Mana tomatelor, Phytophthora infestans a fost semnalata in Europa in anul 1847 si in tara noastra in anul 1940, apare pe tomate in special in ciclul doi de cultura. In sere si solarii pierderile pot varia de la 30% pana la compromiterea culturii.
Simptome
Tomatele pot fi infectate in toate fenofazele, frunzele prezentand pe margini sau spre varf pete cu aspect umed (verde inchis). Tesuturile afectate se vestejesc, se brunifica si frunzele se rasucesc spre partea superioara. In conditii de umiditate atmosferica pe fata inferioara a frunzelor, in dreptul petelor apare un puf, nu prea dens, de culoare alba. Cozile frunzelor, lastarii si tulpinile atacate, prezinta pete alungite brune, superficiale, fara puf albicios. Inflorescentele atacate prezinta pe frunzulitele de la baza florilor si pe coditele lor, zone brune, se usuca si cad.
Atacul semnificativ este cel de pe fructe, acestea putand fi parazitate in toate fazele de dezvoltare. Ciuperca patrunde prin locul de prindere a fructului, produce pete mari brune-olivacei si cu rapiditate distruge totfructul. Tomatele devin tari, aspre, iar cele coapte au pete brune-deschise, pe suprafata carora apar zonalitati concentrice. Pe frunzele cazute pe sol unde este umiditate mare, ciuperca formeaza miceliu cu multi spori. In culturile de toamna din sere (ciclul doi), atacul evolueaza rapid, datorita variatiilor de temperatura de zi-noapte, care produc aparitia condensului de apa pe organele vegetative, condens ce usureaza infectiile.
Agentul patogen este Phytophthora infestans. Acesta apare in special in anii cu precipitatii abundente si temperaturi moderate.
Prevenire si combatere
Se recomanda adunarea si distrugerea resturilor vegetale, rasadurile sa fie produse din samanta sanatoasa, evitarea cultivarii tomatelor in vecinatatea cartofilor sau pe acelasi teren, unde au fost cultivati cartofi in anii anteriori. Tratamente chimice se aplica la intervale de 6-7 zile cu fungicide specifice.