dezinfectia-solului

Lucrarile agricole pentru dezinfectia solului

In fiecare an, in camp, pot aparea daunatori (insecte ce ierneaza in stadiul de ou, nematozi etc.), boli (Verticilium spp., Fusarium spp., Phytophtora spp. etc.) si buruieni, care pot afecta culturile in proportii destul de mari. 

Astfel, se recomanda ca, inainte de infiintarea culturii, la pregatirea terenului, sa efectuati tratamente termice si chimice de dezinfectie a solului cu produsele corespunzatoare.  

Produsele recomandate pentru dezinfectia chimica a solului sunt: 

Basamid Granule. Este un dezinfectant fumigant sub forma de granule, care actioneaza impotriva insectelor, nematozilor, bolilor si buruienilor din sol. Datorita formularii produsului, se poate aplica prin imprastiere si incorporare in sol, cu aproximativ 30-35 de zile inaintea infiintarii culturii. 

Produse recomandate

 • Basamid Granule, 1 kg

  Livrare în 24 de ore

  Basamid Granule, 1 kg

  (1)
  95.20 Lei
  Producator: Arysta Lifescience Modalitate de ambalare: 1 kg Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Formulare/Stare: MG - microgranule Substanta Activa Insecticide: dazomet Concentratie Substanta Activa: 970 g/kg Efect asupra albinelor: fara Cultura: ardei, castraveti, dovlecei, legume, salata verde, tomate, vinete Culturi bio: nepotrivite Modul de actiune: contact Scapa de: coropisnite, nematozi Dozaj: 250-500 kg/ha Tipuri Aplicare: aplicare directa - RTU Miros: puternic iritant
 • Basamid Granule, 20 kg
  -26%

  Livrare în 24 de ore

  Basamid Granule, 20 kg

  (1)

  1.430.00 Lei

  1.808.80 Lei

  Producator: Arysta Lifescience Modalitate de ambalare: 20 kg Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: MG - microgranule Substanta Activa Insecticide: dazomet Concentratie Substanta Activa: 970 g/kg Efect asupra albinelor: fara Cultura: ardei, castraveti, dovlecei, legume, salata verde, tomate, vinete Culturi bio: nepotrivite Modul de actiune: contact Scapa de: coropisnite, nematozi Dozaj: 250-500 kg/ha Tipuri Aplicare: aplicare directa - RTU Miros: puternic iritant

Inainte de a aplica Basamid Granule, terenul trebuie pregatit astfel:

 • Se elibereaza de toate resturile vegetale si solul se marunteste bine (pe o adancime de 30 cm) pentru a evita evaporarea rapida a gazului dezinfectant.
 • Este recomandat sa se asigure o umiditate a solului de 60% din capacitatea de camp, atat inainte cat si in timpul aplicarii produsului. 

Aplicarea produsului se poate face folosind echipamente speciale sau cu mana. 

! Este obligatorie purtarea echipamentului de protectie (manusi, masca, costum de protectie si incaltaminte adecvata). 

Se aplica la temperaturi de peste 6°C, cand solul este suficient de umed. Totusi, intervalul optim de temperatura pentru aplicare este 10-20°C. 

Microgranulele se incorporeaza in sol la o adancime de 15-25 cm, de regula cu freza, pentru a asigura o distribuire cat mai uniforma. Dozajul recomandat de producator este de 500 kg/ha.

Irigarea abundenta este necesara dupa aplicarea produsului, pentru a favoriza descompunerea granulelor si eliberarea gazului.  

Dupa tratarea solului cu Basamid, terenul se acopera imediat cu folie de plastic transparenta, pentru a mentine gazul eliberat in sol cat mai mult timp.

Dupa efectuarea tratamentului, pana la semanat sau plantat se asigura un timp de pauza 10-30 zile, in functie de temperatura solului, cu cat este mai scazuta (minim 6°C) cu atat timpul de asteptare este mai lung (peste 30 zile). 

Dupa inlaturarea foliei, se efectueaza o dubla aerare a solului pentru a elibera gazul ramas si se va efectua un test de fitotoxicitate cu plante indicatoare (creson, salata). Se sadesc cateva rasaduri in solul dezinfectat, iar daca dupa 3-4 zile nu se observa simptome de toxicitate, se poate trece la infiintarea culturii. De asemenea, se pot pune seminte de salata in mostre de sol tratat, iar daca acestea nu germineaza, solul mai necesita timp pentru aerare. 

timp-de-pauza-basamid

Nemasol 510. Este un dezinfectant lichid, hidrosolubil, cu spectru larg de combatere. Fiind un produs miscibil cu apa, se recomanda aplicarea prin sistemul de irigare. La contactul cu solul umezit, Nemasol se transforma intr-un gaz cu efect dezinfectant, ce protejeaza culturile pe o perioada indelungata (pana la 2 cicluri de cultura) impotriva nematozilor, bolilor si a buruienilor.

Produse recomandate

 • Nemasol 510, 25 litri

  Livrare în 24 de ore

  Nemasol 510, 25 litri

  386.75 Lei
  Producator: Taminco NV Modalitate de ambalare: 25 litri Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Formulare/Stare: lichid Substanta Activa Erbicide: metam de sodiu Concentratie Substanta Activa: 510 g/litru Impotriva: stir salbatic Cultura: castraveti, tomate Dozaj: 700 l/ha Momentul aplicarii: preemergente Tipuri Aplicare: aplicare directa - RTU

Inainte de tratamentul cu Nemasol 510, solul trebuie eliberat de toate resturile vegetale si se marunteste bine (pe o adancime de 30-40 cm) pentru a favoriza distribuirea uniforma a solutiei. Irigarea prin picurare este cea mai indicata modalitate de aplicare, deoarece permite distribuirea uniforma a solutiei pe suprafata solului, dar si in adancimea acestuia. 

Se instaleaza benzile de picurare si obligatoriu se acopera cu folie, care va permite gazului fumigant produs de Nemasol sa ramana in contact cu agentii patogeni mai mult timp. 

! Este obligatorie purtarea echipamentului de protectie (manusi, masca, costum de protectie si incaltaminte adecvata).

Dupa aceea, se prepara solutia si se distribuie prin sistemul de irigare. Este foarte important sa respectati doza recomandata de producator de 700 L/ha si concentratia de 1-5%.

Temperatura minima de aplicare a produsului Nemasol este de 15°C in sol si 10°C in aer, iar momentul optim este dimineata, atunci cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. 

Terenul se mentine in repaus, acoperit cu folie, o perioada de aproximativ 3 saptamani. Dupa inlaturarea foliei, este necesara o dubla aerare a solului cu motocultorul si efectuarea testului de fitotoxicitate cu plante indicatoare (creson, salata). Se sadesc cateva rasaduri in solul dezinfectat, iar daca dupa 3-4 zile nu se observa simptome de toxicitate, se poate trece la infiintarea culturii. De asemenea, se pot pune seminte de salata in mostre de sol tratat, iar daca acestea nu germineaza, solul mai necesita timp pentru aerare. 

Dezinfectia termica: 

Dezinfectia termica consta in folosirea aburului supraincalzit, la 135-140°C, pentru a asigura o temperatura de 80°C in primii 30 cm de la suprafata solului, intr-un timp de 5-6 ore. Totodata, se mai utilizeaza si abur incalzit la 110-115°C, pentru a asigura temperatura de 80°C dupa 10-12 ore. Traveele se acopera cu prelate de polietilena, fixate pe margini si la capete cu saculeti umpluti cu nisip sau cu pamant. Sub prelate sunt introduse furtunuri, racordate la un dispozitiv ce deserveste mai multe travee. Solul se mentine in repaus aproximativ 14 zile.

O alta metoda de dezinfectie termica a solului este solarizarea. Aceasta consta in acoperirea solului cu folie de plastic transparenta, in perioada cea mai calda a anului (iulie-august), pentru a creste temperatura solului prin captarea si mentinerea radiatiei solare. Ideal este ca temperatura sa ajunga la 60°C in primii 15-16 cm de la suprafata solului. Se recomanda umezirea solului inainte de aplicarea foliei pentru a favoriza distribuirea caldurii in sol si a sensibiliza microorganismele patogene. Este indicata ingroparea marginilor foliei in sol, pentru a determina cresterea cat mai ridicata a temperaturii. Solul se mentine acoperit aproximativ 4-6 saptamani, dupa care folia se indeparteaza cu grija, pentru a nu aduce solul netratat din adancime (ce poate contine seminte de buruieni) in contact cu cel de la suprafata.     

Dupa dezinfectia termica, solul se lasa in pauza timp de 10-15 zile pentru refacerea florei microbiene. Dupa expirarea timpului de actiune pentru fiecare dintre metodele utilizate, solul se afaneaza si sera se aeriseste. 

Sfaturi pentru o dezinfectie corecta a solului: 

 • Inaintea efectuarii tratamentelor de dezinfectie, terenul se elibereaza de toate resturile vegetale si solul se marunteste pentru a evita evaporarea rapida a gazului dezinfectant. 
 • Dupa dezinfectia cu substante chimice, inaintea infiintarii unei culturi, se recomanda efectuarea testelor de fitotoxicitate cu rasaduri de salata sau creson. 
 • Prelucrarea terenului dupa dezinfectie nu se va face la o adancime mai mare de cea la care s-a efectuat tratamentul pentru a nu aduce solul nedezinfectat in contact cu cel dezinfectat. 
 • La momentul dezinfectiei terenul trebuie sa fie liber de orice plante de cultura, deoarece tratamentul le poate afecta. 
 • Pe parcursul efectuarii tratamentelor este obligatorie purtarea echipamentului de protectie.

Tratamentele de dezinfectie a solului in camp sunt esentiale, mai ales in cazul monoculturii sau cultivarii de plante cu boli si daunatori comuni. 

35 de comentarii la “Lucrarile agricole pentru dezinfectia solului

 1. Buna ziua,
  am un solar in care cultiv ceapa verde prima recolta si cultura a doua castraveti si rosii.Intrabarea mea este daca pot erbicida in solar? Cand si cu ce? Cu ce pot face o dezinfectie? Cultiv de 3 – 4 ani si nu am facut nici o dezinfectie.
  Multumesc!

 2. formolul si utilizarea lui in dezinfectia solului. daca afecteaza pomii si vita si eventuale concentratii ma intereseaza

  • Daca deja este o cultura infiintata, din pacate nu se prea poate efectua dezinfectia solului. Produsele pentru acest tratament produc anumite gaze in sol, care pot dauna culturilor. Pe terenurile eliberate se poate aplica Formolul, insa acesta va distruge toate microorganismele din sol, inclusiv cele benefice.

 3. daca stropesc la o anumita distanta de pomi si vie acum in perioada de repaus afecteaza radacinile, gradina e mixta (hobby) si nu a fost dezinfectat niciodata solul

  • Trebuie luata o distanta destul de mare. Depinde si de varsta pomilor si cat de mult s-ar putea intinde radacinile acestora. Daca sunt puieti, se va pastra o distanta de minim 3 metri.

 4. am un solar de 100 m2 ce cantitate de Basamid imi trebuie /
  daca mai pot da acum in 06.12.2016 sau la primavara /
  de unde pot sa achizitionez Basamid sau nematorin ?

  • Produsul Basamid granule se aplica primavara sau toamna, la temperaturi ale solului de peste 10 grade, cu 10-30 de zile inainte de semanat, in functie de temperatura. Daca temperatura este mai scazuta, timpul de asteptare dupa tratament este mai mare. Granulele se incorporeaza in sol si au actiune nematocida, fungicida, insecticida si erbicida. Pentru 100 metri patrati aveti nevoie de 5 kg Basamid granulat (http://www.botanistii.ro/basamin-granule.html). Produsul poate fi achizitionat prin introducerea in cosul de cumparaturi si completarea campurilor necesare, prin accesarea link-ului atasat.

 5. Am aplicat tratamentu cu Basamid in solar in data de 16.11.2016 dar inca se observa granule mici. Pot sa plantez ceapa stufat. Multumesc.

  • Ati testat umiditatea solului inainte de aplicare? Dupa aplicarea granulelor, a fost acoperit solul cu o folie? Ce temperaturi au fost in solar pana acum?

   • Umiditate a fost , nu am testat cu nimic, Temperatura primele 10 zile aprozimativ 15 grade.Nu am acoprit solul dar soloarul are usile inchise. Urmatoarele zile a fost frig dar nu a inghetat.

    • Dupa aplicare, solul trebuia acoperit cu folie.Astfel, umiditatea activa granulele iar aceste incepeau sa elibereze gazul, iar acesta circula numai la baza solului, marind eficienta.

 6. buna am achizitionat nemasol pentru ca sa dezinfectez solul la un solar de 160 metri patrati ce cantitate trebuie sa folosesc de nemasol ?se dilueaza cu apa cit?modul de aplicare e doar prin picurare sau sii cu pompa ?

  • am cautat pe internet si am gasit un distribuitor autorizat deoarece nu poate fi trimis prin curierat

 7. Am capsuni pe biloane si folie si au aparut furnici care mananca fructul .Cum poot combate furnicile?

 8. Buna ziua , am infiintat o cultura de capsuni in primavara acestui an si am respectat toate tratamentele preventive, dupa prima recoltare prin iunie am inceput sa ma confrunt cu probleme precum patarea bruna , ingalbenirea frunzelor, patarea frunzelo de un negru violet de care am scapat pana la urma dar acum a aparut pe frunza pete mici albe care se imultesc si se usuca frunza problema este ca dureaza de o luna de zile si am incercat bravo, alliet, topsin ,rovral, teldor si nu reusesc ce imi mai puteti recomanda va pot trimite si poze, multumesc.

 9. Buna ziua , am infiintat o cultura de capsuni in primavara acestui an si am respectat toate tratamentele preventive, dupa prima recoltare prin iunie am inceput sa ma confrunt cu probleme precum patarea bruna , ingalbenirea frunzelor, patarea frunzelo de un negru violet de care am scapat pana la urma dar acum a aparut pe frunza pete mici albe care se imultesc si se usuca frunza problema este ca dureaza de o luna de zile si am incercat bravo, alliet, topsin ,rovral, teldor si nu reusesc ce imi mai puteti recomanda va pot trimite si poze, multumesc.

 10. Buna seara,am vita de vie in solar de doi ani.pot dezinfecta cu Nemasol printre randuri?

 11. Buna seara,am vita de vie in solar de doi ani.pot dezinfecta cu Nemasol printre randuri?

 12. Buna. Am o gradina de tomate și ardei care merge foarte prost de vreo doi-trei ani, deși am respectat toate indicațiile voastre, am studiat, am stropit ca la carte ( preventiv și curativ), etc. Avem irigație automata cu picătura, folie de mulcire, plasa de umbrire, aram mecanizat, am pus gunoi de grajd… nu merge: tomatele se îmbolnăvesc de toate bolile, iar ardeii au piticire, fusarioza. Cheltuim muuult mai mult decât producem.Noi rotim culturile dar cam tot pe loc, sunt 7 rânduri pe care le schimbam anual dar am rezultat tot cu roșii și ardei pe vreo 80 mp. Așa ca noi credem ca trebuie dezinfectat solul și lăsat in pace un an-doi. Ce ne sfătuiți? Ma uit la dezinfecție și văd basamid, dar care îmi pare foarte scump, ziceți 5 kg la 100 mp, ar fi alte 400 lei pe lângă toate celelalte. Aud la unii ca ar fi bun varul. Așa e? De care? Exista variante mai ieftine? Dacă îl lăsam nelucrat, se va umple de bălării, dar vor muri și bolile? Ne-ar prinde bine un sfat. Multumim.

  • Buna ziua, pentru dezinfectarea solului, un alt produs pe care il avem in catalogul nostru de produse este Nemasol (https://www.botanistii.ro/taminco-nemasol-510.html), modalitatea de ambalare este de 25 l. Pentru 100 mp aveti nevoie de 7 l produs, depinde de suprafata exacta pe care o aveti. Acesta se aplica intre ciclurile de cultura, atunci cand terenul s-a eliberat de resturile vegetale. Il puteti aplica prin intermediul sistemului de irigare. Ati precizat ca v-ati confruntat cu fuzarioza. Trebuie sa stiti ca, doar rotatia culturilor nu elimina patogenul, ce rezista in sol pana la 10 ani, insa, reduce semnificativ gradul de infectie si diminueaza pagubele provocate.
   Ca si alte masuri ce se pot intreprinde pe langa dezinfectia solului: folosirea semintelor certificate libere de viroze, cultivarea plantelor cu rezistenta genetica la anumite virusuri si la fuzarioza, combaterea daunatorilor ce sunt vectori de transmitere a virusurilor (de exemplu, afide, tripsi etc.), precum si eliminarea din cultura a plantelor afectate.

 13. Buna ziua , am un solar de 150 mp2 …am avut tomate care a intrat ofilirea vasculara…cu ce sa dezinfectez solul?? Basamid?? Nemasol? Sau formol?? Cum sa fac?? Ud solul inainte?? Il fac cu motocultorul inainte?? Si ce cantitate …Va multumesc!!

  • Buna ziua, pentru a dezinfecta solul puteti opta pentru Nemasol (https://www.botanistii.ro/taminco-nemasol-510.html) sau Basamid (https://www.botanistii.ro/chemtura-agro-solutions-insecticid-agro-basamid-granule-20-kg.html). In cazul Basamid, momentan, este disponibila in stoc doar modalitatea de ambalare la 20 kg, pentru 150 mp aveti nevoie de 7,5 kg de produs. De aceea, puteti utiliza Nemasol. Pentru 150 mp sunt necesari 10,5 litri produs. Pentru a aplica Nemasol, in primul rand, terenul trebuie eliberat de resturile vegetale, apoi, trebuie maruntit (pe o adancime de 30-40 cm) si se va aplica produsul. Daca aveti sistem de irigare prin picurare, este indicat sa il administrati prin intermediul lui. De asemenea, solul se va mentine umed cu 1-2 saptamani inainte de aplicarea produsului. Dupa administrare, se acopera terenul cu o folie de plastic, iar dupa doua saptamani, se inlatura folia si se va infiinta cultura, daca nu sunt semne de fitotoxicitate. Pentru a verifica acest lucru, se pun seminte de salata la germinat in mostre de sol tratat. Daca acestea nu germineaza, solul trebuie aerat si se vor efectua lucrari in acest sens.

 14. Buna ziua,

  Va rog, sa imi spuneti, daca solarul se poate dezinfecta cu var praf ? ; sau daca exista variante bio ?

  Va multumesc

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor