaltime si deja a inceput sa formeze stiuletii, a inceput sa se reteze de la suprafata pamantului. Initial am crezut ca sunt melci fara cochilie, caci tulpina parea roasa si doar fibrele mai groase ramaneau nedistruse, insa desi am pus Optimol nu a ajutat cu nimic. In fiecare zi mai gasesc cate 1-2 fire palite, care se indoaie si apoi cad. Acolo unde se reteaza, maduva e putreda si miroase urat, iar Ieri am gasit un fir care s-a retezat de la mijloc, deci clar nu sunt melcii de vina. Porumbul este din samanta tratata, cumparata. Pana acum, nu i-am aplicat niciun alt tratatament. Imi e teama ca voi pierde toate firele, pana se fac de cules. Cu ce as putea sa il tratez? Se mai poate salva ceva din el? Multumesc!
    0
    2
    Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile