Lucrarile agricole pentru dezinfectia solului

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 4 ani

 

Dezinfectia solului se face cu mare rigoare, in scopul preintampinarii transmiterii bolilor si daunatorilor de la un ciclu la altul.
Dezinfectia solului se efectueaza chimic si termic:
1.Dezinfectia chimica se practica in special la pregatirea solului pentru ciclul I de cultura, dar si inaintea ciclului II, daca nu s-a efectuat dezinfectia termica.
Produsele folosite pentru dezinfectia solului sunt:

1.Basamid granule, care se aplica la temperaturi mai mari de 6°C, cand solul este umed. Se recomanda sa se pastreze umiditatea solului inainte, in timpul si dupa aplicarea produsului, la aproximativ 60% din capacitatea de camp.
Timp de pauza intre ultimul tratament si semanat sau plantat se asigura un timp de pauza 10-30 zile, in functie de temperatura solului, cu cat este mai scazuta (minim 6°C) cu atat timpul de asteptare este mai lung (peste 30 zile).
Produsul se aplica inainte de infiintarea culturii, pe substratul de cultura sau prin incorporare in substatul de cultura pentru rasadnite si se aplica cu 10 pana la 35 zile inainte de semanat sau plantat in functie de temperatura solului.

imprastierea insecticidului   acoperirea cu folie 3

2.Nemathorin este o solutie impotriva daunatorilor din sol (nematozi si viermi sarma). Actioneaza prin contact si ingestie, blocand activitatea nematozilor si apoi moartea acestora. Efectul maxim se realizeaza dupa 9-17 zile de la aplicarea produsului.

Aplicat pe rand sau pe toata suprafata, Nemathorin necesita incorporare uniforma pe adancimea de 15 cm, astfel incat sa se creeze zona de protectie a radacinilor. Pe solele cu grad mare de infestare se recomanda aplicarea pe toata suprafata.
Timpul de pauza de la efectuarea ultimului tratament si pana la recoltare trebuie sa treaca 70 zile la castraveti si tomate, 120 zile la cartof.

aplicarea insecticidului  incorporarea granulelor 1

3.Raisan 51 un fumigant de sol, cu activitate fungicida, insecticida, nematocida si erbicida. Raisan 51 asigura combaterea ciupercilor din sol (Fusarium, Verticillium, Rhizoctonia, Armillaria, Pythium, etc.), a nematozilor (Meloydogine, Pratylenchus, Globodera spp, Ditylenchus spp; Rotylenchus spp etc.) a insectelor din sol (viermi sarma, buha semanaturilor, etc) si a buruienilor.
Se aplica pe suprafata solului, cu ajutorul sistemului de irigare/fertirigare, inaintea infiintarii unei noi culturi, cand in sol se inregistreaza intre 10º si 25º Celsius. Doza recomandata este de 750 pana la 1.200 l/ha, in functie de organismele daunatoare, tipul de sol, adancime de dezinfectat. Daca se doreste ca efectul de erbicid sa fie eficient se va mari doza de aplicare pana la 2.000 l/ha. Dupa aplicare, solul se iriga usor pentru izolarea substantei in sol apoi se acopera cu o folie de plastic timp de 15-21 zile. Dupa eliminarea foliei, solul trebuie lucrat pentru a ajuta la eliminarea gazelor care au mai ramas in sol. Noua cultura se poate planta dupa 5-6 zile de la aerisire.

2.Dezinfectia termica consta in folosirea aburului supraincalzit, la 135-140° C, pentru a realiza in 5-6 ore temperatura de 80°C la adancimea de 30 cm in sol sau cu aburi la 110-115° C, cand se asigura temperatura de 80° C in 10-12 ore. Solul se lasa in pauza timp de 14 zile.
Traveele se acopera cu prelate de polietilena fixate pe margini si la capete cu saculeti din plastic umpluti cu nisip sau cu pamant. Sub prelate sunt intoduse furtunuri, racordate la un dispozitiv ce deserveste mai multe travei.
Dupa dezinfectia termica solul se lasa in pauza timp de 10-15 zile pentru refacerea florei microbiene. Dupa expirarea timpului de actiune pentru fiecare dintre metodele utilizate, solul se afaneaza.

dezinfectia termica 2   dezinfectia termica 3

3.Solarizarea constituie un nou procedeu, simplu si economic de dezinfectie si consta in acoperirea solului infestat, umectat in prealabil, cu o folie de material plastic transparenta, in perioada iulie-august.
Cresterea considerabila a temperaturii in aceste conditii duce la distrugerea formalor de conservare a numerosi paraziti: Sclerotinia (Putregai alb), Botrytis (Putregai cenusiu), Phytium (Caderea Plantutelor), Rhizoctonia (Ofilirea plantelor), etc.

solarizarea solului  acoperirea cu folie 1

28 de comentarii la “Lucrarile agricole pentru dezinfectia solului

 1. Buna ziua,
  am un solar in care cultiv ceapa verde prima recolta si cultura a doua castraveti si rosii.Intrabarea mea este daca pot erbicida in solar? Cand si cu ce? Cu ce pot face o dezinfectie? Cultiv de 3 – 4 ani si nu am facut nici o dezinfectie.
  Multumesc!

 2. formolul si utilizarea lui in dezinfectia solului. daca afecteaza pomii si vita si eventuale concentratii ma intereseaza

  • Daca deja este o cultura infiintata, din pacate nu se prea poate efectua dezinfectia solului. Produsele pentru acest tratament produc anumite gaze in sol, care pot dauna culturilor. Pe terenurile eliberate se poate aplica Formolul, insa acesta va distruge toate microorganismele din sol, inclusiv cele benefice.

 3. daca stropesc la o anumita distanta de pomi si vie acum in perioada de repaus afecteaza radacinile, gradina e mixta (hobby) si nu a fost dezinfectat niciodata solul

  • Trebuie luata o distanta destul de mare. Depinde si de varsta pomilor si cat de mult s-ar putea intinde radacinile acestora. Daca sunt puieti, se va pastra o distanta de minim 3 metri.

 4. am un solar de 100 m2 ce cantitate de Basamid imi trebuie /
  daca mai pot da acum in 06.12.2016 sau la primavara /
  de unde pot sa achizitionez Basamid sau nematorin ?

  • Produsul Basamid granule se aplica primavara sau toamna, la temperaturi ale solului de peste 10 grade, cu 10-30 de zile inainte de semanat, in functie de temperatura. Daca temperatura este mai scazuta, timpul de asteptare dupa tratament este mai mare. Granulele se incorporeaza in sol si au actiune nematocida, fungicida, insecticida si erbicida. Pentru 100 metri patrati aveti nevoie de 5 kg Basamid granulat (http://www.botanistii.ro/basamin-granule.html). Produsul poate fi achizitionat prin introducerea in cosul de cumparaturi si completarea campurilor necesare, prin accesarea link-ului atasat.

 5. Am aplicat tratamentu cu Basamid in solar in data de 16.11.2016 dar inca se observa granule mici. Pot sa plantez ceapa stufat. Multumesc.

  • Ati testat umiditatea solului inainte de aplicare? Dupa aplicarea granulelor, a fost acoperit solul cu o folie? Ce temperaturi au fost in solar pana acum?

   • Umiditate a fost , nu am testat cu nimic, Temperatura primele 10 zile aprozimativ 15 grade.Nu am acoprit solul dar soloarul are usile inchise. Urmatoarele zile a fost frig dar nu a inghetat.

    • Dupa aplicare, solul trebuia acoperit cu folie.Astfel, umiditatea activa granulele iar aceste incepeau sa elibereze gazul, iar acesta circula numai la baza solului, marind eficienta.

 6. buna am achizitionat nemasol pentru ca sa dezinfectez solul la un solar de 160 metri patrati ce cantitate trebuie sa folosesc de nemasol ?se dilueaza cu apa cit?modul de aplicare e doar prin picurare sau sii cu pompa ?

  • am cautat pe internet si am gasit un distribuitor autorizat deoarece nu poate fi trimis prin curierat

 7. Am capsuni pe biloane si folie si au aparut furnici care mananca fructul .Cum poot combate furnicile?

 8. Buna ziua , am infiintat o cultura de capsuni in primavara acestui an si am respectat toate tratamentele preventive, dupa prima recoltare prin iunie am inceput sa ma confrunt cu probleme precum patarea bruna , ingalbenirea frunzelor, patarea frunzelo de un negru violet de care am scapat pana la urma dar acum a aparut pe frunza pete mici albe care se imultesc si se usuca frunza problema este ca dureaza de o luna de zile si am incercat bravo, alliet, topsin ,rovral, teldor si nu reusesc ce imi mai puteti recomanda va pot trimite si poze, multumesc.

 9. Buna ziua , am infiintat o cultura de capsuni in primavara acestui an si am respectat toate tratamentele preventive, dupa prima recoltare prin iunie am inceput sa ma confrunt cu probleme precum patarea bruna , ingalbenirea frunzelor, patarea frunzelo de un negru violet de care am scapat pana la urma dar acum a aparut pe frunza pete mici albe care se imultesc si se usuca frunza problema este ca dureaza de o luna de zile si am incercat bravo, alliet, topsin ,rovral, teldor si nu reusesc ce imi mai puteti recomanda va pot trimite si poze, multumesc.

 10. Buna seara,am vita de vie in solar de doi ani.pot dezinfecta cu Nemasol printre randuri?

 11. Buna seara,am vita de vie in solar de doi ani.pot dezinfecta cu Nemasol printre randuri?

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor