Mulcirea la culturile horticole

bine-de-stiut-legume-mulcire

Ce este mulcirea?

Mulcirea este o practica horticola ce consta in acoperirea solului cu un strat de material biodegradabil sau non-biodegradabil.

Mulcirea vine cu o serie de beneficii atat pentru plante cat si pentru sol, cum ar fi:

  • Ajuta la pastrarea apei in sol, deci reduce numarul de udari;
  • Contribuie la managementul buruienilor, suprimand aparitia acestora;
  • Imbunatateste structura solului, imbogatindu-l cu nutrienti;
  • Scade aparitia unor boli si daunatori;
  • Protejeaza radacinile plantelor de temperaturile extreme.

Care sunt materialele folosite pentru mulcire?

Materiale biodegradabile:

  • paie
  • fan
  • compost
  • frunze
  • scoarta de copac
  • rumegus

Materiale nonbiodegradabile:

  • folia de plastic
  • cauciuc granulat
  • pietre

Ambele tipuri de mulci suprima aparitia buruienilor prin crearea unui mediu nefavorabil pentru dezvoltarea acestora. Mulciul impiedica germinarea semintelor buruienilor si de asemenea, le sufoca pe cele existente.

Unul dintre cele mai importante beneficii ale mulcirii este reducerea evaporarii apei din sol. Mulcirea creaza o bariera ce impiedica apa sa se evapore in atmosfera. Acest lucru este deosebit de important in zonele cu o clima uscata sau in perioada secetei.

De asemena, prin aplicarea mulciului se poate reduce numarul de daunatori si boli, reducanad aparitia bolilor fungice si protejand plantele de daunatori ca limacsii/omizi.

Mulciul biodegradabil

bine-de-stiut-legume-mulcire-mucli-biodegradabil-

Mulciul biodegradabil poate ajuta la imbogatirea solului cu nutrienti importanti, prin descompunerea in timp. Cand materialul a putrezit complet, straturile trebuie inlocuite. Mulciul organic poate fi mai usor de intretinut, deoarece poate fi inlocuit/completat prin adaugarea unui nou strat. Cele mai bune materiale pentru mulcire sunt rumegusul, scoarța de conifere, frunzele, compostul, paiele (pentru căpșuni) și gunoiul de grajd.

Mulciul non-biodegradabil

bine-de-stiut-legume-mulcire-mucli-nonbiodegradabil

Mulciul non-biodegradabil nu creste fertilitatea solului si nu imbunatateste structura acestuia, dar ajuta la suprimarea buruienilor si poate fi folosit si in scop decorativ. Materialul de culoare inchisa va incalzi solul atunci cand este expus la soare, in timp ce mulciul de culoare deschisa, cum ar fi folia de mulcire alba, va reflecta lumina soarelui si va menține radacinile mai reci. Un strat impermeabil poate cauza probleme de scurgere la suprafata si de drenaj, de aceea, este indicat sa alegeti intotdeauna o folie permeabila pentru ca apa sa poata ajunge la radacini.

Aplicarea mulciului biodegradabil

frunze-mulci-800x533-1

Cand se face? Mulcirea se poate face la inceputul primaverii cand buruienile anuale nu au germinat inca, iar plantele sunt in repaus, sau in toamna, când plantele sunt pe aproape de intrarea in dormanta.

Cat se aplica? Un sac standard de mulci, de aproximativ 70L va acoperi in medie un metru cub de pamant.

Cum se aplica? Acesta se aplicata in jurul plantelor de interes, dupa ce s-a realizat plivirea buruienilor. Stratul de mulci biodegradabil trebuie sa fie de minim 5 cm, dar preferabil este 7,5 cm. In cazul in care solul este foarte umed (mocirlos) sau inghetat, mulcirea trebuie amanata.

Este important sa se pastreze o arie de minim 10 cm libera in jurul tulpinilor lemnoase. Daca stratul de mulci este ingramadit in jurul bazei arborilor/arbustilor se poate crea un mediu umed, ce este propice pentru dezvoltarea diversilor agenti patogeni.

Pentru a aplica ingrasaminte la sol, nu este nevoie ca mulciul sa fie indepartat. Pana la sfarsitul iernii, ingrasamintele sunt raspandite si absorbite in sol datorita ploilor de toamna.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile