Nalba de gradina, sfaturi, ingrijire, cultivare

Publicat pe: 7 decembrie 2021 Modificat pe: 7 mai 2024

nalba.de.gradina

Nalba de gradina (Alcea rosea) este o specie de planta perena cu longevitate scazuta,  originara din China, apartinand familiei botanice Malvaceae, genului Alcea. Este cultivata in multe regiuni ale lumii ca planta anuala sau bienala, datorita aspectului florilor sale viu colorate si de mari dimensiuni, vigorii si inaltimii sale de pana la 2 m, exceptional chiar 3 m. Frunzele simple, cordate, sunt dispuse altern pe tulpina inalta, iar dimensiunile lor variaza de-a lungul tulpinii: descresc de la baza catre varf. Adesea tulpinile si frunzele sunt acoperite de peri albi, vizibili uneori cu ochiul liber. Prezinta flori mari (cca. 10 cm diamteru), de tip trompeta, dispuse de asemenea altern pe tulpina, de jur imprejur. Perioada de inflorire este indelungata, florile in diverse nuante (alb, roz, rosu, galben, mov etc.) apar pe tot parcursul verii, adesea pana in septembrie. Fructele sunt uscate, de dimensiuni mici si contin numeroase seminte. La maturitate deplina fructele cad la sol, asigurand regenerarea naturala din seminte.

nalba.de.gradina

Cultivaruri

Exista numeroase cultivaruri de nalba de gradina, dintre care amintim:

  • Alcea rosea ‘Chaters Double Red’ – cu flori duble, cu petale rosii;
  • Alcea rosea ‘Double Rose’ – cu flori duble, cu petale roz;
  • Alcea rosea ‘Chaters Double Yellow’ – cu flori duble, cu petale galbene;
  • Alcea rosea ‘Chaters Double Apricot’ – cu flori duble, de culoarea piersicii;
  • Alcea rosea ‘Chaters Double White’ – cu flori duble, cu petale de culoare alba;
  • Alcea rosea ‘Nigra’ – cu flori de culoare mov-intunecata, neagra;
  • Alcea rosea ‘Happy Lights’ – cu flori bicolore, in diverse nuante etc.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Conditii de mediu

Lumina. Nalba de gradina are nevoie de lumina din abundenta, prefera amplasamentul in zonele insorite.

Temperatura. Este o specie toleranta in ceea ce priveste clima: suporta bine atat arsitele din sezonul cald, cat si temperaturile foarte scazute pe parcursul iernii. Nu este insa recomandata expunerea nalbei la vantul puternic.

Solul. Vegeteaza multumitor pe orice tip de sol, atata timp cat drenajul este bun.

Ingrijire

Udarea. Udarea se realizeaza ocazional, in functie de cantitatea de precipitatii cazute. Frecvent, udarea este necesara numai in perioadele secetoase, preferabil dimineata devreme, cu cantitati de apa moderate, evitandu-se excesul si baltirea apei.

Fertilizarea. Pentru crestere viguroasa, inflorire abundenta si rezistenta sporita la boli si daunatori, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice incepand din primavara, pana la finalul sezonului de vegetatie.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taierile. Nu sunt necesare, insa in cazul in care inaltimea plantei depaseste inaltimea dorita, tulpina se poate scurta in plin sezon de vegetatie. Planta se regenereaza usor si infloreste din nou.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultirea. Nalba de gradina se inmulteste pe cale germinativa, din seminte. Fructele se lasa pe tulpina pana la coacerea deplina, dupa care se aduna manual semintele din interior. Daca semintele nu sunt adunate, se va realiza insamantarea naturala.

Semanarea. Se realizeaza toamna sau primavara devreme, prin imprastierea semintelor pe solul pregatit in prealabil.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori. Nalba de gradina este adesea afectata de rugini (Puccinia malvacearum), mar rar si de patari. Pentru prevenire si combatere, se realizeaza pulverizari foliare cu fungicidele specifice. Daunatorii pot afecta starea de sanatate si aspectul nalbei de gradina: omizi, melci, limacsi, acarieni si afide. Se va recurge la utilizarea repelentilor, capcanelor si insecticidelor caracteristice fiecarui daunator in parte.

In plus:
  • Petalele, frunzele si tulpina nalbei de gradina sunt utilizate in industria farmaceutica, avand proprietati medicinale si terapeutice.
  • Datorita inaltimii sale, este adesea cultivata in fata zidurilor, gardurilor sau altor constructii inestetice, cu scopul mascarii acestora.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile