Lucrarile agricole specifice lunii februarie (luna lui Faurar)

Publicat pe: 30 ianuarie 2015 Modificat pe: 10 mai 2024

lucrari-agricole-februarie-solar

Februarie, Faurar sau luna lupilor in traditia populara la romani, era considerata a fi o luna cu geruri şi viscole, in primele doua saptamani ingheata tot, iar in urmatoarele doua se dezgheata. Este luna cand gospodarii satelor incep pregatirile pentru muncile campului, lucrul in livezi, gunoitul campului, altoitul pomilor, rasaditul semintelor si altele.

 Lucrarile de camp in luna Februarie

lucrari-agricole-februarie-camp

Trebuie continuate toate lucrarile ramase din luna Ianuarie, de mare importanta este controlul si ingrijirea semanaturilor de toamna. Vor fi analizate semintele si vor fi tratate, daca este posibila efectuarea araturii, mai ales pe terenurile nisipoase si cu expunere sudica.

Lucrari in legumicultura

lucrari-agricole-februarie-analize-seminte

Se verifica constant legumele puse la pastrare peste iarna. Se pot trimite probe de seminte la laboratorul pentru controlul semintelor. Se pot instala rasadnitele si se incepe folosirea ingrasamantului pentru culturile timpurii, cum ar fi: gulioare, varza timpurie, spanac, salata si ridichi. Se continua lucrarile de construire a rasadunitelor cu biocombustibil, destinate producerii de rasaduri pentru culturile din solarii, precum si a culturilor timpurii in camp.

Semanatul in continuare pentru producerea de rasaduri destinate culturilor din solarii si a celor timpurii in camp descoperit.

Ingrijirea rasadurilor (udatul, aerisirea, protejatul impotriva temperaturilor scazute etc.). Confectionarea cuiburilor si a ghivecelor nutritive destinate repicatului culturilor timpurii in camp si a celor din solarii. Repicatul in cuiburi sau ghivece a rasadurilor de varza, conopida, gulioare, tomate, ardei, vinete, etc.
Se continua lucrarile de reparare a solariilor, construirea celor noi, precum si pregatirea acestora pentru culturile de varza timpurie, gulioare si conopida timpurie.

plantarea rasadurilor 1

Se incheie lucrarile de amenajare a solariilor si chiar a tunelelor joase, pentru culturile de verdeturi (ceapa verde, usturoi verde, salata, spanac) infiintate prin plantare sau insamantare din toamna. Se efectueaza lucrari de fertilizare a terenului cu gunoi de grajd si ingrasaminte chimice. Se insamanteaza spre sfarsitul lunii o parte din mazarea timpurie, spanac, precum si o alta tura de ceapa verde, etc. Se incheie actiunile de procurare a semintelor si materialului semincer. Se sorteaza cartofii, se pregatesc spatiile necesare si se trece la incoltirea acestora. Se recolteaza verdeturile produse in sera (ceapa verde, usturoi verde, salata, spanac, patrunjel verde, andive, etc.). In legumicultura se continua sau se repeta, daca este cazul, actiunile de protectie a plantelor incepute in luna precedenta. Se seamana, in ladite sau ghivece begonia, asparagus, gerbera, primula, salvia, petunia si samburii de curmal.

Lucrari in pomicultura

Vor fi continuate tratamentele de iarna in zilele cu temperaturi de peste 0 grade Celsius, in special se fac tratamente impotriva paduchilor testosi. Cand temperatura este mai mare, se fac taieri pentru rarire, de corectie si rodire. Apoi vor fi indreptati drajonii. Se continua adunatul zapezii in jurul trunchiului. Adunatul ramurilor taiate si scosul din livada. Se face un control general al pomilor.

In pomicultura se executa tratamentul de iarna impotriva paduchilor testosi si altor daunatori si boli ce ierneaza pe scoarta, la temperaturi mai mari de 0º C (pana la umflarea mugurilor) cu ulei horticol si substante pe baza de cupru. Crapaturile aparute pe scoarta pomilor din cauza gerului se trateaza cu mastic.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

taierea pomilor   tratamentul pomilor

Lucrari in viticultura

taierea vitei de vie

Se incepe taiatul vite de vie neprotejata.

Se face al doilea pitroc al vinului.

Se procura substante chimice pentru combaterea bolilor si daunatorilor. Se executa tratamente chimice de iarna impotriva paduchelui lanos si altor daunatori.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In floricultura

flori

In floricultura se asigura seminte si materiale necesare pentru sezonul floricol. Se executa inmultirea prin butasi la muscata, cercelusi, violeta africana, ficus, crizantema, etc. Periodic, frunzele mari ale plantelor de apartament se curata de praf. Se pun la fortat ramuri taiate din arbusti ornamentali Forsythia (Clopotel galben) si Syringa (Liliac).

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile