Lucrarile agricole pentru luna Februarie

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Februarie, Faurar sau luna lupilor in traditia populara la romani, era considerata a fi o luna cu geruri şi viscole, in primele doua saptamani ingheata tot, iar in urmatoarele doua se dezgheata. Este luna cand gospodarii satelor incep pregatirile pentru muncile campului, lucrul in livezi, gunoitul campului, altoitul pomilor, rasaditul semintelor si altele.

agricultura iarna Lucrarile de camp in luna Februarie:

Trebuie continuate toate lucrarile ramase din luna Ianuarie, de mare importanta este controlul si ingrijirea semanaturilor de toamna. Vor fi analizate semintele si vor fi tratate, daca este posibila efectuarea araturii, mai ales pe terenurile nisipoase si cu expunere sudica.

Lucrari in legumicultura:

Se verifica constant legumele puse la pastrare peste iarna. Se pot trimite probe de seminte la laboratorul pentru controlul semintelor. Se pot instala rasadnitele si se incepe folosirea ingrasamantului pentru culturile timpurii, cum ar fi: gulioare, varza timpurie, spanac, salata si ridichi. Se continua lucrarile de construire a rasadunitelor cu biocombustibil, destinate producerii de rasaduri pentru culturile din solarii, precum si a culturilor timpurii in camp.

Semanatul in continuare pentru producerea de rasaduri destinate culturilor din solarii si a celor timpurii in camp descoperit.

Ingrijirea rasadurilor (udatul, aerisirea, protejatul impotriva temperaturilor scazute etc.). Confectionarea cuiburilor si a ghivecelor nutritive destinate repicatului culturilor timpurii in camp si a celor din solarii. Repicatul in cuiburi sau ghivece a rasadurilor de varza, conopida, gulioare, tomate, ardei, vinete, etc.
Se continua lucrarile de reparare a solariilor, construirea celor noi, precum si pregatirea acestora pentru culturile de varza timpurie, gulioare si conopida timpurie.

plantarea rasadurilor plantarea rasadurilor 1

Se incheie lucrarile de amenajare a solariilor si chiar a tunelelor joase, pentru culturile de verdeturi (ceapa verde, usturoi verde, salata, spanac) infiintate prin plantare sau insamantare din toamna. Se efectueaza lucrari de fertilizare a terenului cu gunoi de grajd si ingrasaminte chimice. Se insamanteaza spre sfarsitul lunii o parte din mazarea timpurie, spanac, precum si o alta tura de ceapa verde, etc. Se incheie actiunile de procurare a semintelor si materialului semincer. Se sorteaza cartofii, se pregatesc spatiile necesare si se trece la incoltirea acestora. Se recolteaza verdeturile produse in sera (ceapa verde, usturoi verde, salata, spanac, patrunjel verde, andive, etc.). In legumicultura se continua sau se repeta, daca este cazul, actiunile de protectie a plantelor incepute in luna precedenta. Se seamana, in ladite sau ghivece begonia, asparagus, gerbera, primula, salvia, petunia si samburii de curmal.

Intre rasarire si repicare, cand plantutele sunt în faza de cotiledoane pana la 2 frunzulite, se trateaza cu Previcur Energy – 0,15 %,  Captan 80 WDG – 0,2 % sau FOLPAN 80 WDG – 0,15 % prin pulverizare fina cu 0,2 – 0,25 l soluţie la 1 mp semanatura. La 7 zile tratamentul se repeta. Intre repicare si plantare se aplica 2 tratamente, din care primul la 2 – 3 zile dupa repicare şi al doilea la 7 zile dupa primul tratament, cu unul dintre produsele recomandate mai sus in doza de 0, 4 – 0,5 litri solutie/ mp.
In cazul aparitiei de vetre de atac ale ciupercilor de sol (rizoctonoiza, pythioza, fuzarioza etc.) vetrele se vor trata cu Zeama Bordeleza – 0,75%, sau alte produse cuprice dupa ce in prealabil s-au eliminat plantele cazute împreuna cu stratul de pamant. In caz de atac de insecte sau acarieni se aplica dupa caz unul dintre insecticidele: Mospilan 20 SG- 0,025% , Confidor Energy– 0,13% sau unul dintre acaricidele:  Nissorun 10 WP -0,04% sau Milbeknock – 0.075%.

Lucrari in pomicultura:

Vor fi continuate tratamentele de iarna in zilele cu temperaturi de peste 0 grade Celsius, in special se fac tratamente impotriva paduchilor testosi. Cand temperatura este mai mare, se fac taieri pentru rarire, de corectie si rodire. Apoi vor fi indreptati drajonii. Se continua adunatul zapezii in jurul trunchiului. Adunatul ramurilor taiate si scosul din livada. Se face un control general al pomilor.

In pomicultura se executa tratamentul de iarna impotriva paduchilor testosi si altor daunatori si boli ce ierneaza pe scoarta, la temperaturi mai mari de 0º C (pana la umflarea mugurilor) cu ulei horticol si substante pe baza de cupru. Crapaturile aparute pe scoarta pomilor din cauza gerului se trateaza cu mastic.

taierea pomilor   tratamentul pomilor
Lucrari in viticultura:

Se incepe taiatul vite de vie neprotejata.

Se face al doilea pitroc al vinului.

Se procura substante chimice pentru combaterea bolilor si daunatorilor. Se executa tratamente chimice de iarna impotriva paduchelui lanos si altor daunatori.

vita de vie 2  taierea vitei de vie

floriIn floricultura:

In floricultura se asigura seminte si materiale necesare pentru sezonul floricol. Se executa inmultirea prin butasi la muscata, cercelusi, violeta africana, ficus, crizantema, etc. Periodic, frunzele mari ale plantelor de apartament se curata de praf. Se pun la fortat ramuri taiate din arbusti ornamentali Forsythia (Clopotel galben) si Syringa (Liliac).

8 comentarii la “Lucrarile agricole pentru luna Februarie

  1. Multumim pentru sfaturile binevenite si va asteptam cu altele cand incepe campania de primavara.

  2. Felicitări pentru ceea ce faceți! Suntem o familie mixtă: un legumicultor de clasă mijlocie și o învățătoare, care ne câștigăm un bănuț în plus din cultivarea legumelor, de vreo 16 ani. Nu spun cuvinte mari, dar sunt cea mai completă sursă de informații pe care am accesat-o până în prezent. Sănătate multă!

  3. Multumim pentru sfaturi! Referitor la pomicultura (tratament ptr. daunatori si boli) ……se foloseste doar una din substantele mentionate?

  4. va multumim pentru sfaturiie profesioniste, sunt de real folos,va asteptam cu indrumari la fel de profesioniste tot timpul mai ales cu noutati .

  5. paragraful prezentat mai sus cu tratamente care se aplica la plantute de la rasarire si pana la repicare este valabil si pentru ardei, tomate si vinate?

  6. 16 02 2017 la10:17 Va multumesc ptr. sfaturile si tratamentele care feresc pomii fructiferi de boli si daunatori…

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor